Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Svenska PEN

Svenska PEN:s uppdrag är att försvara det fria ordet och ge stöd till hotade författare. De driver kampanjer för hotade och fängslade författare, gör opinionsbildande arbete kring yttrandefrihetsfrågor i media och fungerar som kunskapsresurs för andra organisationer och myndigheter.

Svenska PEN driver kampanjer för hotade och fängslade författare, opinionsbildande arbete kring yttrandefrihetsfrågor i media och fungerar som kunskapsresurs för andra organisationer och myndigheter. Organisationen bistår även författare och journalister som på grund av sitt arbete i hemlandet har tvingats söka asyl i Sverige.

På Fängslade författares dag 15 november 2019 tilldelade Svenska PEN Gui Minhai Tucholskypriset i hans frånvaro. Prisutdelningen fick stor uppmärksamhet i svensk och internationell media eftersom Kinas ambassad uttalade hot mot Svenska PEN och kulturminister Amanda Lind.

Svenska PEN står värd för PENs internationella kongress som kommer att äga rum i Uppsala under 2022.  Världskongressen blir en kraftsamling för att möta de stora utmaningar yttrandefriheten står inför och har även som mål att etablera den nationella föreningen internationellt.


Stiftelsen Natur & Kultur ger ett verksamhetsstöd till Svenska PEN  sedan 2018 och ger dessutom ett stöd för att arrangera organisationens världskongress i Uppsala. Ett syfte med Natur & Kulturs samarbete är att göra Svenska PEN till en starkare aktör i Sverige och föryngra medlemsbasen.

Lyssna på poddsamtalet med Elnaz Baghlanian från Svenska PEN. Klicka på bilden nedan!

Om Kurage med Svenska PEN

Lyssna på samtalet med Elnaz Baghlanian på Svenska PEN om yttrandefrihet och att det inte längre bara är totalitära stater som inskränker yttrandefriheten. Kurage finns…