Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Våra författare

Natur & Kultur är en oberoende stiftelse som verkar för främjar bildning, kultur och humanistiska värden. Vår verksamhet och vårt överskott ska göra skillnad i samhället.

Hitta författare

K

K K
Kristen K. Ellard
Marie Kabala-Rejment
Marie Kabala-Rejment är författare till Echo 7 och Echo 5 Vocational . Hon har undervisat i engelska på högstadiet och gymnasiet i närmare 20 år, senast på Rudbeck gymnasium.
Jon Kabat-Zinn
Jon Kabat-Zinn är en av de viktigaste personerna när det gäller mindfulness. Han grundade och ledde länge the Stress Reduction Clinic på University of Massachusetts Medical Center och har skrivit ett flertal böcker.
Peter Kadhammar
Peter Kadhammar är författare och mångårig medarbetare på Aftonbladet. Han har fått Stora journalistpriset två gånger 2000 och 2021.
N K
Niclas Kaiser
Niclas Kaiser är leg. psykolog och universitetslektor i psykologi med fokus på psykisk hälsa, samtalsterapi, socialpsykologi och ledarskap. Han är verksam som kliniker, pedagog och forskare vid Umeå universitet.
Viktor Kaldo
Viktor Kaldo är legitimerad psykolog, filosofie doktor och forskare, verksam som utvecklingsansvarig på Internetpsykiatrienheten i Stockholm och vid Karolinska Institutet. Sedan 1999 har han arbetat kliniskt med och forskat om psykologisk behandling av tinnitusbesvär.
Camilla Kallenbäck
Camilla Kallenbäck är leg. arbetsterapeut och har en fil.mag. i klinisk medicinsk vetenskap. Hon har arbetat med handledning och utbildning inom TBA och PBS de senaste femton åren med barn, ungdomar och vuxna med diagnos inom autismspektrum och ADHD och/eller beteendeproblem.
E K
Eva-Mari Kallin
H K
Hildur Kalman
Han Kang
Han Kang har fått stora internationella framgångar med sina böcker, främst Vegetarianen som under hösten 2023 spelades som pjäs på Dramaten. På svenska finns även Levande och döda och Den vita boken som Guardians recensent kallade ”en sekulär bönbok”.
T K
Taina Kantola
Taina Kantola och framlidne Lennart Warring tillhör de få i Sverige som kan de gamla språken som talades i Mesopotamien och har bland annat översatt Gilgamesheposet för Natur & Kulturs klassikerserie.
Suzanne Kaplan
Suzanne Kaplan är psykolog och psykoanalytiker, fil.dr i pedagogik med mångårig erfarenhet av forskning kring barn och extrema trauman i samband med Förintelsen och folkmorden i Rwanda. Hon har tidigare givit ut boken Barn under Förintelsen – då och nu.
George Kaponis
L K
Linda Karlander
Martin Karlberg
Martin Karlberg är universitetslektor vid Uppsala universitet. Han forskar och undervisar om ledarskap i klassrummet, pedagogisk psykologi och specialpedagogik.
Per José Karlén
Per José Karlén är illustratör och författare bosatt i London och Stockholm. Han har skrivit böcker om Tinkel Tonkel, Giraffen Staffan och har illustrerat för bland annat Kamratposten. www.tinkeltonkel.com
L K
Lena Karlin
A K
Anders Karlsson
Annelie Karlsson
Annelie Karlsson är specialpedagog och rektor med erfarenhet från vuxenutbildning, gymnasiet och gymnasiesärskolan.
Bo Karlsson
Bo Karlsson är utredare, tidigare rektor och verksamhetschef med 40 års erfarenhet av arbete inom skolväsendet.
Elise Karlsson
Elise Karlsson (f. 1981) är författare och förläggare.
Ellen Karlsson
Ellen Karlsson är författare och barnboksredaktör. Hon har skrivit böckerna om Förskolan Havet, pekböckerna om Roj och belönades 2013 med Augustpriset för sin debutbok " Snöret, fågeln och jag" med illustrationer av Eva Lindström.
G K
Gunnar Karlsson
Josefin Karlsson
Josefin Karlsson har över 15 års erfarenhet av att arbeta professionellt som cirkusartister och med cirkuspedagogik för barn och unga.
K K
Karl-Göran Karlsson
Karl-Göran Karlsson är professor emeritus i fysikdidaktikvid Mittuniversitetet och var ansvarig för naturvetenskap 2002–2010 samt nationell projektledare 2005–2010 i PISA.
K K
Kicki Karlsson
Klas-Göran Karlsson
Huvudredaktör är Klas-Göran Karlsson, professor i historia vid Lunds universitet. På Natur & Kultur har han senast utgivit bland annat Det moderna trettioåriga kriget.
L K
Lena Karlsson
Lina Ottilia Karlsson
Lina-Ottilia Karlsson är utbildad bildlärare vid Konstfack i Stockholm, grafiker och aktiv konstnär
M K
Magnus Karlsson
Magnus Karlsson är forskningsledare vid institutionen för socialt arbete, Ersta Sköndal högskola. Han disputerade 2002 på en avhandling om självhjälpsgrupper och har sedan dess publicerat sig kring brukarfrågor, självhjälp och psykiska funktionshinder.
Peter Karlsson
Peter Karlsson är leg. psykolog och specialist inom pedagogisk psykologi. Han har under många år arbetat med barn, ungdomar och vuxna med problemskapande beteenden.
Simon Karlsson
Simon Karlsson gav upp drömmen om att bli jazztrumpetare när han började brygga öl i folkhögskolans korridorskök. Han är produktionschef på Stigbergets bryggeri.
Sven Olov Karlsson
Sven Olov Karlsson är en av våra mest mångsidiga författare, Augustnominerad både för prosa och reportage, senast boken Brandvakten. Han har en förmåga som få att lyssna av vardagens samtal och tystnader och iaktta rörelser i tiden.
Lina Karlström
Lina Karlström är en erfaren förskollärare som arbetar på en uteförskola i Malmö. Hon har fortbildat inom det stationsbaserade arbetssättet och har fått ta emot Malmö pedagogpris för sitt relationella förhållningssätt och förmågan att väcka barns nyfikenhet till lärande i naturen.
Oliver Karlöf
Oliver Karlöf är naturnörd, arbetar som fiskerikonsulent i Stockholm och är en av författarna bakom boken Upplevelser i Stockholms natur (2018). Fritiden tillbringar han i naturen där han ägnar sig åt allt från fiske och djurskådning till jakt.
Alice Kassius Eggers
Alice Eggers är författare, kulturjournalist och bibliotekspedagog. Hundintresset började redan som barn men fick styrfart 2003 av första egna hunden Norpan.
J K
Janina Kastevik
Janina Kastevik är barnboksförfattare, jurist och trebarnsmamma. Hon har debuterade med boken Slottet av is (2013) på annat förlag.
Steven Katz
Steve Katz är forskare vid University of Toronto, med en ph.d. i tillämpad psykologi. Katz har även tilldelats utmärkelser av delstaten Ontario för sitt arbete med skolutveckling.
Anna Kaya
Anna Kaya är grundskollärare i svenska, svenska som andraspråk och so och har 20 års erfarenhet av att undervisa i ämnet svenska som andraspråk. Anna arbetar som sva-lärare i åk 7-9 på Sofielundsskolan i Sollentuna kommun.
D K
Desirée Kellerman
L K
Liv Kellgren
M K
Mats Kempe
Å K
Åsa Kempe
Ibram X. Kendi
Ibram X. Kendi är professor i historia vid Boston University.
J K
Jennifer Kerner
A K
Anneli Kero
Nora Khalil
Nora Khalil är född 1997 och arbetar som lärare. Hon har varit finalist i Ortens bästa poet och har även tilldelats Tensta Konsthalls textpris.
Malin Khoso
Malin Khoso är leg. psykolog, leg. psykoterapeut och handledare. Hon har i många år arbetat inom skola, psykiatri och socialt arbete.
Mahroo Khousravi
Mahroo är förskollärare och språkutvecklare i Mölndal.
Victoria Kielland
Norska Victoria Kielland fick med sin tredje bok Mina män (2021) ett genombrott både på hemmaplan och internationellt och romanen översätts till mer än tio språk. Hon är flerfaldigt prisad för sitt författarskap som även omfattar romanen Dammyr och debuten I lyngen (kortprosa).
R K
Rolf Kiessling
U K
Ulrik Kihlbom
Ulrik Kihlbom är universitetslektor i filosofi vid Örebro universitet.
C K
Catrin Killander
Catrin Killander är leg. logoped, certifierad beteendeanalytiker (BCBA) och har en grundläggande psykoterapiutbildning i KBT. Hon har arbetat många år inom habiliteringen främst med barn, ungdomar och vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, anhörigstöd och handledning av personal.
Birgitta Kimber
Birgitta Kimber är leg. psykoterapeut, speciallärare, familjeterapeut och med. dr. Hon har under de senaste tjugo arbetat med interventioner i skolan som syftar till att främja barns och ungas hälsa.
T K
Tina Kindeberg
Tina Kindeberg är docent och universitetslektor i pedagogik och retorik vid Lunds universitet.
Björn Kindenberg
Björn Kindenberg, lärare och IT-pedagog samt doktorand i språkdidaktik med inriktning på språket i SO och NO.
M K
Maria Kindstedt
Maria Kindstedt är leg. psykolog med specialistkompetens inom hbtq.
P K
Peter Kinlund
M K
Magnus Kinnander
A K
Amanda Kipriyanova
Henrik Kirkegaard
Henrik Kirkegaard är matematiklärare i grundskolan. Han är knuten till Nationellt centrum för matematik i utbildningen vid NTNU (Norges tekniskt-naturvetenskapliga universitet) i Trondheim.
Lisa Kirsebom
Lisa Kirsebom är vetenskapsjournalist. Hon skriver om forskning och vetenskap för allmänhet såväl som för fackkunniga, och har gett ut tre läroböcker i naturkunskap på Natur & Kultur.
J K
Josef Kjellgren
N K
Nils Kjellström
Susanne Kjällander
Susanne Kjällander är fil. dr, gästforskare vid Stanford University samt lektor på Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet, där hon arbetar som förskollärarutbildare. Susanne Kjällander föreläser inom Digitalisering i förskolan och skolan | Programmering och digital kompetens | Förändringsledarskap med digitala verktyg Boka föreläsning/kontakt: susanne.kjallander@buv.su.se
A K
Alli Klapp
Alli Klapp är fil. dr i pedagogik och utbildar lärare vid Göteborgs universitet. Hennes forskning handlar om bedömning och betyg, samt om hur betyg påverkar elevers prestationer i skolan.
J K
Jon Klassen
Jon Klassen är prisbelönt illustratör och bilderboksförfattare som bland annat gjort Jag vill ha min hatt och Det är inte min hatt . Han har illustrerat böckerna om Pax, skrivna av Sara Pennypacker.
Maria Klasson
Maria Klasson är förskollärare, ateljerista och rektor. Maria har tidigare arbetat med tillsyn av fristående förskolor och arbetar nu som utredare inom skolfrågor.
Lars Kleberg
Lars Kleberg är professor emeritus i ryska och känd som författare, översättare och föreläsare om rysk litteratur, avantgardeteater och konst. Hans senaste bok är Tjechov och friheten.
B K
Björn af Kleen
Stefan Klein
Stefan Klein (född 1965) är journalist och författare. Han har studerat filosofi och bedrivit forskning i biofysik.
T K
Thomas Klementsson
Lotta Klemming
Lotta Klemming är ostrondykare på familjeföretaget Klemmings ostron i Grebbestad, som levererar vildplockade ostron till några av Sveriges mest kvalitetsmedvetna restauranger.
Johannes Klenell
Johannes Klenell (f. 1979) är förläggare på Galago, serieförlaget som de senaste tio åren varit ett drivhus för några av vår tids bästa samhällskritiker.
S K
Silvia Klenz Jönsson
Jesper Kling
Jesper Kling är matresenären som aldrig hittat en bättre fransk krog än Chez Betty i Stockholm.
Johan Kling
Johan Kling är författare och regissör. Efter en kort kar­riär som musiker i början av åttiotalet ägnade han sig på nittiotalet mest åt olika tv-produktioner, och debuterade som långfilmsregissör 2007 med den kritikerrosade filmen Darling .
Johanna Kling
Johanna Kling är fil.dr och leg. psykolog med klinisk erfarenhet av MHV/BHV. Hon är verksam som forskare inom utvecklingspsykologi på Barn- och ungdomskliniken vid Oslo universitetssjukhus.
Torkel Klingberg
Torkel Klingberg är professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet. Hans forskning om barns utveckling och träning av hjärnan befinner sig i den internationella frontlinjen.
G K
Gabrielle Klingelhöfer
H K
Hanna Klinthage
Hanna Klinthage är illustratör och har bland annat illustrerat den Augustprisbelönade Pissråttor och vitsippor av Oskar Kroon.
Mikael Klintman
Mikael Klintman är professor i sociologi i Lund och gästforskare vid London School of Economics.
Lars Klintwall
Lars Klintwall är lektor vid Stockholms universitet där han undervisar och forskar inom barnpsykoterapi. Han är även barnpsykolog på en vårdcentral.
Ola Klippvik
Ola Klippvik är född 1974 och bosatt på Vikbolandet, Östergötland. Han debuterade 2005 med boken Sportsmän och gav 2009 ut den uppmärksammade Vikbodagbok.
A K
Anna Klockar
J K
Janet S Klosko
Janet Klosko är psykolog.
Allan Klynne
Allan Klynne är fil.dr i antikens kultur och samhällsliv och verksam som författare och föredragshållare. Bland hans tidigare böcker märks Kleopatra – liv och legend samt Pyrrhos – segraren som förlorade .
M K
Marcus Knutagård
Marcus Knutagård är universitetslektor vid Socialhögskolan, Lunds universitet.
J K
Joel Knöös
M K
Max Koch
Lena Koller
Lena Koller är etablerad fotograf och har tidigare fotograferat böcker om bland annat Rosendals Trädgård, svenska havsbad och ysterier och är dessutom en erkänt duktig porträttfotograf.
Russell Kolts
Russell L. Kolts är klinisk psykologoch professor i psykologi vid Eastern Washington University.
K K
Kristoffer Konarski
J K
Janne Kontio
Janne Kontio är lektor vid institutionen för pedagogik och didaktik vid Stockholms universitet. Kontios forskningsintressen rör empiriska studier inom det utbildningsvetenskapliga fältet, med särskilt intresse för flerspråkighet, genus och förkroppsligad interaktion i yrkespedagogiska praktiker.
Torill Kornfeldt
Torill Kornfeldt är vetenskapsjournalist och författare. Hennes debutbok Mammutens återkomst (2016) har över­satts till sex språk (tyska, kinesiska, japanska, nederländ­ska, finska och engelska) och listats som nummer fyra bland 2018 års bästa böcker av den internationella tidskriften The Telegraph.
Per Kornhall
Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna, är ett välkänt namn i skoldebatten och har en rik erfarenhet av det svenska skolsystemet både som lärare, undervisningsråd vid Skolverket och som kommunal skolstrateg. Han har tidigare skrivit och varit medförfattare till ett flertal böcker.
Ingela Korsell
Ingela Korsell är grundskollärare, doktorand i pedagogik och ledamot i Läsrådet, regeringens satsning för läsfrämjande. Hon är en av författarna bakom PAX-böckerna.
T K
Thomas Korsgaard
O K
Olav Korsnes
Eija Koski
Eija Koski är världens enda konstnär med titeln himmelist. Hon ställer ut, föreläser och håller kurser i konsten att skapa himmelis runtom i Norden och övriga världen.
A K
Anna Krafft
K K
Kajsa Kramming
L K
Linda Kreger Silverman
Linda Kreger Silverman är psykolog och forskare, fil.dr i pedagogisk psykologi och specialpedagogik. Hon är en av världens främsta forskare och auktoriteter inom området och har ägnat hela sin karriär och forskargärning åt särskild begåvning.
Jeff Kreisler
Jeff Kreisler studerade juridik vid Princeton och efter en tid som advokat bytte han bana och är numera verksam som komiker, föreläsare och författare.
T K
Torsten Kreuger
Isabelle Kristensen
Isabelle Kristensen är förskollärare och lärare för yngre åldrar. Isabelle har varit nyckelperson inom relationell pedagogik och IKT, projektledare inom digital kompetens och lärmiljö, föreläsare och har arbetat med kollegialt lärande och förskoleutveckling.
Pål Kristensen
Pål Kristensen, fil.dr och docent vid Senter for krisepsykologi, Universitetet i Bergen. Han har i över 20 år arbetat både som klinisk psykolog och forskare med fokus på sorg och komplicerad sorg.
J K
Jimmie Kristensson
Jimmie Kristensson är leg. sjuksköterska, dr i medicinsk vetenskap och universitetslektor i omvårdnad vid Lunds universitet. Han är forskare och lärare vid sjuksköterskeprogrammet och har handlett vid uppsatsskrivande sedan 2005.
Johanna Kristensson
Johanna Kristensson är leg. logoped med uppdrag som språk-, läs- och skrivutvecklade i Halmstads kommun. Hon arbetar även på Oribi i Lund med utveckling av digitalt språk- och rättstavningsstöd.
I K
Inger Kristiansen
S K
Sören Kristiansen
Marianne Kristiansson
Marianne Kristiansson är leg. läkare och specialist inom rättspsykiatri. Hon är avdelningschef och överläkare på Rättsmedicinalverket samt adjungerad professor vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet.
Görel Kristina Näslund
M K
Marianne Kristoffersson
Ingrid Kristoffersson-Rosin
Ingrid Kristoffersson-Rosin är socionom med utbildning inom MI, KBT och PDT, verksam som case manager vid socialförvaltningen i Stockholms stad. Hon har mångårig erfarenhet som bland annat socialsekreterare, familjebehandlare, projektledare och kurator inom socialt arbete.
N K
Niklas Krog
D K
David O. Kronlid
David O. Kronlid är docent i etik och lektor i didaktik vid Uppsala universitet.
Evelina Kroon
Evelina Kroon är utbildad på Konstfack och är verk­sam som konstnär och formgivare. Hon har gjort flera samarbeten med bland andra Svenskt Tenn, mattfö­retaget Layered, Arket, Tonn Furniture, WaterAid och vinimportören Fria Viner.
P K
Pjotr Kropotkin
Ethan Kross
Ethan Cross är en av världens främsta forskare inom området självkontroll och professor i psykologi vid University of Michigan, USA, där han också är chef för Emotion & Self Control Laboratory. Tjatter (2021) är översatt till fler än tjugo länder.
J K
Jonas Kruse
Åsa Kruse
Åsa Kruse är legitimerad psykolog och legitimerad psykoterapeut. Hon är verksam inom företagshälsovården och har mångårig erfarenhet av att föreläsa, handleda och arbeta med stressrelaterad ohälsa.
H K
Horst Krüger
Katarina Kuick
Katarina Kuick har sedan debuten 1986 skrivit bilderböcker, barn- och ungdomsromaner samt faktaböcker. Boken Skriv om och om igen – en inspirationsbok för skrivsugna vann Augustpriset.
Magnus Kull
Magnus Kull är utbildare, coach, föreläsare och NLP-tränare. I botten är han värmlänning och kompis med Klas Hallberg samt medförfattare till gräsetböckerna.
A K
Anna Kullander Sjöberg
A K
Anne Kultti
Andrej Kurkov
Andrej Kurkov, född i Ryssland 1961, är av de mest översatta ukrainska författarna. Hans roman Döden och pingvinen blev en internationell succé och har sålt i över en halv miljon exemplar.
M K
Martin L Kutscher
Martin L. Kutscher är pediatrisk och neurologisk specialist med särskild kompetens inom området pediatrisk neurologi.
A K
Anne Lise S. Kvam
E K
Elisabeth Kwarnmark
Simon Kyaga
Simon Kyaga är psykiater och disputerade på sambandet mellan kreativitet och psykiatri vid Karolinska Institutet 2014. Samma år var han sommarpratare i P1.
E K
Elisabeth Kübler-Ross
Maria Küchen
Maria Küchen är poet och prosaist. Hon debuterade 1989 med diktsamlingen Hos ljusmålaren .
Gustav Kyhlberg
Gustav Kyhlberg är kock och ägare till Madam, en koreansk restaurang på Södermalm i Stockholm. 2012 flyttade han till Seoul med sin familj och blev omedelbart fascinerad av och förälskad i det koreanska köket.
Anna Kåver
Anna Kåver är leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi och handledare. Hon har arbetat med KBT i drygt fyra decennier och bedrivit behandlingsforskning och metodutveckling vid KI samt vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Clas Källander
Ulrika Kärnborg
Ulrika Kärnborg är författare, dramatiker och kritiker. Hon har tidigare varit kulturredaktör och ledarskribent på DN och Expressen.
M K
Margareta Kärnevik Måbrink
Margareta Kärnevik Måbrink är speciallärare och har arbetat med människor med autism på olika nivåer sedan 1978. Hon är pedagogisk handledare vid Barnneuropsykiatri, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg för föräldrar och personal och arbetar med barn, ungdomar och vuxna.
Anna Kärre
J K
John W Köhler
P K
Per Olof Köhler
Anne-Marie Körling
Anne-Marie Körling är lärare, föreläsare, debattör och författare. 2006 fick hon Svenska Akademiens svensklärarpris och 2015 utsågs hon till ny läsambassadör.
G K
Göran Körner
Författare till bland annat PULS 4-6 Historia .