Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Våra författare

Natur & Kultur är en oberoende stiftelse som verkar för främjar bildning, kultur och humanistiska värden. Vår verksamhet och vårt överskott ska göra skillnad i samhället.

Hitta författare

F

Anders Fager
Anders Fager är författare och spelkonstruktör. Han skriver allt från skräckberättelser till seriemanus och dramatik.
Veronika Fagerberg
Veronika Fagerberg är specialistpsykolog inom hälsopsykologi med inriktning mödra- och barnhälsovård. Hon är verksam inom MHV/BHV och ordförande i styrelsen för Nationella yrkesföreningen för psykologer inom mödra- och barnhälsovård vid Psykologförbundet.
Åse Fagerlund
Åse Fagerlund är filosofie doktor, neuropsykolog och psykoterapeut. Vid Samfundet Folkhälsans forskningscentrum, enheten för folkhälsoforskning i Helsingfors, leder hon sedan 2015 en forskagrupp som forskar i metoder att stärka välbefinnande hos barn, unga och vuxna, med mycket goda resultat.
P F
Pia Fahlgren
S F
Sandra Fahlgren
C F
Claudia Fahlke
Claudia Fahlke (1964–2020) var leg. psykolog och professor i psykologi vid Psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet.
Johan Falk
Johan Falk är tidigare vetenskapsjournalist, lärare och webbutvecklare. Idag arbetar han med frågor om AI och utbildning på nationell nivå.
Jojo Falk
Jojo Falk har arbetat som illustratör sedan 1994. Förutom att illustrera böcker har hon även gjort uppdrag för Kamratposten och Arla.
K F
Katarina Falk
Stefan Falk
Stefan Falk har arbetat på McKinsey & Company och som ledare inom större företag. Idag arbetar han som resultat- och utvecklingshandledare för chefer inom näringslivet, elittränare och idrottsutövare.
S F
Sofia Falkenhem
L F
Lilian Falkenland
R F
Rolf Falkenland
Erica Falkenström
Erica Falkenström är fil.dr i pedagogik och forskare i organisationsetik vid Institutet för Framtidsstudier. Erica Falkenström föreläser inom Etik och ledarskap inom offentlig sektor Boka föreläsning/kontakt: erica@falkenstroms.se
Carl Åke Farbring
Carl Åke Farbring är en förgrundsgestalt inom MI i Sverige och har under många år arbetat med, lärt ut och utvecklat metoden. Han har genomfört den hittills största implementeringen av MI i en organisation och är aktiv medlem av (MINT) sedan 1999.
Maria Farm
Maria Farm är leg. psykolog och leg. psykoterapeut med egen mottagning i Stockholm. Hon har tidigare skrivit bästsäljande böcker om bland annat sorg och fobier.
Anneli Farnsworth von Cederwald
Anneli Farnsworth von Cederwald, leg. psykolog och industridoktorand på Linnéuniversitetet, arbetar på en vårdcentral i Malmö. Anneli föreläser inom: Implementering av insatser och psykologisk behandling i primärvården | Fokuserad psykologisk behandling Boka föreläsning/kontakt: anneli.von.cederwald@integreradprimarvard.se
A F
Athena Farrokhzad
Carina Fast
Carina Fast är lågstadielärare, fil.dr i pedagogik och författare. Hon har under många år undervisat förskollärare och lärare om barns läs- och skrivutveckling samt i muntligt berättande.
J F
Johan Fastbom
Micaela Favilla
Micaela Favilla är illustratör och författare. Främst gör hon illustrationer till barnböcker och läromedel, men även till serier, spel, pysselböcker och korsord.
Mohammad Fazlhashemi
Mohammad Fazlhashemi är professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet. Hans intresseområden innefattar kulturmöten, mångfald och islam, ämnen som han också ofta debatterar i det offentliga.
Lisa Feldman Barrett
Lisa Feldman Barrett är professor i psykologi vid Northeastern University och knuten till Harvard Medical School och Massachusetts General Hospital. Hon är en välmeriterad forskare och har mottagit National Institutes of Health’s pionjärpris för sin omvälvande forskning om känslor och hjärnan.
J F
Jean-Loup Felicioli
Jean-Loup Felicioli är född i Albertville, Frankrike. Han är grafiker och animatör bl.a. för långfilmen Une vie de chat ( Ett kattliv, 2010) som fick en Oscar för bästa animation och Un plan d’enfer ( En helvetes plan, 2015) utvald till kortfilmspriset i Cannes.
Ingela Felth Sjölund
Lågstadie- och speciallärare med lång yrkeserfarenhet och specialkompetens i läs- och skrivinlärning, dyslexi och tal- och språkutveckling.
Henok Fentie
Henok Fentie och Karl Grandin driver sedan 2010 ölmärket Omnipollo. Deras öl Russian Roulette sålde slut på tre dagar och är den högst rankade svenska IPA:n genom tiderna.
E F
Elisabeth Fernell
Elisabeth Fernell är överläkare i barnneurologi och habilitering samt professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Göteborgs universitet, Gillbergcentrum.
Ann Fernholm
Ann Fernholm disputerade i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet och har arbetat som vetenskapsjournalist i 20 år, bland annat för DN, SvD, SVT, Fokus och Forskning & Framsteg. Hon utnämndes till årets vetenskapsjournalist 2010.
J F
Jesper Festin
S F
Stig Fhanér
A F
Annika Finér
M F
Maria Fischer
D F
Douglas Fisher
Douglas Fisher är filosofie doktor, professor i pedagogiskt ledarskap vid San Diego State University och lärarledare vid Health Sciences High & Middle College.
Anna Fiske
Anna Fiske är illustratör, bilderboksförfattare, serietecknare och bildkonstnär. Hon har fått många priser och utmärkelser för sitt kreativa och nyskapande arbete inom barnboksfältet och har bland annat varit nominerad till Alma-priset.
L F
Lindsey Fitzharris
L F
Lise-Lott Fjell
Lena Flaten
Lena Flaten driver Flammans Skafferi i Storlien och brinner för mathantverk. Att ”ta vara på” är Lenas signum och det som utmärker hennes matfilosofi.
Håkan Fleischer
Håkan Fleischer är fil.dr i pedagogik och fil.mag. i medie- och kommunikationsvetenskap. Han har lång erfarenhet av undervisning på högskola och universitet och leder kurser och workshops i studieteknik.
Astrid Flemberg-Alcalá
Astrid Flemberg-Alcalá (f. 1946) är utbildad sjuksköterska men ägnar sig idag helt åt sitt skrivande.
Kristofer Flensmarck
Kristofer Flensmarck är en av våra mest intressanta nya författare. Som poet har han bland annat utkommit med samlingen Almanacka .
Harry Fletcher-Wood
Harry Fletcher-Wood är Associate Dean vid Ambition Institute, London. Han har arbetat ett tiotal år ute på olika skolor som lärare, fortbildningsansvarig/ansvarig för professionell utveckling och forskare.
Ida Flink
Ida Flink är leg. psykolog och professor i psykologi, verksam vid Institutionen för sociala och psykologiska studier vid Karlstads universitet
Pär Flodin
Pär Flodin har doktorerat inom kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet. Där är han nu verksam forskare inom psykiatrisk epidemiologi och kartlägger den psykiska ohälsans utbredning och orsaker.
K F
Katarina Florin
Katarina Florin är fil.mag. i specialpedagogik och arbetar som adjunkt vid Högskolan i Gävle. Hon har drygt 20 års erfarenhet som specialpedagogik i grundsärskolan och gymnasiesärskolan.
Ingrid Flygare
Ingrid Flygare är illustratör och författare och har medverkat i strax under hundratalet böcker och läromedel. Ingrid har arbetat med barnkultur på många andra sätt genom workshops, spel, föreläsningar och strävar alltid efter att se saker ur barnens perspektiv.
Torbjörn Flygt
Torbjörn Flygt en av våra främsta prosaister. Han slog igenom med Augustbelönade Underdog (2001), som fick sin fortsättning i Outsider (2011).
E F
Edna B. Foa
Edna B. Foa är professor i klinisk psykologi vid University of Pennsylvania.
Anna Fock
Anna Fock tilldelades Borås Tidnings debutantpris och Katapultpriset för sin debutroman Absolut noll (2013). För sin tredje roman Väderfenomen nominerades hon till Augustpriset och tilldelades Tidningen Vi:s Litteraturpris 2019. " Väderfenomen är en otäck och välskriven roman om ett kärnkraftshaveri i Sovjetunionen, med verklighetsbakgrund.
Hanne Fokdal Barnekow
Hanne Fokdal Barnekow är journalist, bosatt i Stockholm och änka efter Christoffer Barnekow.
Kristofer Folkhammar
Kristofer Folkhammar är författare och kritiker. 2015 utkom den uppmärksammade romanen Magisterlekarna, som nu blir film.
E F
Elisabeth Forell
U F
Ulla Forinder
T F
Torbjörn Forkby
Torbjörn Forkby är docent i socialt arbete och verksam vid Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet, samt FoU i Väst.
Anna Forsberg
Anna Forsberg är leg. sjuksköterska och professor i vårdvetenskap med inriktning mot organtransplantation vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus. Hon har 30 års erfarenhet av att vara sjuksköterska och 20 års erfarenhet av utbildning och handledning på både grundnivå och avancerad nivå.
C F
Christina Forsberg
C F
Christina Forsberg
Christina Forsberg är utbildad socionom och har arbetat inom socialtjänst, kriminalvård, primärvård och psykiatri. Idag är hon också utbildad vårdlärare och undervisar i ämnena psykologi, psykiatri, etik och specialpedagogik.
L F
Lars Forsberg
M F
Maria Forsberg
Monika Forsberg
Monika Forsberg är illustratör och animatör med uppdrag för bland annat Unicef. Monika är bosatt i London.
T F
Tina Forsberg Kankkunen
Margareta Forsbäck
Margareta Forsbäck har arbetat många år inom hela grundskolan både som klasslärare och speciallärare. Hon har även undervisat i matematikdidaktik vid lärarutbildningen samt med fortbildning.
H F
Helen Forsgren
Maria Forsgren
Maria Forsgren är konsult och verksam inom ledarutveckling och förändringsarbete. Hon hjälper organisationer – inom tillverkningsindustri, detaljhandel, tjänsteföretag och offentlig verksamhet – att nå resultat genom hållbara beteendeförändringar.
Ebba Forslind
Ebba Forslind (född 1985) gick ut Konstfack 2013 och har därefter arbetat som författare och illustratör och gett ut flertal böcker. Debuten Jättejättebråttom (2017) nominerades till Elsa Beskow-plaketten.
Karin Forslund Frykedal
Karin Forslund Frykedal är professor i pedagogik vid Högskolan Väst och biträdande professor vid Linköpings universitet. Hennes forskning rör frågor om sociala processer, ledarskap och lärande i utbildningssammanhang där gruppen är i fokus.
Lina Forss
Lina Forss debuterade 2005 med den delvis självbiografiska Vildängel . Hallonbäcken är hennes andra roman och fortsättningen på den uppmärksammade debutromanen.
Martin Forster
Martin Forster är legitimerad psykolog med KBT-inriktning och har de senaste åren arbetat med föräldrastöd i olika former. Hans forskning vid Uppsala universitet handlar om att hjälpa föräldrar och lärare att hantera konflikter med barn.
H F
Hannes Fossbo
David Foster Wallace
David Foster Wallace (1962–2008) föddes i Ithaka, New York och växte upp i Illinois. Han studerade engelska och filosofi vid Amherst College och innehade en professur i kreativt skrivande vid Pomona College i Claremont, Kalifornien.
Paula Fox
Paula Fox (född 1923) är en av efterkrigstidens främsta amerikanska författare. Hon gav ut ett halvdussin romaner från sent sextiotal fram till åttiotalet, men fick aldrig något riktigt publikt genombrott trots översvallande kritik.
Henrik Francke
Henrik Francke är skribent, redaktör och nybliven täljentusiast. För Natur & Kultur har han tidigare skrivit boken Expedition mathantverk .
Elisabeth Frank
Elisabeth Frank är fil.dr i pedagogik och lärarutbildare vid Linnéuniversitetet. Hon har mångårig erfarenhet som lågstadie- och speciallärare.
J F
Jenny Franke Wikberg
Malin Fransson
Malin Fransson arbetar som adjunkt på Institutionen för ämnesdidaktik vid Stockholms universitet och som biträdande rektor på en högstadieskola i Stockholm. Hon har lång undervisningserfarenhet i svenska och svenska som andraspråk från mellan- och högstadiet.
Carin Franzén
Carin Franzén är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och är tillsammans med Håkan Möller huvudredaktör för Natur & Kulturs litteraturhistoria, 2021 .
Kevin Frato
Kevin Frato är huvudförfattare till läromedelsserierna Wings för årskurs 7–9 och Echo för gymnasiet. Han har under många år undervisat i engelska, litteratur och kreativt skrivande.
Görel Fred
Görel Fred är socionom och leg psykoterapeut, specialiserad på familjeterapi och har arbetat i 20 år med relationer mellan barn och vuxna.
E F
Elisabet Fredholm
L F
Lie Fredlund
Anna Fredriksson
Anna Fredriksson är socionom och frilansjournalist, och författare till boken Ett annat hemma, om samhällets ansvar för placerade barn . Hon är redaktör för tidskriften Socialpolitik.
U F
Ulf Fredriksson
Ulf Fredriksson är docent i pedagogik vid Stockholms universitet och var ansvarig för läsförståelse 2008–2016 i PISA.
A F
Arthur Freeman
L F
Lars W. Freij
J F
Johanna Frejd
S F
Sten Frennberg
Sigmund Freud
Sigmund Freud (1856-1939), psykoanalysens grundare, har haft en stor betydelse för den västerländska idévärlden. Sigmund Freud satte med sina teorier om människans själsliv sin prägel på tänkandet inom skilda områden i hela världens kulturliv.
N F
Nancy Frey
Nancy Frey är filosofie doktor och professor i pedagogiskt ledarskap vid San Diego State University.
Rebecka Frey
Rebecka Frey är legitimerad veterinär och hudspecialist. Hon är också internationell avelsdomare på islandshästar.
Emma Frey-Skøtt
Emma Frey-Skøtt har en bakgrund som lärare i Tensta. Hon är barn- och ungdomsboksförfattare med specialisering på lättläst och arbetar även med läromedel som projektledare.
Peter Friberg
Peter Friberg är leg. psykolog och arbetar med utbildning och utveckling inom skola och socialt arbete.
A F
Anna Fridell
Anna Fridell är leg. psykolog och doktorand på KIND, KI. Anna leder grupper inom barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm samt utbildar och handleder andra kliniker i gruppbaserad social färdighetsträning för barn och ungdomar med autism utifrån metoden Kontakt.
S F
Sven Fridén
A F
Anders Fridfeldt
Anders Fridfeldt är universitetsadjunkt i naturgeografi, lärarutbildare och ansvarig för geografiprogrammet vid Stockholms universitet samt kursutvecklare vid Skolverket.
Magnus Fridh
Magnus Fridh började meditera i tonåren och har genom studier i buddhism och indologi fördjupat sig inom ämnet. Han undervisar grupper i Ashtangayoga, mindfulness och meditation och är även en av grundarna till Mindfulness Appen.
Hédi Fried
Hédi Fried (1924-2022) var författare och psykolog. Hon var djupt engagerad i att arbeta för demokratiska värderingar och mot rasism, och utgick i det arbetet från sina egna erfarenheter från Förintelsen.
Saul Friedländer
Saul Friedlander föddes 1932 i Prag. Han är professor i historia vid University of California och en ledande auktoritet på Tysklands historia under nazitiden.
Maria Friedner
Maria Friedner är journalist och författare. Hon arbetar på bibliotek och bor i ett torp i Småland med en man, två tonåringar, en okänd mängd husspindlar och ett spöke.
Ann Frisén
Ann Frisén är professor i psykologi vid Göteborgs universitet och leg. psykolog. Hennes forskning rör ungdomars och unga vuxnas utveckling och livsvillkor – med speciellt fokus på identitet, kroppsuppfattning och mobbning.
Johan Fritzell
Johan Fritzell är hemmarökaren som efter en 40-kris utan någon egentligen plan köpte en jättesmoker, vilket mynnade ut i en bbq-restaurang med tillhörande cateringverksamhet, en agentur för smokers och klippkort på flyget till Texas.
E F
Erich Fromm
Anna Froster
Anna Froster är biolog, journalist och författare. Hon har arbetat bland annat för Forskning & Framsteg och Sveriges natur och har skrivit ett tiotal böcker, senast Vatten – om att värdera det ovärderliga .
Alan E. Fruzzetti
Alan E. Fruzzetti är psykolog, professor emeritus vid University of Nevada och chef för Training in Family Services vid McLean Hospital, där han även är chef för DBT Adherence, 3East DBT Programs.
J F
Jonas Frykman
M F
Malin Fryknäs
Tore Frängsmyr
Peter Fröberg Idling
Peter Fröberg Idling fick stor uppmärksamhet med sin debut Pol Pots leende 2006, och blev nominerad till August­priset med Sång om den storm som ska komma (2012). Båda böckerna har översatts till ett tiotal språk.
Gabi Frödén
Gabi Frödén är bosatt i Glasgow och arbetar som illustratör. Hon har även arbetat som sångare i en cirkus samt drivit låtskrivarworkshops i fängelser.
H F
Helena Fuhrman
Arianna Funk
Arianna Funk har en master i modevetenskap och examen från Handarbetets Vänners Skola där hon idag arbetar som lärare. År 2017 fick hon sitt gesällbrev i vävning.
Ambjörn Furenhed
Ambjörn Furenhed är förstelärare vid Folkungaskolan Linköping. Han har lång erfarenhet av att arbeta med vetenskaplighet och kunskapssyn ur ett klassrumsnära och kollegialt perspektiv.
B F
Ben Furman
T F
Tomas Furmark
Tomas Furmark är professor i psykologi vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet.
Ann-Christin Furu
Ann-Christin Furu är projektforskare inom småbarnspedagogik vid Åbo Akademi. Som medlem i nationella, nordiska och internationella forskargrupper med fokus på hållbarhetspedagogik, relationell pedagogik och yngre barns möjligheter att leva goda liv, ligger hennes forskningsintresse på hållbarhetsarbete, professionalism och kollegial utveckling, samtv verksamhetskulturen på daghem och förskolor.
B F
Bo Furugren
Bo Furugren är en mycket kunnig hästmänniska och en av landets främsta experter på hästars färger. Det är han som skrivit häst- och riduppslagsorden i NE, där han även medverkat med illustrationer.
Hans Furuhagen
Hans Furuhagen är fil dr, professor, historiker och en välkänd radioprofil. Han har skrivit en lång rad populärvetenskapliga böcker om historia, bland andra Rom.
E F
Eva Fylking
H F
Helene Fägerblad
K F
Kerstin Fälldin
Kerstin Fälldin är socionom och enhetschef vid Överförmyndarnämnden i Stockholm, där hon handlägger frågor om godmanskap respektive förvaltarskap och rekryterar personer till uppdrag. Hon är även författare till God man eller förvaltare - en praktisk handbok.
Håkan Fällman
Håkan Fällman har arbetat med kött i stort sett hela sitt liv. Som pojke jobbade han extra hos sin pappa, som hade ett företag som levererade kött till restauranger.
T F
Tommie Fälth