Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Svenska PEN

Svenska PEN:s uppdrag är att försvara det fria ordet och ge stöd till hotade författare. De driver kampanjer för hotade och fängslade författare, gör opinionsbildande arbete kring yttrandefrihetsfrågor i media och fungerar som kunskapsresurs för andra organisationer och myndigheter.

Svenska PEN driver kampanjer för hotade och fängslade författare, opinionsbildande arbete kring yttrandefrihetsfrågor i media och fungerar som kunskapsresurs för andra organisationer och myndigheter. Organisationen bistår även författare och journalister som på grund av sitt arbete i hemlandet har tvingats söka asyl i Sverige.

På Fängslade författares dag, den 15 november, tilldelades den belarusiske poeten Dmitrij Strotsev Tucholskypriset. Kulturminister Amanda Lind delade ut priset och pristagaren var både rörd och stolt. 

Juryns motivering lyder:
”För sitt mod och sin säregna förmåga att ge det belarusiska folkets resning en konstnärlig gestaltning. Strotsev är skaparen av ögonblickets poetik och en symbol för revolutionens oförtröttliga poeter”.

Många författare och journalister lever under hot eller har fängslats i Belarus just nu.  Dmitrij Strotsev  hölls i förvar i 13 dagar för delaktighet i en demonstration i oktober 2020. I samband med prisutdelningen besöker pristagaren en mängd orter i Sverige för att berätta om det aktuella läget i Belarus. 

Svenska PEN står värd för PENs internationella kongress som kommer att äga rum i Uppsala under 2022.  Världskongressen blir en kraftsamling för att möta de stora utmaningar yttrandefriheten står inför och har även som mål att etablera den nationella föreningen internationellt.


Stiftelsen Natur & Kultur ger ett verksamhetsstöd till Svenska PEN  sedan 2018 och ger dessutom ett stöd för att arrangera organisationens världskongress i Uppsala. Ett syfte med Natur & Kulturs samarbete är att göra Svenska PEN till en starkare aktör i Sverige och uppmärksamma betydelsen av det fria ordet.

Lyssna på poddsamtalet med Elnaz Baghlanian från Svenska PEN. Klicka på bilden nedan!