Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Våra författare

Natur & Kultur är en oberoende stiftelse som verkar för främjar bildning, kultur och humanistiska värden. Vår verksamhet och vårt överskott ska göra skillnad i samhället.

Hitta författare

T

H T
Hannah T. Boettcher
C T
Cornelius Tacitus
Cornelius Tacitus (ca 55–117) arbetade på Annales under större delen av sitt vuxna liv. Han återupptäcktes på 1400talet och har sedan dess varit oerhört inflytelserik, både som stilist och historiker.
L T
Lisa Taddeo
Susanna Tagesdotter Hagstrand
Susanna Tagesdotter Hagstrand är leg. psykolog, anställd vid WeMind där hon arbetar med kbt och Integrative Behavioral Couples Therapy (IBCT).
Maryam Tahmasebi
Maryam Tahmasebi utexaminerades från Fine Art Faculty på universitetet i Tehran 2016 med Visual Communication Major och påbörjade sin karriär med att teckna för tidningar samma år. Hon är numera frilansande illustratör, galleriägare, keramiker och medlem i Iranian Illustrators Society.
Katarina Taikon
Katarina Maria Taikon-Langhammer, var en svensk författare av romsk härkomst. Hon föddes 1932 i ett tältläger i Almby utanför Örebro.
Momiyama Takao
Takao Momiyama har fått mycket uppmärksamhet för sitt arbete med sashiko, som har visats i flera upp­skattade utställningar på bland annat Vandalorum, Fiberspace Gallery och Helsingfors designmuseum. Från sitt hem i skånska Glimminge hallar för han varje dag en sashikodagbok som han delar på sitt populära Instagramkonto @momiyamatakao.
I T
Ingegerd Tallberg Broman
Olivier Tallec
Olivier Tallec (född 1970) har gått konsthögskola och arbetat som grafisk formgivare. Numera arbetar han heltid som illustratör och har skrivit och illustrerat en lång rad böcker på flera olika franska förlag.
S T
Susan Tanner
Susan Tanner är psykolog med lång erfarenhet av depressionsbehandling. Hon bor i Sydney och har specialiserat sig på att behandla problem med ångest, depression, låg självkänsla och relationer i över 20 år.
C T
Camilla Tarberg
T T
Torquato Tasso
Torquato Tasso (1544-95) var den italienska senrenässansens främste poet, mest känd för sitt storslagna epos Det befriade Jerusalem (1581). En tidig höjdpunkt i hans författarkarriär var Aminta (1573).
Daniel Taube
Daniel Taube är litteraturvetare och kock med gastronomisk erfarenhet från tre kontinenter.
Karin Taube
Karin Taube är professor i pedagogiskt arbete vid institutionen för språkstudier, Umeå universitet. Hon har tidigare varit nationellt ansvarig för PISA-projektet i Sverige och ansvarar fortfarande för den del av projektet som behandlar läsförståelse.
David Taylor
David Taylor är slaktare från Moira utanför Belfast i Nordirland. David började arbeta som slaktare redan vid 15 års ålder.
J T
John D. Teasdale
John D. Teasdale var tidigare forskare vid enheten för kognition och hjärnforskning vid United Kingdom Medical Research Council i Cambridge.
J T
John Teasdale
John Teasdale är forskare knuten till både Oxfords och Cambridges universitet. Han är även författare till ett antal böcker, bland annat Mindfulness (2008).
Anders Tegnell
-
Philip Teir
Philip Teir (född 1980) är författare och tidigare kulturchef på Hufvudstadsbladet. Han skriver om politik och kultur för Dagens Nyheter och driver festivalen Helsinki Lit.
S T
Sara Teleman
Sara Teleman är illustratör, författare och professor i illustration på Konstfack.
Richard Tellström
Richard Tellström är mathistoriker och docent i måltidskunskap samt en av skaparna av tv-serien Historieätarna. Han skriver och föreläser om människans kulturella ätande och har gjort sig känd för att kunna förmedla det oväntade med människors matvanor förr, nu och framåt.
Patricia Temoche Cortez
Patricia Temoche Cortez är docent i peruansk historia vid universitetet i Lima. Riket på världens tak är hennes debutbok.
Michael Tengberg
Michael Tengberg är docent i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet. Hans forskning handlar om läsning i vid bemärkelse och om skolans läsundervisning.
S T
Stefan Tengblad
Stefan Tengblad är professor vid Institutionenför handel och företagande, Högskolan i Skövde.
E T
Erika Tengrud
Erika Tengrud är speciallärare med inriktning på matematikutveckling och arbetar med elever från förskoleklass till årskurs 6 i Trelleborg och Malmö.
Paul Tenngart
Paul Tenngart är författare och docent i litteraturvetenskap vid Lunds universitet. Han har tidigare skrivit om poeterna Paul Andersson och Majken Johansson.
Studs Terkel
Folke Tersman
Folke Tersman är professor i praktisk filosofi vid Uppsala universitet och författare till bl.a. Folk och vilja – ett försvar för demokratin i vår tid (tillsammans med Torbjörn Tännsjö), Tillsammans – en filosofisk debattbok om hur vi kan rädda vårt klimat och Fem filosofiska frågor.
A T
Annika Thalén Lindström
A T
Anders Thapper
S T
Sabrina Thelander
G T
Gunnel Thelberg
T
Theokritos
T T
Töres Theorell
J T
Johan Theorin
Ida Therén
Ida Therén är litteraturkritiker och kulturjournalist, Att omfamna ett vattenfall är hennes debutroman.
A T
Anna Thiam
Daniel Thollin
Daniel Thollin är serietecknare och illustratör, och tillsammans med Ingela Korsell akuell med serien Mutanterna. Han har både verkat för den svenska och den nordamerikanska seriemarknaden, och bland annat gjort den hyllade serieboken Jag minns varje slag (Kartago, 2020), en skildring av den mobbing han utsattes för som barn.
Angie Thomas
Angie Thomas är född 1988 i Jackson, Mississippi. Hon har själv rappat och har en examen i Creative Writing.
Fredrik Thomasson
Fredrik Thomasson är historiker vid Uppsala universitet. Hans Svarta S:t Barthélemy bygger på rättegångsprotokoll, och utifrån människoöden som han skildrar sätter han också kolonin i sitt större historiska sammanhang.
Mikael Thomasson
Mikael Thomasson är berättarpedagog vid Sagomuseet i Ljungby där han bland annat berättar med barn och ungdomar samt fortbildar pedagoger i sagoberättande. 2019 tilldelades han Kungliga Gustav Adolfs Akademiens pedagogiska pris för sina insatser.
B T
Bibbi Thomé
H T
Hans Thorbjörnsson
H T
Henry David Thoreau
Henry David Thoreau var amerikansk författare, filosof och mystiker. Han kallade sig själv ""transcendentalist"" i Ralph Waldo Emersons efterföljd, och propagerade i sina skrifter för hur människan kunde och borde leva i samklang med naturen och med Gud.
William Thoren
Kock och kampsportare, idag kökschef på Sandhäxan. Tidigare jobbat på flera av Sandhäxans övriga medlemmars favoritkrogar, bland annat Farang.
A T
Axel Thorenfeldt
Eva Thormann
Eva Thormann är leg. psykolog och verksam som psykolog i förskolan där hon arbetar med att sprida positivt beteendestöd på individ-, grupp- och organisationsnivå genom utbildning, handledning och konsultation till pedagoger och ledning. Hon har mångårig erfarenhet av att, i samarbete med barn, familjer och personal, arbeta för att minska problemskapande beteenden och främja psykisk hälsa och lärande.
M T
Mats Thorslund
Anja Thorsten
Anja Thorsten är docent i pedagogik vid Linköpings universitet. Hennes forskningsintressen rör relationen mellan undervisning och lärande, svenskdidaktik, undervisningsutvecklande forskning och didaktiskt ledarskap.
Josefin Thorsten
Josefin Thorsten är förstelärare i matematik och arbetar i åk 1-3 på en skola i Nyköping. Hon strävar efter en undervisning där alla elever finner glädje och självförtroende i matematik.
A T
Anna-Britta Thorstensson
P T
Per Thorstensson
Anna Thulin
Anna Thulin är journalist och författare, baserad i Paris och Skåne. Född 1985 i Stockholm.
S T
Susanne Thulin
J T
Jonas Thunberg
David Thurfjell
David Thurfjell är professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, är en ofta anlitad föreläsare och medförfattare till PULS SO och PULS Religion .
Johanna Thydell
Ingela Thylefors
Ingela Thylefors är leg. psykolog och docent med en specialisering inom arbets- och organisationspsykologi, knuten till Göteborgs universitet och verksam i eget företag. Hon är författare till flera uppskattade verk inom sitt område.
Kornelia Thörn
Kornelia Thörn och Robin Lyne har cyklat både till och i Nordafrika och Asien, och även gjort flera turer och äventyr genom norra och södra Europa. Sedan starten 2013 har de dokumenterat tusentals mil från sadeln.
I T
Inga Tidefors
Eva Tideman
Eva Tideman är leg. psykolog med specialistkompetens i klinisk psykologi och neuropsykologi samt docent. Hon har arbetat som psykolog i förskola, skola, barn- och ungdomshabilitering samt barn- och ungdomspsykiatri, samt forskat och undervisat inom dessa områden på psykologutbildningen i Lund.
M T
Magnus Tideman
Magnus Tideman är socionom och professor i handikappvetenskap vid Högskolan i Halmstad. Han har lång erfarenhet av forskning som rör villkoren för personer med intellektuell funktionsnedsättning när det till exempel gäller utbildning, sysselsättning och inflytande.
A T
Anna-Clara Tidholm
Anna-Clara Tidholm är tecknare och författare som skriver och illustrerar böcker för både stora och små barn. Hon är född 1946 i Stockholm och bor sedan 40 år i Arbrå i Hälsingland.
R T
Ronny Tikkanen
Ronny Tikkanen är fil. dr och forskare vid institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet.
Marie Tillman
Marie Tillman är serietecknare och illustratör. Hon tecknade serien Livscoachen som publicerades i tidningen Metro och har gett ut ett flertal serieböcker.
M T
Mattias Timander
Björn Tingberg
Björn Tingberg är leg. sjuksköterska med specialistutbildning Barn och ungdom, leg.psykoterapeut, med.dr och lektor på Barnafrid. Björn Tingberg föreläser inom Barn och trauma | Samtal med barn | Barn som far illa | Våld i nära relationer Boka föreläsning/kontakt: btingberg.se
A T
Anton Tjechov
(1860–1904)
Catharina Tjernberg
Catharina Tjernberg är fil.dr och lektor i läs- och skrivutveckling. Hon mottog 2014 Eve Malmquists pris för sin läsforskning.
T T
Tomas Tjus
Tomas Tjus var leg. psykolog, leg. psykoterapeut och professor i psykologi vid Göteborgs universitet. Han levde 1954–2018.
Jia Tolentino
Jia Tolentino är reporter på The New Yorker. Hon har studerat kreativt skrivande vid University of Michigan och varit redaktör för den feministiska sajten Jezebel.
A T
Alain Topor
I T
Ingemar Torbiörn
Ingemar Torbiörn är professor emeritus i psykologi.
Tomas Torbjörnsson
Tomas Torbjörnsson är universitetslektor på Institutionen för individ och samhälle vid Högskolan Väst i Trollhättan. Han har även under lång tid arbetat som lärare på högstadiet och gymnasiet.
Sanna Torén Björling
Sanna Torén Björling är journalist på Dagens Nyheter sedan år 2000. Hon var utrikeskorrespondent med bas i Washington, D.C.
S T
Stig Torsteinson
Stig Torsteinson är psykolog och håller kurser om Trygghetscirkeln över hela Skandinavien.
Erica Treijs
Erica Treijs är klimatreporter på Svenska Dagbladet. 2021 är hon aktuell med Kursen – Tio lektioner för ett hållbart näringsliv skriven tillsammans med forskaren Lisen Schultz.
Frida Treschow
Frida Treschow är utbildad jurist och arbetar idag som affärsjurist på advokatfirma. Hon arbetar även aktivt med att utbilda och föreläsa inom juridikområdet.
Åke Truedsson
Åke Truedsson är ordförande i Riksförbundet Svensk Trädgård. Han driver också en tomatklubb och har gett ut fleraböcker, bland annat Odla tomater (2015).
E T
Eva Trädgårdh
E T
Eva Trägårdh
Alf Tumble
Alf Tumble debuterade som författare 2013 med den nydanande och kritikerhyllade boken Drick! och kom 2015 ut med Vin med adress. Han jobbar till vardags som vinskribent i Dagens Nyheter, producerar den prisbelönta vinpodden Dela en flaska och håller vinprovningar med Petter Alexis Askergren, som han även skrivit Vin - så funkar det med (2016).
Ivan Turgenjev
Ivan Turgenjev (1818–1883) är författare till flera verk som utgör viktiga referenspunkter i den ryska litteraturen. En jägares dagbok gavs stort utrymme av Karl Ove Knausgård i hans långa reportage om Ryssland.
Eva Tuvhav Gullberg
Eva Tuvhav Gullberg har erfarenhet som förskollärare, ateljerista och projektledare för Skapande skola. Eva är konstnär och har en universitetsutbildning inom bland annat digitala och estetiska processer.
Jean M. Twenge
Jean M Twenge är professor I psykologi vid San Diego State University. Hon har skrivit flera böcker, senast Generation Me .
A T
Anna-Lena Tvingsted
Anna-Lena Tvingstedt är professor vid Malmö högskola.
M T
Malin Tväråna
Malin Tväråna är universitetslektor i ämnesdidaktik vid Uppsala universitet och gymnasielärare i samhällskunskap, svenska och filosofi. Hon undervisar och forskar om samhällskunskapsdidaktik och om didaktiskt ledarskap.
Anna Tyrefors
Anna Tyrefors är SO-lärare på högstadiet. Hon har även arbetat som förlagsredaktör.
C T
Christina Tysk
Christina Tysk är leg. psykolog och driver tillsammans med kollegor mottagningen Inside Team i Stockholm. Hon arbetar framför allt med neuropsykiatriska utredningar av barn och ungdomar men även inom skola med handledning av skolpersonal och i elevhälsoarbete.
Fredrik Tysklind
Fredrik Tysklind, leg. psykolog är verksam vid MBT-teamet i Huddinge.
Ruhi Tyson
Ruhi Tyson är fil.dr i pedagogik vid Stockholms universitet. Förutom en akademisk utbildningsbakgrund har han även en hantverkspraktisk utbildningsbakgrund i bokbindning.
Ingela Tägil
I ngela Tägil är fil.dr i musikvetenskap och solistutbildad sångerska. Hon disputerade på en avhandling om Jenny Linds säregna röst och tillhör en nystartad forskargrupp i Schweiz som experimenterar med analysmetoder för röst.
Michael Tärnfalk
Michael Tärnfalk är socionom,forskare och universitetslektor och har även lång yrkeserfarenhet från arbete som socialsekreterare. År 2007 disputerade han med avhandlingen Barn och brott – enstudie om socialtjänstens yttranden i straffprocessen för unga lagöverträdare.
Niklas Törneke
Niklas Törneke är leg. läkare, specialist i allmän psykiatri och leg. psykoterapeut, verksam vid NT Psykiatri på Öland.
Clara Törnvall
Clara Törnvall är kulturjournalist och producent på Sveriges Radio P2. Hon har tidigare skrivit för bland annat Aftonbladet Kultur och regisserat dokumentärfilmen Konstsamlaren och katastrofen .