Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Våra författare

Natur & Kultur är en oberoende stiftelse som verkar för främjar bildning, kultur och humanistiska värden. Vår verksamhet och vårt överskott ska göra skillnad i samhället.

Hitta författare

H

David H. Barlow
David H. Barlow är professor emeritus i psykologi och psykiatri, samt grundare och chef emeritus för Center for Anxiety and Related Disorders vid Boston University.
K H
Kate H. Bentley
Anders Haag
Anders Haag arbetar som journalist på Svenska Dagbladet. Frågor om gemenskap och ensamhet, om att höra till och om frihet, om utanförskap och om att vara innanför, samt meningssökande och desillusion är fortfarande i hög grad levande för honom.
Magnus Haake
Magnus Haake är docent i kognitionsvetenskap med inriktning mot lärande och undervisning vid Lunds universitet. Tillsammans med Agneta Gulz leder han forskargruppen Educational Technology Group, som arbetar med klassrumsorienterad forskning i samverkan med lärare och elever.
Patrik Hadenius
Patrik Hadenius är en flitigt anlitad föreläsare, moderator, skribent och en välkänd entreprenör i tidningsbranschen. Han har varit chefredaktör för Språktidningen och Forskning & Framsteg och har grundat tidningarna Modern Psykologi, Tidningen Väder och Modern Filosofi.
Isobel Hadley-Kamptz
L H
Lena Hædde
B H
Bo Hagberg m fl
B H
Barbro Hagberg-Persson
Maria Hagblad
Maria Hagblad arbetar som hem- och konsumentkunskapslärare i Sala kommun. Hon är även ämnesspanare för Lärarnas Riksförbund.
F H
Frans Hagerman
Birthe Hagström
Birthe Hagström är förskollärare, speciallärare och fil.dr. i pedagogik. För detta arbete tilldelades hon år 2011 Stiftelsen Allmänna Barnhusets stora pris.
H H
Helena Hagström
M H
Mirjam Hagström
Mirjam Hagström är fil dr och lektor vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet. Hennes främsta forskningsområde är nyanlända gymnasieungdomar och ungdomar i utsatta områden.
Caroline Hainer
Caroline Hainer är journalist och författare, uppvuxen i Stockholmsförorten Hagsätra. Hon romandebuterade 2013 med Inte helt hundra , en rapp och rolig relationsroman i Stockholmsmiljö.
F H
Fibben Hald
E H
Ellinor Hall
Klas Hallberg
Klas Hallberg började som professionell föreläsare vid tjugofyra års ålder och har under snart tio år föreläst för drygt femtiotusen människor om hur man kan få ut mer av vardagen. Han har tidigare skrivit två böcker som köpts av mer än hundratusen svenskar.
K H
Kristin Hallberg
Linda Hallberg
Linda Hallberg är enhetschef i en central barn- och elevhälsa. Hon har tidigare arbetat som rektor och skolhandledare.
Oskar Hallbert
Oskar Hallbert (f. 1980) debuterar hos Natur & Kultur med Alltför ofta Sami .
G H
Gunilla Halldén
Nils Hallén
Nils Hallén är jurist, och numera verksam i sitt eget företag som rekryteringskonsult och utbildare i kompetensbaserad rekrytering. Han är även kursansvarig på Södertörns högskola, samt föreläser vid Stockholms universitet.
Yvonne Hallesson
Yvonne Hallesson är forskare och lektor i svenska språket med didaktisk inriktning vid Uppsala universitet. Hon forskar bland annat om elevers läs- och skrivutveckling.
Thomas Halliday
Thomas Halliday är paleobiolog, prisbelönt skribent, sångare och forskare vid University of Birmingham, Storbritannien. Detta är hans första bok.
Anna Eva Hallin
Anna Eva Hallin är leg logoped och forskare på Karolinska Institutet inom språk-, läs- och skrivutveckling samt språksvårigheter hos barn och ungdomar. Hon har sin kliniska tjänst på Röstkonsultens logopedmottagningar och driver dessutom språkforskning.se där hon sprider kunskap om språkstörning och skolbarns språkutveckling.
Louise Hallin
Louise Hallin är leg. psykoterapeut, barnmorska och har en specialistutbildning i barn- och ungdomspsykiatri. Hon är välinformerad, välformulerad och har förmåga att förmedla kunskap och fakta på ett konkret och humoristiskt sätt.
A H
Anna Hallström
A H
Abigail Halpin
Abigail Halpin är illustratör och konstnär. Hon har gjort bedårande illustrationer som levandegör Annes värld i Avonlea i samarbetet med Kallie George där L.M.
Laurie Halse Anderson
Laurie Halse Anderson tilldelades Astrid Lindgren Memorial Award 2023 för sitt författarskap. Hon har skrivit ett tjugotal böcker, och kommit att betraktas som en av USA:s främsta författare av ungdomsböcker.
Mohsin Hamid
Mohsin Hamid, född 1971, växte upp i Pakistan och flyttade till USA och läste vid Princeton och Harvard. Den ovillige fundamentalisten blev hans internationella genombrott och har filmatiserats i regi av Mira Nair.
Anders Hammarberg
Anders Hammarberg är beteendevetare, leg. psykoterapeut och docent vid Karolinska institutet. Han kombinerar forskning, utbildning och kliniskt arbete och har även flera expertuppdrag.
K H
Karl-Erik Hammarberg
Nils Hammarén
Nils Hammarén är fil.dr i socialt arbete och verksam som professor i barn- och ungdomsvetenskap vid Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, Göteborgs universitet. Hans forskningsintressen berör frågor om unga människor i relation till livsvillkor, identitet, utsatthet, skola, segregation och lärande.
S H
Sara Hammarkrantz
Sara Hammarkrantz är journalist sedan 20 år, med psykologi som specialområde, numera frilansskribent och redaktör. Hon har studerat positiv psykologi vid Middlesex University i London.
C H
Claes-Otto Hammarlund
Claes-Otto Hammarlund är leg. psykoterapeut och f.d. sjukhuspräst. I över 40 år har han varit verksam både i församlingstjänst och i sjukhuskyrkan.
M H
Magdalena Hammarstedt
Annika Hamrud
Annika Hamrud är frilansjournalist och författare. Hon var journalist på Dagens Nyheter i 21 år och har bland annat skrivit Queerkids – och deras föräldrar och Svensk, svenskare – ett reportage om Sverigedemokraterna.
Peter Handberg
Peter Handberg är författare och översättare och har en av våra dagars mest stilsäkra pennor. Natur & Kultur har givit ut Undergångens skuggor (2007), Kärleksgraven (2008), Släpp ingen levande förbi (2009), Skuggor (2012), Klubb Ibsen (2013) och Den vita fläcken (2015).
Åsa Hanell
Åsa Hanell är journalist verksam i Norrköping.
G H
Gabrielle Hansen
S H
Stefan Hansen
Stefan Hansen är professor i biologisk psykologi vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet.
T H
Torbjörn Hansen
Patrick Hansén
Patrick Hansén är verksamhetschef inom hemlöshet för frivilligorganisationen Räddningsmissionen. Han är även programledare för föräldrarådgivningsprogrammet Fatta familjen.
Thor Hanson
Thor Hanson är författare, biolog och naturvårdare. Han bor med sin familj på en ö i delstaten Washington i USA.
Cecilia Hansson
Cecilia Hansson är författare till en rad kritikerrosade böcker. Hon har skrivit poesi, reportage och romaner.
H H
Helena Hansson
H H
Helena Hansson
Julia Hansson
Julia Hansson är svensk illustratör utbildad i Stockholm och Tokyo. Just nu är hon tillbaka i Tokyo där hon har fått ett stipendium för vidare illustrationsstudier.
Iris Hansson Myran
Iris Hansson Myran är universitetslektor vid Nasjonalt senter for skriveopplæring og skriveforsking i Norge. Hon har en masterexamen i specialpedagogik och lång erfarenhet från praktiken.
E H
Eva Hansson Ström
Marie-Louise Hansson-Stenhammar
Marie-Louise Hansson-Stenhammar är forskare och universitetslektor vid Göteborgs universitet med inriktning mot bildteori. Hennes forskningsintresse rör främst estetiska lärprocesser.
Yuval Noah Harari
Yuval Noah Harari (född 1976) har doktorerat i historia vid University of Oxford och undervisar vid Hebreiska universitetet i Jerusalem. Hans specialområde är världens historia och hans forskning fokuserar på breda historiska frågor.
Jakob Harknäs
Jakob Harknäs är utbildad högstadie- och gymnasielärare och författare både till digitala och tryckta läromedel inom SO-ämnena.
A H
Aaron Harmon
A H
Ann Harmon
Tove Harnett
Tove Harnett är lektor i socialt arbete. Hon är verksam som forskare och lärare vid Socialhögskolan, Lunds universitet.
Russ Harris
Russ Harris är läkare och ACT-terapeut, bosatt i Australien. Han har skrivit ett flertal böcker om act, Acceptance and Comittment Therapy, och arbetar med att utbilda i och föreläsa om metoden.
Dick Harrison
Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet och författare till ett stort antal böcker. Han tilldelades år 2000 Augustpriset i fackboksklassen för Stora döden .
E H
Eva Hartell
Eva Hartell är utvecklingsledare i Haninge kommun samt affilierad fakultet Kungliga Tekniska högskolan.
Gemma Hartley
Gemma Hartley är en amerikansk journalist och författare. Med sin debutbok Fed Up – emotional labor, women, and the way forward , som utkom i USA 2018, väckte hon debatt och satte begreppet känslomässigt arbete på kartan.
S H
Sven G Hartman
Nahid Hassan
Nahid Hassan är krögare sedan 18 år tillbaka och ägare av Shanti-gruppen med sex indiska och bengaliska restauranger i Stockholm. Han är en ambassadör för matkulturen i sitt hemland Bangladesh och har vunnit flera internationella priser för sina restauranger och sitt entreprenörskap.
Karin Hassan Jansson
Karin Hassan Jansson är docent och lektor i historia vid Uppsala universitet. Hennes forskning har huvudsakligen kretsat kring frågor om sexuella relationer, våld och hushåll i Sverige från medeltiden fram till mitten av 1800-talet.
K H
Karin Hasselström
N H
Nathalie Hassmén
Nathalie Hassmén är docent i psykologi och universitetslektor i idrott vid Umeå universitet. Hennes doktorsavhandling behandlade området genus och idrott.
Peter Hassmén
Peter Hassmén är professor i idrottspsykologi vid Umeå universitet och var tidigare professor i idrottspsykologi vid Stockholms universitet. Han undervisar även på Idrottshögskolan.
Dan Hasson
Dan Hasson är forskare och har doktorerat i stresshantering och hälsopromotion vid Uppsala universitet. Han har en docentur i folkhälsa från Karolinska institutet och har varit anknuten forskare vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.
Henna Hasson
Henna Hasson är professor i implementering vid Karolinska Institutet och verksamhetschef för Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Region Stockholm.
John Hattie
John Hattie är professor och chef för Melbourne Education Research Institute vid University of Melbourne, Australien, och hedersprofessor vid University of Auckland, Nya Zeeland. Hans bok Synligt lärande – en syntes av mer än 800 metaanalyser om vad som påverkar elevers skolresultat (Natur & Kultur 2014) betraktas som banbrytande.
Jon Haug
Jon Haug är specialist i klinisk psykologi vid Psykosomatiska institutet i Oslo och verksam både som forskare och behandlare. Han har disputerat på bokens ämne och tilldelades 2018 den norska psykologföreningens pris för sitt bidrag till den kliniska hälsopsykologin.
Steven C. Hayes
Steven C. Hayes är Nevada foundation-professor vid psykologiska institutionen, University of Nevada, Reno och grundare till acceptance and commitment therapy.
J H
Jennifer Haythorpe
Seamus Heaney
Seamus Heaney (1939–2013) föddes i County Derry, på den nordirländska landsbygden. Hans första större diktsam­ling, Death of a Naturalist , utkom 1966 och följdes av poesi, kritik och översättningar som etablerade honom som den ledande poeten i sin generation.
Georgia Heard
Georgia Heard är lärarutbildare, föreläsare, författare, poet och en av grundarna till The Teachers Collage Reading and Writing Project, Columbia University i New York. Hennes specialområde är hur man undervisar i skrivande.
B H
Brita Hebbe
Pia Hed Andersson
(1955-2016) Lågstadie- och speciallärare med lång yrkeserfarenhet och specialkompetens i läs- och skrivinlärning, dyslexi och tal- och språkutveckling.
B H
Bo Hedberg
J H
Johanna Hedenberg
A H
Agneta Hedenfalk
Björn Hedensjö
Björn Hedensjö är psykolog och journalist och arbetade tidigare länge som chef i små och stora organisationer i digitalområdet. Nu är han verksam som psykolog i eget företag.
Sanna Hedin
Sanna Hedin är uppvuxen i Umeå och bor i Linköping där hon arbetar som läkemedelsstrateg. Hon har gått flera konstnärliga utbildningar och Farsan och jag skapade under en kurs på HDK Valand.
U H
Ulla-Carin Hedin
Ulla-Carin Hedin är docent vid institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet.
Helena Hedlund
Helena Hedlund debuterade 2018 med Det fina med Kerstin som belönades med Slangbellan för årets bästa barnboksdebut och Nils Holgersson-plaketten för årets bästa barnbok. Sedan har det kommit flera uppföljare.
R H
Ragnar Hedlund
S H
Stina Hedlund
Annalena Hedman
Annalena Hedman är bosatt i Umeå och varvar skrivande med arbetet som skolbibliotekarie. På Natur & Kultur har hon utkommit med Kronan och Vittran.
C H
Christina Hedman
Christina Hedman är fil.dr och leg logoped vid Stockholms universitet.
Erik Hedman
Erik Hedman är leg. psykolog, med.dr och verksam vid Karolinska Institutet och Stockholms läns landsting.
Sara Hedrenius
Sara Hedrenius är fil.kand i psykologi med vidareutbildning i psykotraumatologi, samt nationellt sakkunnig vid Svenska Röda Korsets enhet för beredskap och krisstöd. Sara överlevde M/S Estonias förlisning 1994 och medverkade i den referensgrupp som granskade Estoniakatastrofen.
Börje Heed
Börje Heed (1921–1996) var kriminalreporter på Aftonbladet mellan 1947 och 1981. Med Brottsplats Stockholm, som sändes under sju år, fick Heed en stor och trogen publik.
I H
Ida Heiberg Solem
Mia Heikkilä
Mia Heikkilä är biträdande professor i pedagogik och verksam som forskningsledare vid Åbo Akademi. Hon driver flera forskningsprojekt och är flitigt anlitad som föreläsare.
Hans Heikne
Hans Heikne, numera pensionerad, har arbetat som lärare i matematik på Hagagymnasiet i Norrköping. Genom åren har han undervisat på många olika gymnasieprogram och har erfarenhet både från ungdomsskolan och Komvux.
Markus Heilig
Markus Heilig är psykiater och internationellt framstående stress- och beroendeforskare. Han var under ett tiotal år forskningschef på amerikanska National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism.
E H
Eva Helén
Monika Helgesson
Monika Helgesson arbetar som förstelärare på Åledsskolan.
N H
Nina Helgevold
Nina Helgevold undervisar på grundskollärarutbildningen och masterutbildningen i utbildningsvetenskap vid universitetet i Stavanger.
M H
Maria Hellbom
Elin Helldén
Elin Helldén är gymnasielärare i svenska, retorik och religion.
Siri Helle
Siri Helle (född 1991) är psykolog, författare och föreläsare. Hon fick Lilla Psykologpriset år 2017 för sitt arbete med att sprida psykologisk forskning till en bredare allmänhet.
Joanna Hellgren
Joanna Hellgren (1981) är illustratör och serietecknare, utbildad på Konstfack i Stockholm. Efter att ha bott några år i Paris fick Joanna sina serieböcker (4st) utgivna på franska av Éditions Cambourakis.
Johnny Hellgren
Johnny Hellgren är docent i psykologi och universitetslektor i arbets-och organisationspsykologi vid Stockholms universtitet.
H H
Hanna Hellquist
Linda Hellquist
Linda Hellquist är leg. psykolog och bedriver privat psykoterapiverksamhet med mottagning i Stockholm. Hon håller även föreläsningar, skriver samt skapar appar inom psykologi.
Birgitta Hellqvist
Birgitta Hellqvist arbetar vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet.
Lennart Hellsing
Lennart Hellsing (f 1919) debuterade som barnboksförfattare redan på 1940-talet och är mångfaldigt prisbelönad för klassiska böcker om Krakel Spektakel, Boken om Bagar Bengtsson och Ägget.
Jenny Hellström Ruas
Jenny Hellström Ruas är designern som tidigare sålde kläder över hela världen, men som förälskade sig i meditation och numera framförallt jobbar som samtalsterapeut. Med sin nya sybok vill hon uppmuntra till att släppa prestationen och njuta av själva processen – det finns inget rätt eller fel.
Johan Heltne
Johan Heltne romandebuterade med Det finns ingenting att vara rädd för 2014. Den kritikerrosade berättelsen om Jona­tans uppväxt inom Livets ord på nittiotalet dramatisera­des också för scen och sattes upp på Uppsala stadsteater.
E H
Elizabeth A. Hembree
Elizabeth A. Hembree är biträdande professor i psykologi vid University of Pennsylvania School of Medicine.
Kirsti Hemmi
Kirsti Hemmi är professor i de matematiska ämnenas didaktik vid Åbo Akademi och gästprofessor vid Uppsala universitet. Hon har i sin forskning fokuserat på bevisföring och argumentation i undervisning, samt läromedels betydelse för kvaliteten i matematikundervisning.
Carl Hendrick
Carl Hendrick är fil. dr i pedagogik på Wellington College i England. I grunden är han engelsklärare.
Kaja Hengstenberg
Kaja Hengstenberg jobbade som politisk konsult i Bryssel men hennes tankar gick ständigt till mat och vad hon skulle äta eller baka härnäst. Efter att hennes pappa hastigt gått bort sa hon upp sig och följde sin passion för mat.
Oskar Henrikson
Skribenterna, med Oskar Henrikson som huvudförfattare, är alla experter på psykologi och forskning kring ledarskap. De är leg. psykologer eller psykologkandidater och kommer från konsultnätverket Habitud som hjälper ledare, team och individer att välja ut och öva upp nya vanor.
I H
Ingela Henriksson
Lena Henriksson
Lena W Henrikson är verksamhetschef och arbetskonsulent. Hon arbetar med att få personer med funktionsnedsättningar i sysselsättning, arbete eller studier.
Alastair Henry
Alastair Henry undervisar i engelska på Högskolan Väst i Trollhättan.
Sara Henrysson Eidvall
Sara Henrysson Eidvall är leg psykolog, specialist i arbets- och organisationspsykologi. Hon är verksam som konsult med inriktning på testkvalitet, testanvändning och ledarskap/medarbetarskap och driver konsultbolaget HenryssonÅkerlund tillsammans med Maria Åkerlund.
Alva Herdevall
Alva Herdevall är författare, självhushållare och utbildad urban designer. Tillsammans med Anders Rydell har hon tidigare skrivit den hyllade boken Modern självhushållning – som 2022 utsågs till Årets måltidslitteratur alla kategorier och som 2023 vann Publishingpriset.
Jörgen Herlofson
Jörgen Herlofson är specialistläkare i psykiatri och legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
J H
Judith Hermann
Magnus Hermansson Adler
Katarina Herrlin
Katarina Herrlin är universitetslektor i didaktik med inriktning mot läs- och skriv, samt lärarutbildare vid Linnéuniversitetet. Hon är lågstadielärare och har lång erfarenhet av undervisning i grundskolans tidiga år.
Katarina Herrlin
Katarina Herrlin är universitetslektor i didaktik med inriktning mot läs- och skriv, samt lärarutbildare vid Linnéuniversitetet. Hon är lågstadielärare och har lång erfarenhet av undervisning i grundskolans tidiga år.
Noreena Hertz
Noreena Hertz är författare, programledare, forskare och ”en av världens främsta tänkare”, enligt tidningen The Observer. Hennes tidigare böcker har givits ut i mer än tjugo länder, och hennes texter har publicerats i bland annat New York Times, Washington Post, Wall Street Journal och The Guardian.
F H
Fredrik Hertzberg
Fredrik Hertzberg är docent och lektor i pedagogik vid Stockholms universitet. Han forskar bland annat om migration och vägledning och undervisar framför allt på studie- och yrkesvägledarprogrammet och i Mastersprogrammet i pedagogik, studiegången Karriärutveckling och vägledning.
Christina Hesselholdt
Christina Hesselholdt räknas till en av Nordens mest betydande författare och har utgivit femton prosaböcker sedan debuten 1991. Sällskapet utkom på svenska 2017 och blev en kritikersuccé.
Madeleine Hessérus
Madeleine Hessérus har sedan debuten 1997 skrivit dramatik, novellsamlingar och romanerna Till Isola , Staden utan kvinnor och Elefantens fot . Hennes böcker har lovordats av kritiker och romanerna har översatts till flera språk.
Carolin Heyer
Carolin Heyer är lärare, åk 1–7 med inriktning på svenska/SO, och biträdande rektor. År 2009–2010 deltog hon i utbildningsförvaltningens forskningscirkel om lärande bedömning för professor Astrid Pettersson.
B H
Birgitta H-Holmberg
Johanne Hildebrandt
Johanne Hildebrandt är prisbelönt krigsreporter och författare. Hon slog igenom med den bästsäljande trilogin Sagan om Valhalla och skräckromanen Fördömd.
E H
Eva Hildén
K H
Kaj Hildingson
Kaj Hildingson är journalist och har, förutom att författa läromedel i historia och samhällskunskap, arbetat på Göteborgs-Postens utrikesredaktion, bland annat som Moskvakorrespondent.
L H
Lars Hildingson
Barbro von Hilgers
Barbro von Hilgers är samtalsterapeut och leg. barn- och ungdomsterapeut.
S H
Stig Hillerström
Johan Hilton
Johan Hilton är flerfaldigt prisbelönad författare och journalist. Sedan våren 2023 är han kulturchef på Göteborgs-Posten.
Åsa Hirsh
Åsa Hirsh är docent i pedagogik vid Göteborgs universitet. Hon har en mångårig bakgrund som lärare på grundskolan, men arbetar numera med forskning och undervisning inom akademin.
Ulrika Hjalmarson Neideman
Ulrika Hjalmarson Neideman är vetenskapsjournalist specialiserad på hälsa och psykologi. Hon arbetar sedan många år som programledare för Kropp & Själ i Sveriges radio P1.
S H
Sara Hjelm
Sara Hjelm är utvecklingsledare i Göteborgs Stad Utbildning.
D H
Dennis Hjelmström
Författaren Dennis Hjelmström är skolchef med lång erfarenhet som både lärare och skolledare inom grundskolan.
Simon Hjort
Simon Hjort är lektor i Linköpings kommun, fil lic i pedagogiskt arbete och leg. lärare. Han arbetar med undervisningsutveckling och handleder såväl lärare som rektorer, och föreläser om effektiv undervisning.
D H
Daniel Hjorth
Daniel Hjorth har givit ut essaysamlingar som Kakafoni och Gränslösa men också antologier som Kaféliv och Krogliv. Han medverkar regelbundet i Svenska Dagbladet och har tidigare varit förläggare på bokförlaget Alba och redaktör för BLM.
Vigdis Hjorth
Vigdis Hjorth (f. 1959) är en av Norges främsta författare.
J H
Jens Hjälte
G H
Gerard Hoberstorfer
B H
Bjørn Hokland
Elin Holm
Elin Holm är utbildad slöjdlärare, förstelärare i slöjd och arbetar med att driva utvecklingen av slöjd- och bild inom Kunskapsskolan. Elin har även en egen Youtube-kanal.
Kristina Holm
U H
Ulla Holm
Ulla Holm är leg. psykolog, leg. psykoterapeut och docent i pedagogik vid Uppsala universitet med lång erfarenhet som forskare och utbildare. På Natur & Kultur har Ulla Holm givit ut Empati – att förstå andra människors känslor och Det räcker inte att vara snäll – om empati och professionellt bemötande i människovårdande yrken.
B H
Björn Holmberg
E H
Eva Holmberg
Johan Holmberg
Johan Holmberg är leg. psykolog, leg. psykoterapeut, handledare, medlem av MINT ( Motivational Interviewing Network of Trainers ) och anställd på Psykologpartners. Han har lång erfarenhet av behandling, utbildning och handledning inom motiverande samtal och kognitiv beteendeterapi.
Linnéa Holmberg
Linnéa Holmberg, fil.dr, forskar om fritidshem och arbetar i lärarutbildningen med inriktning mot arbete i fritidshem, vid Stockholms universitet.
Y H
Ylva Holmberg
Tiina Holmberg Bergman
Tiina Holmberg Bergman är leg. psykolog, specialistpsykolog i funktionshindrets psykologi, certifierad beteendeanalytiker (BCBA) och doktorand på KIND, KI. Hennes forskningsområde rör att förstå och behandla stress och psykisk ohälsa hos föräldrar.
Anders Holmer
Anders Holmer är bildkonstnär och arkitekt från Bohuslän. Han skriver och illustrerar finstämt humoristiska berättelser fyllda med egenartade och underfundiga karaktärer.
P H
Per Holmer
H H
Hans Holmgren Ording
Sofia Holmlund
Sofia Holmlund är fil. dr i historia vid Stockholms Universitet.
Mikael Holmqvist
Mikael Holmqvist är professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet. Han har tidigare varit verksam vid Uppsala universitet samt Cornell University och Stanford University i USA.
N H
Ninni Holmqvist
Kristina Holmqvist Gattario
Kristina Holmqvist Gattario är fil. dr i psykologi.
M H
Mikael Holmström
Mikael Holmström, född 1955, är Sveriges främste säkerhetspolitiske reporter - i 25 år verksam vid Svenska Dagbladet och sedan 2015 vid Dagens Nyheter. Han har under åren svarat för en rad uppmärksammade avslöjanden som fått följdverkningar.
L H
Lara Honos-Webb
Lara Honos-Webb är filosofie doktor och klinisk psykolog i Kalifornien, USA. Hon undervisar vid universitetet i Santa Clara i Kalifornien och har presenterat sin forskning såväl nationellt som internationellt, bland annat i boken Så lyfter du fram styrkorna hos barn med ADHD .
Alex Howes
Alex Howes är frilansande illustratör och animatör från London, numera bosatt i Stockholm. Hon har tidigare arbetat med animationer till Fåret Shaun och den Oscarsnominerade filmen Pirates .
Charlotta Huitfeldt
Charlotta Lithman har skrivande som yrke, huvudsakligen som reklamskribent. Hon har även skrivit i tidningar som Mama, Family Living, Expressens Leva & Bo, Svenska Dagbladet och Sköna hem.
M H
Märit Huldt
Få matskribenter har betytt så mycket för så många som Märit Huldt, eller Hiram som hon kallades. I 25 år bjöd hon Svenska Dagbladets läsare på sina enkla och roliga recept.
Ingeborg Hull
Ingeborg Hull är lärare, åk 1–7 med inriktning på matte/NO, och biträdande rektor. År 2009–2010 deltog hon i utbildningsförvaltningens forskningscirkel om lärande bedömning för professor Astrid Pettersson.
Agneta Hult
Agneta Hult är docent i pedagogik vid Umeå universitet och har lång erfarenhet av såväl pedagogisk utvärdering som forskning inom examinations- och bedömningsområdet.
Lena Hultgren
Lena Hultgren är lågstadielärare och författare. Hon har prisbelönats med såväl Svenska Akademiens svensklärarpris som läromedelsförfattarpriset Lärkan för sitt arbete med att stimulera barns läsande.
M H
Magdalena Hulth
Nils Hultkrantz
Nils Hultkrantz är en orädd klåpare som ogärna kallar sig entreprenör. Tillsammans med Richard Simonson och Anneli Ödén äger och driver han Stigbergets Bryggeri.
Sara Hultman
Sara Hultman är leg. psykolog, konsult, författare, journalist och föreläsare. Tillsammans med Martin Ström har hon tidigare givit ut Fokus på jobbet: träna din hjärna med mindfulness för mer fokus, effektivitet och glädje .
C H
Cattrin Hurtig
Alex Hutchinson
Alex Hutchinson är kolumnist i tidskrifterna Outside och Runner’s World, långdistanslöpare och doktor i fysik vid University of Cambridge. Han bidrar regelbundet i The New Yorker och New York Times.
Aldous Huxley
Aldous Huxley skrev romaner, essäer och reseskildringar som rönt uppmärksamhet över hela världen. Han är mest känd för framtidsdystopin Du sköna nya värld.
N H
Niclas Hval
Philip Hwang
Philip Hwang är professor i tillämpad psykologi vid Göteborgs universitet, leg. psykolog och leg. psykoterapeut. Hans forskning handlar främst om barns, ungdomars och unga vuxnas psykologiska utveckling.
S H
Sara Hvit Lindstrand
Tobias Hübinette
Tobias Hübinette är docent i interkulturell pedagogik och lärare i interkulturella studier och svenska som andraspråk samt forskare i kritiska ras- och vithetsstudier vid Institutionen för språk, litteratur och interkultur, Karlstads universitet.
L H
Lars-Christer Hydén
Frida Hylander
Frida Hylander är leg. psykolog, STP-psykolog i klinisk psykologi och fil. kand. i Humanekologi.
G H
Gunilla Håkansson
Jan Håkansson
Jan Håkansson är professor i pedagogiskt arbete, med inriktning mot skolledning och skolutveckling, Högskolan Dalarna.
Martin Hårdstedt
Martin Hårdstedt är professor i historia vid Umeå universitet och särskilt inriktad på nordisk historia.
A H
Axel Hägerström
E H
Elin Hägg
E H
Elin Hägg
B H
Birgit Häggkvist
Birgit Häggkvist är författare. Hon debuterade 1980 med diktsamlingen Lycka till som discjockey! och har givit ut flera romaner, senast A 2010.
U H
Ulla Hägglund
Sofia Häggman
Sofia Häggman är egyptolog och intendent på Medelhavsmuseet i Stockholm. Hon har skrivit både böcker och artiklar om olika aspekter av Egypten och Mellanösterns historia.
S H
Sofia Häggman
I H
Ingrid Häggström
L H
Lars Häggström
Maria Hälleberg Nyman
Maria Hälleberg Nyman är leg. sjuksköterska, med.dr och universitetslektor vid Örebro universitet där hon undervisar i läkemedelsberäkning.
A H
Annika Härenstam
Fanny Härgestam
Fanny Härgestam är journalist och författare. Hennes debutbok Det här är vår tid nominerades till Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare.
Tine Høeg
Tine Hoeg (f. 1985) är en av den yngre danska litteraturens starkast lysande stjärnor.
K H
Karin Högberg
F H
Fredrik Höglund
J H
Jenny Högström
J H
Jesper Högström
T H
Torleiv Høien
Torleiv Høien är professor emeritus i pedagogik vid universitetet i Stavanger och har varit adjungerad professor i psykologi vid universitetet i Bergen. Han har även grundat Läsecentret vid universitetet i Stavanger och Stiftelsen Dyslexiforskning.
Henrik Höjer
Henrik Höjer är fil.dr i historia, vetenskapsjournalist och författare. Han har medverkat i bland annat Svenska Dagbladet , Forskning & Framsteg , Axess , Modern Psykologi , Populär Historia, Kvartal och Språktidningen .
Staffan Höjer
Staffan Höjer är professor i socialt arbete vid Göteborgs universitet.