Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Litterärt arbetsstipendium

Författarna Nina van den Brink, Katarina Bjärvall, Anna Fock, Kolbjörn Guwallius, Shora Esmailian, Andreas Karlsson, Ida Linde, Dan Rosenholm, Kristina Sandberg, Jan Henrik Swahn, Mats Söderlund och Anna Thulin tilldelas Natur & Kulturs litterära arbetsstipendium på 100 000 kr. 

Nina van den Brink – En biografi om Maja Ekelöf, städerskan som blev rikskänd som 51-åring med sin dagboksroman Rapport från en skurhink. Biografin fokuserar de dramatiska åren runt utgivningen 1970 men berättar om hela Majas liv och hur hon påverkade och påverkades av tiden hon levde i.

Katarina Bjärvall – En bok utifrån den engelska filosofen Mary Wollstonecrafts resa i Sverige, Norge, Danmark och norra Tyskland 1795. Berättelsen följer i Marys fotspår och fördjupar resonemang om kärlekens och dödens paradoxer i brytningstiden mellan natur och industrisamhälle.

Anna FockLösningen är kaos, en roman om konflikter mellan ester och ryssar i Tallinn under första halvan av 90-talet, med trådar tillbaka till 40-talets deportationer och barns stenkastarstrider i 70-talets Lasnamäe.

Kolbjörn GuwalliusGrindstaden, en bok om grindsamhällen och utvecklingen mot allt mer låsta och inhägnade bostadsområden. Boken spårar utvecklingen historiskt och spanar mot framtiden genom konkreta exempel. Vad säger sökandet efter trygghet om samhället vi lever i och hur påverkas stadsplaneringen?

Shora EsmailianVaccin mot katastrofen – en bok om klimatmanipulation, geoengineering i reportageform. Utsläppsminskningar är inte nog, något mer måste till för att rädda världen från klimatkatastrof. Det finns tekniska förslag och framsteg som lockar. Men vilka är de, och hur kommer de att påverka oss? 

Andreas KarlssonGiraffpojken, en skönlitterär gestaltning av den sanna historien om en sudanesisk giraff och hans skötare som vandrade tillsammans till Paris. En bok om ett äventyr, en reseberättelse och en historia om vänskap, främlingskap och drömmar. 

Ida Linde - Vår fattiga framtid, en skönlitterär roman som utspelar sig i Västerbotten med den svenska gruvindustrin som utgångspunkt och frågan om dess konsekvenser. Romanen är en fortsättning på Norrut åker man att dö som ville lyfta frågan om den svenska statens skogspolitik.

Dan Rosenholm - Ett annat svart guld, en bok om förkolnade växtrester för odling, Terra preta, en uråldrig teknik som är en av våra ytterst få realistiska möjligheter att parallellt förbättra tillgången på mat och långsiktigt begrava kol i marken. Dess dramatiska historia, pågående forskning och vad framtiden bär i sitt sköte.

Kristina SandbergHans, en undersökning i romanform av maskulinitetsnormer, hur de griper in i enskilda människors liv, mer eller mindre brutalt. Hans föds 1939 i en by i Västernorrland, är i Kongo på 60-talet, dör frånskild i sitt föräldrahem på 2010-talet, ännu med stark längtan efter kärlek.

Jan Henrik SwahnEn kvinna före sin tid, en skönlitterär skildring om en av Sveriges sista fältskärer. För att lära sig mer om amputeringens konst medverkar hon i grekisk-turkiska kriget 1897. På hemmaplan går hon i bräschen för vegetarianism och hälsa utan mediciner. En skarptänkt kvinnosakskvinna med en dunkel bakgrund. Hela världen ligger för hennes fötter och vänskapen med en grekinna tycks ge henne alla nycklar.

Mats SöderlundVäderminnen, en bok med berättelser från människor i norr, deras upplevelser av klimatförändringar och hur naturen idag skiljer sig från naturen i deras barndom. Berättelserna kommer att på ett finstämt sätt blanda både nyare och äldre fack- och skönlitteratur.

Anna Thulin - Essex 39, om 39 människor som hittades döda i en kylcontainer i Essex, Storbritannien. Romanen vill levandegöra offren, berätta vilka de var och vad de drömde om. Deras personliga öden rymmer också en större berättelse: om människohandel, migration, arbete och fattigdom.

------

Natur & Kulturs litterära arbetsstipendium på 100 000 kr har delats ut sedan 2011. Vår ambition är att arbetsstipendiet ska bidra till en höjd litterär nivå och ska gå till inläsning och forskning för kvalificerat litterärt arbete inom sakprosa eller skönlitteratur.

Stipendiekommittén består av styrelseledamöterna Kjell Blückert och Maria Larsson samt Jesper Olsson, professor i språk och kultur.

Stipendiekommittén premierar främst ansökningar som gäller arbete som kräver olika typer av inläsnings- och forskningsarbete för ett litterärt verk inom sakprosa eller skönlitteratur.

Personer som erhåller stipendier ombeds att senast ett år efter erhållandet av medel återkoppla med en beskrivning om hur medlen används. 

Ansökningstiden är mellan 1 februari och 1 maj.