Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Våra författare

Natur & Kultur är en oberoende stiftelse som verkar för främjar bildning, kultur och humanistiska värden. Vår verksamhet och vårt överskott ska göra skillnad i samhället.

Hitta författare

R

J R
Jacqueline R. Bullis
Agneta Rahikainen
Agneta Rahikainen är fil.dr i litteraturvetenskap och författare till en rad litterära biografier – om Johan Ludvig och Fredrika Runeberg, om Henry Parland och senast om Edith Södergran, Kampen om Edith, biografi och myt om Edith Södergran . För sitt författarskap har hon tilldelats litterära pris såväl i Sverige som i Finland.
Christoffer Rahm
Christoffer Rahm är forskare vid Karolinska Institutet och chefsöverläkare i psykiatri. Han har lång erfarenhet av att undervisa och handleda, mestadels läkare på olika nivåer, men också psykologer, sjuksköterskor och forskarstuderande.
N R
Nina Rahm
Dina Rajs
Dina Rajs är arkitekt och författare. I En reva hade nätet – och där slank jag ut (2009) skildrar hon sina upplevelser under andra världskriget.
Jovan Rajs
Jovan Rajs är professor emeritus i rättsmedicin och författare. I Ombud för de tystade (med Kristina Hjertén, 2001) skriver han om sin tid i nazisternas arbets- och koncentrationsläger.
C R
Charlotte Ramel
Charlotte Ramel är utbildad på Beckmans där hon också varit lärare. Debuterade 1988 och har sedan dess samarbetat med bland andra Ulf Stark, Lennart Hellsing och Barbro Lindgren.
Cilla Ramnek
Cilla Ramnek är konstnär och kreatör. Hon formger, undervisar, handleder, inreder, stylar och har haft utställningar i Stockholm, Paris och Moskva.
Jonas Ramnerö
Jonas Ramnerö (1959–2023), fil.dr i klinisk psykologi, leg. psykolog och leg. psykoterapeut. Han var enhetschef vid Kompetenscentrum för psykoterapi inom Centrum för psykiatriforskning (KI/Region Stockholm).
Maria Ramsby Guillemain
G R
Gustaf John Ramstedt
J R
Jan Ramström
J R
Jorgen Randers
Jon Randow
Jon Randow är yrkeslärare och prisbelönt hantverkscharkuterist utbildad på Eldrimner mathantverk i Ås, Östersund. Han är dessutom en klassiskt skolad kock som gjort många år på Stockholms krogscen.
T R
Tuvalisa Rangström
Madeleine Rapp
Madeleine Rapp och Josephine Sondlo började jobba tillsammans på Kåken och öppnade sedan baren på Svartengrens som de drev ihop i nästan två år. Madeleine blev utsedd till Årets Bartender 2013.
Herman Rasmuson
Herman Rasmuson är kock och står bl a bakom de uppmärksammade böckerna Syrat och Grönt , samt företaget GarlicCard.
J R
Jonas Rasmussen
Tobias Rasmussen
Tobias Rasmussen är leg. psykolog vid Centrum för beteendeanalys samt handledare och utbildare av instruktörer vid PAX i skolan. Tobias har särskild kompetens kring autism och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och handleder och utbildar föräldrar och professionella kring autism.
B R
Bodil Rasmusson
Bodil Rasmusson är socionom, fil. dr. i socialt arbete och universitetslektor vid Socialhögskolan, Lunds universitet. Hon har lång praktisk erfarenhet av socialt arbete med barn och unga inom olika områden.
Ludvig Rasmusson
S R
Sheila A.M. Rauch
Sheila A.M. Rauch är professor i psykiatri vid vid Emory University School of Medicine.
H R
Hermann Rauschning
Erik Rautalinko
Erik Rautalinko är fil.dr, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, lektor vid Uppsala universitet och verksam som föreläsare och handledare. Han har lång erfarenhet av intervjumetod, både via kliniskt arbete och som universitetslärare i psykologi.
Julia Ravanis
Julia Ravanis är född 1993 och medlem i redaktionen för tidskriften Glänta. Hon är fil. mag i idéhistoria, civilingenjör i teknisk fysik och doktorand i teknikhistoria vid Chalmers i Göteborg.
Anne Reath Warren
Anne Reath Warren är lektor i didaktik med inriktning mot flerspråkighet och nyanländas lärande vid Uppsala universitet. Hon arbetar med fortbildning om flerspråkighet i skolan, med särskilt fokus på studiehandledning på modersmålet och modersmålsämnet.
Malin Regev
Malin Regev driver sedan 15 år hummusrestaurangen Reggev i Stockholm tillsammans med Nimrod Regev. Med det gemensamma matintresset som grund har de fört samman två kulturer där det svenska lugnet möter den kraftfulla och sprakande energi som finns i den israeliska kulturen.
Nimrod Regev
Nimrod Regev driver sedan 15 år hummusrestaurangen Reggev i Stockholm tillsammans med Malin Regev. Med det gemensamma matintresset som grund har de fört samman två kulturer där det svenska lugnet möter den kraftfulla och sprakande som finns i den israeliska kulturen.
M R
Margareta Regnér
Margareta Regnér är socionom, leg. psykoterapeut med familjeinriktning och fil dr. i socialt arbete. Hon är verksam som lärare och forskare vid Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet.
Monica Reichenberg
Monica Reichenberg har arbetat i många år som lärare i svenska, svenska som andraspråk och samhällsorienterande ämnen i grundskolans senare åldrar, på Individuella programmet och inom vuxenutbildningen. Hon är professor i allmän didaktik vid Göteborgs universitet och har tidigare varit professor i literacy vid Umeå universitet.
Josefine Rejler
Josefine Rejler är förstelärare i matematik på Lemshaga Akademi med över 20 års erfarenhet av undervisning. Hon har en magisterexamen i matematikdidaktik och är en uppskattad föreläsare och utbildare.
A R
Ann-Christine Relander
Christoffer Remberger
Christoffer Remberger har över 15 års erfarenhet av att arbeta professionellt som cirkusartister och med cirkuspedagogik för barn och unga.
Bodil Renlund
Bodil Renlund har arbetat med SFI och svenska som andraspråk sen år 2000. Hon har stor erfarenhet av många olika målgrupper inom SFI och Vuxenutbildningen och har skrivit flera kursböcker tillsammans med Thyra Brusewitz.
Martin Renton
Martin Renton ä r lärare, skolledare och VD på det internationella fortbildningsföretaget Challenging Learning. Som uppskattad föreläsare, arbetsledare och coach drivs han av övertygelsen om att professionsutveckling innebär en djupgående förändringsprocess som behöver få ta tid.
A R
Axel Repka
Axel Repka är specialistläkare med mångårig erfarenhet av transfrågor.
B R
Bente Resberg
Bente Resberg är ombudsman på kriminalvårdsområdet för Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Hon har tidigare varit verksam inom anstalt, frivård och kriminalvårdens personalutbildning.
J R
Joachim Retzlaff
Christina Reuterskiöld
Christina Reuterskiöld är leg logoped, i Sverige och i USA, med en ph d från Lunds Universitet. Hon forskar och undervisar vid The Department of Communicative Sciences and Disorders vid New York University, dessutom har hon arbetat som logoped i tre länder och hennes forskning fokuserar på språkstörning i tal och skrift hos barn.
S R
Sonja Reuterskiöld
Emelie Reuterswärd
Emelie Reuterswärd är legitimerad gymnasielärare i matematik och svenska, med mångårig erfarenhet som läromedelsredaktör. Hon brinner för barns och ungas matematikutveckling och har varit medförfattare till flera läromedel.
Malin Reuterswärd
Malin Reuterswärd är pedagog i grundskolan. Hon har gedigen erfarenhet av att arbeta med elever med autism och adhd.
Luke Rhinehart
L R
Lotta Riad
Tomas Riad
Tomas Riad är professor i nordiska språk vid Stockholms universitet. Han forskar om språkets ljudsystem, med särskild inriktning på prosodin i svenska och andra germanska språk.
Ala Riani
Ala Riani (f. 1980) är skådespelare och har medverkat i produktioner som Kalifat och Det som göms i snö .
V R
Vicente Ribes-Iborra
Vicente Ribes-Iborra har verkat som historiker i såväl Mexiko, USA som Spanien och även skrivit historiska romaner.
Anouk Ricard
Anouk Ricard har gått konstskola i Strasbourg och arbetat med animerade kortfilmer. Som illustratör har hon samarbetat både med tidningar och förlag och har vunnit priser för sina tecknade serier för barn och vuxna.
J R
Jon Richards
Michelle Richmond
Jenny Rickardsson
Jenny Rickardsson är leg psykolog och arbetar med patienter med långvarig och svårbehandlad smärta vid Karolinska Universitetssjukhuset. Tidigare arbetade hon som journalist och har bland annat skrivit om psykologi för Modern Psykologi och Svenska Dagbladet.
Bim Riddersporre
Bim Riddersporre är lektor i psykologi med utbildningsvetenskaplig inriktning vid Institutionen för skolutveckling och ledarskap vid Malmö universitet.
H R
Helena Ridelberg
Åsa Rindstål
Åsa Rindstål arbetar som lärare på en grundskola i Sigtuna kommun och undervisar i ämnena idrott och hälsa, hem- och konsumentkunskap, svenska och matematik.
Sandra Ringarp
Sandra Ringarp är leg. psykolog som arbetar med, utbildar i och handleder i ISTDP – intensive short-term dynamic psychotherapy . Hon är verksam på en mottagning i Stockholm och har erfarenhet av att arbeta med bland annat ångest, oro, depression, relationsproblem, stress och självkritik.
Marion Ringborg
Marion Ringborg har tillsammans med Linn Söderström de senaste åren jobbat framgångsrikt med en pop up-krog, men har numera hittat en fast Stockholmsadress för sitt restaurangkoncept Garba. Hon har tidigare jobbat på Fotografiska och hyllade Spring i London.
Ola Ringdahl
Ola Ringdahl är 46 år, bor i Stockholm med två döttrar varannan vecka. Skild sen åtta år och numera omgift.
Caroline Ringskog Ferrada-Noli
Caroline Ringskog Ferrada-Noli (född 1980) romandebuterade med "Naturen" 2009. 2016 kom boken "Kära Liv och Caroline" baserad på podcasten En varg söker sin pod som hon har tillsammans med Liv Strömquist.
S R
Susanna Rinnesjö
J R
Jarl Risberg
Jarl Risberg är professor i psykologi vid Institutionen för psykologi, Lunds universitet.
H R
Harriet Risérus
Pia Risholm Mothander
Pia Risholm Mothander är leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi, docent och f.d. universitetslektor vid Stockholms universitet. Hon föreläser och medverkar i media som barnpsykologisk expert.
A R
Anita Ristamäki
E R
Evy Robertsen
C R
Cristina Robertson
Cristina Robertson är fil.dr i pedagogik och intresserar sig för lärares lärande samt möjligheter att utveckla sin praktik. Hon har varit lärare, rektor, utvecklingschef, biträdande skoldirektör, forskningsstrateg, samt projektledare för SKOLFORSK på Vetenskapsrådet.
M R
Melisa Robichaud
Melisa Robichaud är fil.dr, klinisk psykolog och docent inom psykologi och psykiatri vid University of British Columbia och Simon Fraser University. Hon är en av medgrundarna till Vancouver CBT Centre.
M R
Marilynne Robinson
Patricia J. Robinson
Patricia J. Robinson, fil.dr och psykolog, är världsledande inom integrerade arbetssätt i primärvården och inom fokuserad ACT.
A R
Annika Rockström
Johan Rockström
Johan Rockström är chef på världens ledande centrum för klimat- och hållbarhetsforskning. Tidigare gett ut Jorden – vår planets historia och framtid tillsammans med kollegan Owen Gaffney.
A R
Annica Rodell
Författare till PULS Religion 4-6 lärarbok och arbetsbok .
L R
Lizabeth Roemer
Lizabeth Roemer är professor i psykologi vid University of Massachusetts, Boston.
Anneli Rogeman
Anneli Uggelberg Rogeman är journalist och tidigare kulturchef på Sveriges Television, redaktionschef på Svenska Dagbladet och chefredaktör på tidningen Vi. Mönstersamhället är hennes debutbok.
C R
Carlos Rojas
Carlos Rojas är doktorand vid Specialpedagogiska institutionen, Stockholms universitet. Han har också arbetat med utveckling och kvalitetssäkring av olika insatser i strukturellt missgynnade områden i flera kommuner i Stockholmsregionen.
K R
Katarina Roland
Liselotte Roll
Liselotte Roll är journalist och kriminalförfattare och har sedan många år höns. Ett intresse som resulterat i flera artiklar i bland annat engelska hönsmagasin som Your Chickens Magazine och Practical Poultry.
S R
Stephen Rollnick
Stephen Rollnick, fil.dr, hedersprofessor vid medicinska fakulteten vid Cardiff University, Wales, Storbritannien. Han har arbetat inom klinisk psykologi och forskning med fokus på hur man förbättrar samtal om förändring, och han var med och bildade Motivational Interviewing Network of Trainers – MINT.
Amanda Romare
Amanda Romare är producent på produktionsbolaget Bloody Brilliant Productions och en av grundarna till stiftelsen Den Andra Sidan. Halva Malmö består av killar som har dumpat mig är hennes skönlitterära debut.
Karin Romberg
Karin Romberg är leg. psykolog och doktorand vid Karolinska institutet och arbetar kliniskt på Mottagningen för alkohol och hälsa i Stockholm.
S R
Sid Roland Rommerud
Frida Ronge
Frida Ronge har varit kökschef på Råkultur i Stockholm, grundade VRÅ på Clarion Hotel Post i Göteborg och är sedan 2017 Culinary Director på TAK i Stockholm och Oslo. Hon har blivit utsedd till Årets Rising Star av White Guide, fått Karin Franssons mentorpris och var med i 2021 års Kockarnas kamp i TV4.
Helena Roos
Helena Roos är doktor i matematikdidaktik. Hennes forskning fokuserar på särskilda utbildningsbehov ­i ­matematik och inkludering.
L R
Linda Roosdorp
C R
Carin Rosander
C R
Carsten Rose
N R
Nick Rose
Nick Rose är lärare, bloggare och aktiv inom researchED. Hans blogg Evidence into practice har blivit mycket uppmärksammad.
Katja Roselli
Författare och spansklärare. Hon tilldelades priset Lärkungen 2018 av Sveriges Läromedelsförfattares Förbund.
Eric Rosén
Eric Rosén är journalist och opinionsbildare. Han har en bakgrund som bland annat chefredaktör för Politism.se men arbetar i dag som biträdande redaktör på Aftonbladet.
Jennie Rosén
J R
Jenny Rosén
Jenny Rosén är fil.dr i pedagogik och lektor i svenska som andraspråk med fokus på flerspråkighet, identitet, lärande och mångfald, Högskolan Dalarna och Stockholms universitet.
L R
Li Rosén
Reine Rosenberg
Reine Rosenberg är illustratör, serietecknare och spelgrafiker. Han bor i Uppsala.
Coco Rosenfeld
Anna Rosengren
Anna Rosengren är leg. psykolog, handledare i kbt och blivande specialist i klinisk psykologi. Hon har lång erfarenhet av barn- och ungdomspsykiatriskt arbete, och är nu verksam vid Familjepsykologerna med behandling, utbildning och handledning.
Elin-Love Rosengren
Elin-Love Rosengren är leg. psykolog och har flera års erfarenhet av bedömnings-, handlednings- och behandlingsarbete inom psykiatrin. Inom kort avslutar hon sin utbildning till leg. psykoterapeut.
Kurt Rosenlund
Kurt har undervisat i matematik i över 40 år i på Södermalmsskolan i Stockholm. Han har författat flera läromedel i matematik och är en erfaren föredragshållare och kursledare.
H R
Håkan Rosenqvist
Kristin Roskifte
Kristin Roskifte är illustratör och bilderboksförfattare. Hennes bilder präglas av stor tecknarglädje, detaljrikedom och humor.
Hans Rosling
Hans Rosling (1948-2017) var professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet. Han var också medgrundare av stiftelsen Gapminder och en enormt uppskattad föreläsare och folkbildare både i Sverige och internationellt.
Ola Rosling
Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund är stiftelsen Gapminders grundare, tillsammans med Hans Rosling. De arbetade tillsammans med Hans Rosling under 18 år.
Anna Rosling Rönnlund
Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund är stiftelsen Gapminders grundare, tillsammans med Hans Rosling. De arbetade tillsammans med Hans Rosling under 18 år.
Björn Roslund
Björn Roslund är barn- och vuxenpsykiater och har i möten med barn, ungdomar och vuxna under mer än 20 år entusiasmerats, ryckts med och berörts av personer med adhd. Björn Roslund föreläser inom Adhd Boka föreläsning/kontakt: bjornroslund@hotmail.com
R R
Rostom Rostom
Emerich Roth
Emerich Roth (1924-2022) föddes i Velký Sevluš i Tjeckoslovakien (idag Vynohradiv i Ukraina), överlevde fem olika nazistiska koncentrationsläger, men förlorade många släktingar och de flesta i sin närmsta sin familj i Förintelsen. Bara han själv och en syster överlevde.
B R
Barbara Olasov Rothbaum
Barbara Olasov Rothbaum är professor i psykiatri vid Emory University School of Medicine.
J R
Jean-Jacques Rousseau
Jean-Jacques Rosseau (1712–1778) var politisk filosof, författare och en av upplysningstidens stora tänkare vid sidan av Voltaire. Hans mest berömda verk är ""Julie, eller den nya Heloïse"", ""Emile, eller om uppfostran"" och ""Bekännelser"".
E R
Erik Rova
Erik Rova är leg. psykolog med specialisering inom pedagogisk psykologi. Han är verksam som handlare och utbildare och har stor erfarenhet av mottagande av nyanlända ungdomar.
Ester Chiedza Roxberg
Ester Chiedza Roxberg är författare till en rad kritikerrosade böcker, senast romanen Barnvagnsblues , och har även gjort en rad uppmärksammade radiodokumentärer. Ester föddes i Zimbabwe, växte upp i Småland och bor nu i Malmö.
G R
Gertrud Roxendal
Alexander Rozental
Alexander Rozental är legitimerad psykolog, universitetslektor och docent vid Uppsala universitet. Han är även affilierad forskare vid Karolinska institutet och biträdande gästprofessor vid Luleå tekniska universitet.
J R
Joanna Rubin Dranger
Joanna Rubin Dranger har illustrerat såväl andras som egna texter och böcker sen den prisvinnande debuten "Arg! Nittiotalets argaste bok".
J R
Joanna Rubin Dranger
I R
Ida Rudin
J R
Joel Rudnert
D R
Dagmar Ruin Ramsay
Johan Rundberg
Johan Rundberg (1973) är författare, bosatt i Stockholm. Han har skrivit serien Månvind & Hoff om barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm: Nattkorpen , Tjuvdrottningen , Dödsängeln, Blodspakten, och Ormsaltaren .
G R
Gunilla Rundblom
P R
Per Rundgren
N R
Nino Runeberg
Matilda Ruta
Matilda Ruta har efter masterexamen på Konstfack bland annat arbetat med serienoveller, bilderböcker, tidskriftsdesign, workshops och utsmyckningar. Hon har skrivit och illustrerat bilderböckerna om Ninna, och illustrerat två böcker skrivna av Henrik Wallnäs, däribland "Åka buss" som Augustnominerades 2016.
M R
Mia Ruthman
Christian Rück
Christian Rück är psykiater och professor i psykiatri vid Karolinska institutet. Christian Rück föreläser inom Psykisk ohälsa | Psykiatri | Sjukdom vs normalitet | Lidandets mening | Tvångssyndrom Boka föreläsning/kontakt: p.christian.ruck@gmail.com
Yngve Ryd
Yngve Ryd var känd för sin omfattande dokumentation av den samiska kulturen, som bland annat resulterade i böckerna Eld , Snö samt Ren och varg , samtliga utgivna på Natur & Kultur. År 2008 utsågs han till hedersdoktor vid Umeå Universitet för sitt författarskap och sin forskning om folkliga naturkunskaper.
Anders Rydell
Anders Rydell är leg. psykolog och specialist i organisationspsykologi. Han arbetar som organisationskonsult och har flera års chefserfarenhet.
Anders Rydell
Anders Rydell är författare, journalist och chefredaktör för tidskriften Författaren. Tidigare har Anders bland annat skrivit Boktjuvarna och Plundrarna, böcker som givits ut i över 30 länder.
Eleonore Rydén
Eleonore Rydén är överläkare i psykiatri, utbildad i kognitiv terapioch ansvarar för ADHD-centrum NSP i Stockholm. Hon har disputerat på sambandet mellan ADHD och bipolära syndrom.
Göran Rydén
Göran Rydén är överläkare i psykiatri, utbildad psykoanalytiker och sektionschef för affektiva sektionen inom Norra Stockholms psykiatri som tar hand om patienter med bipolära syndrom, ADHD, personlighetsrelaterade tillstånd och autismspektrumtillstånd. Han var med och startade Sveriges första verksamhet med mentaliseringsbaserad terapi för borderline personlighetsstörning.
H R
Hugo Rydén
J R
Jens Rydgren
Maria Rydkvist
Förskollärare och grundskollärare med specialkompetens inom läs- och skrivinlärning. Hon arbetar på Furuborgskolan i Nykvarn.
Hanna Rydqvist
Hanna Rydqvist är förskollärare med mångårig erfarenhet av arbete i förskolan. Hon arbetar som biträdande förskolechef och har tidigare varit förstelärare inom förskola och handledare med inriktning på barns inflytande.
Andreas Ryve
Andreas Ryve är professor i matematikdidaktik på Mälardalens högskola och vetenskaplig expert i Västerås stad. Han är vidare forskare på Institutet för Framtidsstudier och har tidigare arbetat på flera lärosäten, däribland University of Oxford.
Anneli Rådestad
Anneli Rådestad är chefredaktör och ansvarig utgivare för kulturtidskriften Judisk krönika.
Sara Rådling
Sara Rådling är grundskollärare och förstelärare. Hon undervisar på lågstadiet på en skola i Ekerö kommun.
F R
Fanny Rådvik
M R
Maria Råstam
Niclas Rönnström
Niclas Rönnström är docent i pedagogik vid Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet. Han är utbildningschef för Rektorsprogrammet vid Stockholms universitet, och han medverkar också i ett nationellt forskarstöd inom regeringsuppdraget Samverkan för bästa skola inom vilket han leder ett vetenskapligt råd.
Mona Røsseland
Mona Røsseland har en Master i Undervisningsvetenskap med inriktning på matematik. Mona har en bakgrund som lärare, med undervisningserfarenhet från alla stadier i grundskolan.Författare till Pixel Fk-åk 6.