Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Röster för demokratiskt deltagande

Förenade Förorter är en nationell kultur- och gräsrotsrörelse som arbetar med kultur och folkbildning med målet att stärka unga och unga vuxnas engagemang. Förenade Förorter kan återigen presentera Ortens Bästa Poet nu i höst.

Ortens Bästa Poet är äntligen tillbaka. Premiären hölls i Vivalla den 2 oktober och under hösten kommer tävlingar hållas i: Rågsved, Umeå, Bergsjön, Helsingborg, Jönköping, Borlänge, Borås och Rosengård. Finalen hålls den 11 december på Conventum i Örebro. Mer information finns på Förenade Förorters Instagramkonto (länk nedan).

Förenade Förorter jobbar framgångsrikt i utsatta områden för att kompensera för ojämlikheter och för att öka det demokratiska deltagandet.

Organisationen har rekryterat nya medlemmar och utbildat föreningar runt om i landet i ledarskap och i att leda kulturarrangemang. Från att ha varit ett nationellt nätverk bildades Förenade Förorters ungdomsförbund 2021 med en mängd medlemsföreningar och medlemmar runtom i landet.

Poeter som tidigare har deltagit i Ortens Bästa Poet runt om i landet kan erbjudas en möjlighet att utbildas till skrivledare för att hålla egna poesiworkshops. Engagemanget tas tillvara för att kanaliseras i pedagogik, poesi och berättande. Genom studiecirklar i poesi och skrivande i sina orter skapas trygga rum för kreativt skrivande där alla utvecklas på sin egen nivå.

I början av 2021 var det extra tydligt hur mycket pandemin hade påverkat Förenade Förorters organisation och verksamhet eftersom möjligheten att mötas och resa var begränsad. Under året mobiliserade de därför för att kunna genomföra den populära tävlingen Ortens Bästa Poet.

Vi samarbetar med Förenade Förorter för att verksamheten bidrar till att fler röster hörs vilket stärker demokratin.

Lyssna på poddsamtalet med Saman Sokhanran i länken nedan.

Ortens Bästa Poet är tillbaka!

Förenade Förorter kan återigen presentera Ortens Bästa Poet som en rikstäckande tävling hösten 2022. Passa på att gå på en deltävling eller ladda inför finalen.
Genom att klicka på spela upp godkänner du riktade kakor från tredjepartsleverantören av medieinnehållet
Ortens röster vidgar himlen och skapar röster vi så väl behöver när så många förvandlat människornas liv och erfarenheter till kvoter, kvantiteter och volymer. Susanna Alakoski, författare och jury i tävlingen Ortens Bästa Penna 2020