Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Ny festival lyfter sakprosan

Natur & Kultur ger stöd till den nya sakprosafestivalen Sakli(g)t för att den stärker den litterära sakprosans roll som ett kunskapsförmedlande kitt mellan vetenskap och allmänhet.

Festivalen Sakli(g)t går av stapeln 2-4 augusti 2024 på mötesplatsen för samtidskultur Rikstolvan, i hjärtat av Österlen, i samarbete med Institutet för framtidsstudier och Linnéuniversitetet.

Programmet domineras av frågor som präglat årets skörd av litterär sakprosa utgiven på svenska och relevant medie- och litteraturforskning: Gaza, mediedrev, Putin, trollfabriker, Sápmi, bildfejk, klimatkonflikter, vittnesmål, självmord, psykedelika, verklighetsmyter, auktoritära arbetsmarknader och nygamla drömmar om Norrland som energiräddande framtidsland – bland mycket annat.

– I Norge har sakprosafestivaler funnits länge, men inte i Sverige. Den allt hetare debatten om verklighetsbaserad litteratur visar att den både behöver teoretisk fördjupning och publikt uppmärksammande. Därför är det roligt att vi nu i Sverige lyckas etablera en helt ny plats för ett sådant samtal, säger Anna Jungstrand, Sveriges första professor i sakprosa och en av festivalens medarrangörer.