Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Våra författare

Natur & Kultur är en affärsdrivande stiftelse, vars mål är att motverka fördomar och inskränkthet. Därför har vi inget ägarkapital som åberopar maximal avkastning, utan kan agera oberoende och långsiktigt. Förutom värdegrunden och stiftelseformen är istället våra författare de verkliga tillgångarna. Vill du läsa mer om våra fantastiska författare så finns de samlade här i bokstavsordning, sorterade på efternamn.

Hitta författare

E

V E
Viktor E Frankl
A E
Andreas Ebbelind
B E
Birgitta Ecker Hoas
T E
Torun Eckerbom
A E
Anders Eckerström
Kristina Edblom
Kristina Edblom är grävande journalist på Aftonbladet där hon började 2007. Hon mottog 2018 TV-priset Kristallen i kategorin Årets granskning.
B e
Beha ed-Din
Carl-Michael Edenborg
Carl-Michael Edenborg (f. 1967) är författare, förläggare och idéhistoriker som disputerat på alkemi.
Åsa Edenfeldt
Åsa Edenfeldt är gymnasielärare i svenska, engelska och psykologi. Hon föreläser om språkutvecklande undervisning, vetenskapligt skrivande och läsundervisning.
Karl Eder
Karl Eder är leg. psykolog med KBT-inriktning och bakgrund inom barn- och ungdomspsykiatrin. Han debuterade som för fattare med romanen Gale (2013).
David Edfelt
David Edfelt är leg psykolog, handledare, utbildare och författare. Han undervisar på specialpedagogiska institutionen vid Stockholms universitet och handleder i många förskolor.
E E
Ewa Edholm
C E
Christofer Edling
Christofer Edling är sociolog verksam vid Stockholms universitet.
C E
Christin Edmark
A E
Annika Edwall
Agneta Edwards
Agneta Edwards är litteraturpedagog, författare och läsinspiratör som har tilldelats Barnboksakademins Eldsjälspris. Hon är en flitigt anlitad föreläsare för förskollärare, lärare och bibliotekarier.
Peder Edvinsson
Peder Edvinsson , skribent, och Bobo Olsson, fotograf, har gjort många reportage tillsammans publicerade i populärkulturella magasin. Deras fokus har alltid varit möten med folk, platser och företeelser.
Negra Efendic
Negra Efendić (född 1980) är reporter på Svenska Dagbladet med särskilt fokus på migrations- och integrationsfrågor. Jag var precis som du är hennes första bok på Natur & Kultur.
I E
Ingrid Eggimann-Jonsson
Ingrid Eggimann-Jonsson är textilkonstnär, utbildad vid Konstfack, och har haft utställningar både i Sverige och utomlands. Hon leder även kurser och studiecirklar i broderi och vävning.
H E
Henry Egidius
Henry Egidius har mångårig erfarenhet av undervisning, pedagogiskt utvecklingsarbete samt lärar- och handledarutbildning. Han är författare till ett stort antal böcker och uppslagsverk inom psykologi och pedagogik.
M E
Magnus Ehinger
Anna Ehn
Anna Ehn
Anna Ehn är journalist och författare, bosatt i Uppsala. Hon debuterade 1995 och har sedan dess skrivit böcker för barn, unga och vuxna, både fakta och fiktion.
B E
Billy Ehn
J E
Jill Ehrenreich May
C E
Christian Eidevald
A E
Anna Eikeland
Anna Eikeland är intensivvårdssjuksköterska och fil. kand i vårdvetenskap. Hon är även högskolelektor vid Högskolan i Oslo och Akershus.
Mikael Einarsson
Mikael Einarsson är kökschef på Frantzéns nya storsatsning Brasseri Astoria i Stockholm. Mikael har lång erfarenhet från de klassiska köken genom restauranggruppen Leijontornet, Pontus in the Greenhouse och´Skebo Herrgård.
Lena Einhorn
Lena Einhorn är författare och regissör. Hennes senaste roman Madeleine F ., som kom ut 2016, fick omdömet "spännande som en psykologisk thriller".
Stefan Einhorn
Stefan Einhorn är professor och ordförande vid Centrum för social hållbarhet vid Karolinska Institutet, överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset och flitigt anlitad föreläsare inom bland annat etik. Med en rad uppmärksammade och framgångsrika böcker, bland annat bästsäljaren Konsten att vara snäll , har han vunnit en hängiven läsekrets.
G E
Göran Ejeman
K E
Klara Ejemyr
Klara Ejemyr har gått i mormors gamla klänningar och komponerat egna bakverk sedan barnsben och gått vägen om varmköket till sötsakerna. Nuförtiden brinner hon för vackra bakverk, sin son och att mecka med sin Volvo Amazon.
M E
Morten Ejrnoes
Daniel Ek
Daniel Ek är legitimerad psykolog med ACT-inriktning och arbetar som föreläsare och mindfulnesslärare. Han är även medgrundare till Vänskapslabbet, som tillhandahåller färdighetsträning i konsten att stärka relationer.
S E
Stina Ekblad
M E
Maria Ekblom
Maria Ekblom är neurofysiolog och legitimerad sjukgymnast. Hon har forskat i cirka 20 år om hur nervsystemet kontrollerar rörelser och hur den neuromuskulära kontrollen påverkas av uttröttning och träning.
Ulrika Ekblom
Ö E
Örjan Ekblom
Örjan Ekblom är fysiolog och folkhälsovetare. Under 20 år har han studerat om, hos vilka och varför fysisk aktivitet kan stötta eller återställa hälsa i vid bemärkelse.
T E
Thomas Ekbom
Thomas Ekbom är både nationellt och internationellt anlitad expert på kriminalvårdsfrågor med fyrtio års erfarenhet som personalutbildare med mera inom Kriminalvården.
Johanna Ekdahl
Johanna Ekdahl är leg. psykolog och docent inom psykologi på Mittuniversitetet i Östersund. Sedan drygt tio år arbetar hon med och forskar om sexuella svårigheter.
B E
Bo Ekehammar
Bo Ekehammar är professor i psykologi vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet.
H E
Hans-Eric Ekengren
Stefan Ekengren
Stefan Ekengren är köksmästare på Hantverket i Stockholm. Han är också krönikör i Gourmet .
Kristina Ekero Eriksson
Kristina Ekero Eriksson är vetenskapsjournalist med ett förflutet som arkeolog och intendent på Historiska museet i Stockholm. Hon har varit programledare för historiska dokumentärer på SVT och medverkar i tidskrifter som Populär Arkeologi och Populär Historia.
S E
Steven Ekholm
Ivana Eklund
Ivana Eklund, verksam sfi-lärare sedan 2007 på Komvux/sfi Eskilstuna. Ivana arbetar som lärare på studieväg 1 kurs A/alfa.
L E
Lotta Eklund
T E
Théreés Eklund
T E
Théreés Eklund
Å E
Åsa Eklund
E E
Erika Eklund Wilson
M E
Mats Eklycke (fd Fredriksson)
Mats Eklycke är gymnasielärare i engelska.
Erica Eklöf
Erica Eklöf är specialpedagog och språkutvecklare med uppdrag som kvalitetsstödjare i Halmstads kommun. Hon ingår i Skolverkets/NCS referensgrupp och har uppdrag som sakkunnig på Kulturrådet och Svenska akademien.
Johan Eklöf
Johan Eklöf är disputerad biolog och en av Sveriges främ­sta experter på fladdermöss. Han bor i Västergötland och arbetar som naturvårdare och copywriter.
Thomas Eklöf
Thomas Eklöf är beteendevetare med yrkesexamen inom rekrytering. Han är verksam som HR- och managementkonsult och han hjälper företag med rekrytering, employerbranding, förändringsprocesser och ledarskapsutveckling.
J E
Jessica Ekman
B E
Börje Ekstig
A E
Andreas Ekström
J E
Johanna Ekström
Elaine Eksvärd
Elaine Eksvärd har en fil. kand. i retorik, är retorikkonsult och en mycket filitigt anlitad föreläsare. Hon anlitas ofta av tv och tidningar för att kommentera hur retorik används i samhällsdebatten.
K E
Klara Ekvall
I E
Ingrid Elam
Carsten Elbro
Carsten Elbro är professor i läsinlärning vid Köpenhamns universitet, en internationellt välkänd läsforskare.
Gunilla Eldh
Gunilla Eldh är medicinjournalist och matskribent och har bevakat forskningen och debatten om matvanor, motion och hälsa i bland annat Dagens Nyheter. Hon har skrivit böckerna Hjärnkoll på vikten (2010), Hjärnkoll på maten (2011), Hjärnkoll på värk och smärta (2012) och Hjärnkoll på skolan (2014) tillsammans med Martin Ingvar, samt kokboken GI & LCHF Deluxe.
K E
Karin Elffors
M E
Margareta Eliasson
M E
Mona Eliasson
Mona Eliasson är professor emerita i psykologi vid Uppsala universitet. Hon är verksam där som lärare och forskare vid psykologiska institutionen och Centrum för kvinnoforskning, vars chef hon var 1982-89.
Y E
Yngve Eliasson
R E
Rosmari Eliasson-Lappalainen
Rosmari Eliasson-Lappalainen är professor emerita i socialt arbete vid Lunds universitet.
U E
Ulrica Elisson Grane
Roger Ellmin
Roger Ellmin är legitimerad psykolog och har i många år arbetat inom skolan. Han har tidigare skrivit flera böcker och en rad artiklar och rapporter om portfolio, ledarskap och arbetsmiljö m.m.
Ylva Ellneby
Ylva Ellneby är förskollärare, specialpedagog, författare och omtyckt föreläsare. Hon har lång och bred erfarenhet av förskolan och brinner för barns rätt till utveckling.
Marcus Elmerstad
Marcus Elmerstad är bildjournalist. 2008 mottog han Hasselbladstiftelsens stipendium i naturfotografi.
Bo Hejlskov Elvén
Bo Hejlskov Elvén är leg. psykolog och efterfrågad som handledare, utbildare och föreläsare inom lågaffektivt bemötande. Han är författare till flertalet böcker om lågaffektivt bemötande inom olika områden.
Å E
Åsa Elwér
H E
Helene Elvstrand
Helene Elvstrand är docent i pedagogiskt arbete vid Linköpings universitet. Hon har sedan början av 2000-talet bedrivit forskning om bland annat barns rättigheter, delaktighetsfrågor och fritidshemmets praktik och villkor.
Bengt-Erik Engholm
Bengt-Erik Engholm (född 1959) är författare och har utgivit en lång rad titlar på Natur & Kultur. Förutom fakta om fladdermöss, skelett, havsvidunder, snor och löss (med bilder av Jojo Falk) har han tillsammans med Jonna Björnstjerna tidigare släppt Riktiga vikingar.
Peter Englund
Peter Englund är filosofie doktor och docent i historia. Han var professor vid Dramatiska Institutet 2001–2006.
V E
Viktor Englund
J E
Jens Engman
J E
Joanna Engstedt
A E
Annette Engström
J E
Josefine Engström
J E
John Engvall
M E
Mia Engvén
L E
Lotta Engzell-Larsson
I E
Inger Enkvist
Inger Enkvist är professor emerita i spanska, Lunds universitet, utbildningskommentator i bl.a. Svenska Dagbladet och författare till bland annat Latinamerikanska ikoner .
Anna Enquist
Anna Enquist (f. 1945) är en av Hollands största författare.
Karin Enqvist
Karin Enqvist är socionom och leg. psykoterapeut och har arbetat med människor och samtal i över 30 år. www.karinenqvist.se
Alvaro Enrigue
Álvaro Enrigue (f. 1969) har jämförts med Roberto Bolaño, David Foster Wallace och Jorge Luis Borges.
L E
Lennart Enwall
Författare till bland annat PULS 4-6 Biologi Människan och PULS 1-3 NO-boken .
Elissa Epel
Elissa Epel är hälsopsykolog med mångårig erfarenhet av åldrandes processer och dess hälsoaspekter.
Elisabet Ericson
Elisabet Ericson från Sundsvall, gick ut programmet för illustration och grafisk design vid Konstfack 2015. Hon är bosatt i Stockholm och frilansar som illustratör.
L E
Lisa Ericson
Lisa Ericson drömde om ett eget företag med smak och stil, och grundade Pärlans konfektyr 2010. I dag säljs den lilla kolafabrikens sötsaker över hela landet, och når ständigt nya kunder – bland såväl gammal som ung.
M E
Malin Ericson
Åse Ericson
Åse Ericson är frilansjournalist. Hon driver en gård med uppfödning av islandshästar, är B-instruktör och unghästtränare samt undervisar i hästföretagande vid Biologiska Yrkeshögskolan i Skara.
L E
Lars Ericson Wolke
B E
Björn Ericsson
A E
Anna Ericsson-Nordh
L E
Lars Eriksen
B E
Bente Eriksen Hagtvet
E E
Erik H Erikson
Bo Eriksson
Catrin Eriksson
D E
Dixie Eriksson
Ester Eriksson
Ester Eriksson är konstnär och serietecknare och har bl a gett ut Jag, Esters rester och Det finns ingenstans att fly . Tillsammans med Kristina Sigunsdotter belönades hon med Augustpriset 2020 – årets svenska barn- och ungdomsbok för Humlan Hanssons hemligheter .
Fredrik Eriksson
Fredrik Eriksson är en av våra mest erkända kockar, med utnämningar som Årets kock och Kockarnas kock i ryggen. Han har tidigare medverkat i ett tiotal kokböcker, och har skrivit bl.a.
Gunnar Eriksson
Gunnar Eriksson driver sedan 2003 företaget Kompostcenter där han tidigare var anställd i ca sex år. Han har de flesta tillverkares produkter, kan marknaden och arbetar lite som en folkbildare.
Inger Eriksson
Inger Eriksson är professor i pedagogik med inriktning mot lärande och läroplansteori och docent i didaktik vid Stockholms universitet.
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson är matematiklärare och medförfattare till Singma matematik åk 4-6.
Jeanette Eriksson
Jeanette Eriksson är född 1961. När jag blir stor är en självupplevd roman som skildrar incest från barnets perspektiv.
J E
Johan Eriksson
Mariana Eriksson
Mariana Eriksson är universitetslektor i textil med inriktning på vävnad vid Uppsala universitet.
Michaela Eriksson
Grundskollärare med inriktning på svenska och svenska som andraspråk i åk 1-7 med lång erfarenhet av undervisning på mellanstadiet. Michaela arbetar idag som biträdande rektor i Håbo kommun.
M E
Monica Eriksson
N E
Nomie Eriksson
T E
Teresa Eriksson
T E
Thérèse Eriksson
Thérèse Eriksson, född 1982, är beteendevetare och har en fil kand i psykologi. Hon är också verksam som föreläsare och debattör.
Thord Eriksson
Thord Eriksson (f. 1966) är journalist och författare till reportageboken Dom som stod kvar.
K E
Katarina Eriksson Barajas
Katarina Eriksson Barajas är professor i pedagogik vid institutionen för beteendevetenskap och lärande vid Linköpings universitet.
A E
Anna-Lena Eriksson Gustavsson
Patrik Erixon
Patrik Erixon är matematik- och fysiklärare på Vägga Gymnasieskola i Karlshamn. Han har gått en forskarutbildning inommatematikdidaktik och har stor erfarenhet av arbete med tekniska hjälpmedel och bedömningar av olika slag.
Magnus Erlandsson
Magnus Erlandsson, fil.dr i statsvetenskap och universitetslektor i ledarskap vid institutionen för Skolutveckling och ledarskap på Malmö högskola. Erlandsson forskar för närvarande om den svenska skolans styrning, organisation och ledarskap.
Jesper Ersgård
Jesper Ersgård är lärare, författare och utbildningskonsult. Han föreläser runt om i landet i alla skolformer och håller kurser för lärare om bedömning, språkutveckling och synligt lärande.
H E
Hervor Ersman
Hervor Ersman har i många år arbetat med lärarutbildning inom det textila området vid Göteborgs universitet. Inom ämnesområdet klädformgivning har Hervor ägnat särskilt intresse åt mönsterkonstruktion.
Shora Esmailian
Shora Esmailian arbetar som journalist och är medförfattare till böckerna Iran on the Brink (2007, Pluto Press) och Sprängkraft i Iran (2005, Federativs förlag). Båda böckerna är skrivna tillsammans med Andreas Malm.
Johan Espersson
Johan Espersson är utbildad vid Biskops-Arnös författarskola och romandebuterade med Kungsbacka ultras 2020. ”I själva språket finns ett hjärta”, skrev Sydsvenskans recensent om denna roman som också kallades ”glimrande” (SvD), ”levande” (Sydsvenskan) och ”en stark berättelse … med en annorlunda och intressant episk teknik” (Borås tidning).
Gunilla Essén
Gunilla Essén är förskollärare, grundskollärare, pedagogista och föreläsare. Hon är verksam inom förskola och skola i Sigtuna kommun.
R E
Ragna Essén
P E
Péter Esterházy
R E
Robin Etherington
N E
Nils Etzler