Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Våra författare

Natur & Kultur är en oberoende stiftelse som verkar för främjar bildning, kultur och humanistiska värden. Vår verksamhet och vårt överskott ska göra skillnad i samhället.

Hitta författare

N

Sylvie Naar
Sylvie Naar är professor och chef för Avdelningen för beteendevetenskap vid Institutionen för allmänmedicin och folkhälsa vid Wayne State University. Hennes forskning handlar om hur MI och KBT kan integreras för att förbättra hälsobeteenden.
M N
Matilda Nagy
Negar Naseh
Negar Naseh (f. 1984) debuterade som författare 2013 med Under all denna vinter, en roman om ett mor-dotter-förhållande som också innehåller en arbetsdagbok från en skrivprocess.
Cilla Naumann
Cilla Naumann (född 1960) debuterade med romanen Vattenhjärta 1995, och belönades med Katapultpriset för årets bästa debut. Sedan dess har hon gett ut ett dussintal romaner, både för vuxna och unga, och har nominerats till Augustpriset två gånger, senast för kritikerrosade Springa med åror 2012.
M N
Maria Navarro Skaranger
Marie NDiaye
Marie NDiaye , född 1967, är född och uppvuxen i Frankrike och är en av Frankrikes främsta författare och dramatiker. För romanen Tre starka kvinnor tilldelades hon Goncourtpriset.
Fanna Ndow Norrby
Fanna Ndow Norrby (f 1990) är frilansskribent och aktivist. Hon startade kontot @SvartKvinna och är utbildad i strategisk kommunikation och PR.
Kristin Neff
Kristin Neff är fil.dr, docent i utvecklingspsykologi vid University of Texas i USA och pionjär i forskningen om självmedkänsla.
Ann Nehlin
Ann Nehlin är historiker med särskild inriktning på hur barn tas om hand under krig. Hon är för närvarande verksam som lektor vid Mälardalens universitet.
C N
Christian Nelin
Martina Nelson
Martina Nelson är leg. psykolog med inriktning mot neuropsykologi och utbildad i kognitiv beteendeterapi och dialektisk beteendeterapi. Hon är ledningsansvarig psykolog på SMART Psykiatri och har arbetat inom allmänpsykiatrin samt med psykos- och beroendevård.
Kerstin Neumüller
Kerstin Neumüller är herrskräddare med hjärtat i hemslöjden. Hon har ägnat många år åt att studera hantverk och textilhistoria.
K N
Karin Neuschütz
J N
Jakob Nielsen
Jakob Nielsen och Mikael Zetterberg grundade Det Lilla Köksbryggeriet med ambitionen att öppna upp hembryggning för alla. Även för de som inte visste att de ville brygga öl.
R N
Rose-Marie Nielsen
Elisabet Nihlfors
Elisabet Nihlfors är professor i pedagogik med inriktning mot pedagogiskt ledarskap. Hennes forskning rör skolans styrning och ledning med fokus på skolchefen och relationer till nationell och lokal politik, skolledning samt närsamhälle.
M N
Måna Nilsdotter
Åsa Nilsonne
Åsa Nilsonne är professor emeritus i medicinsk psykologi, leg. psykoterapeut och författare till en rad uppmärksammade böcker, romaner såväl som facktitlar inom mindfulness och DBT-behandling. Läs mer om Åsa här .
Björn Nilsson
Björn Nilsson är beteendevetare och är internationellt verksam inom grupp- och ledarutveckling. Hans forskningsområden har varit bl.a. socialpsykologi, samtalsanalys och social rättvisa.
C N
Christian Nilsson
Emil V. Nilsson
Emil V. Nilsson är doktor i växtekologi och redaktör för Svensk Botanisk Tidskrift.
Frida Nilsson
Frida Nilsson har skrivit ett stort antal böcker för barn och unga och rör sig i sitt skrivande ofta kring teman om tillhörighet och utanförskap – i soprummet på gården som i Jagger, Jagger (2013), eller i storslagna fabeln Lindormars land (2020). Några av hennes mest älskade böcker är äventyret Ishavspirater (2015) och humoristiska adoptionsdramat Apstjärnan (2005).
G N
Gustav Nilsson
Gustav Nilsson är leg. psykolog och metodansvarig på Habitud.
Ida Nilsson
Inger Nilsson
Inger Nilsson är fil.mag. och universitetsadjunkt i specialpedagogik.
I N
Isabella Nilsson
Jenni Nilsson
Jenni Nilsson är utbildad förskollärare och har tidigare arbetat som pedagogisk utvecklare i Uppsala kommun. För närvarande är hon doktorand i pedagogik vid Uppsala universitet.
Jenny Maria Nilsson
Jenny Maria Nilsson är kritiker och frilansjournalist.
J N
Johan Nilsson
Kenneth Nilsson
Kenneth Nilsson är leg. psykolog och leg. psykoterapeut med inriktning mot organisationspsykologi och ledarskap. Sedan 1990-talet har han arbetat med utveckling av prestationer i organisationer.
M N
Marika Nilsson
Moni Nilsson
Moni Nilsson är en av våra mest älskade barn- och ungdomsförfattare. Sitt stora genombrott fick hon med böckerna om Tsatsiki som blev brett lästa och uppskattade, och även filmatiserades.
Ola Nilsson
Ola Nilsson har bland annat mottagit Norrlands litteraturpris för romanen Hundarna och Svenska Dagbladets litteraturpris för romanen Isidor och Paula och hans böcker har översatts till ett flertal språk.
R N
Roy Nilsson
S N
Susanna Nilsson
Tove Nilsson
Tove Nilsson har tidigare gett ut Ramen , Thai hemma , Ägg – recept & teknik och Soda, lemonad & snacks . Förutom att skriva kokböcker arbetar hon som matstylist och kock i TV4:s Nyhetsmorgon.
U N
Ulf Nilsson
Å N
Åsa Nilsson Skåve
Åsa Nilsson Skåve är lektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet och knuten till Linnaeus University Centre for Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies. Hennes forskningsintressen är ungdomslitteratur, litteraturdidaktik och postkolonial ekokritik.
M N
Maria Nilsson Thore
Camilla Nilvius
Camilla Nilvius är lektor i pedagogik på Institutionen för pedagogik och lärande vid Linnéuniversitet. Camilla har över 25 års erfarenhet som klasslärare och speciallärare i åk F-3.
Gunilla Niss
Gunilla Niss är författare och legitimerad psykolog. Hon har lång erfarenhet av handledning och utbildning av personal inom förskola och skola.
E N
Erik Nisser
Johan Norberg
Johan Norberg är idéhistoriker och debattör samt författare till bl. a. boken Till världskapitalismens försvar (2001) som översatts till ett tjugotal språk. Han driver även bloggen www.johannorberg.net .
Gunnar Nordberg
Gunnar Nordberg har i många år arbetat som lärare i matematik i grundskolan och på lärarutbildningen i Norge. Han är en mycket erfaren lärare och kursansvarig förutom att vara författare till metodikböcker för grundskolan.Författare till Pixel åk 4-6.
M N
Malin Nordberg
O N
Olof Nordberg
C N
Charlotte Nordenfelt
Lisa Nordenstam
Lisa Nordenstam är leg. psykolog och arbetar inom allmänpsykiatrin med kbt och neuropsykiatriska utredningar och möter där många autistiska personer. Hon har även arbetat i ett forskningsprojekt kring behandling för unga autistiska personer med sömnproblem.
M N
Marie Nordfeldt
Marie Nordfeldt är docent, fil.dr i kulturgeografi och verksam vid Ersta Sköndal högskola.
M N
Malin Nordgren
Svante Nordin
Svante Nordin är professor emeritus i idéhistoria vid Lunds universitet och en av landets mest produktiva facklitterära författare. Bland hans tidigare verk märks 1900-talet - en biografi, och Winston - Churchill och den brittiska världsordningens slut.2011 tilldelades han Stora Fackbokspriset på 125 000 kronor för Filosoferna - Det västerländska tänkandet sedan år 1900.
Jenny Nordlander
Jenny Nordlander är journalist. Hon har tidigare arbetat på Dagens Nyheter, Sveriges Radio och Aftonbladet, och senast som chefredaktör för tidningen Nöjesguiden.
T N
Tone Nordling
Sven Nordqvist
Sven Nordqvist är en av Sveriges mest omtyckta illustratörer som förutom böckerna om Mamma Mu bland annat skrivit och illustrerat böckerna om Pettson och Findus. Han fick Augustpriset för den egna bilderboken Var är min syster?
Ulrica Nordström
Ulrica Nordström är journalist och skribent. De senaste åren har hon skrivit böckerna Mossa (2018), Nordiska bad (2019) och Växtterrarier: en handbok (2016).
E N
Eva Norén Selinus
Eva Norén Selinus är specialistläkare i barn- och ungdomspsykiatri och har arbetat kliniskt inom barnpsykiatrin i drygt 20 års tid. Hon har skrivit en avhandling om ADHD och psykosociala problem hos barn och ungdomar, och har föreläst och undervisat i många olika sammanhang inom sitt ämnesområde, bland annat för läkarstudenter, farmaceuter, poliser, föräldrar och skolpersonal.
Julia Norinder
Julia Norinder har arbetat med komplexa förändringsprocesser och värderingsbaserat ledarskap i snart två decennier. Hon har varit verksam som konsult, VD och HR-chef och hon har omfattande erfarenhet från såväl näringsliv som offentlig sektor.
Anna-Karin Norlander
Anna-Karin Norlander är kliniskt verksam psykolog med bred erfarenhet av parterapi både i primär och specialiserad vård.
Anna Norlén
Anna Norlén är leg. psykolog, leg. psykoterapeut och rektor och verksamhetschef på Ericastiftelsen. Anna Norlén föreläser inom Barn, unga och trauma | Små barn och trauma | Stöd och behandling för barn och unga efter trauma Boka föreläsning/kontakt: anna.norlen@ericastiftelsen.se , ericastiftelsen.se
Annika Norlin
D N
David Norlin
M N
Martina Norling
C N
Claes Norring
Kimberly Norrman
Kimberly Norrman arbetar som förstelärare i engelska på grundskolan i Uppsala. Hon fick sin lärarexamen i USA och jobbade tidigare i New York.
James Nottingham
James Nottingham har flerårig erfarenhet av arbete både som lärare och skolledare i Storbritannien, och har ett nära samarbete med John Hattie. James Nottingham arbetar med skolutveckling och det skandinaviska skolutvecklingsprogrammet Visible Learning Plus .
Jill Nottingham
Jill Nottingham är lärare, författare och undervisningskonsult inom Challenging Learning.
Sissela Nutley
Sissela Nutley har disputerat inom kognitiv neurovetenskap och hennes forskning har främst undersökt utvecklingen av de exekutiva funktionerna. Hon är knuten till Karolinska institutet och en ofta anlitad föreläsare, och verksam inom det ideella projektet Det syns inte som arbetar för att stärka ungas psykiska hälsa.
A N
Anna Nyberg
G N
Gisela Nyberg
Gisela Nyberg är utbildad lärare i idrott och engelska. Hon har forskat i cirka 20 år och har lång erfarenhet inom interventions- och implementeringsforskning (forskning där man genom att införa åtgärder eller genomföra olika aktiviteter kan få fram nya resultat), där Gisela Nyberg initierat, genomfört och utvärderat projekt för att främja goda mat- och rörelsevanor hos barn, ungdomar och familjer.
Lars Nyberg
Lars Nyberg är professor i psykologi och neurovetenskap samt föreståndare för Umeå centrum för funktionell hjärnavbildning (UFBI), Umeå Universitet.
Linda Nyberg
Linda Nyberg är journalist och statsvetare och har varit programledare i flera tv-kanaler och tv-program, bland annat Nyhetsmorgon, Vetenskapsmagasinet och Gomorron Sverige, och även som nyhetsankare i Al-Jazeera. Nu arbetar hon med kommunikation och pr.
Malin Nyberg
Ullakarin Nyberg
Ullakarin Nyberg är psykiater, med.dr och suicidforskare, med en bakgrund som bröstcancerläkare. Hon anlitas ofta som expert i media, bland annat medverkar hon regelbundet i Nyhetsmorgon på TV4 kring frågor som rör förluster, psykisk hälsa och ohälsa.
O N
Olga Nycander
Boel Nygren
David Nygren
L N
Lennart Nygren
Lennart Nygren är professor i socialt arbete vid Umeå universitet och forskar inom bland annat utvärderingsområdet.
L N
Lovisa Nygren
Lovisa Nygren är verksamhetsexpert i Region Väst och har tidigare bland annat arbetat med frågor som rör kvinnor och barn på anstalt.
Thomas Nygren
Thomas Nygren är professor i didaktik med inriktning mot historia och samhällskunskap vid Uppsala universitet. Thomas har mångårig erfarenhet av undervisning på olika gymnasieskolor, Komvux och universitet.
Catharina Nygård
Catharina Nygård är illustratör och arbetar med varierande uppdrag. Hon illustrerar allt från läromedel, fackpress, böcker, affischer till frimärken och vykort.
Karin Nygårds
Karin Nygårds är grundskollärare i svenska och svenska som andraspråk, men arbetar sedan 2013 enbart med att utveckla digital kompetens och programmering i skolan. Karin arbetar både lokalt på Sjöstadsskolan i Stockholm, nationellt och internationellt med att utveckla metoder för att fler ska bli digitalt kompetenta.
Kata Nylén
Kata Nylén är leg. psykolog, STP - psykolog i organisationspsykologi, utbildad handledare och OBM-certifierad (Organisational Behavior Management).
Anders Nyman
Anders Nyman är leg. psykolog och leg. psykoterapeut, verksam i Stockholm. Han är utbildad och privatpraktiserande i såväl par- och familjeterapi som individualterapi.
N N
Niklas Nyman
Erika Nyman Carlsson
Erika Nyman Carlsson har en fil.kand inom psykologi och doktorerar inom ätstörningsfältet. Hon har lång erfarenhet av behandlingsarbete inom ätstörningsvården, där hon även varit med och infört och utvecklat ätstörningsfokuserad KBT.
Mikael Nypelius
Under devisen ”Cider till folket!” Mikael Nypelius och Karl Sjöström modern svensk cider i företaget Fruktstereo. Båda har en bakgrund som restaurangsommelierer och en förkärlek till den spirande naturvinsscenen.
M N
Maria Nyström
Sebastian Näslund
Anna Näslund Dahlgren
Huvudredaktör är Anna Näslund Dahlgren, professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet. Övriga medverkande är Marta Edling, Lena Johannesson, Björn Axel Johansson, Solveig Jülich, Tyrone Martinsson, Elsa Modin, Jenny Morelli, Maria Nilsson, Cecilia Strandroth, Pelle Snickars, Solfrid Söderlind, Louise Wolthers, Anna Tellgren, Karin Wagner och Niclas Östlind.
G N
Gustaf Näsström
Katharina Näswall
Katharina Näswall är docent i psykologi och universitetslektor i arbets- och organisationspsykologi vid University of Canterbury, Nya Zeeland.
T N
Torkel Nöjd
M N
Mona Nöjd-Bremberg
G N
Gunilla Nötesjö
Gunilla Nötesjö är leg. psykolog och verksamhetsutvecklare, Statens Institutionsstyrelse.