Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Kulturpriset tilldelas inspirerande dansveteraner

Mats Ek och Ana Laguna tilldelas Natur & Kulturs kulturpris 2022 för att de med sin dans och koreografi berör en stor publik och har påverkat generationer av dansare och koreografer, i Sverige och i världen. 

Tillsammans har Mats Ek och Ana Laguna skapat dans och föreställningar som levandegör allt från det enkelt vardagliga till det djupt existentiella. Genom sitt unika samarbete har de dessutom visat att en danskarriär långt upp i åren är både möjlig och önskvärd.

För 40 år sedan tilldelades Birgit Cullberg Natur & Kulturs kulturpris för att ha medverkat till att stärka och vidga intresset inom balettens område. Nu får sonen Mats Ek och hans hustru Ana Laguna samma pris.

Juryn motivering:
Mats Ek och Ana Laguna tilldelas Natur & Kulturs kulturpris 2022 för att de med sin dans och koreografi berör en stor publik och för att de har påverkat generationer av dansare och koreografer, i Sverige och i världen. Med ett universellt språk levandegör de allt från det enkelt vardagliga till det djupt existentiella, med både humor och allvar. Som förebilder visar de att en danskarriär långt upp i åren är både möjlig och önskvärd.

Mats Ek (1945) är en av Sveriges genom tiderna mest framstående koreografer och dansare. Han är son till Cullbergbalettens grundare Birgit Cullberg och skådespelaren Anders Ek. 1973 tog han plats i Cullbergbalettens kompani och var dess konstnärlig ledare 1981–1993. För Cullbergbaletten skapade han ett 20-tal verk och han bidrog till att göra kompaniet välkänt runt om i världen. Sedan 1993 har Mats Ek varit frilansande koreograf och regissör och är fortfarande efterfrågad bland världens stora dansscener.

Ana Laguna (1955) är född i Zaragoza i Spanien och engagerades som dansare i Cullbergbalettens kompani 1974. Efter flera uppmärksammade roller lämnade hon Cullbergbaletten efter 22 år för att arbeta som frilansande dansare, koreografiassistent och pedagog vid bland annat Parisoperan och Operan i Lyon. Hon har dansat med flera internationellt framstående dansare och har tilldelats prestigefyllda priser genom åren. Som första dansare utanför den Kungliga baletten fick hon hederstiteln hovdansare 2006.

Natur & Kulturs kulturpris har delats ut sedan 1974 och prissumman är på 400 000 kronor. Natur & Kulturs kulturpris delas ut till en eller flera personer som har gjort en väsentlig insats på kulturområdet. Förutom pengarna och äran får varje vinnare bronsskulpturen Kunskapens träd av konstnären Ernst Nordin. För väsentliga insatser inom kulturområdet innebära att priset kan ges till personer inom en mängd olika yrken, som författare, publicister, regissörer, fotografer, konstnärer, journalister, artister, koreografer och forskare. 

Medarbetare i Natur & Kultur får årligen nominera kandidater till Kulturpriset för kulturpriskommittén som består av ledamöter ur Natur & Kulturs styrelse. Hela styrelsen beslutar vem som tilldelas priset.