Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Våra författare

Natur & Kultur är en affärsdrivande stiftelse, vars mål är att motverka fördomar och inskränkthet. Därför har vi inget ägarkapital som åberopar maximal avkastning, utan kan agera oberoende och långsiktigt. Förutom värdegrunden och stiftelseformen är istället våra författare de verkliga tillgångarna. Vill du läsa mer om våra fantastiska författare så finns de samlade här i bokstavsordning, sorterade på efternamn.

Hitta författare

K

K K
Kristen K. Ellard
Marie Kabala-Rejment
Marie Kabala-Rejment är lärare i engelska på Rudbeck gymnasium i Sollentuna. Hon har undervisat i Sverige under de senaste tretton åren, både på högstadiet och gymnasiet.
Jon Kabat-Zinn
Jon Kabat-Zinn är en av de viktigaste personerna när det gäller mindfulness. Han grundade och ledde länge the Stress Reduction Clinic på University of Massachusetts Medical Center och har skrivit ett flertal böcker.
Peter Kadhammar
Peter Kadhammar (född 1956) är journalist och författare. Han fick Stora journalistpriset 2000 och har tidigare publicerat åtta böcker, bland andra den kritikerrosade debuten Berättelsen om Srebrenica (1995).
N K
Niclas Kaiser
Niclas Kaiser är leg. psykolog och universitetslektor i psykologi med fokus på psykisk hälsa, samtalsterapi, socialpsykologi och ledarskap. Han är verksam som kliniker, pedagog och forskare vid Umeå universitet.
V K
Viktor Kaldo
Viktor Kaldo är legitimerad psykolog, filosofie doktor och forskare, verksam som utvecklingsansvarig på Internetpsykiatrienheten i Stockholm och vid Karolinska Institutet. Sedan 1999 har han arbetat kliniskt med och forskat om psykologisk behandling av tinnitusbesvär.
K K
Kjell Kallenberg
Camilla Kallenbäck
Camilla Kallenbäck är leg. arbetsterapeut och har en fil.mag. i klinisk medicinsk vetenskap. Hon har arbetat med handledning och utbildning inom TBA och PBS de senaste femton åren med barn, ungdomar och vuxna med diagnos inom autismspektrum och ADHD och/eller beteendeproblem.
E K
Eva-Mari Kallin
H K
Hildur Kalman
T K
Taina Kantola
Taina Kantola och framlidne Lennart Warring tillhör de få i Sverige som kan de gamla språken som talades i Mesopotamien och har bland annat översatt Gilgamesheposet för Natur & Kulturs klassikerserie.
Suzanne Kaplan
Suzanne Kaplan är psykolog och psykoanalytiker, fil.dr i pedagogik med mångårig erfarenhet av forskning kring barn och extrema trauman i samband med Förintelsen och folkmorden i Rwanda. Hon har tidigare givit ut boken Barn under Förintelsen – då och nu.
George Kaponis
Lilian Karina
L K
Linda Karlander
Martin Karlberg
Martin Karlberg är universitetslektor vid Uppsala universitet. Han forskar och undervisar om ledarskap i klassrummet, pedagogisk psykologi och specialpedagogik.
P K
Per José Karlén
Per José Karlén är illustratör och författare bosatt i London och Stockholm. Han har skrivit böcker om Tinkel Tonkel, Giraffen Staffan och har illustrerat för bland annat Kamratposten. www.tinkeltonkel.com
L K
Lena Karlin
A K
Anders Karlsson
Annelie Karlsson
Annelie Karlsson är specialpedagog och rektor med erfarenhet från vuxenutbildning, gymnasiet och gymnasiesärskolan.
Elise Karlsson
Elise Karlsson är författare till en rad kritikerhyllade romaner. Hennes senaste bok var Gränsen (2018).
Ellen Karlsson
Ellen Karlsson är författare och barnboksredaktör. Hon har skrivit böckerna om Förskolan Havet, pekböckerna om Roj och belönades 2013 med Augustpriset för sin debutbok " Snöret, fågeln och jag" med illustrationer av Eva Lindström.
G K
Gunnar Karlsson
J K
Johanna Karlsson
J K
Jonas Karlsson
K K
Kalle Karlsson
K K
Karl-Göran Karlsson
Karl-Göran Karlsson är professor emeritus i fysikdidaktikvid Mittuniversitetet och var ansvarig för naturvetenskap 2002–2010 samt nationell projektledare 2005–2010 i PISA.
K K
Kicki Karlsson
Klas-Göran Karlsson
Klas-Göran Karlsson är professor i historia vid Lunds universitet och författare till en rad böcker om 1900-talshistoria, bland annat Urkatastrofen, Terror och tystnad och Folkmordens historia .
L K
Lena Karlsson
L K
Lis-Bodil Karlsson
Lis-Bodil Karlsson är universitetslektor vid Karlstads universitet.
M K
Magnus Karlsson
Magnus Karlsson är forskningsledare vid institutionen för socialt arbete, Ersta Sköndal högskola. Han disputerade 2002 på en avhandling om självhjälpsgrupper och har sedan dess publicerat sig kring brukarfrågor, självhjälp och psykiska funktionshinder.
M K
Mathias Karlsson
Peter Karlsson
Peter Karlsson är leg. psykolog och specialist inom pedagogisk psykologi. Han har under många år arbetat med barn, ungdomar och vuxna med problemskapande beteenden.
Simon Karlsson
Simon Karlsson gav upp drömmen om att bli jazztrumpetare när han började brygga öl i folkhögskolans korridorskök. Han är produktionschef på Stigbergets bryggeri.
Sven Olov Karlsson
Sven Olov Karlsson är en av våra mest mångsidiga författare, Augustnominerad både för prosa och reportage, senast boken Brandvakten. Han har en förmåga som få att lyssna av vardagens samtal och tystnader och iaktta rörelser i tiden.
Gustav Karlsson Frost
Fotografen Gustav Karlsson Frost arbetar med mode och porträtt och har sedan många år arbetat i Japan.
M K
Markus Karlsson Frost
Markus Karlsson Frost är art director för speltidningen Level med rötter i den japanska tv-spelskulturen.
Alice Kassius Eggers
Alice Eggers är författare, kulturjournalist och bibliotekspedagog. Hundintresset började redan som barn men fick styrfart 2003 av första egna hunden Norpan.
J K
Janina Kastevik
Janina Kastevik är barnboksförfattare, jurist och trebarnsmamma. Hon har debuterade med boken Slottet av is (2013) på annat förlag.
Steven Katz
Steve Katz är forskare vid University of Toronto, med en ph.d. i tillämpad psykologi. Katz har även tilldelats utmärkelser av delstaten Ontario för sitt arbete med skolutveckling.
Anna Kaya
Anna Kaya är grundskollärare i svenska, svenska som andraspråk och so och har 20 års erfarenhet av att undervisa i ämnet svenska som andraspråk. Sedan 2012 arbetar Anna deltid som samverkansstrateg på Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) vid Stockholms universitet.
John Keegan
D K
Desirée Kellerman
M K
Mats Kempe
Ibram X. Kendi
Ibram X. Kendi är professor i historia vid Boston University.
J K
Jennifer Kerner
A K
Anneli Kero
N K
Nora Khalil
Mahroo Khousravi
Mahroo är förskollärare och språkutvecklare i Mölndal.
V K
Victoria Kielland
R K
Rolf Kiessling
U K
Ulrik Kihlbom
Ulrik Kihlbom är universitetslektor i filosofi vid Örebro universitet.
C K
Catrin Killander
Birgitta Kimber
Birgitta Kimber är leg. psykoterapeut, speciallärare, familjeterapeut och med. dr. Hon har under de senaste tjugo arbetat med interventioner i skolan som syftar till att främja barns och ungas hälsa.
T K
Tina Kindeberg
Tina Kindeberg är docent och universitetslektor i pedagogik och retorik vid Lunds universitet.
Björn Kindenberg
Björn Kindenberg, lärare och IT-pedagog samt doktorand i språkdidaktik med inriktning på språket i SO och NO.
P K
Peter Kinlund
A K
Amanda Kipriyanova
Henrik Kirkegaard
Henrik Kirkegaard är matematiklärare i grundskolan. Han är knuten till Nationellt centrum för matematik i utbildningen vid NTNU (Norges tekniskt-naturvetenskapliga universitet) i Trondheim.
Lisa Kirsebom
Lisa Kirsebom är vetenskapsjournalist. Hon skriver om forskning och vetenskap för allmänhet såväl som för fackkunniga, och har gett ut tre läroböcker i naturkunskap på Natur & Kultur.
J K
Jan Kjærstad
E K
Erik Kjellberg
J K
Josef Kjellgren
E K
Erik Kjellman
N K
Nils Kjellström
L K
Lena Kjersén Edman
Susanne Kjällander
Susanne Kjällander är fil. dr, gästforskare vid Stanford University samt lektor på Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet, där hon arbetar som förskollärarutbildare. Susanne Kjällander föreläser inom Digitalisering i förskolan och skolan | Programmering och digital kompetens | Förändringsledarskap med digitala verktyg Boka föreläsning/kontakt: susanne.kjallander@buv.su.se
A K
Alli Klapp
Alli Klapp är fil. dr i pedagogik och utbildar lärare vid Göteborgs universitet. Hennes forskning handlar om bedömning och betyg, samt om hur betyg påverkar elevers prestationer i skolan.
J K
Jon Klassen
Jon Klassen är prisbelönt illustratör och bilderboksförfattare som bland annat gjort Jag vill ha min hatt och Det är inte min hatt . Han har illustrerat böckerna om Pax, skrivna av Sara Pennypacker.
Maria Klasson
Maria Klasson är förskollärare, ateljerista och före detta förskolechef. Hon arbetar nu med tillsyn av fristående verksamheter i Huddinge kommun.
Lars Kleberg
Lars Kleberg är professor emeritus i ryska och känd som författare, översättare och föreläsare om rysk litteratur, avantgardeteater och konst. Hans senaste bok är Tjechov och friheten.
B K
Björn af Kleen
Stefan Klein
Stefan Klein (född 1965) är journalist och författare. Han har studerat filosofi och bedrivit forskning i biofysik.
T K
Thomas Klementsson
Lotta Klemming
Lotta Klemming är ostrondykare på familjeföretaget Klemmings ostron i Grebbestad, som levererar vildplockade ostron till några av Sveriges mest kvalitetsmedvetna restauranger.
Johannes Klenell
Johannes Klenell (f. 1979) är förläggare på Galago, serieförlaget som de senaste tio åren varit ett drivhus för några av vår tids bästa samhällskritiker.
S K
Silvia Klenz Jönsson
Jesper Kling
Johan Kling
Johan Kling är författare och regissör. Efter en kort kar­riär som musiker i början av åttiotalet ägnade han sig på nittiotalet mest åt olika tv-produktioner, och debuterade som långfilmsregissör 2007 med den kritikerrosade filmen Darling .
Torkel Klingberg
Torkel Klingberg är professor i kognitiv neurovetenskap, med särskild inriktning på utveckling och plasticitet, vid Karolinska Institutet. Torkel Klingberg föreläser inom Hjärnans utveckling | Barns lärande | Matematiklärande | Motivation Boka föreläsning/kontakt: torkel.klingberg@gmail.com
G K
Gabrielle Klingelhöfer
B K
Bengt af Klintberg
Mikael Klintman
Mikael Klintman är professor i sociologi i Lund och gästforskare vid London School of Economics.
Lars Klintwall
Lars Klintwall är lektor vid Stockholms universitet där han undervisar och forskar inom barnpsykoterapi. Han är även barnpsykolog på en vårdcentral.
Ola Klippvik
Ola Klippvik är född 1974 och bosatt på Vikbolandet, Östergötland. Han debuterade 2005 med boken Sportsmän och gav 2009 ut den uppmärksammade Vikbodagbok.
J K
Janet S Klosko
Janet Klosko är psykolog.
Allan Klynne
Allan Klynne är fil.dr i antikens kultur och samhällsliv och verksam som författare och föredragshållare. Bland hans tidigare böcker märks Kleopatra – liv och legend samt Pyrrhos – segraren som förlorade .
M K
Marcus Knutagård
Marcus Knutagård är universitetslektor vid Socialhögskolan, Lunds universitet.
I K
Inge Knutsson
J K
Joel Knöös
M K
Max Koch
Lena Koller
Lena Koller är etablerad fotograf och har tidigare fotograferat böcker om bland annat Rosendals Trädgård, svenska havsbad och ysterier och är dessutom en erkänt duktig porträttfotograf.
Russell Kolts
Russell L. Kolts är klinisk psykologoch professor i psykologi vid Eastern Washington University.
J K
Janne Kontio
Janne Kontio är lektor vid institutionen för pedagogik och didaktik vid Stockholms universitet. Kontios forskningsintressen rör empiriska studier inom det utbildningsvetenskapliga fältet, med särskilt intresse för flerspråkighet, genus och förkroppsligad interaktion i yrkespedagogiska praktiker.
J K
Janusz Korczak
Torill Kornfeldt
Torill Kornfeldt är vetenskapsjournalist och författare. Hennes debutbok Mammutens återkomst (2016) har över­satts till sex språk (tyska, kinesiska, japanska, nederländ­ska, finska och engelska) och listats som nummer fyra bland 2018 års bästa böcker av den internationella tidskriften The Telegraph.
Per Kornhall
Per Kornhall är ett välkänt namn i skoldebatten och har en rik erfarenhet av det svenska skolsystemet både som lärare, undervisningsråd vid Skolverket och som kommunal skolstrateg. Han har tidigare skrivit flera böcker, bl a Alla i mål (Natur & Kultur 2014), Förstelärare – en handbok (Natur & Kultur 2015), Skola på vetenskaplig grund (Natur & Kultur 2016), Rektor – en handbok (Natur & Kultur 2017) och Barnexperimentet på annat förlag.
Ingela Korsell
Ingela Korsell är grundskollärare, doktorand i pedagogik och en av författarna bakom PAX-böckerna. För Natur & Kultur har hon skrivit Väsenologi , Mer Väsenologi och Modern Väsenologi.
T K
Thomas Korsgaard
O K
Olav Korsnes
Eija Koski
Eija Koski är världens enda konstnär med titeln himmelist. Hon ställer ut, föreläser och håller kurser i konsten att skapa himlar runtom i Norden och övriga världen.
T K
Tim Krabbé
A K
Anna Krafft
L K
Linda Kreger Silverman
Linda Kreger Silverman är psykolog och forskare, fil.dr i pedagogisk psykologi och specialpedagogik. Hon är en av världens främsta forskare och auktoriteter inom området och har ägnat hela sin karriär och forskargärning åt särskild begåvning.
Jeff Kreisler
Jeff Kreisler studerade juridik vid Princeton och efter en tid som advokat bytte han bana och är numera verksam som komiker, föreläsare och författare.
T K
Torsten Kreuger
Isabelle Kristensen
Isabelle Kristensen är förskollärare och lärare för yngre åldrar. Isabelle har varit nyckelperson inom relationell pedagogik och IKT, projektledare inom digital kompetens och lärmiljö, föreläsare och har arbetat med kollegialt lärande och förskoleutveckling.
J K
Jimmie Kristensson
Jimmie Kristensson är leg. sjuksköterska, dr i medicinsk vetenskap och universitetslektor i omvårdnad vid Lunds universitet. Han är forskare och lärare vid sjuksköterskeprogrammet och har handlett vid uppsatsskrivande sedan 2005.
Johanna Kristensson
Johanna Kristensson är leg. logoped med uppdrag som språk-, läs- och skrivutvecklade i Halmstads kommun. Hon arbetar även på Oribi i Lund med utveckling av digitalt språk- och rättstavningsstöd.
A K
Anna Kristensson Ekwall
Anna Kristensson Ekwall är leg. sjuksköterska, ambulanssjuksköterska, universitetslektor och docent i omvårdnad vid Lunds universitet, Institutionen för hälsa, vård och samhälle.
I K
Inger Kristiansen
S K
Sören Kristiansen
Marianne Kristiansson
Marianne Kristiansson är leg. läkare och specialist inom rättspsykiatri. Hon är avdelningschef och överläkare på Rättsmedicinalverket samt adjungerad professor vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet.
Görel Kristina Näslund
M K
Marianne Kristoffersson
N K
Niklas Krog
D K
David O. Kronlid
David O. Kronlid är docent i etik och lektor i didaktik vid Uppsala universitet.
P K
Pjotr Kropotkin
Ethan Kross
Ethan Cross är en av världens främsta forskare inom området självkontroll och professor i psykologi vid University of Michigan, USA, där han också är chef för Emotion & Self Control Laboratory. Tjatter (2021) är översatt till fler än tjugo länder.
Åsa Kruse
Åsa Kruse är legitimerad psykolog och legitimerad psykoterapeut. Hon är verksam inom företagshälsovården och har mångårig erfarenhet av att föreläsa, handleda och arbeta med stressrelaterad ohälsa.
H K
Horst Krüger
Katarina Kuick
Katarina Kuick har sedan debuten 1986 skrivit bilderböcker, barn- och ungdomsromaner samt faktaböcker. Boken Skriv om och om igen – en inspirationsbok för skrivsugna vann Augustpriset.
M K
Magnus Kull
Magnus Kull är utbildare, coach, föreläsare och NLP-tränare. I botten är han värmlänning och kompis med Klas Hallberg samt medförfattare till gräsetböckerna.
A K
Anna Kullander Sjöberg
A K
Annette Kullenberg
M K
Martin L Kutscher
Martin L. Kutscher är pediatrisk och neurologisk specialist med särskild kompetens inom området pediatrisk neurologi.
A K
Anne Lise S. Kvam
E K
Elisabeth Kwarnmark
Helena Kvarnsell
Helena Kvarnsell är lärare i ma/no/teknik och har tilldelats Nacka kommuns kvalitetspris för sitt arbete med att integrera IT i undervisningen.
Hanne Kvist
Hanne Kvist är en dansk författare och illustratör. Hennes böcker skildrar ofta ensamhet och utsatthet och relationen mellan människa och djur.
S K
Simon Kyaga
E K
Elisabeth Kübler-Ross
Maria Küchen
Maria Küchen är poet och prosaist. Hon debuterade 1989 med diktsamlingen Hos ljusmålaren .
G K
Gustav Kyhlberg
L K
Lena Kåreland
Anna Kåver
Anna Kåver är leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi och handledare. Hon har arbetat med KBT i drygt fyra decennier och bedrivit behandlingsforskning och metodutveckling vid KI samt vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Clas Källander
I K
Inger Källander
Inger Källander har varit ekologisk lantbrukare sedan 1973 och hon är sedan 1994 ordförande för Ekologiska Lantbrukarna. Hon har skrivit ett flertal böcker, bland annat Jordbruksbok för alternativodlare .
Ulrika Kärnborg
Ulrika Kärnborg är författare, dramatiker och journalist tidigare anställd på Dagens Nyheter och Expressen. Hon debuterade med historiska romanen Myrrha 2008.
M K
Margareta Kärnevik Måbrink
Margareta Kärnevik Måbrink är speciallärare och har arbetat med människor med autism på olika nivåer sedan 1978. Hon är pedagogisk handledare vid Barnneuropsykiatri, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg för föräldrar och personal och arbetar med barn, ungdomar och vuxna.
Anna Kärre
P K
Per Olof Köhler
Anne-Marie Körling
Anne-Marie Körling är lärare, föreläsare, debattör och författare. 2006 fick hon Svenska Akademiens svensklärarpris och 2015 utsågs hon till ny läsambassadör.
G K
Göran Körner
Författare till bland annat PULS 4-6 Historia .