Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Svenska PEN

Svenska PEN:s uppdrag är att försvara det fria ordet och ge stöd till hotade författare. De driver kampanjer för hotade och fängslade författare, gör opinionsbildande arbete kring yttrandefrihetsfrågor i media och fungerar som kunskapsresurs för andra organisationer och myndigheter.

Svenska PEN driver kampanjer för hotade och fängslade författare, opinionsbildande arbete kring yttrandefrihetsfrågor i media och fungerar som kunskapsresurs för andra organisationer och myndigheter. Organisationen bistår även författare och journalister som på grund av sitt arbete i hemlandet har tvingats söka asyl i Sverige.

Just nu har PEN olika aktiviteter för Ukraina och yttrandefriheten.

Svenska PEN står värd för PENs internationella kongress som kommer att äga rum i Uppsala under 2022.  Världskongressen blir en kraftsamling för att möta de stora utmaningar yttrandefriheten står inför och har även som mål att etablera den nationella föreningen internationellt.


Stiftelsen Natur & Kultur ger ett verksamhetsstöd till Svenska PEN  sedan 2018 och ger dessutom ett stöd för att arrangera organisationens världskongress i Uppsala. Ett syfte med Natur & Kulturs samarbete är att göra Svenska PEN till en starkare aktör i Sverige och uppmärksamma betydelsen av det fria ordet.

Lyssna på poddsamtalet med Elnaz Baghlanian från Svenska PEN. Klicka på bilden nedan!