Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Kämpar ständigt för yttrandefriheten

Svenska PEN är en organisation med och för författare som försvarar det fria ordet och ger stöd till hotade författare. De gör opinionsbildande arbete kring yttrandefrihetsfrågor och fungerar som kunskapsresurs för andra organisationer och myndigheter.

Under året har en stor del av PEN:s arbete kretsat kring kriget i Ukraina och den oroväckande utvecklingen i Afghanistan och Belarus. De har arbetat i nära dialog med kollegor på plats i de drabbade länderna liksom författare som befinner sig i exil.

I oktober 2022 inleddes kampanjen Tolv tystade röster som belyser de hot som just nu riktas mot det fria ordet. Genom samverkan med bibliotek synliggörs författare som tystas i sina hemländer, bland andra Osman Kavala från Turkiet, Narges Mohammadi från Iran och Jurij Dmitrijev från Ryssland.

Svenska PEN står värd för PENs internationella kongress som kommer att äga rum i Uppsala under hösten 2022. Världskongressen blir en kraftsamling för att möta de stora utmaningar yttrandefriheten står inför och har även som mål att etablera den nationella föreningen internationellt.

Vi samarbetar med Svenska PEN för att de försvarar yttrandefriheten som är en förutsättning i en demokrati.

Lyssna på poddsamtalet med Elnaz Baghlanian som arbetade på Svenska PEN. Klicka på bilden nedan!