Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Våra författare

Natur & Kultur är en oberoende stiftelse som verkar för främjar bildning, kultur och humanistiska värden. Vår verksamhet och vårt överskott ska göra skillnad i samhället.

Hitta författare

B

Jessica Bab Bonde
Jessica Bab Bonde arbetar som litterär agent och har många års erfarenhet av marknads- och kommunikationsarbete inom förlagsbranschen. Utgivning på Natur & Kultur: Vi kommer snart hem igen (2018)
E B
Eva Backelin
Anna Backman
Anna Backman är leg. psykolog och doktorand vid KIND, på KI. I sin forskning fokuserar hon på unga vuxna med autism, hur de mår och om internetbaserade insatser fungerar som behandlingsmetod.
Klas Backman
Klas Backman (1977) är låtskrivare, musikproducent och musiker. 2001 tog han examen från Kungliga Musikhögskolans pedagoglinje för grund- och gymnasieskolan och jobbade sedan ett par år som musiklärare på Tibble Gymnasium.
Marc David Baer
Marc David Baer är professor i internationell historia vid London School of Economics and Political Science och en av världens främsta kännare av Osmanska riket.
Henric Bagerius
Henric Bagerius är docent och universitetslektor i historia och utsedd till särskilt meriterad lärare vid Örebro universitet. Han har på Natur & Kultur tidigare givit ut Olydnadens söner – sodomi som politiskt vapen i det senmedeltida Europa , och han var redaktör för antologin Politik och passion – svenska kungliga äktenskap under 600 år .
S B
Simon Bajada
B B
Besmir Balaj
J B
Jillian Ball
Jillian Ball är psykolog med lång erfarenhet av depressionsbehandling. Hon blev doktor i psykologi i New South Wales i Australien, där hon arbetade som psykolog i 20 år.
K B
Kerstin Ballardini
J B
Jutta Balldin
B
Bandi
T B
Tomas Bannerhed
Erika Baraldi
Erika Baraldi är psykolog och forskare, med småbarn och deras föräldrar som specialområde. Hennes doktorsavhandling rör tidiga insatser riktade till för tidigt födda spädbarn och deras föräldrar och hon har förutom BUP-psykolog, fängelsepsykolog och näringslivspsykolog arbetat som psykolog i neonatalvården på sjukhusnivå och nationell nivå.
Daniel Barker
Daniel Barker är matematik- och fysiklärare. Han har tidigare utvecklat det digitala läromedlet NOKflex – ett nytänkande heldigitalt läromedel i matematik med stort fokus på att ge läraren gediget stöd i sin undervisning.
M B
Meg-John Barker
Meg-John Barker är psykolog och fil.dr i psykologi.
R B
Russell A Barkley
Russell A. Barkley, fil.dr, är en internationell förgrundsgestalt inom ADHD-området.
C B
Clare Barnes
K B
Klara Bartilsson
Craig Barton
Craig Barton är en av Storbritanniens mest framgångsrika och respekterade matematiklärare, tillika författare och debattör. Via sin pod Mr Barton Maths Podcast , där han intervjuat kända forskare och lärare som Dylan Wiliam, Daisy Christodoulou och Doug Lemov, samt via sociala medier har han fått stor uppmärksamhet och väckt debatt.
L B
Lucinda Bassett
Judy Batalion
Judy Batalion är kanadensisk journalist och författare bosatt i USA. Hon har tidigare skrivit White Walls: A memoir about motherhood, daughterhood and the mess in between .
Sandra Bates
Sandra Bates är fil.dr, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och handledare i KBT. Sedan 1980 arbetar hon med behandling, utbildning och handledning och har varit kursledare för Beteendeterapeutiska föreningens handledarutbildning.
Paule Battault
Paule Battault är journalist specialiserad på att skriva för barn, om konst, hantverk och djur. Hon samarbetat med diverse olika tidningar och förlag och bor i Toulouse i södra Frankrike.
Elif Batuman
Elif Batuman (född 1977) är författare, forskare och journalist, bl. a. medverkar hon regelbundet i The New Yorker. Hennes föräldrar är från Turkiet, men hon är uppväxt i USA.
C B
Charles Baudelaire
Charles Baudelaire (1821-1867) anses vara modernismens fader. Hans nyskapande språk och bilder gav honom många fiender - hans viktigaste verk, Det ondas blommor, dömdes för osedlighet när det kom ut - och har inspirerat generationer diktare.
Johan Beck-Friis
Johan Beck-Friis är med.dr och docent i psykiatri med lång erfarenhet av såväl medicinsk som psykoterapeutisk hjälp till deprimerade personer. Han är medlem i Svenska psykoanalytiska föreningen och har varit verksam som privatpraktiserande psykoanalytiker.
M B
Monica Beckman
Författaren är förutom anhörig engagerad i Schizofreniförbundet och verksam i skolan som motorik- och hälsokonsulent för barn med särskilda behov. Hon är internationell stilbildare inom rörelse och dans för psykisk och fysisk hälsa, med hela världen som arbetsfält.
V B
Vanna Beckman
Vanna Beckman är journalist och författare med barnneuropsykiatri som särskilt intresseområde.
E B
Elizabeth Beddoe
U B
Ulf Beijbom
Sandra Beijer
Sandra Beijer född 1984 i Stockholm, är bloggare, krönikör och författare. Sedan 2005 driver hon en av Sveriges största bloggar, som nu ligger på Elle.
V B
Vicky Béjar Alonso
E B
Eva Bejerot
Hampus Bejnö
Hampus Bejnö är leg. psykolog och doktorand vid Stockholms universitet, där han bland annat forskar om olika kvalitetsaspekter av lärmiljö i förskola för barn med autism, och undervisar i specialpedagogik och psykologi. Hampus Bejnö föreläser inom Autism | Tillämpad beteendeanalys | Anpassningar och inkludering i förskola Boka föreläsning/kontakt: hampus.bejno@specped.su.se
B B
Berth Belfrage
Författare till bland annat PULS 4-6 Biologi Naturen och PULS Biologi Människan .
L B
Louise Belfrage
S B
Sverker Belin
Sofie Bellman
Sofie är en legitimerad och erfaren F-6 Ma/NO-lärare. Hon arbetar på Södermalmsskolan i Stockholm med årskurserna 4–6.
Johar Bendjelloul
Johar Bendjelloul arbetar på Sveriges Radio, han har tidigare jobbat på Dagens Nyheter och på SVT som programledare, skribent och redaktör.
W B
Wanda Bendjelloul
V B
Victoria Benedictsson
A B
Anna-Karin Bengtsson
Elin Bengtsson
Elin Bengtsson, f. 1987, är författare och forskare i genusvetenskap.
N B
Niclas Bengtsson
Marina Benjamin
Marina Benjamin är brittisk författare och journalist. Hon har arbetat som kulturjournalist på tidskriften New Statesman och tidningen Evening Standard, och har givit ut fyra böcker, bland annat Last Days in Babylon, en berättelse i romanform om hennes mormor som föddes i Bagdad.
Claire-Louise Bennett
Claire-Louise Bennettblev med sin första bok Pond , utgiven på ett litet irländskt förlag, en sensation i litteraturvärlden. Hon är uppvuxen i England och bor i Galway på Irland.
Anna Bennich
Anna Bennich Karlstedt är leg. psykolog och arbetar både med individer och par. Hon är regelbunden expert i TV4 Nyhetsmorgon och återkommande gäst i andra radioprogram, t.ex.
M B
Monica Benoit
Bella Berg
Bella Berg är leg. psykolog, STP-psykolog och beteendeanalytiker. Hon har i många år arbetat med barn med NPF och andra funktionsnedsättningar kring färdighetsträning, utmanande beteenden, föräldrastöd och handledning till skolor samt föreläser på olika universitet.
Ebba Berg
Ebba Berg är utbildad journalist och manusförfattare och har arbetat som översättare och förlagsredaktör. Hon är nu verksam som barnboksförfattare med serien om Barnen i Lyckeskolan (Olika Förlag) och gör ofta författarbesök i skolor.
E B
Elisabeth Berg
Karin Berg
L B
Lars-Eric Berg
L B
Leif Berg
Sara Berg
Sara Berg är frilansjournalist och barista, baserad i Malmö. Hon skriver framförallt om mat och kultur för tidningar som Sydsvenskan, Expressen, Gourmet och Svenska Dagbladet.
Sofia Bergbom
Sofia Bergbom är leg. psykolog och doktorand i psykologi vid Örebro universitet.
S B
Saga Bergebo
M B
Mia Bergenmar
H B
Helene Berggren
M B
Margareta Berggren
Tove Berggren
Tove Berggren är författare och skrivpedagog och har tidigare gett ut böckerna om Lennart Lordi . Hon arbetar med Skapande Skola och gör skriv-workshops för barn och unga.
J B
Jessica Bergkvist
Jan Berglin
Jan Berglin är tecknare och lärare och Maria Berglin är skribent och konstnär. De bor och arbetar i Gävle.
K B
Kristian Berglin
Maria Berglin
Jan Berglin är tecknare och lärare och Maria Berglin är skribent och konstnär. De bor och arbetar i Gävle.
Daniel Berglind
Daniel Berglind är docent i folkhälsovetenskap vid Institutionen för global folkhälsa, Karolinska Institutet och handläggare vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES), Region Stockholm. Hans forskningsintresse rör bland annat hur strukturella förändringar i samhället kan öka fysisk aktivet på populationsnivå och hur det påverkar folkhälsan samt hur förbättrade ute- och innemiljöer på förskolor och skolor kan öka barns fysiska aktivitet.
J B
Jessika Berglund
Joel Berglund
Joel Berglund författar läromedel i svenska som andraspråk och lättläst skönlitteratur. Han är även lärare och undervisar inom sfi, samt provkonstruktör på Stockholms universitet.
Louise Berglund
Tobias Berglund
Tobias Berglund är forskare i modern politisk historia vid Uppsala universitet. Han har tidigare varit verksam vid bland annat University of California i Berkeley.
C B
Catherine Bergman
H B
Hjalmar Bergman
(1883–1931)
J B
Jenny Bergman
Jenny Bergman är författare, radio- och teveproducent och dokumentärfilmsregissör. Hon har bland annat skrivit Det är jag som är trollet .
M B
Maria Bergman
A B
Anders Bergmark
Anders Bergmark är professor i socialt arbete vid Stockholms universitet. Hans vetenskapliga produktion har under de senaste åren fokuserat försöken att införa en evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
K B
Karin Bergmark
Å B
Åke Bergmark
Åke Bergmark är professor i socialt arbete vid Stockholms universitet och forskningsledare vid Institutet för framtidsstudier. Han forskar bl.a. om ekonomiskt bistånd och socialtjänstens styr- och organisationsformer.
Milena Bergquist
Milena Bergquist är författare och journalist. Hon skriver barnböcker och har gjort två kokböcker om matlegenden Hiram, Märit Huldt.
B B
Birgitta Bergsten
Tomas Bergsten
Tomas Bergsten, lärare i svenska, drama och SO. Tomas har skrivit läromedel i svenska och 20 teaterpjäser för ungdomar.
G B
Göran Bergstrand
Göran Bergstrand (1930–2017) var präst, själasörjare och leg. psykoterapeut. Han var studentpräst, sjukhuspräst och församlingspräst.
Ann Bergstrand Tybåhl
Ann Bergstrand Tybåhl är lärare i tyska och svenska för grundskolans senare år och har även mångårig erfarenhet av undervisning på universitetsnivå. Hon har en magisterexamen i facköversättning med inriktning mot tyska.
Alf Bergström
Alf Bergström är son till en uppfinnare och en mattelärare. Efter studier i London och Stockholm har han arbetat i egen låda med animation och rörlig grafik.
Carin Bergström
Carin Bergström är fil.dr i historia och disputerade på en avhandling om svenskt prästerskap. Hon har varit museichef på Skoklosters slott och chef för Kungliga Husgerådskammaren.
Charlotte Bergström
Charlotte Bergström är leg. psykolog och specialist inom klinisk barn- och ungdomspsykiatri. På sin mottagning möter och hjälper hon många tonåringar och deras föräldrar, samt träffar vuxna för terapi och coachning.
G B
Gunnel Bergström
L B
Lars Bergström
M B
Martin Bergström
Petter Bergström
Petter Bergström är landskapsarkitekt med stort intresse för ätliga växter. Han började experimentera med saft och sylt när han såg hur mycket frukt och bär som gick till spillo i brist på kunskap om hur man tar vara på dem.
K B
Kerstin Bergsvik
Peter Bergting
Peter Bergting är en prisbelönt serieskapare, illus­tratör och författare. Serieboken Vi kommer snart hem igen , skriven av Jessica Bab Bonde, nominerades till Augustpriset 2018.
J B
Johan Berlin
Lucia Berlin
Lucia Berlin (1936–2004) föddes i Juneau, Alaska. Familjen flyttade ofta och hon växte upp i Idaho, Kentucky, Montana, El Paso och Santiago i Chile.
B B
Birgitta Berling
Sofia Berne
Sofia Berne är leg. psykolog och fil.dr i psykologi vid Göteborgs universitet.
F B
Fredrik Bernelf
C B
Claes Bernes
Claudia Bernhard-Oettel
Claudia Bernhard-Oettel är docent i psykologi och universitetslektor i forskningsmetodik vid Stockholms universitet.
G B
Gunnar Bernler
Gunnar Bernler är professor emeritus i socialt arbete och idag aktiv bl a som handledare av doktorander.
Erik Berntson
Erik Berntson är docent i psykologi och universitetslektor i arbets-och organisationspsykologi vid Stockholms universitet.
L B
Lennart Berntson
Frida Berry Eklund
Frida Berry Eklund är talesperson och verksamhetsledare för miljöorganisationen Våra barns klimat (tidigare Föräldravrålet ) och grundare av den internationella koalitionen Our Kids Climate. Hon har arbetat med klimatkommunikation och globala kampanjer sedan 2007.
M B
Maria Bertilsson
J B
Joe Biden
Sofia Bidö
Sofia Bidö är leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi och verksamhetsledare vid Rädda Barnens centrum för stöd och behandling.
G B
Gert J. Biesta
Gert J. Biesta är professor i pedagogik och forskningschef vid pedagogiska institutionen vid Brunel University i London, samt professor i pedagogik vid University of Humanistic Studies i Nederländerna.
J B
Johanna Bill
N B
Nils Billing
A B
Amy Birch
E B
Emma Bjarneby
N B
Nicklas Bjerka
J B
Jonas Bjermo
R B
Raymond Bjuland
Raymond Bjuland är professor i matematikdidaktik och leder forskningsprojektet ""Teachers as Students"" vid universitetet i Stavanger.
Johan Bjureberg
Johan Bjureberg är leg. psykolog, med.dr, adjungerad adjunkt vid Karolinska institutet och verksam inom barn- och ungdomspsykiatrin. Hans forskning fokuserar epidemiologi, känsloreglering och behandling av självskadebeteende.
Cecilia Bjursell
Cecilia Bjursell är professor i pedagogik och centrumledare för Encell, nationellt kompetenscentrum för livslångt lärande, vid Högkolan för lärande och kommunikation, Jönköping University.
Karin Alice Bjurström
Karin Alice Bjurström är textilkonstnär och modedesigner. Efter flera år i modebranschen valde hon ett mer hållbart arbetssätt, där hantverk och småskalighet kommer i första hand.
Lisa Bjurwald
Lisa Bjurwald är journalist och författare och har tillsammans med Maria Blomquist skrivit reportageboken God dag kampsyster! Kvinnorna i extremhögern (2009).
Lisa Bjärbo
Lisa Bjärbo är journalist och prisbelönt författare till ett trettiotal böcker för barn och unga. Hon är också medförfattare till flera populära kokböcker.
Jonas Bjärehed
Jonas Bjärehed
Jonas Bjärehed är leg. psykolog, fil.dr, lektor i psykologi vid Lunds universitet och kliniskt verksam inom psykiatrin. Hans forskning rör självskadebeteende bland unga.
Amelie Björck
L B
Lisa Björk
M B
Maj Björk
I B
Ingvar Björkeson
Ingvar Björkesonär vår främste översättare av klassiska verk, och har tidigare tolkat bland andra Dante, Home­ros och Vergilius till svenska, samt Ovidius Metamorfoser och Fasti.
P B
Per Björkgren
Per Björkgren är chef och utredningsexpert inom Kriminalvården.
Camilla Björklund
Camilla Björklund är professor i pedagogik vid Göteborgs universitet. Hon forskar om barns matematiklärande och förskollärares didaktiska handlingskompetens samt driver praktiknära forskningsprojekt.
E B
Elisabet Björklund
E B
Elisabeth Björklund
E B
Erika Björklund
Lars Björklund
Lars Björklund är präst i Svenska kyrkan. Han är tidigare sjukhuspräst med lång erfarenhet och arbetar nu som kaplan vid Sigtunastiftelsen.
Johan Björkman
Johan Björkman var under många år kökschef på enstjärniga restaurang Koka och huserar numera i köket på Poppels Citybryggeri i Göteborg. Han har tidigare skrivit Det nordiska skafferiet (2019).
M B
Maria Björkman
Karin Björkquist
Polly Björk-Willén
Polly Björk-Willén är docent i pedagogiskt arbete och biträdande professor vid Linköpings universitet. Hennes främsta forskningsintresse är barns språkanvändning och sociala samspel i förskolemiljö.
M B
Mats Björling
Mats Björling, fil.kand., leg. psykoterapeut, gruppsykoterapeut och handledare. Han har förestått en psykoterapeutisk mottagning för missbruksfrågor inom Stockholms stad.
M B
Marianne Björn
Sebastian Björnhammer
Sebastian Björnhammer är doktorand i naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholms universitet. Han arbetar som projekt- och utvecklingsledare inom Kunskapsskolan och är koordinator vid Stockholm Teaching & Learning Studies (STLS).
G B
Gunnar Björnsson
Gunnar Björnsson är universitetslektor i praktisk filosofi vid Linköpings universitet och forskarassistent vid Göteborgs universitet.
Jonna Björnstjerna
Jonna Björnstjerna (född 1983) är illustratör och barnboksförfattare. För Natur & Kultur har hon tidigare illustrerat bl.a.
M B
Markus Björnström
Markus Björnström som skrivit Värt att veta om dyskalkyli är logoped. Han utreder barn och vuxna med läs- och skrivsvårighetersamt matematiksvårigheter.
Ida Björs
Ida Björs (född 1973) är illustratör och konstnär, utbildad på Konstfack i Stockholm. 2013 var Björs en av de utvalda illustratörer som representerade Sverige på barnboksmässan i Bologna.
A B
Anna Björstrand
E B
Elizabeth Blackburn
Elizabeth Blackburn är professor och forskar inom molekylärbiologi. Hon fick fick nobelpriset i medicin år 2009 för sin forskning om telomerer.
G B
Gabriel Bladh
Gabriel Bladh är professor i samhällsvetenskapernas didaktik vid Karlstads universitet. Han har mångårig erfarenhet som lärarutbildare och bedriver forskning kring ämnesdidaktik, där han är särskilt intresserad av skolämnet geografi och hur geografiska kunskaper och perspektiv utvecklas och används i skola, vetenskap och vardag.
Marte Blikstad-Balas
Marte Blikstad-Balas är forskare vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten på Oslo universitet.
Lina Blixt
Lina Blixt är bildskapare och arbetar framför allt med barn- och ungdomsböcker. I Monsterbestiarium har hon tolkat och illustrerat monstren och miljöerna de trivs i.
B B
Björn Blom
Björn Blom är professor i socialt arbete vid Umeå universitet och forskar inom bland annat utvärderingsområdet.
K B
Katarina Blom
Katarina Blom är psykolog, föreläsare och organisationskonsult med positiv psykologi som specialområde. Hon har bland annat gett utbildningar i ACT (Acceptance and Commitment Therapy) och praktisk positiv psykologi.
T B
Tomas Blom
Tomas Blom är historiker, författare och lärarvikarie.
Martin Blom Skavnes
S B
Staffan Blomberg
Staffan Blomberg är docent i socialt arbete vid Socialhögskolan, Lunds universitet.
J B
Jennie Blomkvist
P B
Patricia Blomqvist
U B
Ulf Blossing
Ulf Blossing är professor i pedagogik vid Göteborgs universitet. Ulf Blossing forskar om skolor som lokala organisationer med särskilt fokus på skolors och lärares förbättringsarbete.
Jo Boaler
Dr Jo Boaler är professor i matematikdidaktik vid Stanford University. Hon är flerfaldigt prisbelönad och har bland annat mottagit utmärkelse för Bästa doktorsavhandling i England.
Sanna Bodemyr
P B
Per-Arne Bodin
E B
Emma Bohman
Nina Bohm-Starke
Nina Bohm-Starke är docent, överläkare och specialist i gynekologi på Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus. Hon forskar i obstetrik och gynekologi vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyd sjukhus Karolinska Institutet och hon är en av landets främsta experter inom vulvodyni.
Shani Boianjiu
Shani Boianjiu föddes 1987 i Jerusalem. Hon tjänstgjorde två år i den israeliska armén.
Karin Bojs
Karin Bojs har varit vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter i femton år. Hon är hedersdoktor vid Stockholms universitet och har fått flera stora priser för sitt arbete.
M B
Malin Bolin
Jonas Bond
Jonas är utbildad grundskollärare 4–9 i matematik, NO-ämnena och svenska. Har arbetat som lärare sedan 2010, i huvudsak på mellanstadiet.
L B
Lars Bondeson
Linda Bondestam
Linda Bondestam är en finlandssvensk barnboksmakare som har studerat illustration i London och inspireras av storstadsmyller. Hon har ritat ett 30-tal bilderböcker och tilldelades Nordiska rådets pris för barn och ungdomslitteratur 2017 för boken Djur som ingen sett utom vi tillsammans med Ulf Stark.
Henrik Bonnevier
A B
Annica Bonthron
Sofia Boo
Sofia Boo är filosofie licentiat i pedagogiskt arbete och arbetar som lärare och forskare vid Linköpings universitet. Hennes forskning rör lärares arbete med individanpassning och extra anpassningar i klassrummet.
Maria Borelius
Maria Borelius är vetenskapsjournalist, biolog och företagare. Hon har tidigare skrivit de populärvetenskapliga böckerna Sedan du fött och Motboken .
P B
Per Borell
A B
Alexandra Borg
Anna Borg
Anna Borg har lång erfarenhet av att arbeta med skolutvecklingsfrågor. Tidigare har hon arbetat som högstadielärare, specialpedagog och rektor.
Lotta Borg Skoglund
Lotta Borg Skoglund är docent vid Uppsala universitet, överläkare i psykiatri, och grundare av SMART Psykiatri och Letterlife . Tidigare har hon arbetat vid Maria Ungdom i Stockholm.
Charlotte Borgerud
Charlotte Borgerud är historiker och arkivarie. Hon har skrivit populärt hållna artiklar och vetenskapliga uppsat­ser om allt från propaganda under den romerska senrepu­bliken till professorernas sociala nätverksskapande under 1700-talet.
Kajsa Bornedal
L B
Liv Bossuyt
K B
Kent Boström
L B
Lennart Boström
Kristoffer Bothelius
Kristoffer Bothelius är fil dr, leg psykolog och leg psykoterapeut med kognitiv beteendeterapeutisk inriktning. I sitt arbete inom smärtrehabilitering möter Kristoffer många personer med sömnproblem och i sin forskning fokuserar han framför allt på sömn och sömnstörningar.
J B
John Bowlby
John Bowlby (1907–1990) var psykoanalytiker, barnpsykiater och familjeterapeut vid Tavistock Clinic i London.
Henrik Brandão Jönsson
Henrik Brandão Jönsson är författare och journalist. Han bor i Rio de Janeiro och är DN:s korrespondent i Latinamerika.
Y B
Yvonne Brandberg
I B
Ida Brandtzaeg
Ida Brandtztæg är psykolog och håller kurser om Trygghetscirkeln över hela Skandinavien.
T B
Thomas Brante
Anna Bratt
Anna Bratt har lång erfarenhet som journalist. Hon har arbetat som arbetsledare och reporter på Dagens Nyheter sedan 1999, under de senaste fyra åren som medicinreporter.
Lotta Bratt Becker
Lotta Bratt Becker är socionom med en masterexamen inom socialt arbete. Hon har varit chef och medarbetare inom socialtjänsten, bland annat i projekt för att få samhällsaktörer inom socialt arbete och vård att samarbeta kring individer med komplexa behov.
B B
Bertolt Brecht
(1898–1956)
Marta Breen
Marta Breen är författare, journalist och en av Norges mest profilerade feminister.
Rutger Bregman
Rutger Bregman är historiker och har skrivit flera böcker. På svenska kom 2018 Utopia för realister .
K B
Karen Breidahl
E B
Elizabeth Breitholtz
S B
Sven Bremberg
Å B
Åsa Bretz
Stephen Briers
Stephen Briers är en brittisk psykolog som ofta anlitas som expert i media. Bland annat skriver han regelbundet för The Times och har svarat på tittarfrågor i flera tv-program.
Louise Bringselius
Louise Bringselius är en av Sveriges ledande forskare inom tillit och var forskningsledare för den statligt tillsatta Tillitsdelegationen. Hon är lektor och docent i organisation och ledning vid Lunds universitet, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, författare, fristående kolumnist i Sydsvenska dagbladet samt flitigt anlitad som föreläsare och rådgivare.
H B
Henrik Brissman
Henrik Brissman är fil.dr i idé- och lärdomshistoria och knuten till Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet, där han bland annat lett kursen Framtidens idéhistoria.
Anders Broberg
Anders Broberg är leg. psykolog och leg. psykoterapeut. Han är idag professor emeritus i klinisk psykologi vid Göteborgs universitet.
Gunnar Broberg
Gunnar Broberg (1942-2022) var professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet. Han mottog Augustpriset 1992 för Gyllene äpplen , och hans bok Nattens historia nominerades 2017 till Stora fackbokspriset och Årets bok i svenska historia.
Malin Broberg
Malin Broberg är leg. psykolog och professor i psykologi. Hon disputerade 2004 på en avhandling om föräldrar som har barn med funktionsnedsättningar.
C B
Christina Brochmann
M B
Margareta Brodén
Anders Brodin
Anders Brodin är professor i teoretisk ekologi vid biologiska institutionen, Lunds universitet. Ett av hans stora intressen är kognition och minne hos fåglar.
M B
Margareta Brogren
H B
Henrik Bromander
T B
Thomas Browne
Barbro Bruce
Barbro Bruce är leg. logoped, med. dr i logopedi och docent i utbildningsvetenskap med inriktning specialpedagogik och arbetar som biträdande professor vid Högskolan Kristianstad.
C B
Caroline Bruce
Daniel Bruce
Daniel Bruce är frilansjournalist och skriver om whisky och vin. Hans artiklar går att läsa i bland annat Livets Goda och Whisky & Bourbon, danska Whisky & Rom magasinet och på engelska för Whisky Advocate och Art of Eating.
Wibke Brueggemann
Wibke Brueggemann växte upp i Tyskland och USA och flyttade till Storbritannien vid 19 års ålder. Hon har studerat skådespeleri och gått författarutbildningen vid universitetet i Bath.
M B
Malin Bruhn
Malin Bruhn är leg. psykolog och arbetar som ledningsansvarig psykolog på Academedias grundskolor. Hon har även ett eget företag där hon handleder skolpersonal och föreläser om psykologi i skolan.
E B
Emma Brusewitz
G B
Gunnar Brusewitz
P B
Per Emil Brusewitz
Thyra Brusewitz
Thyra Brusewitz har mångårig erfarenhet från alla studievägar på SFI samt svenska som andraspråk, grundläggande nivå. Sedan flera år arbetar hon med yrkesinriktad intensivsvenska för nyanlända ingenjörer i Järfälla.
Karin Brygger
Karin Brygger är litteraturvetare och författare. Hon medverkar som skribent i Dagens Nyheter och Judisk krönika.
Lena Brynhildsen
Lena Brynhildsen är utbildad biolog och disputerad inom ekologisk mikrobiologi. Hon är legitimerad lärare och har ett lektorat på Katedralskolan i Linköping sedan 20 år tillbaka, där hon undervisar i biologi och bioteknik på det naturvetenskapliga programmet samt IB-programmet.
R B
Reine Brynolfsson
G B
Görel Bråne
Kajsa Bråting
Kajsa Bråting är universitetslektor och docent i matematikdidaktik på Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet, där hon undervisar på lärarprogrammen. Hennes forskning handlar om matematisk begreppsbildning, algebradidaktik och matematikens historia.
H B
Henrik Brändén
Moa Brännström Ott
Moa Brännström Ott är finsnickare och har täljt sedan barnsben. Hon har en examen i möbelsnickeri från Capellagården och har tidigare skrivit boken Trä – snickerihandbok för inredning och odling (2017).
M B
Mari Bröderman Smeds
Mari Bröderman Smeds är lågstadie-, special- och montessorilärare i både förskola och skola.
Stefan Buijsman
Holländska Stefan Buijsman (född 1995) började på universitet som 15-åring och vid 20-års ålder tog han sin doktorsexamen vid Stockholms universitet och blev Sveriges yngste doktor. Siffrorna i våra liv är hans första populärvetenskapliga bok, såld till sexton länder.
Edward Bullmore
Nihad Bunar
Nihad Bunar är professor vid Specialpedagogiska institutionen, Stockholms universitet. Hans främsta forskningsområde är migration och utbildning.
Göran Burenhult
Oliver Burkeman
Oliver Burkeman (född 1975) är brittisk journalist bosatt i New York, som hyllats för sina veckovisa krönikor i The Guardian. ”This Column will change your life” handlar om allt från medvetandets mysterier till otrohet och självhjälpstekniker. Hans förra bok Motgiftet – Lycka för pessimister utkom 2014.
Anders Burman
Anders Burman är professor i idéhistoria vid Södertörns högskola. 2021 utkommer Dissensus – Drömmar och mardrömmar i demokratins idéhistoria.
Carina Burman
Carina Burman är författare och docent i litteraturvetenskap. Hon har skrivit tre uppmärksammade biografi er – över Fredrika Bremer (2001), Klara Johanson (2007) och Gösta Ekman d.ä. (2011).
G B
Greta Burman
Maria Burman
Maria Burman är leg. psykolog, verksam i Skåne, med bred erfarenhet av att arbeta med relationsproblem i parterapi samt med individuell terapi (KBT/ACT) och psykologisk rådgivning.
Åsa Burman
Åsa Burman är docent i praktisk filosofi vid Stockholms universitet. Hon har varit Fulbright-stipendiat vid University of California, Berkeley samt arbetat som managementkonsult på McKinsey & Company.
Jacob Bursell
Jacob Bursell är journalist. Han har tidigare arbetat på Svenska Dagbladet och driver Fondpodden.
Ian Buruma
Ian Buruma var mellan 2003 och 2017 professor i mänskliga rättigheter och journalistik vid Bard College i New York, och är medarbetare i en rad av världens mest infl ytelserika tidningar, bland dem New York Times, Financial Times och The Guardian. Han har tidigare givit ut bland annat Mordet i Amsterdam, om mordet på filmaren Theo van Gogh, och senast År noll, om den svåra freden efter det svåra kriget 1945.
J B
Judith Butler
B B
Brian Butterworth
Brian Butterworth är ""Professor of Cognitive Neuropsychology"" på University Collage i London. Han bedriver forskning tillsammans med sina kollegor inom området ""neuropsychology and the genetics of mathematical abilities"" och är en auktoritet inom området dyskalkyli i England.
Maria Bühler
Maria Bühler är leg. psykolog och specialist i klinisk psykologi/neuropsykologi. Hon arbetar kliniskt och handleder i frågor som rör npf, via sitt eget företag Kogita Psykologi.
J B
Jan Byström
J B
Jonas Byström
Max Byström Beydogan
Max Byström Beydogan är journalist, uppvuxen i Uppsala, boendes i Stockholm. Hans debut Dödsramsan (2023) nominerades till debutantpriset Slangbellan som delas ut av Sektionen för barn- och ungdomslitteratur, Bult, i Sveriges Författarförbund.
Shaun Bythell
Shaun Bythell driver The Bookshop i skotska Wigtown sedan november 2001. Hans internationella bästsäljare En bokhandlares dagbok utkom på svenska 2018 och har översatts till över tjugo språk.
Carina Bång
Carina Bång är beteendevetare, anhörigterapeut, certifierad CRAFT-terapeut, handledare samt utbildare inom CRAFT och motiverande samtal (MI), med stor erfarenhet av att motivera personer med beroendeproblem till förändring och behandling. Hon besvarar regelbundet läsarfrågor om beroende på DN Insidan och är författare till uppskattade böcker för anhöriga.
F B
Fredrik Bååthe
Madeleine Bäck
Madeleine Bäck är journalist, biolog och författare. Hon har tidigare skrivit skräcktrilogin från Gästrikland som börjar med Vattnet drar .
Gisela Bäcklander
Gisela Bäcklander , fil.dr, har disputerat i industriell ekonomi och organisation vid Kungliga Tekniska Högskolan och har en masterexamen i organisationspsykologi. Hon är verksam som arbetslivsforskare vid Karolinska Institutet.
I B
Ishtar Bäcklund Dakhil
Margareta Bäck-Wiklund
Margareta Bäck-Wiklund är professor i socialt arbete med inriktning på familjepolitik och modernt föräldraskap vid Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet.
Kristina Bähr
Kristina Bähr är specialist i barn- och ungdomsmedicin med bakgrund från bland annat Astrid Lindgrens Barnsjukhus, men har även arbetat i många år som skolöverläkare. Numera är Kristina egenföretagare och driver Exist Nu AB där hon arbetar med föreläsningsverksamhet, utbildning av yrkesverksamma och chefshandledning.
G B
Gustav Bärgaskörd
J B
Jan Bärmark
Sofie Bäärnhielm
Sofie Bäärnhielm är med.dr, psykiater och enhetschef på Transkulturellt centrum, Stockholms läns landstings kunskapscentrum för transkulturell psykiatri, asyl- och flyktingsjukvård samt hälsokommunikation. Sofie Bäärnhielm har varit rådgivare kring kulturella aspekter vid utvecklingen av den internationella psykiatriska diagnoshandboken DSM-5.
Tomas Böhm
Tomas Böhm (1945-2013) var psykoanalytiker, psykoterapeut och författare, verksam i Stockholm. Han gav ut både fackböcker och romaner och hans böcker om kärlek och relationer har blivit mycket uppmärksammade, bland andra Efter förälskelsen , Att ha rätt , Kärleksrelationen och tillsammans med Susanne Kaplan Hämnd eller upprättelse .
B B
Bengt Börjeson
M B
Martin Börjeson
Martin Börjesson är fil. dr i socialt arbete och chef vid FoU-Södertörn.