Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Ett samarbete som motverkar falska nyheter

Forskning & Framsteg är en populärvetenskaplig tidskrift med målet att tillgängliggöra kunskap för en intresserad allmänhet.

Natur & Kulturs stöd går till två forskarredaktörer som ska arbeta för att få forskare att skriva egna texter om sina ämnen. Redaktörerna tar emot artikelförslag från forskarna och arbetar uppsökande på svenska lärosäten för att knyta nya forskare till tidningen.

De två forskarredaktörerna är journalisterna Per Snaprud och Lina Wennersten Bergner. Fokus har varit att låta forskare komma till tals och kommentera aktuella händelser i samtiden. Under vinjetten Forskarkommentar har initierade forskare bidragit med ämnets bakgrund, analys och möjliga lösningar. Artiklarna har handlat om bland annat alkoholberoende, skogens koldioxidutsläpp, virusläcka från laboratorier, skyfall och översvämningar i svenska städer samt krisen i Ukraina. Inte sällan har forskarna kommenterat varandra och en debatt har uppstått. Mest uppmärksamhet fick KI:s namnändringsprojekt och debatten om SVT:s programserie Slaget om skogen.

Vi samarbetar med Forskning & Framsteg för att de sprider forskning om samhällsaktuella ämnen.