Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Våra författare

Natur & Kultur är en affärsdrivande stiftelse, vars mål är att motverka fördomar och inskränkthet. Därför har vi inget ägarkapital som åberopar maximal avkastning, utan kan agera oberoende och långsiktigt. Förutom värdegrunden och stiftelseformen är istället våra författare de verkliga tillgångarna. Vill du läsa mer om våra fantastiska författare så finns de samlade här i bokstavsordning, sorterade på efternamn.

Hitta författare

G

S G
Sven G. Carlsson
Christopher G. Fairburn
Christopher G. Fairburn är professor i psykiatri vid Oxford University och leder Centre for Research on Eating Disorders.
Stefan G. Hofmann
Stefan G. Hofmann är professor i psykologi vid Department of Psychological and Brain Sciences vid Boston University, där han är chef för psykoterapi- och emotionsforskningslaboratoriet.
Eva Gabrielsson
Eva Gabrielsson är arkitekt med ett yrkesliv i byggsektorn; allt från byggande av hus, utvecklingsprojekt för branschen i Dalarna, regeringens projekt Bygga-bo-dialogen, den statliga utredningen Byggkostnadsdelegationen till arbete i Regeringskansliet. Hon är aktiv i arbetet mot våld mot kvinnor.
O G
Owen Gaffney
M G
Mia Gahne
Moa Gammel
Moa Gammel (född 1980) är skådespelare, verksam inom både teater och film. Podcasten Genier fick ett enormt genomslag när den startade i mars 2014.
A G
Anita Ganeri
Ofelia Garcia
Ofelia Garcia är en förgrundsgestalt inom flerspråkighetsfältet. Hon är professor vid The Graduate Center, City University i New York.
J G
Jane Gardam
M G
Mattias Gardell
Melinda Gates
Melinda French Gates är filantrop, affärskvinna och en internationell röst för kvinnors rättigheter. Hon driver tillsammans med sin make Bill Gates världens största filantropiska stiftelse.
Assaf Gavron
Assaf Gavron (född 1968 i Israel) får med Uppe på höjden ( The Hilltop ) sitt stora internationella genombrott, boken översätts nu till ett tiotal språk. Han är författare till flera romaner och har vunnit en rad priser.
Adrienne Gear
Adrienne Gear är verksam lärare i Vancouver, Kanada, där hon även arbetar som lärarutbildare och skolutvecklare. Hennes böcker används av många lärare i Vancouver, British Columbia (BC) för att arbeta strukturerat med strategier för läsförståelse.
S G
Sture Gedda
M G
Marika Gedin
A G
Antoon Geels
Antoon Geels är fil.dr och professor i religionshistoria med religionspsykologi vid Lunds universitet och en uppskattad föredragshållare. Han har publicerat ett tiotal böcker om mystik i olika religiösa traditioner.
L G
Lotta Geffenblad
Lotta Geffenblad är illustratör, författare och animatör. Hon har skrivit och illustrerat de populära böckerna om Aston och Prick och Fläck på annat förlag.
Martin Gelin
Martin Gelin har arbetat som journalist i USA sedan 2001 och är bland annat Dagens Nyheters New York-korrespondent. Han har tidigare skrivit de prisbelönta reportageböckerna Det amerikanska löftet – Barack Obamas väg till Vita Huset (2009) och Den amerikanska högern – republikanernas revolution och USA:s framtid (2012), som nominerades till Augustpriset.
G G
Giambattista Gelli
I G
Ia Genberg
K G
Kallie George
W G
Wayne Gerdtz
Christopher Germer
Christopher Germer är fil.dr, privatpraktiserande psykolog och mindfulnessinstruktör. Han undervisar även i psykiatri vid Harvard Medical School/Cambridge Health Alliance.
Per Gerrevall
Per Gerrevall är professor i pedagogik vid Linnéuniversitetet. Hans forskning behandlar professions- och utbildningsfrågor inom olika verksamheter.
E G
Eva-Carin Gerö
P G
Pernilla Gesén
H G
Håkan Gestrin
Ata Ghaderi
Ata Ghaderi är leg. psykolog, leg. psykoterapeut och docent i klinisk psykologi. Han har arbetat med och forskar kring negativ kroppsuppfattning och ätstörningar vid Karolinska institutet.
W G
Wael Ghonim
Wael Ghonim föddes 1980 i Kairo. Han arbetar på Google.
M G
Mike Gibbons
C G
Clive Gifford
Christopher Gillberg
Christopher Gillberg är universitetssjukhusöverläkare och professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Göteborgs universitet, universiteten i Glasgow och Edinburgh samt vid Institute of Child Health, London. I maj 2016 hedrades Christopher Gillberg genom att erhålla det prestigefulla priset INSAR Lifetime Achievement Award vid International Meeting for Autism Research (IMFAR).
G G
Gunnel Ginsburg
T G
Teresa Glad
H G
Heléne Glant
Heléne Glant är socionom, leg. psykoterapeut och författare, och har jobbat med ätstörningar sedan början av 80-talet.
L G
Lena Gleisner Villasmil
M G
Mary Glover
R G
Richard Glover
L G
Lena Gode
Peter Godfrey-Smith
Peter Godfrey-Smith (f 1965) är professor med inriktning på biologisk filosofi vid University of Sydney, Australien.
Alice Goffman
Alice Goffman är universitetslektor i sociologi vid University of Wisconsin. Hon bor i Madison, Wisconsin.
N G
Nikolaj Gogol
(1809–1852)
Gravity Goldberg
Gravity Goldberg är disputerad läsforskare från Teachers College, Columbia Universty i New York, där hon haft den ansedda läsprofessorn Lucy Calkins som handledare. Goldberg föreläser och fortbildar lärare i läsförståelse.
Anita Goldman
Anita Goldman är en av våra främsta författare. Bland hennes senaste böcker kan nämnas den kritikerrosade dokumentärromanen om atombombens pionjärer Om jag så måste resa till Los Alamos (2009) och hennes personliga essä Jerusalem & jag (2017).
Susan Golombok
Susan Golombok är professor i familjeforskning och chef för Centre of Family Research vid University of Cambridge, Storbritannien. Hon har sedan 1970- talet varit en av de ledande forskarna när det gäller barn som växt upp med homosexuella föräldrar, eller barn som tillkommit med hjälp av tekniker för assisterad befruktning.
K G
Kurt Gordan
Vivian Gornick
Vivian Gornick, född 1935, är författare, essäist och kritiker och var tongivande inom andra vågens feminism i USA. Starka band är hennes mest kända bok och har funnits i tryck sedan 1987.
Katarina Gospic
Katarina Gospic är fysiolog, läkare, hjärnforskare, författare, företagare, konsult och föreläsare. Har tidigare utkommit med två böcker: Välj rätt!
Maria-Pia Gottberg
Maria-Pia Gottberg är NLP Trainer, Mental tränare, coach och handledare i social och emotionell träning och är mycket uppskattad som föreläsare och utbildare. Hon har tagit fram EQ-dockan® som konkretiserar det här med känslor – både för stora och små!
J G
John Gottman
John Gottman (född 1942) är professor emeritur i psykologi vid universitetet i Washington. Mest bekant har han blivit för forskningen på kärleksrelationer och äktenskap, studier som ofta skett genom direkta observationer av par.
Charles Graeber
Charles Graeber är framstående amerikansk vetenskaps­journalist med inriktning på längre reportage i bland annat Wired, New York Times och Vogue.
Garrett M. Graff
Garrett M. Graff är journalist, historiker och prisbelönt författare.
M G
Maria Grafström
Marie Grafström
Marie Grafström har en fil.kand. i psykologi samt en master of science i TBA och autism. Hon har arbetat med handledning och utbildning inom TBA och PBS de senaste femton åren med barn, ungdomar och vuxna med diagnos inom autismspektrum och ADHD och/eller beteendeproblem.
O G
Otto Granberg
Otto Granberg är fil dr, forskare, organisationskonsult, läroboksförfattare och föreläsare med mer än 25 års erfarenhet som chef, bland annat förvaltningschef i Stockholms läns landsting. Han har doktorerat i arbetslivspedagogik.
Bengt Grandelius
Karl Grandin
Karl Grandin och Henok Fenti driver sedan 2010 ölmärket Omnipollo. Deras öl Russian Roulette sålde slut på tre dagar och är den högst rankade svenska IPA:n genom tiderna.
Erika Granholm
Magdalena T Granholm
Magdalena T Granholm är auktoriserad dramapedagog och författare. Magdalena har lång erfarenhet av att arbeta med barn och drama och driver sedan år 1991 Teater & Dramaskolan i Stockholm.
H G
Hanna Granlund
Marie Granmar
Marie Granmar är vetenskapsjournalist och författare med bakgrund som civilingenjör. Hon har sedan mitten av 1990-talet rapporterat om teknikutveckling ur ett samhällsperspektiv i tidningar, radio och tv.
Pehr Granqvist
Pehr Granqvist är professor i utvecklingspsykologi vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet, och certifierad utbildare i Anknytningsintervjun. Han har drivit många forskningsprojekt kring anknytning och leder en forskagrupp som studerar anknytning i olika åldersgrupper ur utvecklings-, social- och religionspsykologiska samt kliniska perspektiv.
B G
Brita Granstrom
Helena Granström
Helena Granström, född 1983, är författare och skribent med bakgrund inom fysik och matematik. Hennes senaste bok Det som en gång var (2016) är en systemkritisk essä med fotografier av Marcus Elmerstad.
T G
Therése Granwald
O G
Ove Grape
Ove Grape är fil.dr i sociologi och lektor i socialt arbete på Umeå universitet.
A G
Anne-Mette Graubæk (red.)
Anne-Mette Graubaek (red.) är lektor vid sjuksköterskeutbildningen i Odense och har i många år undervisat i patientologi och utveckling av kliniskt arbete på både grund- och specialistutbildning. Övriga författare är omvårdnadsforskare och lärare på olika nivåer på sjuksköterskeutbildningen, liksom vid specialistutbildningar för olika yrkesgrupper i vården.
Elise Gravel
Elise Gravel är född och bor i Kanada. Hon har skrivit och illustrerat fler än trettio böcker och är en mycket uppskattad bilderboksskapare.
Göran Greider
Göran Greider är chefredaktör för Dala-Demokraten och har sedan poesidebuten 1981 givit ut ett trettiotal böcker: poesi, debatt och biografier.
J G
Jonas Gren
Pernilla Gren Edvardsson
Pernilla är sedan 2007 verksam sfi-lärare på Tingvallagymnasiet i Karlstad. Hon har lång erfarenhet av att undervisa elever med kort eller ingen skolbakgrund.
Malin Gren Landell
Malin Gren Landell är leg. psykolog och har lett en statlig utredning om skolfrånvaro samt haft uppdrag för Socialstyrelsen och Skolinspektionen. Hon leder ett internationellt nätverk av forskare och andra verksamma inom fältet att främja skolnärvaro och utbildar och handleder skolor och huvudmän i deras närvaroarbete.
Anna Grettve
Anna Grettve är verksam som skribent och redaktör inom utbildningsområdet.
T G
Terje Grina
G G
Göran Grip
Ylva Gripner
Ylva var lärare i många år på studieväg 1 inom Sfi Tingvallagymnasiet Karlstad. Hon hade och har fortfarande sitt hjärta bland vuxna nybörjarläsare.
O G
Olga Grjasnowa
Giorgio Grossi
Giorgio Grossi, docent i medicinsk psykologi och leg. psykoterapeut. Han har länge kombinerat kliniskt arbete med forskning inom stressrelaterad ohälsa, och har också skrivit böcker som I balans och Hantera din stress KBT.
B G
Bente Groth
J G
Jan Grue
Karin Grundberg Wolodarski
Karin Grundberg Wolodarski är journalist på Dagens industri, utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon har tidigare skrivit boken Den döende dandyn , om konstsamlaren Fredrik Roos.
Kajsa Grytt
Kajsa Grytt är musiker, författare och samtalsterapeut. Hon har tidigare skrivit fem pjäser, en poesibok, en barnbok, krönikor, samt självbiografin Boken om mig själv och två romaner.
S G
Sandra Grängstedt Mbalire
A G
Anna Grönberg
Anna Grönberg är leg. psykolog, leg. psykoterapeut och handledare i KBT. Hon är privatpraktiserande med klientarbete, utbildning och handledning sedan 1984.
E G
Erik Grönberg
J G
Jens Christian Grøndahl
Mikael Gröndal
Mikael Gröndal och Linus Ahlstedt har under hela sitt kockliv återvänt till Provence, och varje gång har de hittat nya platser, människor och menyer att inspireras av. När de så småningom fick möjlighet att öppna sin första egna krog var temat självklart: sydfranskt.
E G
Erna Grönlund
J G
Jacob Gudiol
A G
Atli Gudmundsson
Einar Már Gudmundsson
Einar Már Guðmundsson (född 1954) är en av Islands främsta författare, och mångfaldigt prisad för sin romankonst, senast med Svenska Akademiens Nordiska pris 2012.
M G
Monica Gudomlund
Monika Gudomlund, biträdande rektor, har tidigare arbetat som lärare på språkintroduktion i Linköping.
A G
Ann-Christine Gullacksen
G G
Geir Gulliksen
Agneta Gulz
Agneta Gulz är professor i kognitionsvetenskap vid Lunds samt Linköpings universitet och leder forskargruppen Educational technology group.
Emi Guner
Emi Gunér är copywriter, översättare och författare. Hon älskar träd, dagdrömmeri, böcker och marsipanlimpor.
Anna Charlotta Gunnarson
Anna Charlotta Gunnarson (1969) är författare, frilansjournalist, manus- och textförfattare. Hon började arbeta som reporter på Radio Göteborg i början av 1990-talet och gick sedan vidare till Sveriges Radio P3.
P G
Per Gunnvald
U G
Ulla Gurner
S G
Stefan Gustafson
A G
Andreas Gustafsson
Lars Gustafsson
L G
Lars H Gustafsson
Lina Gustafsson
Lina Gustafsson är född 1982 och legitimerad veteri­när. Hon har varit engagerad för djurs rättigheter sedan barnsben och gjorde sitt yrkesval för att kunna hjälpa och förbättra livet för djur.
Mattias Gustafsson
Mattias Gustafsson är landskapsarkitekt LAR/MSA, VD på URBIO och tongivande röst i frågor om landskapsarkitekturens roll i den hållbara staden.
T G
Tommy Gustafsson
Tommy Gustafsson är professor vid Linnéuniversitet. Han är en av författarna till Såra tukt och sedlighet: Hundra år av pornografi i Sverige (2021).
Åsa Gustafsson
Åsa Gustafsson är gymnasielärare i engelska och spanska samt l äromedelsförfattare. Hon arbetar som p rojektledare och redaktör på Natur & Kultur.
A G
Anna Gustafsson Chen
Ane Gustavsson
Ane Gustavsson är illustratör och altviolinist, utbildad vid Musikhögskolan i Oslo. Hon har arbetat vid flera stora symfoniorkestrar i Norge och Sverige och bor i värmländska Arvika.
A G
Anton Gustavsson
Anton Gustavsson, född 1986, är chefredaktör för musiktidningen Novell och frilansjournalist med uppdrag för bland annat Svenska Dagbladet, Filter, Journalisten, Fokus och ETC Stockholm.
G G
Gunnel Gustavsson
Gunnel Gustavsson är tidigare vävlärare vid Handarbetets Vänners skola i Stockholm.
H G
Henrik Gustavsson
Per Gustavsson
Per Gustavsson (1962) är uppvuxen i värmländska Arvika och nu boende i Stockholm. Han har gjort en rad bilderböcker till både andras och egna texter.
Per Gustavsson
Per Gustavsson arbetade som barnbibliotekarie innan han blev sagoberättare på heltid år 1990. Han berättar sagor, sägner och andra berättelser för barn, ungdomar och vuxna runt om i landet.
Thomas Gustavsson
Thomas Gustavsson är l eg. psykolog, verksam vid Segesholms och Österlensportens behandlingshem för unga kvinnor med självskadebeteende i kombination med allvarliga psykiska problem.
Ulf Gustavsson
Ulf Gustavsson är leg. psykolog och leg. psykoterapeut och tidigare verksamhetschef vid Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Uppsala. Han arbetar i dag i egen praktik.
H G
Helena Gustavsson Wahlund
U G
Ulf Gyllenhak
Carl Gyllenhammar
Carl Gyllenhammar är leg. läkare, specialist i psykiatri, leg. psykoterapeut med KBT-inriktning och handledare. Han är studierektor vid Svenska Institutet för Kognitiv Psykoterapi.
K G
Kristina Gyllensten
Kristina Gyllensten är legitimerad psykolog och har doktorerat vid City University i London.
Felix Gyllenstig Serrao
Felix Gyllenstig Serrao är legitimerad lärare i Samhällskunskap och Geografi för årskurs 6 till gymnasiet. Han arbetar som förstelärare på Frölundaskolan i Göteborg där han undervisar i SO.
Göran Gyllenswärd
Göran Gyllenswärd är leg. psykolog och leg. psykoterapeut med egen verksamhet inom området. Han har tidigare arbetat inom Rädda Barnens centrum för barn och ungdomar i kris samt varit verksamhetschef på Mottagningen för sörjande i Stockholm.
C G
Catharina Gåfvels
Lena Gällhagen
Lena Gällhagen är utbildad musiklärare men har de senaste 15 åren arbetat med skolutveckling i både kommunal och privat regi. Lena är även medförfattare till böckerna Lär och lek med surfplatta i förskolan och Lär med surfplatta i åk 1-3 , Natur & Kultur.
Peter Gärdenfors
Peter Gärdenfors är professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet och ledamot av bl.a. Kungliga Vetenskapsakademien, Kungl.
Michael Gärtner
Michael Gärtner är läderhantverkare och säljer sina handgjorda arbeten under märket Lone Wolf Sweden. Som son till en av Sveriges främsta skomakare har han en gedigen kunskap om läderarbete med sig från barnsben.
K G
Kerstin Göransson
Kerstin Göransson är professor i specialpedagogik vid Karlstads universitet. Hon har mångårig erfarenhet av forskning om undervisning och lärande i särskolan.
L G
Lennart Göth
H G
Harold Göthson
A G
Anna Götlind
Anna Götlind är professor i historia vid Stockholms universitet. Hennes forskningsintressen kan bäst beskrivas som kulturhistoria i ordets vidaste bemärkelse, med särskild inriktning mot mikrohistoria.