Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Våra författare

Natur & Kultur är en oberoende stiftelse som verkar för främjar bildning, kultur och humanistiska värden. Vår verksamhet och vårt överskott ska göra skillnad i samhället.

Hitta författare

L

E L
Emily L. Bilek
Leili Laanemets
Leili Laanemets är socionom och universitetslektor i socialt arbete samt studierektor vid Socialhögskolan, Lunds universitet.
E L
Emmanuel Le Roy Ladurie
Emmanuel Le Roy Ladurie (f. 1929) slog igenom med Montaillou 1975, vilken fick honom att kallas ”medeltidsforskarnas rockstjärna”.
Agneta Lagercrantz
Agneta Lagercrantz var i 35 år reporter och redaktör på Svenska Dagbladet, med inriktning på ledarskapsfrågor, livsåskådning och psykologi. Hon har tidigare givit ut sex böcker varav den senaste Självmedkänsla – Hur du kan stoppa självkritik och förbättra relationen till dig själv och andra på Natur & Kultur 2014.
H L
Hugo Lagercrantz
A L
Anders Lagerdahl
S L
Selma Lagerlöf
(1859–1940)
Anne Lagerqvist
Anne Lagerqvist har doktorerat inom miljötoxikologi och intresserar sig för hur skadliga ämnen i vår omgivning påverkar oss och vad vi kan göra åt problemen. Hon har tidigare arbetat med Regeringsuppdraget Giftfri förskola och arbetar nu med projektet Kemikaliesmart förskola på Miljöförvaltningen i Stockholms stad.
Maja Lagerqvist
Maja Lagerqvist är disputerad forskare i kulturgeografi. Hennes forskning handlar om hur olika platser skapas, betraktas och används i samhället.
L L
Lina Lago
Lina Lago är docent i pedagogiskt arbete och verksam som forskare vid Linköpings universitet. Hon forskar bland annat om skolövergångar och skolstart samt om lärares arbete i fritidshem, förskoleklass och grundskola.
K L
Kerstin Lagrell
Maria Lalouni
Maria Lalouni är leg. psykolog och medicine doktor. Hon är forskare vid Karolinska Institutet och arbetar med att främja barns och ungas psykiska hälsa vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i Region Stockholm.
Christina Lamb
Christina Lamb är en prisbelönt utrikeskorrespondent för The Sunday Times i England och författare till ett flertal böcker, däribland Jag är Malala som hon har skrivit tillsammans med Malala Yousafzai.
Marko Lamberg
Professor Marko Lamberg är docent i nordisk historia vid Tammerfors universitet och i gemenskaps- och samfunds­historia vid Jyväskylä universitet. Han har tidigare varit professor i Stockholms historia vid Stockholms universitet.
Lars-Olof Lampers
Lars-Olof Lampers är researcher på SVT och redaktör för Veckans brott . Här benar han ut vad vi vet och vad vi kan tro om tre av Sveriges mest omskrivna kriminalfall.
J L
Joakim Landahl
Joakim Landahl är docent i pedagogik och lektor i pedagogik med inriktning mot utbildningshistoria vid Stockholms universitet.
Mikael Landén
Mikael Landén är professor i psykiatri vid Göteborgs universitet, forskare på Karolinska institutet och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
L L
Luca Landucci
Ingrid Lane
Ingrid Lane är redaktör och läromedelsförfattare med en lång erfarenhet av både svenska som andraspråk och engelska. Hon är författare till bland annat sfi-övningsboken Framåt C .
H L
Henrik Lange
Henrik Lange (född 1972) är en serieskapare och illustratör vars verk synts i bland annat Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten, Kamratposten och Svensk bokhandel. Han är också författare och har förutom 80 romaner för dig som har bråttom , och några andra ""bråttomböcker"" givit ut ett flertal barnböcker.
K L
Katarina Lange
Katarina Lange är gymnasielärare i historia och svenska, och är tillsammans med sin man Henrik Lange författare till en serie biografier om världslitteraturens största för den som inte har mer än en timme över. Serien inleddes med Dante på en timme och Ibsen på en timme (2015), och fortsatte med Bellman på en timme och Lagerlöf på en timme (2017).
L L
Lill Langelotz
Lill Langelotz är fil.dr i pedagogiskt arbete och verksam vid Högskolan i Borås. Hennes forskning är praktiknära och rör främst lärares professionella utveckling, utbildningspraktiker och inkludering i vid bemärkelse.
Inger Langetz
Inger Langetz är rektorsutbildad förskollärare med lång erfarenhet som förskolechef och rektor, och har som skolledare haft ansvar för flera skolor inom samma rektorsområde. Inger leder med ”hjärta och hjärna”, och med fokus på att skapa möjligheter för utveckling och lärande för både medarbetare och elever.
Niklas Laninge
C L
Catharina Lantz
V L
Vanja Lantz
S L
Sanna Larén
Sanna Larén har studerat kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet. Hon har drivit Barnbokspodden och arbetat med Skapande Skola-projekt i Mölndal och Kungälv.
Alisa Larsen
Alisa Larsen är frilansjournalist och blivande inredningsarkitekt. Efter 14 år av regelbundna resor till London vet hon var du kan hitta något gott att äta och dricka när som helst på dagen, även i stans utkanter.
O L
Ola Larsmo
Hans Albin Larsson
Hans Albin Larsson är senior professor i historia, historiedidaktik och utbildningsvetenskap med mångårig erfarenhet som lärare.
Hans Albin Larsson
Hans Albin Larsson är senior professor i historia, historiedidaktik och utbildningsvetenskap med mångårig erfarenhet som lärare.
K L
Karolina Larsson
L L
Lars G Larsson
Maja Larsson
Maja Larsson är skribent och redaktör och skriver framför allt om vård, samhällsbyggnad och ekonomi. Hon är uppvuxen och bosatt i Göteborg och har två barn.
M L
Mariah Larsson
Mariah Larsson är professor vid Linnéuniversitet. Hon är en av författarna till Såra tukt och sedlighet: Hundra år av pornografi i Sverige (2021).
M L
Mats Larsson
M L
Michael Larsson
Pär Larsson
Pär Larsson har tillsammans med Anna Asp skrivit läroboken Respons. Han tycker det har varit intressant att omsätta politiska önskemål om vad elever ska lära sig i ämnet svenska i en lärobok som också ser till skolans faktiska möjligheter.
S L
Staffan Larsson
Staffan Larsson är professor i vuxenpedagogik vid Linköpings universitet. Han har under 35 år ägnat sig åt forskning om vuxnas studier.
S L
Sören Larsson
Agnes Larsson Stormgaard
Agnes Larsson Stormgaard har tillsammans med sin man Mauritz Larsson Stormgaard arbetat på restauranger som Mathias Dahlgren, Oaxen och Mistral. Med matintresset i fokus sökte de sig till Skillebyholms trädgårdsmästarutbildning för att lära sig att odla grönsaker.
Mauritz Larsson Stormgaard
Mauritz Larsson Stormgaard är kock och trädgårdsmästare, och driver tillsammans med sin fru Agnes köksträdgården Karshamra och Restaurang Farm i Frihamnen i Stockholm – ett cirkulärt samarbete mellan odlingen, restaurangen och ett av Sveriges främsta hantverksbryggerier.
Anna-Lena Laurén
Anna-lena laurén (f.1976) är en finlandssvensk journalist, bosatt i Sankt Petersburg. Hon är sedan 2016 Dagens Nyheters Rysslandskorrespondent.
Kiese Laymon
Kiese Laymon är en amerikansk författare och undervisar i kreativt skrivande vid University of Mississippi. Tung är hans tredje bok och hans internationella genombrott.
Nam Le
Nam Le är född i Vietnam men uppvuxen i Australien och arbetar som redaktör på Harvard Review. Just nu skriver han på en roman.
Siobhan Leahy
Siobhán Leahy har mångårig erfarenhet som rektor och omfattande erfarenhet av att implementera kollegialt lärande.
Kristoffer Leandoer
Kristoffer Leandoer är författare och litteraturkritiker, för närvarande bosatt i Tirana. Han har nominerats till Augustpriset två gånger, senast för essäboken Längta hem, längta bort (2020), och tilldelats åtskilliga priser och utmärkelser, senast Madeleine Gustafsson-priset för litteratur kritik av högsta kvalitet.
Niklas Leavy
Niklas Leavy är i grunden lärare men arbetar som utgivningsansvarig förläggare för pedagogik på Natur & Kultur. Han har tidigare gett ut spänningsromanen Nattviol .
Amanda LeCorney
Amanda LeCorney är illustratör och arkitekt. Som arkitekt har hon samarbetat med förskolechefer och pedagoger på skolor och förskolor över hela landet.
C L
Christoffer Lehmann
Karin Lei
Karin Lei tillbringade mycket av sin barndom på sina taiwanesiska föräldrars restauranger i Sverige. Matintresset har alltid varit stort, och på sociala medier delar hon bland annat kinesisk och taiwanesisk husmanskost och tips.
Petter Leife
Petter Leife är leg. psykolog, KBT-terapeut och har en specialisering mot neuropsykiatrisk utredningsmetodik. Han arbetar som skolpsykolog inom Norrtälje kommuns centrala barn- och elevhälsa.
Emma Leijnse
Emma Leijnse är journalist på Sydsvenskan och författare till böckerna Godkänt? och Fördel kvinna.
P L
Peter Leiler
Ida Lemoine
Ida Lemoine är verksam på Sveriges första beteendebyrå, Beteendelabbet. Hon arbetar för att skapa hållbar utveckling inom bostad, transport, sparande, vård och hälsa genom att kombinera kunskap från psykologi, beteendeekonomi och design.
Hubbe Lemon
Hubbe Lemon har gått fiskegymnasium och jobbat flera år som fiskeguide. Han driver Järinge gård i Ros­lagen där han också sköter jakten.
Lena Lennartsson
Lena Lennartsson är B-instruktör för islandshästar och driver en mindre ridskola. Hon är också internationell sportdomare och har dömt flera VM.
Barbro Lennéer Axelson
Barbro Lennéer Axelson är författare, universitetslektor i psykologi vid institutionen för socialt arbete i Göteborg och leg. psykoterapeut. Hon är specialiserad inom områdena kris och konflikthantering.
Mathilda Lennermo Selin
Mathilda Lennermo Selin är matematiklärare på Lapplands gymnasium och författare till Matematik 5000+.
Elena León
Elena León är modersmålslärare med lång erfarenhet av att undervisa elever i alla åldrar. Elena arbetar numera med utveckling av flerspråkiga digitala tjänster på ILT Education.
J L
Joakim Leonardsson
Ben Lerner
Ben Lerner är författare till två hyllade romaner, 10:04 (2014) och På väg från Atocha (på svenska 2017), tre dikt­samlingar samt essän Varför alla hatar poesi (på svenska 2017). Lerner är litteraturprofessor vid Brooklyn College i New York. ”Jag tror att romanens framtid är här.” Sally Rooney , författare till Normala människor ”Till de otaliga mirakel i Topekaskolan kan räknas att den fullbordar så mycket, fångar så mycket och ifrågasätter så mycket om USA på mindre än 300 sidor.” The Washington Post ” Topekaskolan är vad som händer när en av de mest intelli­genta, ambitiösa, innovativa och aktuella författarna i vår tid skriver sin mest intelligenta, ambitiösa, innovativa och aktuella roman hittills.” Maggie Nelson , författare till Argonauterna
M L
Marianne Lerner
Marianne Lerner är psykolog och psykoanalytiker. Hon har mångårig klinisk erfarenhet från somatisk och psykiatrisk vård, speciellt med barn.
Thomas Lerner
Thomas Lerner är reporter på Dagens Nyheter.
D L
Doris Lessing
L L
Lisa Levander
M L
Martin Levander
E L
Eva Leven
Ann-Sofie Levén
Ann-Sofie Levén är musiklärare, förstelärare och entreprenör och har undervisat elever från förskoleklass upp till högstadiet. Som förstelärare och musiklärare driver hon den digitala utvecklingen i ämnet bland annat genom flippat klassrum, eq-arbete, tillgängligt lärande och tematiskt arbete.
L L
Lennart Levi
Amat Levin
Amat Levin har bakgrund som journalist och är uppvuxen i Farsta i södra Stockholm. Han gör podden The Power Meeting Podcast och driver Instagramkontot @svarthistoria .
Henry Levin
Henry Levin är professor och världsledande forskare inom utbildningsekonomisk forskning vid Stanford och Columbia. Han är även rådgivare åt Singapores National Institute of Education.
Susanne Levin
Ariel Levy
Ariel Levy är en amerikansk journalist och författare. Hon är reporter på The New Yorker och belönades 2014 med National Magazine Award for Essays and Criticism för det mycket uppmärksammade reportaget ""Thanksgiving In Mongolia"".
Madelaine Levy
Madelaine Levy är journalist med ett förflutet som bland annat chefredaktör för tidningarna Bon och Bon International, redaktör på förlaget Modernista och fristående skribent för en lång rad svenska och brittiska dagstidningar och magasin. Madelaine är utbildad vid Université Paris VII Dénis Diderot i Paris samt Oxford University.
Paula Levy Scherrer
Paula Levy Scherrer är huvudlärare i svenska som främmande språk på Folkuniversitetet i Stockholm och har drygt trettio års undervisningserfarenhet. Paula är författare till Rivstart-serien tillsammans med Karl Lindemalm.
Yan Lianke
Caroline Liberg
Caroline Liberg är professor i utbildningsvetenskap vid Uppsala universitet. Hon har tidigare varit universitetslektor i lingvistik vid Uppsala universitet samt professor i svenska med didaktisk inriktning, Området för lärarutbildning, vid Malmö universitet.
K L
Kajsa Lidfors
Isak Lidström
Isak Lidström är historiker och verksam som lektor i idrottsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Han har tidigare skrivit böcker och artiklar om idrotten i äldre tider, om skidsportens utveckling och om samernas idrottshistoria.
E L
Elin Kirsti Lie Reikerås
Daniel Lieberman
Daniel Lieberman är professor i evolutionsbiologi vid Harvard University. Hans världsledande forskning på ursprungs­befolkningars traditionella ultralopp blev uppmärksam­mad över hela världen i boken Born to run av journalisten Christopher McDougall.
Eva-Marie Liffner
Eva-Marie Liffnerhar en särskild plats i vår prosa och läsar­nas hjärtan, flerfaldigt prisbelönt och kritikerrosad för sina mysterieladdade romaner, med rötter i historisk fantasi och verklighet och inspiration hämtad från bland andra Carl Jonas Love Almqvist och syskonen Brontë, som nu senast i romanen Blåst! (2016).
Cecilia Lilja
Malin Lilja
Malin Lilja arbetar som förlagsredaktör och författare.
Petra Lilja Andersson
Petra Lilja Andersson är leg. sjuksköterska, fil.dr i pedagogik, lärare och forskare vid Lunds universitet, där hon även ansvarar för sjuksköterskeutbildningen på grund- och avancerad nivå.
A L
Andreas Liljegren
Andreas Liljegren arbetar som lärare och forskare på Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet.
Anna Liljemalm
Anna Liljemalm är journalist och skriver regelbundet om klimat, mat och odling. Sedan barnsben har hon sparat tomatfrö och låtit dem torka på kaffefilter.
R L
Rikard Liljenskog
P L
Peter Lilliengren
Peter Lilliengren är leg. psykolog, leg. psykoterapeut och fil.dr i psykologi vid Stockholms universitet. Han har föreläst och undervisat om affektfokuserad psykodynamisk terapi sedan 2004.
A L
Anne Lillvist
Byung-Hi Lim
Systrarna Byung-Hi och Byung-Soon Lim driver tillsammans med sin mamma Boo Mee Ja Lim och moster Im Kee Sun restaurang Arirang och Arirang Vega i Stockholm. Den första restaurangen öppnades redan 1975.
Byung-Soon Lim
Byung-Soon Lim och Byung-Hi Lim är systrar och driver tillsammans med sin mamma Boo Mee Ja Lim och moster Im Kee Sun restaurang Arirang i Stockholm. Arirang öppnades redan 1975 och var den första restaurangen av sitt slag i Skandinavien.
Maria Lim Falk
Maria Lim Falk är universitetslektor vid Stockholms universitet. Hon forskar om språk- och kunskapsutveckling i flerspråkiga undervisningssammanhang.
Alice Lima de Faria
Alice Bjerknes Lima de Faria (född 1968) är en norsk-svensk illustratör och scenograf, utbildad på bland annat Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg och Danmarks Designskole. Det var inte jag! sa Robinhund är hennes debut som barnboksförfattare.
I L
Ida Linander
Ida Linander är läkare och forskare i folkhälsa vid Umeå Universitet.
Maria Lind
Maria Lind är curator, skribent och pedagog. Hon har bland annat varit intendent på Moderna Museet och chef för Tensta konsthall, Iaspis och masterprogrammet i curating på Bard College i New York.
Mårten Lind
Mårten Lind är doktor i svampgenetik och har arbetat i många år som forskare och föreläsare om skogssjukdomar vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Lena Lind Palicki
Lena Lind Palicki är språkvetare och arbetar som chef på Språkrådet. Hon har disputerat på en avhandling om myndighetsspråk och har forskat om språkvård, språkdebatter, språkpolitik och feministisk språkplanering.
A L
Anna Lindberg
Carolina Lindberg
Carolina Lindberg är utbildad barn-och ungdomspedagog med specialpedagogisk kompetens. Hon arbetar med barn och unga med neuropsykiatriska funktionshinder i familjehem och har skrivit flera böcker inom området.
I L
Inger Lindberg
M L
Malin Lindberg
P L
Per Lindberg
Författare till PULS 4-6 Historia och PULS 4-6 Samhällskunskap lärarbok.
Viveca Lindberg
Viveca Lindberg är FD i pedagogik och docent i didaktik. För närvarande arbetar hon som lektor i pedagogik vid Göteborgs universitet och är deltids anställd vid Jönköping University.
Y L
Ylva Lindberg
Ylva Lindberg är docent i litteraturvetenskap vid Jönköping University.
Sara Lindberg Gombrii
Sara Gombrii är utbildad gymnasielärare i svenska och svenska som andraspråk, men är sedan 2007 verksam som redaktör, översättare och läromedelsförfattare. Sara har lång erfarenhet av svenskundervisning på gymnasiet, Komvux, universitetet och studiecirklar där hon främst undervisar vuxna nybörjare.
Jenny Lindblom
Jenny Lindblom är utbildad lärare i matematik för årskurs 1 till 9. Jenny arbetar med prov och bedömning på Skolverket och undvisar i matematik på deltid.
M L
Michael Lindblom
Magdalena Lindborg
Magdalena Lindborg är leg. psykolog, leg. psykoterapeut (kbt), specialist i klinisk psykologi, handledare och lärare i psykoterapi (kbt) och arbetar med nydebuterad psykos vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon har mångårig erfarenhet av arbete med psykossjukdom samt som föreläsare och handledare.
Jennie Linde
Jennie Linde arbetar som utbildare, handledare, författare och med implementering av metoder som lågaffektivt bemötande och tydliggörande pedagogik.
J L
Johanna Linde
Daniel Lindeberg
Daniel Lindeberg startade Frantzén/Lindeberg 2009. Sen hösten 2014 driver han Lindeberg Bageri och Konditori i Orminge, Nacka.
A L
Anna-Lena Lindekvist
Anna-Lena Lindekvist är småskollärare, fil. mag i pedagogik och Gudrun-Malmer stipendiat. Hon arbetar som utbildningskonsult och håller föreläsningar i matematik och förskola, grundskola och fritidshem.
Elin Lindell
Elin Lindell debuterade hösten 2006 med Stora Syndboken som fick ett mycket bra mottagande av såväl kritiker som läsare. Sedan dess har det blivit många fler böcker.
Ingrid Lindell
Ingrid Lindell är forskare inom litteraturdidaktik vid Göteborgs universitet och undervisar blivande svensklärare.
Malin Lindelöw
Malin Lindelöw är fil.dr i psykologi. Hon har varit verksam som forskare vid King’s College och University College i London samt vid Karolinska Institutet.
Karl Lindemalm
Karl Lindemalm har varit lärare i svenska som främmande språk på Folkuniversitet i Stockholm och arbetar i dag som psykolog. Karl är författare till Rivstart-serien tillsammans med Paula Levy Scherrer.
Evelina Linder
Evelina Linder är socionom och legitimerad psykoterapeut. Hon har lång erfarenhet av behandlingsarbete inom ätstörningsvården, där hon även varit med och infört och utvecklat ätstörningsfokuserad KBT.
Åsa Linderborg
Åsa Linderborg är kulturchef på Aftonbladet och historiker. Hon slog igenom som författare 2007 med den självbiografiska skildringen om sin far, Mig äger ingen .
J L
Jonas Linderoth
Jonas Linderoth är spelforskare och professor i pedagogik vid Göteborgs universitet.
P L
Patrik Lindert
Patrik Lindert är leg. psykolog och leg. psykoterapeut och sedan ett tiotal år specialiserad inom affektfokuserad psykoterapi. Han bedriver privat psykoterapiverksamhet, kombinerat med undervisning och handledning vid olika psykolog- och psykoterapeututbildningar.
Katja Lindert Bergsten
Katja Lindert Bergsten är leg. psykolog, leg. psykoterapeut och fil.dr i psykologi. Sedan 25 år tillbaka arbetar hon med affektfokuserad psykologisk behandling, samt forskar, undervisar och handleder inom området.
Ann Lindgren
Ann Lindgren är leg. högstadie och gymnasielärare, handledare och processledare. Hon arbetar inom Norrtälje kommuns centrala barn- och elevhälsa med ärenden på organisations-, grupp- och individnivå.
H L
Hans Lindgren
L L
Lena Lindgren
Lena Lindgren är docent i offentlig förvaltning vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet.
N L
Nille Lindgren
Marion Lindh
Marion Lindh är leg. läkare och har i många år arbetat som chef och chefsläkare i vården. Hon har utvecklat kvalitetsmetoder, medverkat i att ta fram nationella handböcker för patient-säkerhet och är sakkunnig i patientsäkerhetsfrågor vid Stockholms läns landsting.
Ann-Sofie Lindholm
Ann-Sofie Lindholm är lärare i svenska, svenska som andraspråk och religionskunskap och dessutom bokbloggare. Hon har undervisat främst på gymnasiet och sfi.
M L
Maria Lindholm
F L
Filip Lindkvist
M L
Michael Lindquist
Michael Lindquist har många års erfarenhet av att arbeta som lärare med UF-företagande och har även varit med i den expertgrupp som tagit fram ämnesplanen för ämnet Entreprenörskap.
R L
Rafael Lindqvist
S L
Saga Lindqvist Springcorn
I L
Ingrid Lindskog
R L
Runo Lindskog
Gunnar Lindstedt
Gunnar Lindstedt är en av Sveriges främsta journalister. Han har skrivit en rad uppmärksammade böcker, bland dem Svindlande affärer – Historien om Trustor (2000), Boo. com och IT-bubblan som sprack (2001), samt Olja (2005).
A L
Ann-Kristin Lindström
D L
Dag Lindström
Jonas Lindström
Jonas Lindström är doktor i historia och forskare vid Uppsala universitet. Han har bland annat studerat sociala skillnader, hushåll och försörjning i det gamla bondesamhället.
Kajsa Lindström
Kajsa Lindström är verksam på Sveriges första beteendebyrå, Beteendelabbet. Hon arbetar för att skapa hållbar utveckling inom bostad, transport, sparande, vård och hälsa genom att kombinera kunskap från psykologi, beteendeekonomi och design.
Linda Lindström
Linda Lindström är verksam på Sveriges första beteendebyrå, Beteendelabbet. Hon arbetar för att skapa hållbar utveckling inom bostad, transport, sparande, vård och hälsa genom att kombinera kunskap från psykologi, beteendeekonomi och design.
M L
Maria Lindström
J L
Jenny Lindvall
Marsha Linehan
Marsha M. Linehan är grundare av dialektisk beteendeterapi, professor i psykologi och psykiatri, verksam vid University of Washington.
Johan Ling
Johan Ling är professor i arkeologi vid Göteborgs universitet och föreståndare för Svenskt hällristningsforsknings arkiv.
Sofia Ling
Sofia Ling är docent i historia och projektkoordinator för forskningsprojektet Gender and Work vid Historiska institutionen, Uppsala universitet. I sin forskning har hon särskilt intresserat sig för kvinnors arbetsvillkor inom läkekonstens område i 1800-talets Sverige och handel i Stockholm omkring 1650-1750.
Egil Linge
Egil Linge är psykolog och psykoterapeut. Han har 30 års erfarenhet som terapeut och var en av dem som introducerade kognitiv psykoterapi i Sverige.
C L
Carl von Linné
Allan Linnér
Allan Linnér är legitimerad psykolog och legitimerad psykoterapeut, verksam i Stockholm och känd för allmänheten som Radiopsykologen i P1 fram till januari 2019.
Magnus Linton
Magnus Linton har skrivit sex böcker, varav tre blev nomi­nerade till Augustpriset för bästa svenska fackbok (2005, 2010 och 2015). Han var under många år chefredaktör för samhällsmagasinet Arena och har varit anställd som skriv­coach på Uppsala universitet.
Ida Lisell
Ida Lisell är lärare och konstnär. Hon undervisar både barn och vuxna i framför allt bild och konstnärligt skapande.
C L
Catarina Littman
Hsu-Kung Liu
Hsu-Kung Liu är född i Taipei och studerade till civilingenjör på Taiwans Nationella universitet. Efter en bilderbokskurs 1995 startade hans karriär som bilderboksskapare.
Fredrik Livheim
Fredrik Livheim är leg. psykolog och ACT-utbildare. Nu delar han sin tid mellan att doktorera och forska på stress och gruppbehandlingar vid Karolinska Institutet och att hålla utbildningar och föreläsningar kring ACT.
H L
Horacio Lizana
Brjánn Ljótsson
Brjánn Ljótsson är leg. psykolog, med.dr och verksam vid Karolinska Institutet.
C L
Caroline Ljungberg
Jens Ljunggren
Jens Ljunggren är professor i historia, särskilt idrottshistoria, vid Stockholms universitet. Hans forskning berör, förutom idrottshistoria, bland annat manlighet och emotionshistoria.
I L
Iben Ljungmann
Iben Ljungmann är leg. psykolog och partner i konsultfirman Inpraxis i Danmark, där han arbetar med undervisning och handledning inom bl.a. demensområdet.
Peter Ljungsberg
Helena Ljungström
Helena Ljungström, född 1974, debuterade år 2000 med kortprosasamlingen Fåglar och annat .
A L
Anna Lodén
Peter Loewe
Peter Loewe är journalist och korrespondent för Dagens Nyheter och har bott i Rom i över 30 år. Mat och vin är två av Peters specialintressen och han medverkar regelbundet i bland annat Gourmet och Allt om Vin.
Kristina Loftsson
Kristina Loftsson är leg. psykolog med erfarenhet av behandling, utbildning och handledning inom elevhälsa, psykiatri och företagshälsovård.
D L
David Long
David Long är en brittisk författare och journalist som bland annat har arbetat för Sunday Times och London Evening Standard. Han skriver både för barn och vuxna.
Peter Longerich
Peter Longerich är professor i modern historia vid Uni­versity of London, där han bl.a. byggt upp ett Holocaust Research Centre. Han har i många böcker befäst sin status som världsledande forskare om Tredje riket och har skrivit viktiga biografier över Goebbels, Himmler och Hitler.
R L
Rafael López
Rafael Lopéz är en mexikansk, prisbelönt illustratör och konstnär. Han har bland annat illustrerat Jaqueline Woodsons Den dag du börjar .
Marceline Loridan-Ivens
David N. Lorscheid
David N. Lorscheid är psykologisk coach och vetenskapsskribent i Nederländerna.
A L
Ann-Hege Lorvik Waterhouse
K L
Kerstin Lovallius
Kerstin Lovallius undervisar i vävning bland annat på yrkesvävarutbildningen i Upplands Väsby.
K L
Kenneth Lovén
Lois Lowry
Lois Lowry är född 1937 i Honolulu, Hawaii och uppvuxen i New York. Hon har skrivit mer än trettio böcker för barn och unga och har i sitt hemland USA belönats med många litterära priser.
Jenny Lucander
Jenny Lucander är finlandssvensk barnbokskreatör som illustrerat flera hyllade barnböcker. Senast aktuell med "Vi är lajon!" som belönades med Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020.
Douglas Luhanko
Douglas Luhanko har ett djupt intresse för denim och indigo. Han driver butiken Second Sunrise på Södermalm i Stockholm, producerar jeans i egna bolaget Blue highway och har en stor denimsamling med basen i de fragment han hittade när han grävde efter gamla jeans i Nevadaöknens övergivna gruvor.
Helene Lumholdt
Helene Lumholdt
Helene Lumholdt är frilansjournalist med huvudsaklig inriktning på vård, behandling, psykologi och pedagogik.
Nicolas Lunabba
Nicolas Lunabbas debutbok Blir du ledsen om jag dör? blev en enorm kritiker- och läsarsuccé. Den utsågs till årets bästa bok av bland andra Leif GW Persson och Andreas Cervenka och översätts nu till flera språk.
Anna Lund
Anna Lund är legitimerad förskollärare, utbildad pedagogista & rektor med lång erfarenhet av att leda utvecklingsarbete på förskolor med goda resultat. Anna nominerades till Årets Hjälte 2020 och Årets rektor 2021.
Christian Lundahl
Christian Lundahl är professor i pedagogik vid Örebro universitet, med många års erfarenhet av arbete inom lärarutbildning och skolutveckling. Lundahl har lett flera forskningsprojekt kring kunskapsbedömning.
A L
Andreas Lundberg
Ingvar Lundberg
Priset är uppkallat efter Ingvar Lundberg (1934 - 2012) som var professor i psykologi och en internationellt erkänd forskare inom läs- och skrivutveckling och dyslexi. Vid hans bortgång beslutade Natur & Kultur att instifta ett årligt pris till hans minne.
Lotta Lundberg
Lotta Lundberg är prisbelönt författare bosatt i Berlin. Hen­nes senaste roman var Den första kvinnan .
Patrik Lundberg
Patrik Lundberg är reporter på Dagens Nyheter och författare. Han mottog 2020 Publicistklubbens pris Guldpennan.
Sara Lundberg
Sara Lundberg , författare och konstnär, bosatt i Stockholm är en av Sveriges mest prisade barnboksskapare. Hon har nominerats till Augustpriset ett flertal gånger och vann senast 2017 med Fågeln i mig flyger vart den vill.
Tove Lundberg
Tove Lundberg, leg. psykolog, fil.dr och forskare vid Lunds universitet.
Kerstin Lundberg Hahn
Kerstin Lundberg Hahn är författare och pedagog. Hon är en av författarna till boken Strategier för läsförståelse, en handledning för arbete med läsförståelsestrategier.
Carolina Lunde
Carolina Lunde är fil. dr i psykologi och lektor.
Maja Lunde
Maja Lunde är en av Norges mest lästa författare. Hon har skrivit manus för film och tv, och givit ut flera böcker för barn och ungdom, bland annat serien Världens bästa gäng .
Thomas Lunderquist
Thomas Lunderquist är journalist i Malmö och producerar olika kulturprogram för Sveriges Radio P1, bland andra Filosofiska rummet.
A L
Agneta Lundgren
Andrea Lundgren
Andrea Lundgren (f. 1986) är uppvuxen i Boden i Norrbotten.
M L
Maria Lundgren
M L
Marianne Lundgren
Marianne Lundgren är universitetslektor och undervisar inom bl a lärarutbildningen och specialpedagog- och speciallärarprogrammen. Hon har mångårig yrkeserfarenhet inom socialt arbete som socionom och som gymnasielärare.
Sanna Lundgren
Sanna Lundgren är i grunden gymnasielärare i svenska som andraspråk. Sanna har under många år arbetat på folkhögskola och undervisat grupper på sfi-, grund- och gymnasienivå.
Tobias Lundgren
Tobias Lundgren är fil.dr, leg. psykolog och enhetschef vid Kompetenscentrum för psykoterapi, KI och SLL.
Ulf P. Lundgren
Ulf P. Lundgren är professor i pedagogik vid Uppsala universitet.
L L
Lars-Gunnar Lundh
Lars-Gunnar Lundh är professor i klinisk psykologi vid Institutionen för psykologi, Lunds universitet.
B L
Barbro Lundholm
I L
Ingmari Lundhäll
A L
Anders Lundin
Lina Sofia Lundin
Lina Sofia Lundin är konstnär och pedagog. Arbetet med naturlig färgning har tagit henne på resor i både Europa och Asien.
T L
Tom Lundin
J L
Jenny Lundin Jakobsson
Lisa Lundmark
Lisa Lundmark (född 1988) debuterade med Haj-Jenny (2017) som belönades med debutantpriset Slangbellan 2018 och Nils Holgersson-plaketten för årets bästa barnbok. Lisa bor i Göteborg och studerar till trädgårdsmästare.
S L
Sofia Lundmark
Sofia Lundmark är lektor i medieteknik vid institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola. Lundmarks huvudsakliga forskningsintressen inkluderar medieteknik, digitala medier, kritiska perspektiv och normer inom design samt transformativa processer i deltagande design och digitalisering.
Johanna Lundqvist
Johanna Lundqvist arbetar som universitetslektor i specialpedagogik vid Mälardalens högskola där hon bland annat utbildar speciallärare och specialpedagoger. Hon forskar om specialpedagogisk verksamhet i förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskolans första år.
M L
Maths Lundsbye
Maths Lundsbye var verksam vid Göteborgs Socialpsykologiska Instituts (GSI) familjeterapiutbildning.
Catrin Lundström
Catrin Lundström är docent i sociologi och biträdande professor i etnicitet och migration vid Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle, REMESO, Linköpings universitet.
Janne Lundström
Janne Lundström (född 1941) har skrivit omkring 40 titlar - barn- och ungdomsböcker, seriealbum, läromedel och facklitteratur. På Natur & Kultur har bland annat Morbror Kwesis vålnad (2000) utkommit för vilken han blev Augustprisnominerad.
T L
Tommy Lundström
Tommy Lundström är professor i socialt arbete vid Stockholms universitet. Han forskar om det sociala arbetets organisering och kunskapsbas, med särskild inriktning på den sociala barnavården.
Johannes Lunneblad
Johannes Lunneblad är professor i pedagogik vid Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, Göteborgs universitet. Hans forskning handlar dels om frågor relaterade till migration och utbildning, dels om hur skola, socialtjänst och polis förstår och arbetar med unga i socialt utsatta situationer.
Anneli Lutteman (fd Johansson)
Martin Luuk
Martin Luuk är medlem i Killinggänget och har haft stora framgångar som textförfattare till Magnus Ugglas, Danny Saucedos och Henrik Schyfferts enmansshower, och har själv framträtt på scen i sin och brodern Kristians show om brödraskap Får man göra slut med sitt syskon? som kom ut i bokform 2015. Tidigare samma år debuterade han som romanförfattare med Gud har för mycket tid.
A L
Annika Lyberg Mogensen
Katarina Lycken Rüter
Katarina Lycken Rüter är förstelärare i svenska och religion på gymnasiet. Hon fick Svenska Akademiens svensklärarpris 2020 och 2:a pris i Guldäpplet 2013.
M L
Maria Lyckow
C L
Cicci Lyckow Bäckman
Thomas Lynch
Thomas R. Lynch är professor emeritus vid School of Psychology, University of Southampton i Storbritannien och den som har utvecklat RO-DBT.
Robin Lyne
Robin Lyne och Kornelia Thörn har cyklat både till och i Nordafrika och Asien, och även gjort flera turer och äventyr genom norra och södra Europa. Sedan starten 2013 har de dokumenterat tusentals mil från sadeln.
U L
Ulrika Långh
Ulrika Långh är leg.psykolog, leg. psykoterapeut, med.dr och beteendeanalytiker.
O L
Orvar Löfgren
L L
Lisa Lönn Hopper
Kajsa Lönn Rhodin
Kajsa Lönn Rhodin är leg . psykolog, leg psykoterapeut och utvecklingsledare vid Länsstyrelsen i Stockholms län. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med barn och föräldrar, bland annat inom barn inom barn- och ungdomspsykiatrin och socialtjänsten.
B L
Birgitta Lönnebo
Lars Lönnroth
Lars Lönnroth är professor emeritus i litteraturvetenskap och har skrivit flera böcker om fornnordisk litteratur. Han har också översatt Den poetiska Eddan och flera isländska sagor.
C L
Charlotta Lövbrand
C L
Corina Löwe
Corina Löwe är docent i tyska vid Linnéuniversitetet och knuten till forskningsmiljön Centre for Childhood Research in Literature, Language and Learning (CHILLL). Hon forskar om barn- och ungdomslitteratur, litteraturdidaktik och realia i moderna språk/tyska.
Lars Löwenborg
Lars Löwenborg är leg. psykolog och leg. psykoterapeut med gedigen erfarenhet av att utveckla skolans och fritidshemmets roll i det sociala och emotionella lärandet. Han har lång erfarenheter som anställd i skolan och är en flitigt anlitad kurshållare och föreläsare.
Sara Lövestam
Sara Lövestam är legitimerad sfi-lärare med många års erfarenhet.
Isabella Lövin
Isabella Lövin är tidigare språkrör för Miljöpartiet, ledamot av Europaparlamentet, biståndsminister, miljö- och klimatminister och vice statsminister. Hon är utbildad journalist och har arbetat såväl på en rad tidskrifter som på Sveriges Radio.