Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Jonathan Jeppsson tilldelas årets debattbokspris

Jonathan Jeppsson tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris för en egensinnig resa i klimatfrågans djupaste mörker – där inte hopp, men kanske mod, kan skapa ljus igen. Åtta steg mot avgrunden – vårt framtida liv på planeten är en dystopisk klimatrapport som enligt juryn lämnar en paradoxal känsla av befrielse.

Juryns motivering: 
Priset tilldelas Jonathan Jeppsson för en egensinnig resa i klimatfrågans djupaste mörker – där inte hopp, men kanske mod, kan skapa ljus igen. Via ett tätt fogat bygge av hårda fakta och rå analys tar han publiken in i ett golvlöst framtidsrum där liv förstörts och dörrar stängts, men där läsarens fall mot avgrunden lämnar en paradoxal känsla av befrielse.

Jonathan Jeppsson är född 1972 och han är uppvuxen Algustorp, i Hässleholm i norra Skåne. Han är journalist och bor nu i Stockholm där han är verksam som nyhetschef på Aftonbladet. Boken Åtta steg mot avgrunden – vårt framtida liv på planeten är hans debutbok som gavs ut 2020 på Ordfront förlag. Med boken vill Jonathan Jeppsson befria läsaren från hoppet i klimatkrisen och få oss att inse hur illa det är ställt med vår planet.

Debattboken är viktig för att reflektera över samtidens svåraste frågor. Den behövs för att ge en mer fördjupad och nyanserad bild än vad utrymmet i medier eller sociala medier kan ge. Priset utdelas till en svensk fackbok som under det senaste året väsentligen bidragit till samhällsdebatt, fördjupad reflexion och nya insikter.

Pristagaren utses av en jury som läser igenom nyutgiven svensk sakprosa. Priset utdelas till en svensk fackbok som under det senaste året väsentligen bidragit till samhällsdebatt, fördjupad reflexion och nya insikter.

Juryn består av:
Kjell Blückert, docent i kyrkovetenskap, vice ordf. i Natur & Kultur,
Katarina Barrling, docent i statskunskap 
Magnus Linton, journalist och författare
Lena Sundström, journalist och författare
Jesper Olsson, professor i språk och kultur

Föregående års mottagare av Natur & Kulturs debattbokspris ingår också i juryn.

När priset instiftades fick det namnet Johan Hansson-priset efter Natur & Kulturs grundare, men från och med 2017 heter samma pris Natur & Kulturs debattbokspris. Priset delas i vanliga fall ut i Visby under Almedalsveckan i samband med en debatt om bokens innehåll.

Läs mer om tidigare pristagare under länken nedan. Och lyssna på poddsamtalet med Jonathan Jeppsson. Du kan även lyssna på tidigare debattbokspristagare i Kurage.

Film Kurage # 18 - Jonathan Jeppsson

En känslosam dystopisk berättelse eller precis det brutala uppvaknande vi alla behöver? Jonathan Jeppssons debutbok Åtta steg mot avgrunden lämnar ingen oberörd. Nu…