Natur & Kulturs kulturpris

Laleh Pourkarim tilldelas Natur & Kulturs kulturpris för sitt unika uttryck och för att hon både i sitt budskap och till sin person är en stark förebild. Priset har delats ut sedan 1974 och prissumman har i år höjts till 400 000 kronor.

Juryns motivering
Laleh Pourkarim tilldelas Natur & Kulturs kulturpris 2019 för att hon som musiker, låtskrivare och självständig artist förmår beröra människor i alla åldrar. Laleh skapar sitt eget unika uttryck i gränslandet mellan pop, rapp och visa, där texterna kan berätta om förorten, bostadsköer och fotbollsplaner, men samtidigt ha en poetisk lyskraft som öppnar sig mot frågor om livet, döden och om att förvalta sina möjligheter. Hennes musik spelas vid stora konserter likaväl som vid skolavslutningar och begravningar. Både i sitt budskap och till sin person är Laleh Pourkarim en stark förebild.

Laleh Pourkarim föddes i Iran 1982 och har sedan dess varit bosatt i Azerbajdzjan, Minsk, Berlin och Göteborg innan hon flyttade till Los Angeles för ett par år sedan. Förutom att vara en av Sveriges mest uppskattade artister är Laleh idag ett välrenommerat namn både som låtskrivare och musikproducent. Förutom att dra storpublik vid konserter spelas Lalehs musik på likväl konfirmationer, bröllop som begravningar. Hennes låtar Goliat och Bara få va mig själv har blivit en viktig del av skolavslutningarna i Sverige och sjungs av både gamla och unga. Laleh har tilldelats fem Grammis för sina bedrifter och i år släpper hon sitt sjunde album.Foto: Anja Callius
Laleh Pourkarim tar emot Natur & Kulturs kulturpris av vd Per Almgren och då kommer en barnkör in för att sjunga Lalehs Goliat. Prisutdelningen ägde rum i Stockholm den 16 maj och många av gästerna rördes till tårar.


__________________

Natur & Kulturs kulturpris delas ut till en eller flera personer som har gjort en väsentlig insats på kulturområdet. Förutom pengarna och äran får varje vinnare bronsskulpturen Kunskapens träd av konstnären Ernst Nordin. För väsentliga insatser inom kulturområdet innebära att priset kan ges till personer inom en mängd olika yrken, som författare, publicister, regissörer, fotografer, konstnärer, journalister, artister, koreografer och forskare. 

Natur & Kulturs kulturpris har delats ut sedan 1974 och prissumman är 400 000 kronor 2019.

Medarbetare i Natur & Kultur får årligen nominera kandidater till Kulturpriset för kulturpriskommittén som består av ledamöter ur Natur & Kulturs styrelse:
Kjell Blückert, vd för Ragnar Söderbergs stiftelse
Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap
Maria Larsson, professor i psykologi
Anna Tranell, personalrepresentant Natur & Kultur
Per Almgren, vd för Natur & Kultur.

Hela styrelsen beslutar vem som får priset.