Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Förenade Förorter

Förenade förorter ger möjligheter till kulturarrangemang runt om i Sverige och bidrar till att fler röster hörs så att vi får en starkare demokrati i landet.

Förenade Förorter är en ideell förening som arbetar med organisering, folkbildning och kultur. Sedan 2015 har de arrangerat Ortens bästa poet, en tävling i estradpoesi som förenar svenska förorter och ger en plattform för unga talanger. Under coronapandemin går det inte att hålla Ortens bästa poet så därför presenteras i år skrivartävlingen Ortens bästa penna.

Har du drömt om att ge ut en bok eller skriva en föreställning?
Vill du vara med och tävla om 25 000 kronor?

Ortens bästa penna är en skrivtävling i två kategorier; bok och scen. Tävlingen är för personer i åldern 16–28 år som är bosatta i förorten. Mellan den 1 juli och 5 augusti tar Förenade förorter emot texter och i september utses vinnarna - som får 25 000 kr var samt en chans att jobba med professionella inom kulturvärlden. Vinnaren i kategori bok kommer få jobba med en förläggare från Natur & Kultur och vinnaren i kategori scen får jobba med en dramaturg från Riksteatern.

I bokjuryn sitter Johannes Anyuru, Sami Said, Mona Monasar, Susanna Alakoski, Jason Timbuktu Diakité och Burcu Sahin.

Tävlingen arrangeras av Förenade förorter i samarbete med Natur & Kultur, Riksteatern och Studiefrämjandet.

Läs mer om tävligen på föreningens hemsida.

---------------

Förenade Förorter  består av ett nätverk som arbetar för unga i förorten med målet att stärka självförtroendet för boende i förorterna.

Stiftelsen Natur & Kultur ger ett ekonomiskt stöd till Ortens bästa poet för att verksamheten bidrar till att fler röster hörs och att vi får en starkare demokrati i landet.

Ortens bästa poet är ett nationellt förortsmästerskap med deltävlingar  runt om i Sverige. 2018 hölls poesimästerskapet för fjärde gången med en stor final i december där alla finalister ställdes mot varandra. Under 2019 förändrades tävlingskonceptet så att det genomförs tillsammans med lokala samarbetspartners.

Lyssna på samtalet med Saman Sokhanran i stiftelsens podd Kurage. Klicka på bilden nedan.

Om sprängkraft och kärlek i orten

Ny poddserie om samhällsengagemang. Lyssna på Kurage med Förenade förorter. Finns där poddar finns.

Se finalen 2018

Trailer Ortens bästa poet 2018