Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Våra författare

Natur & Kultur är en affärsdrivande stiftelse, vars mål är att motverka fördomar och inskränkthet. Därför har vi inget ägarkapital som åberopar maximal avkastning, utan kan agera oberoende och långsiktigt. Förutom värdegrunden och stiftelseformen är istället våra författare de verkliga tillgångarna. Vill du läsa mer om våra fantastiska författare så finns de samlade här i bokstavsordning, sorterade på efternamn.

Hitta författare

W

Lena W. Henrikson
Lena W Henrikson är verksamhetschef och arbetskonsulent. Hon arbetar med att få personer med funktionsnedsättningar i sysselsättning, arbete eller studier.
P W
Patricia Wadensjö
P W
Patricia Wadensjö
Mimmi Waermö
Mimmi Waermö är universitetslektor vid Stockholms universitet.
A W
Ann-Christine Wagner
Katia Wagner
Katia Wagner är undersökande journalist och författare. Hon har tidigare skrivit böckerna Alexandramannen , Addad på nätet , De förlorade barnen (med Jens Mikkelsen) och Pojkarna och de ensamma poliserna .
Mats Wahl
Mats Wahl är en av Sveriges främsta författare som skriver för unga. Han är född 1945 i Malmö och uppvuxen på Gotland och i Stockholm.
E W
Ebba Wahlström
Elisabet Wahlström
Elisabet är förskolechef i Nacka kommun och har tidigare arbetat som både biträdande rektor och rektor i olika skolor i Nacka. Hon har en bakgrund som mellanstadielärare, handledare för lärarstudenter och mentor.
N W
Ninni Wahlström
Ninni Wahlström är professor i pedagogik. Båda är verksamma vid Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö.
A W
Agnes Waiswa
Anna-Karin Waldemarson
Anna-Karin Waldemarson är adjunkt vid Högskolan i Skövde med inriktning mot pedagogik i arbetslivet och har omfattande erfarenhet av utbildningar i kommunikation.
Elisabet Waldenström
Elisabet Waldenström har varit gymnasielärare i spanska och svenska sedan 1970. Hon har också undervisat på Komvux och Senioruniversitetet.
A W
Anders Waldt
H W
Håkan Wallander
K W
Kerstin Wallander
Författare till PULS 4-6 Biologi Människan .
Harriet Wallberg
Harriet Wallberg är läkare och professor i fysiologi vid KI sedan 1998. Hon var rektor på KI 2004–2012 och universitetskansler 2014–2016.
H W
Helene Wallerstedt
Författaren Heléne Wallerstedt har arbetat som skolledare och har lång erfarenhet av arbete med elever i behov av särskilt stöd inom grundskola och grundsärskola.
D W
David Walliams
B W
Bitte Wallin
J W
Jimmy Wallin
Lars Wallin
Lars Wallin är barnsjuksköterska och professor i omvårdnad vid Högskolan Dalarna, där han leder forskningscentrumet Kunskapsimplementering och patientsäkerhet (KIPS).
Henrik Wallnäs
Henrik Wallnäs är författare och bibliotekarie, bosatt i Malmö. Debuten Åka buss , som nominerades till Augustpriset, och Världen utanför som kom två år senare illustrerades av Matilda Ruta.
Per Wallroth
Per Wallroth är fil. dr, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och psykoanalytiker.
E W
Erik Wallrup
Robyn D. Walser
Robyn D. Walser, fil.dr, är medansvarig för Bay Area Trauma Recovery Clinic, psykolog vid National Center for PTSD Dissemination and Training Division, samt lektor på institutionen för psykologi vid University of California, Berkeley.
L W
Lennart Warring
Taina Kantola och framlidne Lennart Warring tillhör de få i Sverige som kan de gamla språken som talades i Mesopotamien och har bland annat översatt Gilgamesheposet för Natur & Kulturs klassikerserie.
D W
Danuta Wasserman
F W
Fredrik Wastesson
Fredrik Wastesson är socionom med erfarenhet som skolkurator, socialsekreterare och familjerättssekreterare. I boken Hjälp ditt barn att klara skolan förklarar han på ett enkelt sätt vilket ansvar föräldrar och skola har för att ge eleverna förutsättning att lyckas i skolan.
Sarah Waters
Sarah Waters föddes 1966 och har bland annat givit ut de mycket uppmärksammade romanerna, Livstråden , Ficktjuven och den i det närmaste kultförklarade debuten Kyssa sammet . De två sistnämnda böckerna har också blivit filmatiserade av BBC.
Evelina Weckström
Evelina Weckström är förskollärare och ateljerista och arbetar som biträdande förskolechef i Huddinge kommun.
Li Wei
Li Wei är professor i tillämpad lingvistik vid Birkbeck College, London University, Storbritannien.
B W
Bengt Weidow
Kerstin Weigl
Kerstin Weigl är sedan 1986 reporter och kolumnist på Aftonbladet. Hon har skrivit flera böcker och belönades 2015 med Lukas Bonniers Stora Journalistpris.
Yana Weinstein
Yana Weinstein är professor i psykologi vid University of Massachusetts Lowell och grundare av The Learning Scientist.
L W
Laura Weiss Roberts
Laura Weiss Roberts, med.dr, M.A., är ordförande och “memorial professor”, vid Department of Psychiatry and Behavioral Sciences, Stanford University School of Medicine.
Jesper Weithz
Jesper Weithz romandebuterade 2012 med den kritikerrosade Det som inte växer är döende , en existentiell thriller om vårt samhälles sårbarhet. Den följdes upp av Vintersystrar 2015.
Gabriella Wejlid
Gabriella Wejlid är journalist, författare och informatör. Hon driver hjärnsajten www.huvudsidan.se och har utvecklat den interaktiva e-boken Hjärnboken.se.
Marie Wejrum
Marie Wejrum är universitetsadjunkt i svenska språket på Karlstads universitet och arbetade tidigare som förstelärare och lärare i svenska och engelska i årskurs 7-9. Marie har utvecklat moduler och arbetat med handledarutbildning inom Skolverkets kompetensutvecklingsinsats Läslyftet.
Y W
Yvonne Wengström
Yvonne Wengström är leg. sjuksköterska och professor vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet.
Bodil Wennberg
Bodil Wennberg är legitimerad psykolog har bland annat introducerat EQ, emotionell intelligens, i Sverige med boken Känslans makt . Hon har även mycket erfarenhet inom ledarskapsutveckling och idag driver hon företag som konsult inom EQ.
L W
Lena Wennberg Trolleberg
Klara Wenneborg
Klara Wenneborg är leg. logoped och certifierad beteendeanalytiker (BCBA). Hon har sedan tidigt 2000-tal arbetat med barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, bland annat på habiliteringens Autismcenter, som verksamhetschef för BanyanCenter (Psykologpartners specialistverksamhet för små barn med autism) och inom elevhälsan i skolan.
Tor Wennerberg
Tor Wennerberg är leg. psykolog, författare och föreläsare. Han har skrivit Vi är våra relationer – om anknytning, trauma och dissociation (2010) och Själv och tillsammans – om anknytning och identitet i relationer (september, 2013).
Lina Wennersten
Lina Wennersten är journalist och har bland annat arbetat för SVT:s Babel, Språktidningen, Modern Psykologi och Psykologifabriken.
A W
Anders Wennerstrand
Anders Wennerstrand är journalist och jobbar som redaktör på TT. Tidigare drev han populära vinbloggen Nettare e gioia och han skriver regelbundet i bl a Livets goda .
L W
Lena Wennlund
Lena Wennlund, socionom, leg. psykoterapeut, handledare och lärare i psykoterapi. Hon arbetar på en psykoterapienhet med gruppinriktning på Beroendecentrum Stockholm (SLL), samt i privat praktik med psykoterapi, handledning och utbildning.
Karin Wergel
Karin Wergel är redaktör, projektledare och läromedelsförfattare. Hon har skrivit ett stort antal läromedel framför allt i samhällskunskap.
C W
Carl Otto Werkelid
A W
Anna Wernberg
Margareta Wersäll
Margareta Wersäll är fil.dr i litteraturvetenskap. Hon disputerade 2006 med en avhandling om Ivar Lo-Johansson.
K W
Karin Wessman
Johanna Wester
Johanna Wester är född och bosatt på Södermalm i Stockholm. Hon är skribent och föreläsare inom mänskliga rättigheter.
K W
Kristina Westerberg
Kristina Westerberg är professor vid Institutionen för psykologi, Umeå universitet. Hon har en lång erfarenhet av forskning och undervisning inom arbets- och organisationspsykologi.
M W
Mats Westerberg
N W
Nina Westerlind
Nina Westerlind , Gunnar Netz, Pelle Bosta och Isabella Vikberg har lång samlad erfarenhet av grönsaker och driver sedan många år Grönsakshallen Sorunda, Sveriges ledande grossist av frukt och grönsaker.
M W
Melissa Westerlund
M W
Monica Westerlund
F W
Frank Westerman
Ninni Westerman
Ninni Westerman har varit gymnasielärare i spanska, engelska och svenska sedan 1969. Hon är lärarutbildare inom Skolverkets Pilotprojekt för språklärare och läromedelsförfattare sedan 1969.
Barbro Westlund
Barbro Westlund är lärarutbildare och lektor i läs- och skrivutveckling vid Institutionen för språkdidaktik (ISD) vid Stockholms universitet och har arbetat som klasslärare i svensk skola i 25 år. Hon har tidigare skrivit Att undervisa i läsförståelse och disputerade på avhandlingen Att bedöma elevers läsförståelse i dec 2013.
K W
Kristina Westlund
Lars Westman
L W
Lina Westman
Lina Westman är bonde och kirurg på Höglandssjukhuset i Eksjö.
Oscar Westman
Oscar Westman är bonde, sjöman, föreläsare och driver en polarresebyrå.
Tara Westover
Tara Westover är författare till bästsäljaren Allt jag fått lära mig ( Educated ), hennes gripande memoarer om uppväxten i en mormonfamilj, isolerad från omvärlden. Westover föddes i Idaho, 1986 och det var först som 17-åring hon satte sin fot i en skola, då hade hon aldrig hört talas om Förintelsen, John F.
G W
Gundel Wetter
G W
Gunnar Wetterberg
Å W
Åse Wewel
Chris Whitaker
Chris Whitaker är brittisk författare. Slutet blir vår början , hans tredje roman, har blivit hans stora kommersiella genombrott och vann The Gold Dagger, för 2021 års bästa spänningsroman i Storbritannien.
J W
John Whitmore
Sir John Whitmore har undermånga år arbetat med och fördjupat sig i områdena coaching och ledarskap. Som föreläsare och konsult anlitades han världen över, och hans böcker används flitigt inom bland annat näringslivet, organisationer och idrottsverksamheter.
Rikard Wicksell
Rikard Wicksell, psykolog och med. dr, är en förgrundsfigur inom den internationella ACT-forskningen. Han är en av grundarna till Sektionen för Beteende - medicinsk Smärtbehandling vid Karolinska Universitetssjukhuset och är idag ansvarig både för dess kliniska del och för forskningsverksamheten.
Emma Widegren
Emma Widegren är förskollärare och lärare för F–åk 6 och har lång erfarenhet av arbete inom förskola och skola. Mer om Emma finns på www.wideung.se
Jon Widegren
Jon Widegren sa upp sig från sig jobb som konsult för att kunna öppna hamburgerbaren Flippin’ burgers i Stockholm. Han har ägnat lång tid åt att läsa allt om hamburgare, från teoretiska historieskrivningar till amerikanska recept.
Ludvig Widén
Ludvig jobbar på Kunskapsskolan i Norrköping och undervisar i slöjd och bild för åk 6–9. Ludvig är en erfaren flippare av sina slöjdfilmer.
B W
Bo Widerberg
D W
Dick Widing
I W
Inge Widlund
Elisabeth Widmark
Elisabeth Widmark bor i Umeå och är illustratör och bildkonstnär. 2014 tilldelades hon Umeås skaparpris i kategorin Årets bild.
Jujja Wieslander
Jujja Wieslander är en av de verkligt stora barnboksförfattarna idag. Mest känd är hon för sina böcker om Mamma Mu och Kråkan som hon skapat tillsammans med Tomas Wieslander och illustratören Sven Nordqvist.
T W
Tomas Wieslander
Tomas Wieslander (1940-1996) var verksam som barnboksförfattare, kompositör och illustratör. Han är mest känd för sina böcker om Mamma Mu och Kråkan som han skrev tillsammans med Jujja Wieslander, illustrerade av Sven Nordqvist.
B W
Berit Wigerfelt
Berit Wigerfelt är docent vid Malmö högskola.
Anna Wigestam
Anna Wigestam är utbildad lärare i matematik och NO från årskurs 3 till gymnasiet. Idag arbetar hon med matematik och NO på Rålambshovsskolan i Stockholm.
E W
Ernst Wigforss
S W
Stellan Wigh
Mattias Wihlborg
Mattias Wihlborg är verksam som specialist inom arbetsmiljö & hälsa inom Ikea. Har lång erfarenhet av att jobba med ledar- och teamutveckling.
Erik Wijk
Erik Wijk är författare och journalist, han har skrivit ett tiotal böcker och har ett förflutet som tidningsredaktör och förläggare. 2009 utkom boken Allt vi här drömma om, som handlade om hans fars gåtfulla öde.
M W
Märet Wik-Bretz
I W
Ingrid Wikén Bonde
P W
Philippa Wiking
Ewa Wiklund
Ewa Wiklund är grundskollärare med behörighet i biologi, kemi, teknik och bild och har arbetat i skolan i 32 år. Under de senaste åtta åren har hon arbetat på Naturskolan i Botkyrka.
S W
Stefan Wiklund
Stefan Wiklund är fil. dr i socialt arbete. Han har en forskartjänst vid institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet, där han också undervisar.
L W
Lena Wiklund Gustin
Lena Wiklund Gustin är leg.sjuksköterska med specialistutbildning i psykiatrisk vård, leg psykoterapeut och handledare. Hon är doktor i hälsovetenskaper med inriktning mot vårdvetenskap och docent i vårdvetenskap vid Mälardalens högskola och Åbo Akademi samt försteamanuens vid Högskolan i Narvik.
Maria Wiksten (fd Bjerregaard)
Maria Wiksten, lärare i svenska och svenska som andraspråk, är verksam som projektledare vid Nationellt centrum för svenska som andraspråk.
Christina Wikström
Christina Wikström är fil.dr i Beteendevetenskapliga mätningar och arbetar som forskare vid Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap, Umeå universitet. Hon har en bakgrund som grundskollärare och provkonstruktör och har i sin forskning särskilt intresserat sig för hur betyg och prov fungerar som kunskapsmått samt som urvalsinstrument till högre utbildning.
E W
Ewa Wikström
H W
Hanna Wikström
Owe Wikström
Owe Wikström, född 1945, i Överluleå är teolog, präst, psykoterapeut och författare. Sedan 1984 är han professor i religionspsykologi vid Uppsala universitet.
Mark Wilcox
Mark Wilcox började under sin uppväxt på den kanadensiska landsbygden intressera sig för odling och matlagning. Den första chilifrukt han smakade gjorde minst sagt starkt intryck och Mark driver sedan ett par år Chiligaraget, en chiliodling med butik, i skånska Bräcke.
M W
MaxMikael Wilde Björling
Dylan Wiliam
Dylan Wiliam är professor emeritus vid University of London. Han är en av världens ledande bedömningsforskare.
M W
Maria Willebrand
Författare till bland annat SOL Geografi , PULS 1-3 SO-boken , Kompass Sverige - Här bor vi .
Mimmie Willebrand
Mimmie Willebrand är leg psykolog, professor i medicinsk psykologi. Mimmie Willebrand föreläser inom Att samtala och lyssna i svåra situationer | Kris, trauma och utveckling | Diabetesföräldraskap |Existentiella perspektiv | Belöning/Bekräftelse/Beroende Boka föreläsning/kontakt: mimmie.willebrand@telia.com
John Williams
John Williams (1922–1994) föddes i Texas. Han arbetade som universitetslärare, och gav ut två diktsamlingar och fyra romaner.
M W
Mark G. Williams
Mark G. Williams är professor i klinisk psykologi och forskare vid University of Oxford, där han även är chef för The Oxford Mindfulness Centre.
P W
Pia Williams
Pia Williams är professor i Barn- och ungdomsvetenskap vid Göteborgs universitet.
D W
Daniel T. Willingham
Daniel T. Willingham är professor i kognitiv psykologi och forskar kring lärande och minne.
Elin Willows
Elin Willows (född 1982) är kulturjournalist bosatt i Finland, där hon arbetar på Yle, finsk public service. Hennes första roman Inlandet har filmatiserats och översatts till flera språk.
Ben Wilson
Ben Wilson är en prisbelönt brittisk författare till sex historiska verk. Han kommenterar historia i tv och radio samt skriver regelbundet för flera tidningar och tidskrifter.
K W
Kelly G Wilson
Kelly G. Wilson är docent i psykologi vid University of Mississippi.
B W
Björn Wiman
Tina Wiman
Tina Wiman är frilansjournalist, bloggare, författare och föreläsare. Hon är mamma till tre barn med autism och har skrivit flera böcker om att leva med barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
A W
Agneta Winberg
M W
Majlis Winberg Salomonsson
E W
Ewonne Winblad
B W
Birger Winbladh
Tova Winbladh
Tova Winbladh är leg. psykolog och har specialiserat sig på familjeliv och samspel mellan små barn och vuxna.
A W
Anna-Lena Wingqvist
D W
Donald W Winnicott
Y W
Ylva Winther
Lena Wintzell Österberg
Lena Wintzell-Österberg är specialpedagog och medförfattare till Singma matematik åk 4-6.
P W
Peter Wirbing
E W
Eva Wirmark
Stina Wirsén
Stina Wirsén född 1968 är en av Sveriges mest älskade illustratörer och barnboksförfattare. Hennes karaktäristiska bilder återfinns i såväl böcker, dagstidningar, modemagasin och på frimärken.
V W
Veronica Wirström
Erik Wisterberg
Erik Wisterberg är ekonomijournalist inriktad på det digitala näringslivet. Han nominerades 2017 till Årets Journalist av Sveriges Tidskrifter.
M W
Michal Witkowski
Michał Witkowski, född 1975 i Polen, gjorde skandalsuccé med romanen Lubiewo som belönades med flera litterära priser och gavs ut på svenska 2008. Margot är hans tredje roman.
Gunilla Wolde
Gunilla Wolde (1939-2015) var författare, tecknare och illustratör. Hon är framförallt förknippad med de populära böckerna om Totte och Emma som gavs ut för första gången i början av 1970-talet.
R W
Robert R Wolff
Ulrika Wolff
Ulrika Wolff är specialpedagog och fil. dr vid Göteborgs universitet. Hennes forskningsintresse rör framförallt dyslexi/läs- och skrivsvårigheter, läsning och kognitiva förmågor relaterade till läsning, exempelvis fonologisk förmåga.
H W
Helena Wollin
I W
Isabella Wong
Isabella Wong är en jazzande swing-dj som håller stans danspalats i gungning med sina väl utvalda toner av svunna tiders jazzlegender. Hon hyser stor kärlek till sina nördiga intressen som inkluderar allt från sci-fi till japansk kultur.
Daniel Woodrell
Daniel Woodrell är bosatt i West Plains i Missouri och är författare till ett flertal uppmärksammade romaner i country noir-stil. Hittills har tre av dessa, Gryningen kommer aldrig åter (2005), Fel sida av järnvägen (2007) och En helvetes vinter (2008) publicerats på svenska.
Jacqueline Woodson
Jacqueline Woodson är en amerikansk författare, bosatt i Brooklyn. 2018 tilldelades hon ALMA-priset.
M W
Maria Wramsten Wilmar
Björn Wrangsjö
Maria Wretblad
M W
Matilda Wurm
Matilda Wurm är examinerad psykolog och doktorand i psykologi vid Örebro universitet.
Clive Wynne
Clive Wynne är professor i psykologi i USA, specialiserad på relationen mellan hund och människa. Han är uppvuxen i Storbritannien och har tidigare arbetat i Australien och Tyskland.
P W
Peter Währborg
Peter Währborg är professor i beteendemedicin vid Sveriges lantbruksuniversitet samt docent i kardiologi vid Sahlgrenska Akademin. Utöver sin medicinska bakgrund är han sociolog, leg. psykolog (fil.dr) och leg. psykoterapeut med kommunikations- och systemteoretisk inriktning.
N W
Nina Wähä
Mats Wänblad
Mats Wänblad (född 1964) bor i Stockholm. Mats är utbildad förskollärare men jobbar på heltid som författare och översättare.
L W
Lars Wäremark
Lars Wäremark är lärare i svenska för invandrare på SFI Vårberg.