Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Våra författare

Natur & Kultur är en oberoende stiftelse som verkar för främjar bildning, kultur och humanistiska värden. Vår verksamhet och vårt överskott ska göra skillnad i samhället.

Hitta författare

W

Lena W. Henrikson
Lena W Henrikson är verksamhetschef och arbetskonsulent. Hon arbetar med att få personer med funktionsnedsättningar i sysselsättning, arbete eller studier.
P W
Patricia Wadensjö
P W
Patricia Wadensjö
Mimmi Waermö
Mimmi Waermö är universitetslektor vid Stockholms universitet.
A W
Ann-Christine Wagner
Katia Wagner
Katia Wagner är undersökande journalist och författare. Hon har tidigare skrivit böckerna Alexandramannen , Addad på nätet , De förlorade barnen (med Jens Mikkelsen) och Pojkarna och de ensamma poliserna .
Mats Wahl
Mats Wahl är en av Sveriges främsta författare som skriver för unga. Han är född 1945 i Malmö och uppvuxen på Gotland och i Stockholm.
Christina Wahldén
Christina Wahldén är en prisbelönt författare och journalist med en bakgrund som kriminalreporter på Svenska Dagbladet. Hon har skrivit för såväl barn som vuxna, bland annat ”Kort kjol”, ”Falafelflickorna” och ”Tulpanpojken” för barn samt Darwindeckarna för vuxna.
Elisabet Wahlström
Elisabet är förskolechef i Nacka kommun och har tidigare arbetat som både biträdande rektor och rektor i olika skolor i Nacka. Hon har en bakgrund som mellanstadielärare, handledare för lärarstudenter och mentor.
N W
Ninni Wahlström
Ninni Wahlström är professor i pedagogik. Båda är verksamma vid Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö.
Tove Wahlund
Tove Wahlund är legitimerad psykolog, forskare inom klinisk psykologi och lärare i psykologisk behandling vid KI. I sin forskning utvecklar och testar hon behandling av oro hos ungdomar och vuxna.
A W
Agnes Waiswa
Anna-Karin Waldemarson
Anna-Karin Waldemarson är adjunkt vid Högskolan i Skövde med inriktning mot pedagogik i arbetslivet och har omfattande erfarenhet av utbildningar i kommunikation.
Elisabet Waldenström
Elisabet Waldenström har varit gymnasielärare i spanska och svenska sedan 1970. Hon har också undervisat på Komvux och Senioruniversitetet.
A W
Anders Waldt
Håkan Wallander
Håkan Wallander är professor i markbiologi vid Lunds universitet och en av Sveriges främsta experter på jord, mull och markens ekologi och näring. Han deltar flitigt i media och har tidigare medverkat i en rad populärvetenskapliga böcker.
K W
Kerstin Wallander
Författare till PULS 4-6 Biologi Människan .
Harriet Wallberg
Harriet Wallberg är läkare och professor i fysiologi vid KI sedan 1998. Hon var rektor på KI 2004–2012 och universitetskansler 2014–2016.
H W
Helene Wallerstedt
Författaren Heléne Wallerstedt har arbetat som skolledare och har lång erfarenhet av arbete med elever i behov av särskilt stöd inom grundskola och grundsärskola.
D W
David Walliams
B W
Bitte Wallin
J W
Jimmy Wallin
Lars Wallin
Lars Wallin är barnsjuksköterska och professor i omvårdnad vid Högskolan Dalarna, där han leder forskningscentrumet Kunskapsimplementering och patientsäkerhet (KIPS).
Henrik Wallnäs
Henrik Wallnäs är författare och bibliotekarie, bosatt i Malmö. Debuten Åka buss , som nominerades till Augustpriset, och Världen utanför som kom två år senare illustrerades av Matilda Ruta.
Per Wallroth
Per Wallroth är fil. dr, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och psykoanalytiker.
Robyn D. Walser
Robyn D. Walser, fil.dr, är medansvarig för Bay Area Trauma Recovery Clinic, psykolog vid National Center for PTSD Dissemination and Training Division, samt lektor på institutionen för psykologi vid University of California, Berkeley.
H W
Hanna Walsö
A W
Ann Walter- de Perlet
Å W
Åsa Warnqvist
L W
Lennart Warring
Taina Kantola och framlidne Lennart Warring tillhör de få i Sverige som kan de gamla språken som talades i Mesopotamien och har bland annat översatt Gilgamesheposet för Natur & Kulturs klassikerserie.
D W
Danuta Wasserman
Robin Waterfield
Robin Waterfield är grecist och översättare, bosatt i Grekland. Han har översatt flera av Platons verk till engelska och skrivit åtskilliga böcker om grekisk kulturhistoria.
Sarah Waters
Sarah Waters föddes 1966 och har bland annat givit ut de mycket uppmärksammade romanerna, Livstråden , Ficktjuven och den i det närmaste kultförklarade debuten Kyssa sammet . De två sistnämnda böckerna har också blivit filmatiserade av BBC.
Evelina Weckström
Evelina Weckström är förskollärare, ateljerista och rektor. Evelina driver Instagramkontot ”Inspirerande lärmiljöer” och arbetar nu som biträdande rektor.
Li Wei
Li Wei är professor i tillämpad lingvistik vid Birkbeck College, London University, Storbritannien.
L W
Lauritz Weibull
B W
Bengt Weidow
Kerstin Weigl
Kerstin Weigl är sedan 1986 reporter och kolumnist på Aftonbladet. Hon har skrivit flera böcker och belönades 2015 med Lukas Bonniers Stora Journalistpris.
Yana Weinstein
Yana Weinstein är professor i psykologi vid University of Massachusetts Lowell och grundare av The Learning Scientist.
L W
Laura Weiss Roberts
Laura Weiss Roberts, med.dr, M.A., är ordförande och “memorial professor”, vid Department of Psychiatry and Behavioral Sciences, Stanford University School of Medicine.
Gabriella Wejlid
Gabriella Wejlid är journalist, författare och informatör. Hon driver hjärnsajten www.huvudsidan.se och har utvecklat den interaktiva e-boken Hjärnboken.se.
Marie Wejrum
Marie Wejrum är universitetsadjunkt i svenska språket på Karlstads universitet och arbetade tidigare som förstelärare och lärare i svenska och engelska i årskurs 7-9. Marie har utvecklat moduler och arbetat med handledarutbildning inom Skolverkets kompetensutvecklingsinsats Läslyftet.
Y W
Yvonne Wengström
Yvonne Wengström är leg. sjuksköterska och professor vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet.
L W
Lena Wennberg Trolleberg
Klara Wenneborg
Klara Wenneborg är leg. logoped, certifierad beteendeanalytiker (BCBA) och doktorand vid Specialpedagogiska institutionen, Stockholms universitet. Hennes forskning rör lärmiljön för elever med autism i förskoleklass och lågstadiet.
Tor Wennerberg
Tor Wennerberg är leg. psykolog, författare och föreläsare. Han har skrivit Vi är våra relationer – om anknytning, trauma och dissociation (2010) och Själv och tillsammans – om anknytning och identitet i relationer (september, 2013).
Lina Wennersten
Lina Wennersten är journalist och har bland annat arbetat för SVT:s Babel, Språktidningen, Modern Psykologi och Psykologifabriken.
A W
Anders Wennerstrand
Anders Wennerstrand är journalist och jobbar som redaktör på TT. Tidigare drev han populära vinbloggen Nettare e gioia och han skriver regelbundet i bl a Livets goda .
L W
Lena Wennlund
Lena Wennlund, socionom, leg. psykoterapeut, handledare och lärare i psykoterapi. Hon arbetar på en psykoterapienhet med gruppinriktning på Beroendecentrum Stockholm (SLL), samt i privat praktik med psykoterapi, handledning och utbildning.
E W
Erik Wennstam
Karin Wergel
Karin Wergel är redaktör, projektledare och läromedelsförfattare. Hon har skrivit ett stort antal läromedel framför allt i samhällskunskap.
A W
Anna Wernberg
J W
Jacques Werup
Elin Wesslander
Elin Wesslander är leg. psykolog, leg. psykoterapeut (KBT) och specialist i psykologisk behandling/psykoterapi. Hon är en erfaren kliniker, handledare och utbildare inom KBT, beteendeanalys och ACT, numera verksam i eget företag.
Johanna Wester
Johanna Wester är uppvuxen och bosatt i Stockholm, där hon är skribent och föreläsare inom mänskliga rättigheter. Hon har bland annat varit kommunikatör på organisationerna ECPAT och Mind och utbildare för Amnesty och UNICEF.
M W
Mats Westerberg
Melissa Westerlund
Monica Westerlund
Ninni Westerman
Ninni Westerman har varit gymnasielärare i spanska, engelska och svenska sedan 1969. Hon är lärarutbildare inom Skolverkets Pilotprojekt för språklärare och läromedelsförfattare sedan 1969.
B W
Boel Westin
Mara Westling Allodi
Mara Westling Allodi är professor i specialpedagogik vid Stockholms universitet och koordinator för forskarskolan i specialpedagogik med inriktning mot tidiga insatser i skola och förskola.
Barbro Westlund
Barbro Westlund, lektor i läs- och skrivutveckling, före detta lärarutbildare vid Stockholms universitet och klasslärare. Hon har disputerat i didaktik med fokus på hur man stödjer och bedömer elevers läsförståelse och författat flera böcker som vänder sig till lärare och lärarutbildningen.
K W
Kristina Westlund
Lars Westman
Tara Westover
Tara Westover är författare till bästsäljaren Allt jag fått lära mig ( Educated ), hennes gripande memoarer om uppväxten i en mormonfamilj, isolerad från omvärlden. Westover föddes i Idaho, 1986 och det var först som 17-åring hon satte sin fot i en skola, då hade hon aldrig hört talas om Förintelsen, John F.
Anna Westphalen
Anna Westphalens debuterade med novellsamlingen Perfekt packad skit. För den nominerades hon till Borås Tidnings debutantpris.
G W
Gundel Wetter
G W
Gunnar Wetterberg
Å W
Åse Wewel
Chris Whitaker
Chris Whitaker är en brittisk författare. Hans första bok på svenska, Slutet blir vår början , belönades med både en Gold Dagger för bästa spänningsroman i Storbritannien och Årets bästa översatta deckare av Svenska deckarakademin.
J W
John Whitmore
Sir John Whitmore har undermånga år arbetat med och fördjupat sig i områdena coaching och ledarskap. Som föreläsare och konsult anlitades han världen över, och hans böcker används flitigt inom bland annat näringslivet, organisationer och idrottsverksamheter.
Rikard Wicksell
Rikard Wicksell, psykolog och med. dr, är en förgrundsfigur inom den internationella ACT-forskningen. Han är en av grundarna till Sektionen för Beteende - medicinsk Smärtbehandling vid Karolinska Universitetssjukhuset och är idag ansvarig både för dess kliniska del och för forskningsverksamheten.
Emma Widegren
Emma Widegren är förskollärare och lärare för F–åk 6 och har lång erfarenhet av arbete inom förskola och skola. Mer om Emma finns på www.wideung.se
Jon Widegren
Jon Widegren sa upp sig från sig jobb som konsult för att kunna öppna hamburgerbaren Flippin’ burgers i Stockholm. Han har ägnat lång tid åt att läsa allt om hamburgare, från teoretiska historieskrivningar till amerikanska recept.
Ludvig Widén
Ludvig Widén är utbildad slöjdlärare, arbetar som slöjdlärare på Kunskapsskolan i Norrköping och har en egen Youtube-kanal.
B W
Bo Widerberg
D W
Dick Widing
I W
Inge Widlund
Elisabeth Widmark
Elisabeth Widmark bor i Umeå och är illustratör och bildkonstnär. 2014 tilldelades hon Umeås skaparpris i kategorin Årets bild.
Jujja Wieslander
Jujja Wieslander är en av de verkligt stora barnboksförfattarna idag. Mest känd är hon för sina böcker om Mamma Mu och Kråkan som hon skapat tillsammans med Tomas Wieslander och illustratören Sven Nordqvist.
B W
Berit Wigerfelt
Berit Wigerfelt är docent vid Malmö högskola.
Anna Wigestam
Anna Wigestam är utbildad lärare i matematik och NO från årskurs 3 till gymnasiet. Idag arbetar hon med matematik och NO på Rålambshovsskolan i Stockholm.
E W
Ernst Wigforss
S W
Stellan Wigh
Mattias Wihlborg
Mattias Wihlborg är verksam som specialist inom arbetsmiljö & hälsa inom Ikea. Har lång erfarenhet av att jobba med ledar- och teamutveckling.
Erik Wijk
Erik Wijk är författare och journalist, han har skrivit ett tiotal böcker och har ett förflutet som tidningsredaktör och förläggare. 2009 utkom boken Allt vi här drömma om, som handlade om hans fars gåtfulla öde.
A W
Anders Wijkman
M W
Märet Wik-Bretz
I W
Ingrid Wikén Bonde
P W
Philippa Wiking
Ewa Wiklund
Ewa Wiklund är grundskollärare med behörighet i biologi, kemi, teknik och bild och har arbetat i skolan i 32 år. Under de senaste åtta åren har hon arbetat på Naturskolan i Botkyrka.
S W
Stefan Wiklund
Stefan Wiklund är fil. dr i socialt arbete. Han har en forskartjänst vid institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet, där han också undervisar.
L W
Lena Wiklund Gustin
Lena Wiklund Gustin är leg.sjuksköterska med specialistutbildning i psykiatrisk vård, leg psykoterapeut och handledare. Hon är doktor i hälsovetenskaper med inriktning mot vårdvetenskap och docent i vårdvetenskap vid Mälardalens högskola och Åbo Akademi samt försteamanuens vid Högskolan i Narvik.
Maria Wiksten (fd Bjerregaard)
Maria Wiksten, lärare i svenska och svenska som andraspråk, är verksam som projektledare vid Nationellt centrum för svenska som andraspråk.
Christina Wikström
Christina Wikström är fil.dr i Beteendevetenskapliga mätningar och arbetar som forskare vid Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap, Umeå universitet. Hon har en bakgrund som grundskollärare och provkonstruktör och har i sin forskning särskilt intresserat sig för hur betyg och prov fungerar som kunskapsmått samt som urvalsinstrument till högre utbildning.
E W
Ewa Wikström
Owe Wikström
Owe Wikström, född 1945, i Överluleå är teolog, präst, psykoterapeut och författare. Sedan 1984 är han professor i religionspsykologi vid Uppsala universitet.
Klas Wikström af Edholm
Klas Wikström af Edholm är fil.dr i religionshistoria och lade fram sin avhandling Människooffer i myt och minne vid Åbo Akademi 2020. Svenska Litteratursällskapet i Finland tilldelade den ett pris för ”en självständig analys… samtidigt nyskapande och vederhäftig”.
Mark Wilcox
Mark Wilcox började under sin uppväxt på den kanadensiska landsbygden intressera sig för odling och matlagning. Den första chilifrukt han smakade gjorde minst sagt starkt intryck och Mark driver sedan ett par år Chiligaraget, en chiliodling med butik, i skånska Bräcke.
M W
MaxMikael Wilde Björling
Dylan Wiliam
Dylan Wiliam är professor emeritus vid University of London. Han är en av världens ledande bedömningsforskare.
M W
Maria Willebrand
Författare till bland annat SOL Geografi , PULS 1-3 SO-boken , Kompass Sverige - Här bor vi .
Mimmie Willebrand
Mimmie Willebrand är leg psykolog, professor i medicinsk psykologi. Mimmie Willebrand föreläser inom Att samtala och lyssna i svåra situationer | Kris, trauma och utveckling | Diabetesföräldraskap |Existentiella perspektiv | Belöning/Bekräftelse/Beroende Boka föreläsning/kontakt: mimmie.willebrand@telia.com
John Williams
John Williams (1922–1994) föddes i Texas. Han arbetade som universitetslärare, och gav ut två diktsamlingar och fyra romaner.
M W
Mark G. Williams
Mark G. Williams är professor i klinisk psykologi och forskare vid University of Oxford, där han även är chef för The Oxford Mindfulness Centre.
P W
Pia Williams
Pia Williams är professor i Barn- och ungdomsvetenskap vid Göteborgs universitet.
D W
Daniel T. Willingham
Daniel T. Willingham är professor i kognitiv psykologi och forskar kring lärande och minne.
Elin Willows
Elin Willows (född 1982) är kulturjournalist bosatt i Finland, där hon arbetar på Yle, finsk public service. Hennes första roman Inlandet (2018) har filmatiserats och översatts till flera språk.
Jenny Wilmenius
Jenny Wilmenius är förskollärare och arbetar med tillsyn av fristående förskolor. Jenny har en masterexamen i mänskliga rättigheter och föreläser för förskolor om barns rättigheter.
Ben Wilson
Ben Wilson är en prisbelönt brittisk författare till sex historiska verk. Han kommenterar historia i tv och radio samt skriver regelbundet för flera tidningar och tidskrifter.
K W
Kelly G Wilson
Kelly G. Wilson är docent i psykologi vid University of Mississippi.
Nicole Wilson
Nicole Wilson är prisbelönt trädgårdsdesigner med tidigare karriär som skodesigner på Acne Studios och & Other Stories. Förutom att formge trädgårdar i företaget New Generation Gardens är hon programledare för SVT:s trädgårdsprogram Drömträdgården , driver Instagramkontot @newgenerationgardens och är medgrundare till frö- och odlingsföretaget New Botanic.
Tina Wiman
Tina Wiman är frilansjournalist, bloggare, författare och föreläsare. Hon är mamma till tre barn med autism och har skrivit flera böcker om att leva med barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
A W
Agneta Winberg
M W
Majlis Winberg Salomonsson
Tova Winbladh
Tova Winbladh är leg. psykolog och har specialiserat sig på familjeliv och samspel mellan små barn och vuxna.
A W
Anna-Lena Wingqvist
D W
Donald W Winnicott
P W
Peter Wirbing
E W
Eva Wirmark
Stina Wirsén
Stina Wirsén född 1968 är en av Sveriges mest älskade illustratörer och barnboksförfattare. Hennes karaktäristiska bilder återfinns i såväl böcker, dagstidningar, modemagasin och på frimärken.
V W
Veronica Wirström
Erik Wisterberg
Erik Wisterberg är ekonomijournalist inriktad på det digitala näringslivet. Han nominerades 2017 till Årets Journalist av Sveriges Tidskrifter.
Gunilla Wolde
Gunilla Wolde (1939-2015) var författare, tecknare och illustratör. Hon är framförallt förknippad med de populära böckerna om Totte och Emma som gavs ut för första gången i början av 1970-talet.
Martina Wolf-Arehult
Martina Wolf-Arehult är fil.dr, leg. psykolog och leg. psykoterapeut. Hon har arbetat med dialektisk beteendeterapi i många år samt varit enhetschef vid Akademiska sjukhuset i Region Uppsala och sektionschef vid Psykiatri Nordväst i Stockholm.
R W
Robert R Wolff
Ulrika Wolff
Ulrika Wolff är specialpedagog och fil. dr vid Göteborgs universitet. Hennes forskningsintresse rör framförallt dyslexi/läs- och skrivsvårigheter, läsning och kognitiva förmågor relaterade till läsning, exempelvis fonologisk förmåga.
Mary Wollstonecraft
Mary Wollstonecraft (1759–1797) skrev romaner, traktater, brevsamlingar i en tid präglad av upplysning av revolution. Inte bara hennes verk har väckt stor uppmärksamhet utan också hennes för tiden okonventionella liv.
Jacqueline Woodson
Jacqueline Woodson är en amerikansk författare, bosatt i Brooklyn. 2018 tilldelades hon ALMA-priset.
M W
Maria Wramsten Wilmar
Björn Wrangsjö
Matilda Wurm
Matilda Wurm är leg. psykolog, fil.dr inom hälsopsykologi och lektor i socialt arbete, Örebro universitet. Hen forskar och undervisar om hbtq-frågor och är en av experterna på Psykologiguiden ung.
Clive Wynne
Clive Wynne är professor i psykologi i USA, specialiserad på relationen mellan hund och människa. Han är uppvuxen i Storbritannien och har tidigare arbetat i Australien och Tyskland.
Pernilla Wåhlin Norén
Pernilla Wåhlin Norén är arkitekt med slöjden som ingång i yrket. Född och uppvuxen på ett berg i skogen i Dalarna har hon slöjdat hela livet med en hantverkande släkt bakom sig.
Heidi Wåxberg
Heidi Wåxberg är gymnasielärare och specialpedagog. Idag arbetar hon som samordnare av pedagogiskt stöd på högskolan.
P W
Peter Währborg
Peter Währborg är professor i beteendemedicin vid Sveriges lantbruksuniversitet samt docent i kardiologi vid Sahlgrenska Akademin. Utöver sin medicinska bakgrund är han sociolog, leg. psykolog (fil.dr) och leg. psykoterapeut med kommunikations- och systemteoretisk inriktning.
N W
Nina Wähä
Mats Wänblad
Mats Wänblad arbetar som barn- och ungdomsboksförfattare och översättare. Bland mycket annat har han skrivit Så funkar det!- böckerna samt böckerna om Familjen Monstersson.
L W
Lars Wäremark
Lars Wäremark är lärare i svenska för invandrare på SFI Vårberg.