Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Förenade Förorter

Förenade förorter ger möjligheter till kulturarrangemang runt om i Sverige och bidrar till att fler röster hörs så att vi får en starkare demokrati i landet.

Förenade Förorter är en ideell förening som arbetar med organisering, folkbildning och kultur. Sedan 2015 har de arrangerat Ortens bästa poet, en tävling i estradpoesi som förenar svenska förorter och ger en plattform för unga talanger. I år presenteras skrivartävlingen Ortens bästa penna som är genomförbar även i en pandemi. 

Faiaz Dowlatzai, 19, tog hem förstapriset i kategorin Bok i Ortens Bästa Penna med texten “Psykologen” och Loran Batti, 25, vann kategorin Scen med manuset “Den sista jointen”. De vinner 25 000 kronor var samt möjlighet att utveckla sin text tillsammans med proffs från Natur & Kultur och Riksteatern.

Proffset från Natur & Kultur heter Marie Augustsson (bild ovan) och är förläggare. Hon ska arbeta med Faiaz Dowlatzai under det kommande året och utveckla hans bokmanus.

Faiaz Dowlatzai är uppvuxen i Afghanistan och har bott i Hässelby Gård i Stockholm sedan fem år tillbaka, han imponerade juryn med sin text om en ensamkommande pojkes resa till vuxenvärlden. Ta del av texten i länken nedan.

Loran Batti bor och är uppvuxen i Gottsunda i Uppsala, hans text skildrar mötet mellan ung och gammal där båda springer i samma råtthjul.
 

De båda jurygrupperna fick ta ställning till sammanlagt 113 inskickade bidrag. 2:a pris kategori Bok gick till Mahsa Rostami, 29 och 3:e pris till Firdevs Anik, 30. 2:a pris kategorin Scen gick till Nisrin Berrada, 26 och Sonia Sagan, 30 samt 3:e pris till Yusuf Hussein, 18.

Bokjuryn består av Johannes Anyuru, Sami Said, Mona Monasar, Susanna Alakoski, Jason Timbuktu Diakité och Burcu Sahin.

---------------

Förenade Förorter  består av ett nätverk som arbetar för unga i förorten med målet att stärka självförtroendet för boende i förorterna.

Stiftelsen Natur & Kultur ger ett ekonomiskt stöd till Ortens bästa poet och Ortens bästa penna för att verksamheten bidrar till att fler röster hörs och att vi får en starkare demokrati i landet.


Lyssna på samtalet med Saman Sokhanran i stiftelsens podd Kurage. Klicka på bilden nedan.

Om sprängkraft och kärlek i orten

Ny poddserie om samhällsengagemang. Lyssna på Kurage med Förenade förorter. Finns där poddar finns.

Se finalen 2018

Trailer Ortens bästa poet 2018