Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Våra författare

Natur & Kultur är en affärsdrivande stiftelse, vars mål är att motverka fördomar och inskränkthet. Därför har vi inget ägarkapital som åberopar maximal avkastning, utan kan agera oberoende och långsiktigt. Förutom värdegrunden och stiftelseformen är istället våra författare de verkliga tillgångarna. Vill du läsa mer om våra fantastiska författare så finns de samlade här i bokstavsordning, sorterade på efternamn.

Hitta författare

R

J R
Jacqueline R. Bullis
T R
Tom Rachman
Agneta Rahikainen
Agneta Rahikainen är fil.dr i litteraturvetenskap och författare till en rad litterära biografier – om Johan Ludvig och Fredrika Runeberg, om Henry Parland och senast om Edith Södergran, Kampen om Edith, biografi och myt om Edith Södergran . För sitt författarskap har hon tilldelats litterära pris såväl i Sverige som i Finland.
Christoffer Rahm
Christoffer Rahm är forskare vid Karolinska Institutet och chefsöverläkare i psykiatri. Han har lång erfarenhet av att undervisa och handleda, mestadels läkare på olika nivåer, men också psykologer, sjuksköterskor och forskarstuderande.
N R
Nina Rahm
Dina Rajs
Dina Rajs är arkitekt och författare. I En reva hade nätet – och där slank jag ut (2009) skildrar hon sina upplevelser under andra världskriget.
Jovan Rajs
Jovan Rajs är professor emeritus i rättsmedicin och författare. I Ombud för de tystade (med Kristina Hjertén, 2001) skriver han om sin tid i nazisternas arbets- och koncentrationsläger.
Cilla Ramnek
Cilla Ramnek är konstnär och kreatör. Hon formger, undervisar, handleder, inreder, stylar och har haft utställningar i Stockholm, Paris och Moskva.
Jonas Ramnerö
Jonas Ramnerö är fil.dr i klinisk psykologi, leg. psykolog och leg. psykoterapeut. Han är enhetschef vid Kompetenscentrum för psykoterapi inom Centrum för psykiatriforskning (KI/Region Stockholm).
Maria Ramsby Guillemain
G R
Gustaf John Ramstedt
J R
Jan Ramström
Madeleine Rapp
Madeleine Rapp och Josephine Sondlo började jobba tillsammans på Kåken och öppnade sedan baren på Svartengrens som de drev ihop i nästan två år. Madeleine blev utsedd till Årets Bartender 2013.
Herman Rasmuson
Herman Rasmuson är kock och står bl a bakom de uppmärksammade böckerna Syrat och Grönt , samt företaget GarlicCard.
B R
Bodil Rasmusson
Bodil Rasmusson är socionom, fil. dr. i socialt arbete och universitetslektor vid Socialhögskolan, Lunds universitet. Hon har lång praktisk erfarenhet av socialt arbete med barn och unga inom olika områden.
Ludvig Rasmusson
H R
Hermann Rauschning
J R
Julia Ravanis
M R
Margareta Regnér
Margareta Regnér är socionom, leg. psykoterapeut med familjeinriktning och fil dr. i socialt arbete. Hon är verksam som lärare och forskare vid Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet.
Monica Reichenberg
Monica Reichenberg har arbetat i många år som lärare i svenska, svenska som andraspråk och samhällsorienterande ämnen i grundskolans senare åldrar, på Individuella programmet och inom vuxenutbildningen. Hon är professor i allmän didaktik vid Göteborgs universitet och har tidigare varit professor i literacy vid Umeå universitet.
C R
Carmel Reilly
Josefine Rejler
Josefine Rejler är förstelärare i matematik på Lemshaga Akademi med över 20 års erfarenhet av undervisning. Hon har en magisterexamen i matematikdidaktik och är en uppskattad föreläsare och utbildare.
A R
Ann-Christine Relander
Bodil Renlund
Bodil Renlund har arbetat med SFI och svenska som andraspråk sen år 2000. Hon har stor erfarenhet av många olika målgrupper inom SFI och Vuxenutbildningen och har skrivit flera kursböcker tillsammans med Thyra Brusewitz.
Martin Renton
Martin Renton är VD för Challenging Learning och en flitigt anlitad föreläsare.
B R
Bente Resberg
Bente Resberg är ombudsman på kriminalvårdsområdet för Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Hon har tidigare varit verksam inom anstalt, frivård och kriminalvårdens personalutbildning.
J R
Joachim Retzlaff
Malin Reuterswärd
Malin Reuterswärd är pedagog i grundskolan. Hon har gedigen erfarenhet av att arbeta med elever med autism och adhd.
Luke Rhinehart
L R
Lotta Riad
Magdalena Ribbing
Magdalena Ribbing är Sveriges mest kända expert på hyfs och stil. Hon har varit politisk reporter på Dagens Nyheter och är författare till ett 20-tal böcker, bl a Hålla tal (2008), Nya stora etikettboken (2005), Bra att veta för alla unga (2009), Ringar (2010) och Etikett på jobbet (2011).
V R
Vicente Ribes-Iborra
Vicente Ribes-Iborra har verkat som historiker i såväl Mexiko, USA som Spanien och även skrivit historiska romaner.
Anouk Ricard
Anouk Ricard har gått konstskola i Strasbourg och arbetat med animerade kortfilmer. Som illustratör har hon samarbetat både med tidningar och förlag och har vunnit priser för sina tecknade serier för barn och vuxna.
J R
Jon Richards
Michelle Richmond
Jenny Rickardsson
Jenny Rickardsson är leg psykolog och arbetar med patienter med långvarig och svårbehandlad smärta vid Karolinska Universitetssjukhuset. Tidigare arbetade hon som journalist och har bland annat skrivit om psykologi för Modern Psykologi och Svenska Dagbladet.
Bim Riddersporre
Bim Riddersporre är lektor i psykologi med utbildningsvetenskaplig inriktning vid Institutionen för skolutveckling och ledarskap vid Malmö universitet.
H R
Helena Ridelberg
I R
Ingela Rinaldo
Ingela Rinaldo har en bakgrund som bokhandlare och besitter en gedigen kunskap om barnlitteratur.
Åsa Rindstål
Åsa Rindstål arbetar som lärare på en grundskola i Sigtuna kommun och undervisar i ämnena idrott och hälsa, hem- och konsumentkunskap, svenska och matematik.
A R
Ann-Charlott Ring
Anncharlott är förskollärare och författare som brinner för förskoleutveckling. Hon arbetar som utvecklingsledare i Nacka kommun.
Marion Ringborg
Marion Ringborg har tillsammans med Linn Söderström de senaste åren jobbat framgångsrikt med en pop up-krog, men har numera hittat en fast Stockholmsadress för sitt restaurangkoncept Garba. Hon har tidigare jobbat på Fotografiska och hyllade Spring i London.
Ola Ringdahl
Ola Ringdahl är 46 år, bor i Stockholm med två döttrar varannan vecka. Skild sen åtta år och numera omgift.
J R
Johanna Ringertz
Caroline Ringskog Ferrada-Noli
CAROLINE RINGSKOG FERRADA-NOLI (född 1980) romandebuterade med ""Naturen"" 2009. 2016 kom boken ""Kära Liv och Caroline"" baserad på podcasten En varg söker sin pod som hon har tillsammans med Liv Strömquist.
S R
Susanna Rinnesjö
J R
Jarl Risberg
Jarl Risberg är professor i psykologi vid Institutionen för psykologi, Lunds universitet.
H R
Harriet Risérus
Pia Risholm Mothander
Pia Risholm Mothander är leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi, docent och f.d. universitetslektor vid Stockholms universitet. Hon föreläser och medverkar i media som barnpsykologisk expert.
A R
Anita Ristamäki
E R
Evy Robertsen
C R
Cristina Robertson
Cristina Robertson är fil.dr i pedagogik och intresserar sig för lärares lärande samt möjligheter att utveckla sin praktik. Hon har varit lärare, rektor, utvecklingschef, biträdande skoldirektör, forskningsstrateg, samt projektledare för SKOLFORSK på Vetenskapsrådet.
M R
Melisa Robichaud
Melisa Robichaud är fil.dr, klinisk psykolog och docent inom psykologi och psykiatri vid University of British Columbia och Simon Fraser University. Hon är en av medgrundarna till Vancouver CBT Centre.
M R
Marilynne Robinson
Patricia Robinson
Fil. dr och psykolog. Har varit med och utvecklat behandlingsmodellen Fokuserad ACT.
A R
Annica Rodell
Författare till PULS Religion 4-6 lärarbok och arbetsbok .
F R
Francisco Rodríguez
L R
Lizabeth Roemer
Lizabeth Roemer är professor i psykologi vid University of Massachusetts, Boston.
A R
Anneli Rogeman
K R
Katarina Roland
Liselotte Roll
Liselotte Roll är journalist och kriminalförfattare och har sedan många år höns. Ett intresse som resulterat i flera artiklar i bland annat engelska hönsmagasin som Your Chickens Magazine och Practical Poultry.
S R
Stephen Rollnick
Stephen Rollnick är författare, klinisk psykolog och forskare knuten till universitetet i Wales.
Andreas Roman
Andreas Roman är född 1975 och bor i Göteborg. Vid sidan av sitt skrivande arbetar han som chefsdesigner för tevespel.
Karin Romberg
Karin Romberg är leg. psykolog och doktorand vid Karolinska institutet och arbetar kliniskt på Mottagningen för alkohol och hälsa i Stockholm.
S R
Sid Roland Rommerud
Frida Ronge
Frida Ronge är kulinariskt ansvarig på Tak i Stockholm och började arbeta med sushi på Sälens högfjällshotell för tio år sedan. Hon var med som köksmästare och startade upp Råkultur i Stockholm tillsammans med Sayan Isaksson.
Helena Roos
Helena Roos är doktor i matematikdidaktik. Hennes forskning fokuserar på särskilda utbildningsbehov ­i ­matematik och inkludering.
J R
Jerome Roos
L R
Linda Roosdorp
C R
Carin Rosander
C R
Carsten Rose
N R
Nick Rose
Nick Rose är lärare, bloggare och aktiv inom researchED. Hans blogg Evidence into practice har blivit mycket uppmärksammad.
Katja Roselli
Författare och spansklärare. Hon tilldelades priset Lärkungen 2018 av Sveriges Läromedelsförfattares Förbund.
Eric Rosén
Eric Rosén är journalist och opinionsbildare. Han har en bakgrund som bland annat chefredaktör för Politism.se men arbetar i dag som biträdande redaktör på Aftonbladet.
Reine Rosenberg
Reine Rosenberg är illustratör, serietecknare och spelgrafiker. Han bor i Uppsala.
T R
Tiina Rosenberg
Coco Rosenfeld
Anna Rosengren
Anna Rosengren är leg. psykolog, handledare i kbt och blivande specialist i klinisk psykologi. Hon har lång erfarenhet av barn- och ungdomspsykiatriskt arbete, och är nu verksam vid Familjepsykologerna med behandling, utbildning och handledning.
Elin-Love Rosengren
Elin-Love Rosengren är leg. psykolog och har flera års erfarenhet av bedömnings-, handlednings- och behandlingsarbete inom psykiatrin. Inom kort avslutar hon sin utbildning till leg. psykoterapeut.
K R
Kurt Rosenlund
H R
Håkan Rosenqvist
Kristin Roskifte
Kristin Roskifte är illustratör och bilderboksförfattare. Hennes bilder präglas av stor tecknarglädje, detaljrikedom och humor.
Hans Rosling
Hans Rosling (1948-2017) var professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet. Han var också medgrundare av stiftelsen Gapminder och en enormt uppskattad föreläsare och folkbildare både i Sverige och internationellt.
Ola Rosling
Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund är stiftelsen Gapminders grundare, tillsammans med Hans Rosling. De arbetade tillsammans med Hans Rosling under 18 år.
Anna Rosling Rönnlund
Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund är stiftelsen Gapminders grundare, tillsammans med Hans Rosling. De arbetade tillsammans med Hans Rosling under 18 år.
Björn Roslund
Björn Roslund är barn- och vuxenpsykiater och har i möten med barn, ungdomar och vuxna under mer än 20 år entusiasmerats, ryckts med och berörts av personer med adhd.
J R
Joseph Roth
B R
Barbara Olasov Rothbaum
Barbara Olasov Rothbaum är professor i psykiatri vid Emory University School of Medicine.
J R
Jean-Jacques Rousseau
Jean-Jacques Rosseau (1712–1778) var politisk filosof, författare och en av upplysningstidens stora tänkare vid sidan av Voltaire. Hans mest berömda verk är ""Julie, eller den nya Heloïse"", ""Emile, eller om uppfostran"" och ""Bekännelser"".
E R
Erik Rova
Erik Rova är leg. psykolog med specialisering inom pedagogisk psykologi. Han är verksam som handlare och utbildare och har stor erfarenhet av mottagande av nyanlända ungdomar.
G R
Gertrud Roxendal
Alexander Rozental
Alexander Rozental är legitimerad psykolog och doktor i psykologi vid Karolinska institutet samt gästforskare vid University College London.
I R
Ida Rudin
J R
Joel Rudnert
N R
Nils Ruin
O R
Olof Ruin
Johan Rundberg
Johan Rundberg (1973) är författare, bosatt i Stockholm. Han har skrivit bilderböcker, lättläst och för 9-12 år: Kärlekspizzan och Knockad Romeo samt nu senast serien Häxknuten: Vålnadens röst, Kejsarens grav och Skuggornas ö.
G R
Gunilla Rundblom
P R
Per Rundgren
M R
Manuela Ruppel Olsson
Matilda Ruta
Matilda Ruta har efter masterexamen på Konstfack bland annat arbetat med serienoveller, bilderböcker, tidskriftsdesign, workshops och utsmyckningar. Efter hedersuppdraget att illustrera en av böckerna i Natur & Kulturs serie Min lilla skattkammare 2014 släppte hon den egna bilderboken: Ninna och sjukhusfåglarna hösten 2015 samt illustrerade den Augustnominerade Åka buss av Henrik Wallnäs våren 2016.
M R
Mia Ruthman
Christian Rück
Christian Rück är psykiater och professor i psykiatri vid Karolinska institutet.
Yngve Ryd
Yngve Ryd var känd för sin omfattande dokumentation av den samiska kulturen, som bland annat resulterade i böckerna Eld , Snö samt Ren och varg , samtliga utgivna på Natur & Kultur. År 2008 utsågs han till hedersdoktor vid Umeå Universitet för sitt författarskap och sin forskning om folkliga naturkunskaper.
Eleonore Rydén
Eleonore Rydén är överläkare i psykiatri, utbildad i kognitiv terapioch ansvarar för ADHD-centrum NSP i Stockholm. Hon har disputerat på sambandet mellan ADHD och bipolära syndrom.
Göran Rydén
Göran Rydén är överläkare i psykiatri, utbildad psykoanalytiker och sektionschef för affektiva sektionen inom Norra Stockholms psykiatri som tar hand om patienter med bipolära syndrom, ADHD, personlighetsrelaterade tillstånd och autismspektrumtillstånd. Han var med och startade Sveriges första verksamhet med mentaliseringsbaserad terapi för borderline personlighetsstörning.
H R
Hugo Rydén
J R
Jens Rydgren
Maria Rydkvist
Förskollärare och grundskollärare med specialkompetens inom läs- och skrivinlärning. Hon arbetar på Björkestaskolan i Nykvarn.
Hanna Rydqvist
Hanna Rydqvist är förskollärare med mångårig erfarenhet av arbete i förskolan. Hon arbetar som biträdande förskolechef och har tidigare varit förstelärare inom förskola och handledare med inriktning på barns inflytande.
Andreas Ryve
Andreas Ryve är professor i matematikdidaktik på Mälardalens högskola och vetenskaplig expert i Västerås stad. Han är vidare forskare på Institutet för Framtidsstudier och har tidigare arbetat på flera lärosäten, däribland University of Oxford.
S R
Sara Rådling
M R
Maria Råstam
N R
Niclas Rönnström
Mona Røsseland
Mona Røsseland har en Master i Undervisningsvetenskap med inriktning på matematik. Mona har en bakgrund som lärare, med undervisningserfarenhet från alla stadier i grundskolan.Författare till Pixel Fk-åk 6.