Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Våra författare

Natur & Kultur är en affärsdrivande stiftelse, vars mål är att motverka fördomar och inskränkthet. Därför har vi inget ägarkapital som åberopar maximal avkastning, utan kan agera oberoende och långsiktigt. Förutom värdegrunden och stiftelseformen är istället våra författare de verkliga tillgångarna. Vill du läsa mer om våra fantastiska författare så finns de samlade här i bokstavsordning, sorterade på efternamn.

Hitta författare

T

H T
Hannah T. Boettcher
C T
Cornelius Tacitus
Cornelius Tacitus (ca 55–117) arbetade på Annales under större delen av sitt vuxna liv. Han återupptäcktes på 1400talet och har sedan dess varit oerhört inflytelserik, både som stilist och historiker.
L T
Lisa Taddeo
Katarina Taikon
Katarina Maria Taikon-Langhammer, var en svensk författare av romsk härkomst. Hon föddes 1932 i ett tältläger i Almby utanför Örebro.
I T
Ingegerd Tallberg Broman
Olivier Tallec
Olivier Tallec (född 1970) har gått konsthögskola och arbetat som grafisk formgivare. Numera arbetar han heltid som illustratör och har skrivit och illustrerat en lång rad böcker på flera olika franska förlag.
Gellert Tamas
Gellert Tamas är författare, journalist och dokumentärfilmare. Hans prisbelönta bok Lasermannen har sålts i mer än 200 000 exemplar, översatts till ett dussin språk och blivit både en rosad tv-serie och en teaterpjäs.
S T
Susan Tanner
Susan Tanner är psykolog med lång erfarenhet av depressionsbehandling. Hon bor i Sydney och har specialiserat sig på att behandla problem med ångest, depression, låg självkänsla och relationer i över 20 år.
C T
Camilla Tarberg
T T
Torquato Tasso
Torquato Tasso (1544-95) var den italienska senrenässansens främste poet, mest känd för sitt storslagna epos Det befriade Jerusalem (1581). En tidig höjdpunkt i hans författarkarriär var Aminta (1573).
Daniel Taube
Daniel Taube är litteraturvetare och kock med gastronomisk erfarenhet från tre kontinenter.
K T
Karin Taube
Karin Taube är professor i pedagogiskt arbete vid institutionen för språkstudier, Umeå universitet. Hon har tidigare varit nationellt ansvarig för PISA-projektet i Sverige och ansvarar fortfarande för den del av projektet som behandlar läsförståelse.
David Taylor
David Taylor är slaktare från Moira utanför Belfast i Nordirland. David började arbeta som slaktare redan vid 15 års ålder.
J T
John D. Teasdale
John D. Teasdale var tidigare forskare vid enheten för kognition och hjärnforskning vid United Kingdom Medical Research Council i Cambridge.
J T
John Teasdale
John Teasdale är forskare knuten till både Oxfords och Cambridges universitet. Han är även författare till ett antal böcker, bland annat Mindfulness (2008).
Philip Teir
Philip Teir (född 1980) är författare och tidigare kulturchef på Hufvudstadsbladet. Han skriver om politik och kultur för Dagens Nyheter och driver festivalen Helsinki Lit.
S T
Sara Teleman
Sara Teleman är illustratör, författare och professor i illustration på Konstfack.
Richard Tellström
Richard Tellström är docent och lektor i måltidshistoria. Han har tidigare skrivit boken Hunger och törst och är känd från tv-programmen Historieätarna och Bye Bye Sverige .
Patricia Temoche Cortez
Patricia Temoche Cortez är docent i peruansk historia vid universitetet i Lima. Riket på världens tak är hennes debutbok.
Michael Tengberg
Michael Tengberg är docent i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet. Hans forskning handlar om läsning i vid bemärkelse och om skolans läsundervisning.
S T
Stefan Tengblad
Stefan Tengblad är professor vid Institutionenför handel och företagande, Högskolan i Skövde.
E T
Erika Tengrud
Erika Tengrud är speciallärare med inriktning på matematikutveckling och arbetar med elever från förskoleklass till årskurs 6 i Trelleborg och Malmö.
Paul Tenngart
Paul Tenngart är författare och docent i litteraturvetenskap vid Lunds universitet. Han har tidigare skrivit om poeterna Paul Andersson och Majken Johansson.
Studs Terkel
F T
Folke Tersman
S T
Sylvain Tesson
A T
Annika Thalén Lindström
A T
Anders Thapper
S T
Sabrina Thelander
G T
Gunnel Thelberg
T
Theokritos
J T
Johan Theorin
Ida Therén
Ida Therén är litteraturkritiker och kulturjournalist, Att omfamna ett vattenfall är hennes debutroman.
D T
Daniel Thollin
Daniel Thollin är serietecknare och illustratör, och tillsammans med Ingela Korsell akuell med serien Mutanterna. Han har både verkat för den svenska och den nordamerikanska seriemarknaden, och bland annat gjort den hyllade serieboken Jag minns varje slag (Kartago, 2020), en skildring av den mobbing han utsattes för som barn.
Angie Thomas
Angie Thomas är född 1988 i Jackson, Mississippi. Hon har själv rappat och har en examen i Creative Writing.
P T
Peter A. Thomassen
Fredrik Thomasson
Fredrik Thomasson är historiker vid Uppsala universitet. Hans Svarta S:t Barthélemy bygger på rättegångsprotokoll, och utifrån människoöden som han skildrar sätter han också kolonin i sitt större historiska sammanhang.
Mikael Thomasson
Mikael Thomasson är berättarpedagog vid Sagomuseet i Ljungby där han bland annat berättar med barn och ungdomar samt fortbildar pedagoger i sagoberättande. 2019 tilldelades han Kungliga Gustav Adolfs Akademiens pedagogiska pris för sina insatser.
B T
Bibbi Thomé
H T
Hans Thorbjörnsson
A T
Annakarin Thorburn
H T
Henry David Thoreau
Henry David Thoreau var amerikansk författare, filosof och mystiker. Han kallade sig själv ""transcendentalist"" i Ralph Waldo Emersons efterföljd, och propagerade i sina skrifter för hur människan kunde och borde leva i samklang med naturen och med Gud.
Julia Thorell
M T
Monika Thormann
M T
Mats Thorslund
Anja Thorsten
Anja Thorsten är filosofie licentiat i didaktik och arbetar som lärare och forskare vid Linköpings universitet. Hennes forskning rör svenskdidaktik, kollegialt lärande och läraren som forskare.
A T
Anna-Britta Thorstensson
P T
Per Thorstensson
S T
Susanne Thulin
J T
Jonas Thunberg
D T
David Thurfjell
Johanna Thydell
Ingela Thylefors
Ingela Thylefors är psykolog och docent vid Psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet. Hon arbetar också som organisationspsykologisk konsult och hon är en populär föreläsare.
Kornelia Thörn
Kornelia Thörn och Robin Lyne har cyklat både till och i Nordafrika och Asien, och även gjort flera turer och äventyr genom norra och södra Europa. Sedan starten 2013 har de dokumenterat tusentals mil från sadeln.
I T
Inga Tidefors
Eva Tideman
Eva Tideman är leg. psykolog med specialistkompetens i klinisk psykologi och neuropsykologi samt docent. Hon har arbetat som psykolog i förskola, skola, barn- och ungdomshabilitering samt barn- och ungdomspsykiatri, samt forskat och undervisat inom dessa områden på psykologutbildningen i Lund.
M T
Magnus Tideman
Magnus Tideman är socionom och professor i handikappvetenskap vid Högskolan i Halmstad. Han har lång erfarenhet av forskning som rör villkoren för personer med intellektuell funktionsnedsättning när det till exempel gäller utbildning, sysselsättning och inflytande.
A T
Anna-Clara Tidholm
Anna-Clara Tidholm är tecknare och författare som skriver och illustrerar böcker för både stora och små barn. Hon är född 1946 i Stockholm och bor sedan 40 år i Arbrå i Hälsingland.
R T
Ronny Tikkanen
Ronny Tikkanen är fil. dr och forskare vid institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet.
Björn Tingberg
Björn Tingberg är leg. sjuksköterska med specialistutbildning Barn och ungdom, leg.psykoterapeut, med.dr och lektor på Barnafrid. Björn Tingberg föreläser inom Barn och trauma | Samtal med barn | Barn som far illa | Våld i nära relationer Boka föreläsning/kontakt: btingberg.se
A T
Anton Tjechov
(1860–1904)
Catharina Tjernberg
Catharina Tjernberg är fil.dr och lektor i läs- och skrivutveckling. Hon mottog 2014 Eve Malmquists pris för sin läsforskning.
T T
Tomas Tjus
Tomas Tjus var leg. psykolog, leg. psykoterapeut och professor i psykologi vid Göteborgs universitet. Han levde 1954–2018.
Jia Tolentino
Jia Tolentino är reporter på The New Yorker. Hon har studerat kreativt skrivande vid University of Michigan och varit redaktör för den feministiska sajten Jezebel.
D T
Dasha Tolstikova
Dasha Tolstikova är född i Ryssland men bor nu i Brooklyn. Hon har illustrerat för flera stora tidningar, däribland New York Times.
S T
Signe Tonér
A T
Alain Topor
I T
Ingemar Torbiörn
Ingemar Torbiörn är professor emeritus i psykologi.
T T
Tomas Torbjörnsson
Tomas Torbjörnsson är universitetslektor på Institutionen för geografi, medier och kommunikation vid Karlstad universitet. Han har även under lång tid arbetat som lärare på högstadiet och gymnasiet.
Sanna Torén Björling
Sanna Torén Björling är journalist på Dagens Nyheter sedan år 2000. Hon var utrikeskorrespondent med bas i Washington, D.C.
A T
Ann-Mari Tormalm
S T
Stig Torsteinson
Stig Torsteinson är psykolog och håller kurser om Trygghetscirkeln över hela Skandinavien.
T T
Tullie Torstenson-Ed
J T
Johan Tralau
Erica Treijs
Erica Treijs är klimatreporter på Svenska Dagbladet. 2021 är hon aktuell med Kursen – Tio lektioner för ett hållbart näringsliv skriven tillsammans med forskaren Lisen Schultz.
Frida Treschow
Frida Treschow är utbildad jurist och arbetar idag som affärsjurist på advokatfirma. Hon arbetar även aktivt med att utbilda och föreläsa inom juridikområdet.
Åke Truedsson
Åke Truedsson är ordförande i Riksförbundet Svensk Trädgård. Han driver också en tomatklubb och har gett ut fleraböcker, bland annat Odla tomater (2015).
E T
Eva Trädgårdh
E T
Eva Trägårdh
Alf Tumble
Alf Tumble debuterade som författare 2013 med den nydanande och kritikerhyllade boken Drick! och kom 2015 ut med Vin med adress. Han jobbar till vardags som vinskribent i Dagens Nyheter, producerar den prisbelönta vinpodden Dela en flaska och håller vinprovningar med Petter Alexis Askergren, som han även skrivit Vin - så funkar det med (2016).
Ivan Turgenjev
Ivan Turgenjev (1818–1883) är författare till flera verk som utgör viktiga referenspunkter i den ryska litteraturen. En jägares dagbok gavs stort utrymme av Karl Ove Knausgård i hans långa reportage om Ryssland.
C T
Catherine Tuvblad
Eva Tuvhav Gullberg
Eva Tuvhav Gullberg har erfarenhet som förskollärare, ateljerista och projektledare för Skapande skola. Eva är konstnär och har en universitetsutbildning inom bland annat digitala och estetiska processer.
Jean M. Twenge
Jean M Twenge är professor I psykologi vid San Diego State University. Hon har skrivit flera böcker, senast Generation Me .
A T
Anna-Lena Tvingsted
Anna-Lena Tvingstedt är professor vid Malmö högskola.
M T
Malin Tväråna
Malin Tväråna är universitetslektor i ämnesdidaktik vid Uppsala universitet och gymnasielärare i samhällskunskap, svenska och filosofi. Hon undervisar och forskar om samhällskunskapsdidaktik och om didaktiskt ledarskap.
Anna Tyrefors
Anna Tyrefors är SO-lärare på högstadiet. Hon har även arbetat som förlagsredaktör.
Fredrik Tysklind
Fredrik Tysklind, leg. psykolog är verksam vid MBT-teamet i Huddinge.
Ruhi Tyson
Ruhi Tyson är fil.dr i pedagogik vid Stockholms universitet. Förutom en akademisk utbildningsbakgrund har han även en hantverkspraktisk utbildningsbakgrund i bokbindning.
Ingela Tägil
I ngela Tägil är fil.dr i musikvetenskap och solistutbildad sångerska. Hon disputerade på en avhandling om Jenny Linds säregna röst och tillhör en nystartad forskargrupp i Schweiz som experimenterar med analysmetoder för röst.
Michael Tärnfalk
Michael Tärnfalk är socionom,forskare och universitetslektor och har även lång yrkeserfarenhet från arbete som socialsekreterare. År 2007 disputerade han med avhandlingen Barn och brott – enstudie om socialtjänstens yttranden i straffprocessen för unga lagöverträdare.
Niklas Törneke
Niklas Törneke är leg. läkare, specialist i allmän psykiatri och leg. psykoterapeut, verksam vid NT Psykiatri på Öland.
Rickard Törnkvist
Rickard Törnkvist (född 1976) debuterar med Kanindansen . Han gillar dystopisk litteratur och Stephen King.
Clara Törnvall
Clara Törnvall är kulturjournalist och producent på Sveriges Radio P2. Hon har tidigare skrivit för bland annat Aftonbladet Kultur och regisserat dokumentärfilmen Konstsamlaren och katastrofen .