Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Diamant Salihu tilldelas årets debattbokspris för Tills alla dör

Boken handlar om mord och konflikter mellan rivaliserande gäng i områdena kring Järvafältet i nordvästra Stockholm.

Juryns motivering: 
I sin bok Tills alla dör ger sig Diamant Salihu in i en snårskog av frågor som mordepidemin i Stockholms nordvästra förorter skapat. I en nervig jakt på undflyende svar frilägger han med språklig briljans och skarp iakttagelseförmåga djupt dolda orsakssamband och kommer människorna som allting handlar om nära in på livet. När han är framme väntar en begravningsplats med offer och gärningsmän sida vid sida, skuggad av ett gigantiskt samhälleligt misslyckande.

Diamant Salihu är född 1983 och uppvuxen i Borlänge. Han har bland annat arbetat på Värnpliktsnytt, Borlänge Tidning och på Expressen. Sedan 2017 är han anställd på Sveriges Television. Boken Tills alla dör är Diamant Salihus debutbok och den ges ut av bokförlaget Mondial.

Priset delas ut i Visby under Almedalsveckan och tisdagen den 5 juli klockan 20.00 hålls ett samtal med pristagaren på Almedalsbiblioteket. Se nedan för mer information.

Debattboken är viktig för att reflektera över samtidens svåraste frågor. Den behövs för att ge en mer fördjupad och nyanserad bild än vad utrymmet i medier eller sociala medier kan ge. Priset utdelas till en svensk fackbok som under det senaste året väsentligen bidragit till samhällsdebatt, fördjupad reflexion och nya insikter.

Juryn består av:
Kjell Blückert, docent i kyrkovetenskap, vice ordf. i Natur & Kultur,
Katarina Barrling, docent i statskunskap 
Magnus Linton, journalist och författare
Lena Sundström, journalist och författare
Jesper Olsson, professor i språk och kultur

Föregående års mottagare av Natur & Kulturs debattbokspris ingår också i juryn.