Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

En utmaning för bättre läskondis

Den stora läsutmaningen är en årlig tävling för alla fjärdeklassare i Sverige. Den klass som läser mest under höstterminen vinner en väldigt rolig skolresa.

2021 startade vi Den stora läsutmaningen ihop med Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen och Adlibris eftersom allt fler rapporter visar att barn och ungas läslust går nedåt. Detta vill vi ändra på och redan andra året måste vi konstatera att Den stora läsutmaningen är en succé. De klasser som tävlade under första året ökade sin läsning med hela 70 procent! Och andra året vi kör utmaningen så är var fjärde fjärdeklassare med.

Den stora läsutmaningen uppmuntrar Sveriges mellanstadielärare och fjärdeklassare att öka läskondisen och därmed läsglädjen under läsårets hösttermin. 

Vi samarbetar med Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen och Adlibris för att vi gemensamt skapa läslust och framtida läsvanor för fler tioåringar.

Läslust är en avgörande faktor för utveckling av ordförråd och läsförståelse, som i sin tur är avgörande för skolframgång. Barns läslust har bestående effekter på deras utveckling upp i vuxen ålder. Mats Myrberg, professor emeritus i specialpedagogik