Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Våra författare

Natur & Kultur är en affärsdrivande stiftelse, vars mål är att motverka fördomar och inskränkthet. Därför har vi inget ägarkapital som åberopar maximal avkastning, utan kan agera oberoende och långsiktigt. Förutom värdegrunden och stiftelseformen är istället våra författare de verkliga tillgångarna. Vill du läsa mer om våra fantastiska författare så finns de samlade här i bokstavsordning, sorterade på efternamn.

Hitta författare

L

E L
Emily L. Bilek
L L
Leili Laanemets
Leili Laanemets är fil. dr i socialt arbete och universitetslektor vid Malmö högskola, fakulteten för hälsa och samhälle.
H L
Hanna Lachmann
E L
Emmanuel Le Roy Ladurie
Emmanuel Le Roy Ladurie (f. 1929) slog igenom med Montaillou 1975, vilken fick honom att kallas ”medeltidsforskarnas rockstjärna”.
Agneta Lagercrantz
Agneta Lagercrantz var i 35 år reporter och redaktör på Svenska Dagbladet, med inriktning på ledarskapsfrågor, livsåskådning och psykologi. Hon har tidigare givit ut sex böcker varav den senaste Självmedkänsla – Hur du kan stoppa självkritik och förbättra relationen till dig själv och andra på Natur & Kultur 2014.
H L
Hugo Lagercrantz
S L
Selma Lagerlöf
(1859–1940)
Anne Lagerqvist
Anne Lagerqvist har doktorerat inom miljötoxikologi och intresserar sig för hur skadliga ämnen i vår omgivning påverkar oss och vad vi kan göra åt problemen. Hon har tidigare arbetat med Regeringsuppdraget Giftfri förskola och arbetar nu med projektet Kemikaliesmart förskola på Miljöförvaltningen i Stockholms stad.
L L
Lars Lagheim
K L
Kerstin Lagrell
A L
Ann Lalos
Maria Lalouni
Maria Lalouni är leg. psykolog, medicine doktor och forskare vid Ki, och har fördjupat sig i frågan om föräldrarollens betydelse och utmaningar. Maria Lalouni arbetar också vid Barn- och ungdomspsykiatrins enhet för internetbehandling i Stockholm.
C L
Christina Lamb
Marko Lamberg
Professor Marko Lamberg är docent i nordisk historia vid Tammerfors universitet och i gemenskaps- och samfunds­historia vid Jyväskylä universitet. Han har tidigare varit professor i Stockholms historia vid Stockholms universitet.
L L
Lars-Olof Lampers
J L
Joakim Landahl
Joakim Landahl är docent i pedagogik och lektor i pedagogik med inriktning mot utbildningshistoria vid Stockholms universitet.
Lotta Landerholm
Ingrid Lane
Ingrid Lane är redaktör och läromedelsförfattare med en lång erfarenhet av både svenska som andraspråk och engelska. Hon är författare till bland annat sfi-övningsboken Framåt C .
H L
Henrik Lange
Henrik Lange (född 1972) är en serieskapare och illustratör vars verk synts i bland annat Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten, Kamratposten och Svensk bokhandel. Han är också författare och har förutom 80 romaner för dig som har bråttom , och några andra ""bråttomböcker"" givit ut ett flertal barnböcker.
K L
Katarina Lange
Katarina Lange är gymnasielärare i historia och svenska, och är tillsammans med sin man Henrik Lange författare till en serie biografier om världslitteraturens största för den som inte har mer än en timme över. Serien inleddes med Dante på en timme och Ibsen på en timme (2015), och fortsatte med Bellman på en timme och Lagerlöf på en timme (2017).
L L
Lill Langelotz
Lill Langelotz är fil.dr i pedagogiskt arbete och verksam vid Högskolan i Borås. Hennes forskning är praktiknära och rör främst lärares professionella utveckling, utbildningspraktiker och inkludering i vid bemärkelse.
Niklas Laninge
Beteendedesign | Nudging | Tjänsteutveckling | Kommunikation
C L
Catharina Lantz
O L
Olle Larkander
Alisa Larsen
Alisa Larsen är frilansjournalist och blivande inredningsarkitekt. Efter 14 år av regelbundna resor till London vet hon var du kan hitta något gott att äta och dricka när som helst på dagen, även i stans utkanter.
O L
Ola Larsmo
Bosse Larsson
Bosse Larsson har mer än 30 års erfarenhet som lärare och arbetar för närvarande med kompetensutveckling och handledning på skolor. Han föreläser och leder workshops både nationellt och internationellt, bland annat tillsammans med James Nottingham och Carol S.
G L
Gerry Larsson
Hans Albin Larsson
Hans Albin Larsson är senior professor i historia, historiedidaktik och utbildningsvetenskap med mångårig erfarenhet som lärare. Läs mer ...
L L
Lars G Larsson
L L
Lars G. Larsson
M L
Maja Larsson
M L
Mariah Larsson
M L
Mats Larsson
Pär Larsson
Pär Larsson har tillsammans med Anna Asp skrivit läroboken Respons. Han tycker det har varit intressant att omsätta politiska önskemål om vad elever ska lära sig i ämnet svenska i en lärobok som också ser till skolans faktiska möjligheter.
S L
Staffan Larsson
Staffan Larsson är professor i vuxenpedagogik vid Linköpings universitet. Han har under 35 år ägnat sig åt forskning om vuxnas studier.
S L
Sören Larsson
A L
Agnes Larsson Stormgaard
Mauritz Larsson Stormgaard
Mauritz Larsson Stormgaard är kock och trädgårdsmästare, och driver tillsammans med sin fru Agnes köksträdgården Karshamra och Restaurang Farm i Frihamnen i Stockholm – ett cirkulärt samarbete mellan odlingen, restaurangen och ett av Sveriges främsta hantverksbryggerier.
M L
Max Laurell
A L
Anna-Lena Laurén
Kiese Laymon
Kiese Laymon är en amerikansk författare och undervisar i kreativt skrivande vid University of Mississippi. Tung är hans tredje bok och hans internationella genombrott.
Nam Le
Nam Le är född i Vietnam men uppvuxen i Australien och arbetar som redaktör på Harvard Review. Just nu skriver han på en roman.
R L
Robert Leahy
Robert L. Leahy är kognitiv psykolog med 25 års klinisk erfarenhet som terapeut bakom sig.
Siobhan Leahy
Siobhán Leahy har mångårig erfarenhet som rektor och omfattande erfarenhet av att implementera kollegialt lärande.
Kristoffer Leandoer
Kristoffer Leandoer är författare och litteraturkritiker, för närvarande bosatt i Tirana. Essäboken Mask nomine­rades till Augustpriset 2010, och på Natur & Kultur har han utgivit de kritikerhyllade romanerna September och De försvunna böckernas bibliotek.
Sergej Lebedev
Amanda LeCorney
Amanda LeCorney är illustratör och arkitekt.
Emma Leijnse
Emma Leijnse är journalist på Sydsvenska Dagbladet. Hon är en av Sveriges mest profilerade skolreportrar och har på Natur & Kultur tidigare gett ut Godkänt?
P L
Peter Leiler
A L
Antoine Leiris
Ida Lemoine
Ida Lemoine är verksam på Sveriges första beteendebyrå, Beteendelabbet. Hon arbetar för att skapa hållbar utveckling inom bostad, transport, sparande, vård och hälsa genom att kombinera kunskap från psykologi, beteendeekonomi och design.
Lena Lennartsson
Lena Lennartsson är B-instruktör för islandshästar och driver en mindre ridskola. Hon är också internationell sportdomare och har dömt flera VM.
Barbro Lennéer Axelson
Barbro Lennéer Axelson är författare, universitetslektor i psykologi vid institutionen för socialt arbete i Göteborg och leg. psykoterapeut. Hon är specialiserad inom områdena kris och konflikthantering.
H L
Hillevi Lenz Taguchi
Hillevi Lenz Taguchi är professor i pedagogik och barn- och ungdomsvetenskap, vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet.
J L
Joakim Leonardsson
Ben Lerner
Ben Lerner är författare till två hyllade romaner, 10:04 (2014) och På väg från Atocha (på svenska 2017), tre dikt­samlingar samt essän Varför alla hatar poesi (på svenska 2017). Lerner är litteraturprofessor vid Brooklyn College i New York. ”Jag tror att romanens framtid är här.” Sally Rooney , författare till Normala människor ”Till de otaliga mirakel i Topekaskolan kan räknas att den fullbordar så mycket, fångar så mycket och ifrågasätter så mycket om USA på mindre än 300 sidor.” The Washington Post ” Topekaskolan är vad som händer när en av de mest intelli­genta, ambitiösa, innovativa och aktuella författarna i vår tid skriver sin mest intelligenta, ambitiösa, innovativa och aktuella roman hittills.” Maggie Nelson , författare till Argonauterna
M L
Marianne Lerner
Marianne Lerner är psykolog och psykoanalytiker. Hon har mångårig klinisk erfarenhet från somatisk och psykiatrisk vård, speciellt med barn.
Thomas Lerner
Thomas Lerner är reporter på Dagens Nyheter.
J L
Julie Lerpiniere
D L
Doris Lessing
Peter Letmark
Peter Letmark är journalist, verksam vid Dagens Nyheter där han bland annat skriver för Insidan.
L L
Lisa Levander
M L
Martin Levander
E L
Eva Leven
Ann-Sofie Levén
Ann-Sofie Levén är musiklärare, förstelärare och entreprenör och har undervisat elever från förskoleklass upp till högstadiet. Som förstelärare och musiklärare driver hon den digitala utvecklingen i ämnet bland annat genom flippat klassrum, eq-arbete, tillgängligt lärande och tematiskt arbete.
J L
Jan Lewenhagen
L L
Lennart Levi
Amat Levin
Amat Levin har bakgrund som journalist och är uppvuxen i Farsta i södra Stockholm. Han gör podden The Power Meeting Podcast och driver Instagramkontot @svarthistoria .
Henry Levin
Henry Levin är professor och världsledande forskare inom utbildningsekonomisk forskning vid Stanford och Columbia. Han är även rådgivare åt Singapores National Institute of Education.
Ariel Levy
Ariel Levy är en amerikansk journalist och författare. Hon är reporter på The New Yorker och belönades 2014 med National Magazine Award for Essays and Criticism för det mycket uppmärksammade reportaget ""Thanksgiving In Mongolia"".
Madelaine Levy
Madelaine Levy är journalist med ett förflutet som bland annat chefredaktör för tidningarna Bon och Bon International, redaktör på förlaget Modernista och fristående skribent för en lång rad svenska och brittiska dagstidningar och magasin. Madelaine är utbildad vid Université Paris VII Dénis Diderot i Paris samt Oxford University.
Paula Levy Scherrer
Paula Levy Scherrer är huvudlärare i svenska som främmande språk på Folkuniversitetet i Stockholm. Hon har undervisat sedan 1990 och tycker fortfarande att det är lika roligt.
Y L
Yan Lianke
C L
Caroline Liberg
Caroline Liberg är professor i utbildningsvetenskap vid Uppsala universitet. Hon har tidigare varit universitetslektor i lingvistik vid Uppsala universitet samt professor i svenska med didaktisk inriktning, Området för lärarutbildning, vid Malmö universitet.
L L
Lena Lid Falkman
T L
Tomas Lid Falkman
Petter Lidbeck
Petter Lidbeck är född i Helsingborg 1964. Han bor nu på Södermalm i Stockholm och jobbar som författare och journalist.
K L
Kajsa Lidfors
E L
Elin Kirsti Lie Reikerås
Daniel Lieberman
Daniel Lieberman är professor i evolutionsbiologi vid Harvard University. Detta är hans första bok på svenska.
Eva-Marie Liffner
Eva-Marie Liffnerhar en särskild plats i vår prosa och läsar­nas hjärtan, flerfaldigt prisbelönt och kritikerrosad för sina mysterieladdade romaner, med rötter i historisk fantasi och verklighet och inspiration hämtad från bland andra Carl Jonas Love Almqvist och syskonen Brontë, som nu senast i romanen Blåst! (2016).
C L
Cecilia Lilja
Malin Lilja
Malin Lilja arbetar som förlagsredaktör och författare.
Petra Lilja Andersson
Petra Lilja Andersson är leg. sjuksköterska, fil.dr i pedagogik, lärare och forskare vid Lunds universitet, där hon även ansvarar för sjuksköterskeutbildningen på grund- och avancerad nivå.
A L
Andreas Liljegren
Andreas Liljegren arbetar som lärare och forskare på Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet.
Anna Liljemalm
Anna Liljemalm är journalist och skriver regelbundet om klimat, mat och odling. Sedan barnsben har hon sparat tomatfrö och låtit dem torka på kaffefilter.
R L
Rikard Liljenskog
P L
Peter Lilliengren
Peter Lilliengren är leg. psykolog, leg. psykoterapeut och fil.dr i psykologi vid Stockholms universitet. Han har föreläst och undervisat om affektfokuserad psykodynamisk terapi sedan 2004.
Byung-Hi Lim
Systrarna Byung-Hi och Byung-Soon Lim driver tillsammans med sin mamma Boo Mee Ja Lim och moster Im Kee Sun restaurang Arirang och Arirang Vega i Stockholm. Den första restaurangen öppnades redan 1975.
Byung-Soon Lim
Byung-Soon Lim och Byung-Hi Lim är systrar och driver tillsammans med sin mamma Boo Mee Ja Lim och moster Im Kee Sun restaurang Arirang i Stockholm. Arirang öppnades redan 1975 och var den första restaurangen av sitt slag i Skandinavien.
Alice Lima de Faria
Alice Bjerknes Lima de Faria (född 1968) är en norsk-svensk illustratör och scenograf, utbildad på bland annat Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg och Danmarks Designskole. Det var inte jag! sa Robinhund är hennes debut som barnboksförfattare.
I L
Ingela Lind
M L
Maria Lind
B L
Björn Lindahl
B L
Björn Lindahl
A L
Anna Lindberg
Carolina Lindberg
Carolina Lindberg är utbildad barn-och ungdomspedagog med specialpedagogisk kompetens. Hon arbetar med barn och unga med neuropsykiatriska funktionshinder i familjehem och har skrivit flera böcker inom området.
I L
Inger Lindberg
P L
Per Lindberg
Författare till PULS 4-6 Historia och PULS 4-6 Samhällskunskap lärarbok.
Viveca Lindberg
Viveca Lindberg är FD i pedagogik och docent i didaktik. För närvarande arbetar hon som lektor i pedagogik vid Göteborgs universitet och är deltids anställd vid Jönköping University.
Y L
Ylva Lindberg
Ylva Lindberg är docent i litteraturvetenskap vid Jönköping University.
Sara Lindberg Gombrii
Sara Gombrii är utbildad gymnasielärare i svenska och svenska som andraspråk, men är sedan 2007 verksam som redaktör, översättare och läromedelsförfattare. Sara har lång erfarenhet av svenskundervisning på gymnasiet, Komvux, universitetet och studiecirklar där hon främst undervisar vuxna nybörjare.
Jenny Lindblom
Jenny Lindblom är utbildad lärare i matematik för årskurs 1 till 9. Jenny arbetar med prov och bedömning på Skolverket och undvisar i matematik på deltid.
M L
Michael Lindblom
J L
Johanna Linde
Karl Linde
Karl Linde är en av Sveriges internationellt mest meriterade filmarbetare med en 25-årig karriär i Hollywood bakom sig där han har jobbat med regissörer som bl a Paul Thomas Anderson, David Fincher och Sam Raimi. Kärleken till resor och mat har funnits i hans släkt sedan generationer.
Daniel Lindeberg
Daniel Lindeberg startade Frantzén/Lindeberg 2009. Sen hösten 2014 driver han Lindeberg Bageri och Konditori i Orminge, Nacka.
A L
Anna-Lena Lindekvist
Anna-Lena Lindekvist är småskollärare, fil. mag i pedagogik och Gudrun-Malmer stipendiat. Hon arbetar som utbildningskonsult och håller föreläsningar i matematik och förskola, grundskola och fritidshem.
Elin Lindell
Elin Lindell debuterade hösten 2006 med Stora Syndboken som fick ett mycket bra mottagande av såväl kritiker som läsare. Sedan dess har det blivit många fler böcker.
Ingrid Lindell
Ingrid Lindell är forskare inom litteraturdidaktik vid Göteborgs universitet och undervisar blivande svensklärare.
Malin Lindelöw
Malin Lindelöw är fil.dr i psykologi. Hon har varit verksam som forskare vid King’s College och University College i London samt vid Karolinska Institutet.
Karl Lindemalm
Karl Lindemalm har tillsammans med Paula Levy Scherrer skrivit Rivstart , ett läromedelspaket i svenska som främmande språk från nybörjar- till universitetsnivå och har varit verksam som lärare främst på Folkuniversitetet i Stockholm. Områden som intresserat Karl speciellt är uttal och svenska för arbetslivet.
D L
David Lindén
G L
Gunilla Lindén
J L
Josefine Lindén
Evelina Linder
Evelina Linder är socionom och legitimerad psykoterapeut. Hon har lång erfarenhet av behandlingsarbete inom ätstörningsvården, där hon även varit med och infört och utvecklat ätstörningsfokuserad KBT.
Åsa Linderborg
Åsa Linderborg är kulturchef på Aftonbladet och historiker. Hon slog igenom som författare 2007 med den självbiografiska skildringen om sin far, Mig äger ingen .
J L
Jonas Linderoth
Jonas Linderoth är spelforskare och professor i pedagogik vid Göteborgs universitet.
P L
Patrik Lindert
Patrik Lindert är leg. psykolog och leg. psykoterapeut och sedan ett tiotal år specialiserad inom affektfokuserad psykoterapi. Han bedriver privat psykoterapiverksamhet, kombinerat med undervisning och handledning vid olika psykolog- och psykoterapeututbildningar.
Katja Lindert Bergsten
Katja Lindert Bergsten är leg. psykolog, leg. psykoterapeut och fil.dr i psykologi. Sedan 15 år tillbaka arbetar hon med affektfokuserad psykologisk behandling, samt forskar, undervisar och handleder inom området.
Ann Lindgren
Ann Lindgren är gymnasielärare och har arbetat länge inom psykiatrin i Stockholm. Hon var bland annat en av initiativtagarna och projektledare för Kognus, ett utbildningsprojekt med flera tusen deltagare från psykiatri, olika kommunala verksamheter, arbetsförmedling och försäkringskassa.
A L
Anne-Li Lindgren
Anne-Li Lindgren är professor med inriktning mot förskola vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet.
H L
Hans Lindgren
L L
Lena Lindgren
Lena Lindgren är docent i offentlig förvaltning vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet.
N L
Nille Lindgren
Marion Lindh
Marion Lindh är leg. läkare och har i många år arbetat som chef och chefsläkare i vården. Hon har utvecklat kvalitetsmetoder, medverkat i att ta fram nationella handböcker för patient-säkerhet och är sakkunnig i patientsäkerhetsfrågor vid Stockholms läns landsting.
Ann-Sofie Lindholm
Ann-Sofie Lindholm är lärare i svenska, svenska som andraspråk och religionskunskap och dessutom bokbloggare. Hon har undervisat främst på gymnasiet och sfi.
M L
Maria Lindholm
F L
Filip Lindkvist
M L
Michael Lindquist
R L
Rafael Lindqvist
I L
Ingrid Lindskog
R L
Runo Lindskog
Gunnar Lindstedt
Gunnar Lindstedt är en av Sveriges främsta journalister. Han har skrivit en rad uppmärksammade böcker, bland dem Svindlande affärer – Historien om Trustor (2000), Boo. com och IT-bubblan som sprack (2001), samt Olja (2005).
A L
Ann-Kristin Lindström
D L
Dag Lindström
G L
Gustav Lindström
Gustav Lindström brinner för självhushållning, snickeri och gediget mathantverk.
Jonas Lindström
Jonas Lindström är doktor i historia och forskare vid Uppsala universitet. Han har bland annat studerat sociala skillnader, hushåll och försörjning i det gamla bondesamhället.
Kajsa Lindström
Kajsa Lindström är verksam på Sveriges första beteendebyrå, Beteendelabbet. Hon arbetar för att skapa hållbar utveckling inom bostad, transport, sparande, vård och hälsa genom att kombinera kunskap från psykologi, beteendeekonomi och design.
Linda Lindström
Linda Lindström är verksam på Sveriges första beteendebyrå, Beteendelabbet. Hon arbetar för att skapa hållbar utveckling inom bostad, transport, sparande, vård och hälsa genom att kombinera kunskap från psykologi, beteendeekonomi och design.
M L
Margareta Lindström
M L
Maria Lindström
M L
Merethe Lindström
E L
Eva Lindström
J L
Jenny Lindvall
L L
Lillemor Lindwall
Lillemor Lindwall är leg.sjuksköterska med specialistutbildning i anestesisjukvård, vårdlärare, doktor i hälsovetenskaper med inriktning mot vårdvetenskap och docent i omvårdnad vid Karlstads universitet.
Marsha Linehan
Marsha M. Linehan är grundare av dialektisk beteendeterapi, professor i psykologi och psykiatri, verksam vid University of Washington.
J L
Johan Ling
S L
Sofia Ling
Egil Linge
Egil Linge är psykolog och psykoterapeut. Han har 30 års erfarenhet som terapeut och var en av dem som introducerade kognitiv psykoterapi i Sverige.
E L
Erik Linjeman
Allan Linnér
Allan Linnér är legitimerad psykolog och legitimerad psykoterapeut, verksam i Stockholm och känd för allmänheten som Radiopsykologen i P1 fram till januari 2019.
Villemo Linngård Oksanen
Villemo Linngård Oksanen (född 1977) och är författare, översättare och högstadielärare i engelska och historia. Hon började översätta böcker på deltid när hon var föräldraledig med sitt första barn och sade så småningom upp sig från läraryrket för att på heltid kunna ägna sig åt översättandet och det egna skrivandet.
Magnus Linton
Magnus Linton har skrivit sex böcker, varav tre blev nomi­nerade till Augustpriset för bästa svenska fackbok (2005, 2010 och 2015). Han var under många år chefredaktör för samhällsmagasinet Arena och har varit anställd som skriv­coach på Uppsala universitet.
C L
Catarina Littman
Hsu-Kung Liu
Hsu-Kung Liu är född i Taipei och studerade till civilingenjör på Taiwans Nationella universitet. Efter en bilderbokskurs 1995 startade hans karriär som bilderboksskapare.
Fredrik Livheim
Fredrik Livheim är leg. psykolog och ACT-utbildare. Nu delar han sin tid mellan att doktorera och forska på stress och gruppbehandlingar vid Karolinska Institutet och att hålla utbildningar och föreläsningar kring ACT.
H L
Horacio Lizana
Brjánn Ljótsson
Brjánn Ljótsson är leg. psykolog, med.dr och verksam vid Karolinska Institutet.
S L
Susanne Ljung Adriansson
C L
Caroline Ljungberg
Jens Ljunggren
Jens Ljunggren är professor i historia, särskilt idrottshistoria, vid Stockholms universitet. Hans forskning berör, förutom idrottshistoria, bland annat manlighet och emotionshistoria.
I L
Iben Ljungmann
Iben Ljungmann är leg. psykolog och partner i konsultfirman Inpraxis i Danmark, där han arbetar med undervisning och handledning inom bl.a. demensområdet.
P L
Peter Ljungsberg
Helena Ljungström
Helena Ljungström, född 1974, debuterade år 2000 med kortprosasamlingen Fåglar och annat .
A L
Anna Lodén
T L
Torbjörn Lodén
Peter Loewe
Peter Loewe är journalist och korrespondent för Dagens Nyheter och har bott i Rom i över 30 år. Mat och vin är två av Peters specialintressen och han medverkar regelbundet i bland annat Gourmet och Allt om Vin.
D L
David Long
David Long är en brittisk författare och journalist som bland annat har arbetat för Sunday Times och London Evening Standard. Han skriver både för barn och vuxna.
Peter Longerich
Peter Longerich är professor i modern historia vid Uni­versity of London, där han bl.a. byggt upp ett Holocaust Research Centre. Han har i många böcker befäst sin status som världsledande forskare om Tredje riket och har skrivit viktiga biografier över Goebbels, Himmler och Hitler.
R L
Rafael López
Rafael Lopéz är en mexikansk, prisbelönt illustratör och konstnär. Han har bland annat illustrerat Jaqueline Woodsons Den dag du börjar .
F L
Fernando Lopez Serrano
B L
Brita Lorentzson-Ekengren
Marceline Loridan-Ivens
A L
Ann-Hege Lorvik Waterhouse
K L
Kerstin Lovallius
Kerstin Lovallius undervisar i vävning bland annat på yrkesvävarutbildningen i Upplands Väsby.
Lois Lowry
Lois Lowry är född 1937 i Honolulu, Hawaii och uppvuxen i New York. Hon har skrivit mer än trettio böcker för barn och unga och har i sitt hemland USA belönats med många litterära priser.
X L
Xu Lu
Jenny Lucander
Jenny Lucander är finlandssvensk barnbokskreatör som illustrerat flera hyllade barnböcker varav två blivit nominerade till Nordiska rådets pris, en till Runebergspriset och en till Rudolf Koivupriset för vackraste bilderbok. Bosatt i Helsingfors.
Douglas Luhanko
Douglas Luhanko har ett djupt intresse för denim och indigo. Han driver butiken Unionville på Södermalm i Stockholm, producerar jeans i egna bolaget Blue highway och har en stor denimsamling med basen i de fragment han hittade när han grävde efter gamla jeans i Nevadaöknens övergivna gruvor.
Helene Lumholdt
Christian Lundahl
Christian Lundahl är professor i pedagogik vid Örebro universitet. Lundahl har många års erfarenhet av arbete inom lärarutbildning, har lett flera forskningsprojekt kring kunskapsbedömning samt har flerårig erfarenhet av arbete inom lärarutbildning och med skolutveckling.
A L
Andreas Lundberg
Ingvar Lundberg
Ingvar Lundberg var professor emeritus i psykologi vid Göteborgs universitet och adjungerad professor vid universitetet i Bergen. Han var invald i en rad internationella akademier, bland annat Academia Europae och utnämndes för sina insatser till hedersdoktor vid Åbo akademi i Finland, samt mottog H.M.
Lotta Lundberg
Lotta Lundberg är författare och krönikör, verksam i Berlin. För sin senaste roman Timme noll belönades hon med Sve­riges Radios romanpris.
M L
Mattias Lundberg
Mattias Lundberg är leg. psykolog, psykoterapeut och docent i psykologi vid Umeå universitet. Han har tidigare arbetat med företagshälsovård, rekrytering och organisationsutveckling.
Patrik Lundberg
Tove Lundberg
Tove Lundberg, leg. psykolog, fil.dr och forskare vid Lunds universitet.
Kerstin Lundberg Hahn
Kerstin Lundberg Hahn är författare och pedagog. Hon är en av författarna till boken Strategier för läsförståelse, en handledning för arbete med läsförståelsestrategier.
Carolina Lunde
Carolina Lunde är fil. dr i psykologi och lektor.
Maja Lunde
Maja Lunde har skrivit manus för film och tv, och givit ut flera böcker för barn och ungdom, bland annat serien Världens bästa gäng och Battle . Binas historia är hennes första roman för vuxna och har sålts till femton länder.
Thomas Lunderquist
Thomas Lunderquist är journalist i Malmö och producerar olika kulturprogram för Sveriges Radio P1, bland andra Filosofiska rummet.
Andrea Lundgren
Andrea Lundgren (f. 1986) är uppvuxen i Boden i Norrbotten.
M L
Marianne Lundgren
Marianne Lundgren är universitetslektor och undervisar inom bl a lärarutbildningen och specialpedagog- och speciallärarprogrammen. Hon har mångårig yrkeserfarenhet inom socialt arbete som socionom och som gymnasielärare.
Sanna Lundgren
Sanna Lundgren är i grunden gymnasielärare i svenska som andraspråk. Sanna har under många år arbetat på folkhögskola och undervisat grupper på sfi-, grund- och gymnasienivå.
Tobias Lundgren
Tobias Lundgren är fil.dr, leg. psykolog och enhetschef vid Kompetenscentrum för psykoterapi, KI och SLL.
U L
Ulf P. Lundgren
Ulf P. Lundgren är professor i pedagogik vid Uppsala universitet.
L L
Lars-Gunnar Lundh
Lars-Gunnar Lundh är professor i klinisk psykologi vid Institutionen för psykologi, Lunds universitet.
B L
Barbro Lundholm
S L
Sophany Lundholm
I L
Ingmari Lundhäll
Lina Sofia Lundin
Lina Sofia Lundin är konstnär och pedagog. Arbetet med naturlig färgning har tagit henne på resor i både Europa och Asien.
Lina Sofia Lundin
Lina Sofia Lundin är konstnär och pedagog. Arbetet med naturlig färgning har tagit henne på resor i både Europa och Asien.
Susanne Lundin
Susanne Lundin är författare och professor i etnologi vid Lunds universitet. Hon har i flera år, bland annat på uppdrag av EU-kommissionen, granskat den internationella handeln med organ.
T L
Tom Lundin
J L
Jenny Lundin Jakobsson
Lisa Lundmark
2017 debuterade Lisa Lundmark med Haj-Jenny och 2018 vann boken debutantpriset Slangbellan för bästa barnbok.
Johanna Lundqvist
Johanna Lundqvist arbetar som universitetslektor i specialpedagogik vid Mälardalens högskola där hon bland annat utbildar speciallärare och specialpedagoger. Hon forskar om specialpedagogisk verksamhet i förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskolans första år.
M L
Maths Lundsbye
Janne Lundström
Janne Lundström (född 1941) har skrivit omkring 40 titlar - barn- och ungdomsböcker, seriealbum, läromedel och facklitteratur. På Natur & Kultur har bland annat Morbror Kwesis vålnad (2000) utkommit för vilken han blev Augustprisnominerad.
T L
Tommy Lundström
Tommy Lundström är professor i socialt arbete vid Stockholms universitet. Han forskar om det sociala arbetets organisering och kunskapsbas, med särskild inriktning på den sociala barnavården.
Anneli Lutteman (fd Johansson)
Kristian Luuk
Kristian Luuk (född 1966) är programledare i radio och tv. Han slog igenom med radioprogrammet Hassan tillsammans med bland andra Fredrik Lindström i början av nittiotalet, och ledde under nio år Sen kväll med Luuk i TV4.
Martin Luuk
Martin Luuk är medlem i Killinggänget och har haft stora framgångar som textförfattare till Magnus Ugglas, Danny Saucedos och Henrik Schyfferts enmansshower, och har själv framträtt på scen i sin och brodern Kristians show om brödraskap Får man göra slut med sitt syskon? som kom ut i bokform 2015. Tidigare samma år debuterade han som romanförfattare med Gud har för mycket tid.
Joris Luyendijk
A L
Annika Lyberg Mogensen
Katarina Lycken Rüter
Katarina Lycken Rüter är förstelärare i svenska och religion på gymnasiet. Hon fick Svenska Akademiens svensklärarpris 2020 och 2:a pris i Guldäpplet 2013.
C L
Cicci Lyckow Bäckman
Thomas Lynch
Thomas R. Lynch är professor emeritus vid School of Psychology, University of Southampton i Storbritannien och den som har utvecklat RO-DBT.
R L
Robin Lyne
B L
Björn Lüning
D L
Dorian Lynskey
U L
Ulrika Långh
O L
Orvar Löfgren
M L
Maria Löfstedt
L L
Lisa Lönn Hopper
Kajsa Lönn Rhodin
Kajsa Lönn Rhodin är leg . psykolog, leg psykoterapeut och utvecklingsledare vid Länsstyrelsen i Stockholms län. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med barn och föräldrar, bland annat inom barn inom barn- och ungdomspsykiatrin och socialtjänsten.
B L
Birgitta Lönnebo
Lars Lönnroth
Lars Lönnroth är professor emeritus i litteraturvetenskap och har skrivit flera böcker om fornnordisk litteratur. Han har också översatt Den poetiska Eddan och flera isländska sagor.
C L
Charlotta Lövbrand
C L
Corina Löwe
Corina Löwe är docent i tyska vid Linnéuniversitetet och knuten till forskningsmiljön Centre for Childhood Research in Literature, Language and Learning (CHILLL). Hon forskar om barn- och ungdomslitteratur, litteraturdidaktik och realia i moderna språk/tyska.
Lars Löwenborg
Lars Löwenborg är leg. psykolog och leg. psykoterapeut med gedigen erfarenhet av att utveckla skolans och fritidshemmets roll i det sociala och emotionella lärandet. Han har lång erfarenheter som anställd i skolan och är en flitigt anlitad kurshållare och föreläsare.
Sara Lövestam
Sara Lövestam är legitimerad sfi-lärare med många års erfarenhet.