Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Våra författare

Natur & Kultur är en oberoende stiftelse som verkar för främjar bildning, kultur och humanistiska värden. Vår verksamhet och vårt överskott ska göra skillnad i samhället.

Hitta författare

G

S G
Sven G. Carlsson
Christopher G. Fairburn
Christopher G. Fairburn är professor i psykiatri vid Oxford University och leder Centre for Research on Eating Disorders.
Stefan G. Hofmann
Stefan G. Hofmann är Alexander von Humboldt-professor vid institutionen för klinisk psykologi, Philipps-Universität Marburg i Tyskland och professor i psykologi vid Boston University.
Owen Gaffney
Owen Gaffney är hållbarhetsanalytiker knuten till Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.
M G
Mia Gahne
Måns Gahrton
Ofelia Garcia
Ofelia Garcia är en förgrundsgestalt inom flerspråkighetsfältet. Hon är professor vid The Graduate Center, City University i New York.
Melinda Gates
Melinda French Gates är filantrop, affärskvinna och en internationell röst för kvinnors rättigheter. Hon driver tillsammans med sin make Bill Gates världens största filantropiska stiftelse.
Adrienne Gear
Adrienne Gear är verksam lärare i Vancouver, Kanada, där hon även arbetar som lärarutbildare och skolutvecklare. Hennes böcker används av många lärare i Vancouver, British Columbia (BC) för att arbeta strukturerat med strategier för läsförståelse.
S G
Sture Gedda
A G
Antoon Geels
Antoon Geels är fil.dr och professor i religionshistoria med religionspsykologi vid Lunds universitet och en uppskattad föredragshållare. Han har publicerat ett tiotal böcker om mystik i olika religiösa traditioner.
L G
Lotta Geffenblad
Lotta Geffenblad är illustratör, författare och animatör. Hon har skrivit och illustrerat de populära böckerna om Aston och Prick och Fläck på annat förlag.
G G
Gunbritt Geijer
Martin Gelin
Martin Gelin arbetade som korrespondent i USA i två decennier. Han debuterade med den prisbelönta reportageboken Det amerikanska löftet (2009) och har även skrivit Den amerikanska högern (2012) och, tillsammans med Karin Pettersson, Internet är trasigt (2018), som båda nominerades till Augustpriset.
I G
Ia Genberg
K G
Kallie George
Kallie George är författare, redaktör och lärare i kreativt skrivande. Hon har varsamt anpassat L.M.
Lisa Gerholm Luhanko
Lisa Gerholm Luhanko är snickare, byggnadsvårdare och bastubadare. Under långseglingen till Kina med Ostindiefararen Götheborg öppnades dörren till traditionellt hantverk.
Friederike Gerlach
Christopher Germer
Christopher Germer är fil.dr, privatpraktiserande psykolog och mindfulnessinstruktör. Han undervisar även i psykiatri vid Harvard Medical School/Cambridge Health Alliance.
Per Gerrevall
Per Gerrevall är professor i pedagogik vid Linnéuniversitetet. Hans forskning behandlar professions- och utbildningsfrågor inom olika verksamheter.
P G
Pernilla Gesén
H G
Håkan Gestrin
Ata Ghaderi
Ata Ghaderi är leg. psykolog, leg. psykoterapeut och docent i klinisk psykologi. Han har arbetat med och forskar kring negativ kroppsuppfattning och ätstörningar vid Karolinska institutet.
Barakat Ghebrehawariat
Barakat Ghebrehawariat är statsvetare, föreläsare och utbildare med lång erfarenhet av att arbeta med mångfald och antirasism utifrån ett kommunikationsperspektiv. Idag driver han förändringsbyrån Demokrateam och är en flitigt anlitad föreläsare, processledare och rådgivare.
W G
Wael Ghonim
Wael Ghonim föddes 1980 i Kairo. Han arbetar på Google.
J G
Jayati Ghosh
Christopher Gillberg
Christopher Gillberg är universitetssjukhusöverläkare och professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Göteborgs universitet, universiteten i Glasgow och Edinburgh samt vid Institute of Child Health, London. I maj 2016 hedrades Christopher Gillberg genom att erhålla det prestigefulla priset INSAR Lifetime Achievement Award vid International Meeting for Autism Research (IMFAR).
G G
Gabriel Gillner
G G
Gunnel Ginsburg
Teresa Glad
Teresa Glad är illustratör, animatör och författare. Hon undervisar inom alla sina tre områden och startade bland annat en ettårig bilderboksutbildning på Sörängens folkhögskola 2018.
H G
Heléne Glant
Heléne Glant är socionom, leg. psykoterapeut och författare, och har jobbat med ätstörningar sedan början av 80-talet.
L G
Lena Gleisner Villasmil
M G
Mary Glover
R G
Richard Glover
Elina Gobena
Elina Gobena (f. 1987) debuterar som författare med En ny jord .
L G
Lena Gode
Peter Godfrey-Smith
Peter Godfrey-Smith (f 1965) är professor med inriktning på biologisk filosofi vid University of Sydney, Australien.
N G
Nikolaj Gogol
(1809–1852)
Gravity Goldberg
Gravity Goldberg är disputerad läsforskare från Teachers College, Columbia Universty i New York, där hon haft den ansedda läsprofessorn Lucy Calkins som handledare. Goldberg föreläser och fortbildar lärare i läsförståelse.
Anita Goldman
Anita Goldman är en av våra främsta författare. Bland hennes senaste böcker kan nämnas den kritikerrosade dokumentärromanen om atombombens pionjärer Om jag så måste resa till Los Alamos (2009) och hennes personliga essä Jerusalem & jag (2017).
Susan Golombok
Susan Golombok är professor i familjeforskning och chef för Centre of Family Research vid University of Cambridge, Storbritannien. Hon har sedan 1970- talet varit en av de ledande forskarna när det gäller barn som växt upp med homosexuella föräldrar, eller barn som tillkommit med hjälp av tekniker för assisterad befruktning.
K G
Kurt Gordan
Vivian Gornick
Vivian Gornick, född 1935, är författare, essäist och kritiker och var tongivande inom andra vågens feminism i USA. Starka band är hennes mest kända bok och har funnits i tryck sedan 1987.
Katarina Gospic
Katarina Gospic är fysiolog, läkare, hjärnforskare, författare, företagare, konsult och föreläsare. Har tidigare utkommit med två böcker: Välj rätt!
Maria-Pia Gottberg
Maria-Pia Gottberg är NLP Trainer, Mental tränare, coach och handledare i social och emotionell träning och är mycket uppskattad som föreläsare och utbildare. Hon har tagit fram EQ-dockan® som konkretiserar det här med känslor – både för stora och små!
J G
John Gottman
John Gottman (född 1942) är professor emeritur i psykologi vid universitetet i Washington. Mest bekant har han blivit för forskningen på kärleksrelationer och äktenskap, studier som ofta skett genom direkta observationer av par.
Charles Graeber
Charles Graeber är framstående amerikansk vetenskaps­journalist med inriktning på längre reportage i bland annat Wired, New York Times och Vogue.
Garrett M. Graff
Garrett M. Graff är journalist, historiker och prisbelönt författare.
M G
Maria Grafström
Marie Grafström
Marie Grafström har en fil.kand. i psykologi samt en master of science i TBA och autism. Hon har arbetat med handledning och utbildning inom TBA och PBS de senaste femton åren med barn, ungdomar och vuxna med diagnos inom autismspektrum och ADHD och/eller beteendeproblem.
Bengt Grandelius
Karl Grandin
Karl Grandin och Henok Fenti driver sedan 2010 ölmärket Omnipollo. Deras öl Russian Roulette sålde slut på tre dagar och är den högst rankade svenska IPA:n genom tiderna.
Magdalena T Granholm
Magdalena T Granholm är auktoriserad dramapedagog och författare. Magdalena har lång erfarenhet av att arbeta med barn och drama och driver sedan år 1991 Teater & Dramaskolan i Stockholm.
H G
Hanna Granlund
Marie Granmar
Marie Granmar är vetenskapsjournalist och författare med bakgrund som civilingenjör. Hon har sedan mitten av 1990-talet rapporterat om teknikutveckling ur ett samhällsperspektiv i tidningar, radio och tv.
Pehr Granqvist
Pehr Granqvist är professor i utvecklingspsykologi vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet, och certifierad utbildare i Anknytningsintervjun. Han har drivit många forskningsprojekt kring anknytning och leder en forskagrupp som studerar anknytning i olika åldersgrupper ur utvecklings-, social- och religionspsykologiska samt kliniska perspektiv.
Helena Granström
Helena Granström, född 1983, är författare och skribent med bakgrund inom fysik och matematik. Hennes senaste bok Det som en gång var (2016) är en systemkritisk essä med fotografier av Marcus Elmerstad.
Therése Granwald
Therése Granwald är författare och skrivpedagog uppväxt i Visby och bosatt i Lund. Hon undervisar på skrivarlinjerna vid Skurups folkhögskola och har skrivit såväl skönlitteratur som läromedel.
O G
Ove Grape
Ove Grape är fil.dr i sociologi och lektor i socialt arbete på Umeå universitet.
Elise Gravel
Elise Gravel är född och bor i Kanada. Hon har skrivit och illustrerat fler än trettio böcker och är en mycket uppskattad bilderboksskapare.
Göran Greider
Göran Greider är chefredaktör för Dala-Demokraten och har sedan poesidebuten 1981 givit ut ett trettiotal böcker: poesi, debatt och biografier.
Elin Grelsson
Elin Grelsson är författare till de kritikerrosade böckerna Hundarna på huvudgatan (2016) och debuten Du hasar av trygghet (2011). Hon är även verksam som kulturskribent och kritiker i bland annat Expressen och Sveriges Radio och arbetar som utbildningsledare på Skrivarakademin.
Pernilla Gren Edvardsson
Pernilla är sedan 2007 verksam sfi-lärare på Tingvallagymnasiet i Karlstad. Hon har lång erfarenhet av att undervisa elever med kort eller ingen skolbakgrund.
Malin Gren Landell
Malin Gren Landell är författare, psykolog och psykoterapeut. Hon har forskat på social ångest hos barn och unga och skolfrånvaro.
Anna Grettve
Anna Grettve är verksam som skribent och redaktör inom utbildningsområdet.
T G
Terje Grina
G G
Göran Grip
Ylva Gripner
Ylva var lärare i många år på studieväg 1 inom Sfi Tingvallagymnasiet Karlstad. Hon hade och har fortfarande sitt hjärta bland vuxna nybörjarläsare.
Giorgio Grossi
Giorgio Grossi är beteendevetare, docent i medicinsk psykologi och leg. Psykoterapeut.
B G
Bente Groth
Karin Grundberg Wolodarski
Karin Grundberg Wolodarski är journalist på Dagens industri och civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Hon har tidigare skrivit boken Den döende dandyn , om konstsamlaren Fredrik Roos.
Kajsa Grytt
Kajsa Grytt är musiker, författare och samtalsterapeut. Hon har tidigare skrivit fem pjäser, en poesibok, en barnbok, krönikor, samt självbiografin Boken om mig själv och två romaner.
S G
Sandra Grängstedt Mbalire
A G
Anna Grönberg
Anna Grönberg är leg. psykolog, leg. psykoterapeut och handledare i KBT. Hon är privatpraktiserande med klientarbete, utbildning och handledning sedan 1984.
Mikael Gröndal
Mikael Gröndal och Linus Ahlstedt har under hela sitt kockliv återvänt till Provence, och varje gång har de hittat nya platser, människor och menyer att inspireras av. De drev under många år den egna sydfranska kvarterskrogen Chez Betty i Stockholm och på senare år Snack Bar i samma stad.
A G
Atli Gudmundsson
M G
Monica Gudomlund
Monika Gudomlund, biträdande rektor, har tidigare arbetat som lärare på språkintroduktion i Linköping.
A G
Ann-Christine Gullacksen
G G
Geir Gulliksen
Agneta Gulz
Agneta Gulz är professor i kognitionsvetenskap vid Lunds samt Linköpings universitet och leder forskargruppen Educational technology group.
L G
Lisa Gummesson
Emi Guner
Emi Gunér är copywriter, översättare och författare. Hon älskar träd, dagdrömmeri, böcker och marsipanlimpor.
Anna Charlotta Gunnarson
Anna Charlotta Gunnarson (1969) är författare, frilansjournalist, manus- och textförfattare. Hon började arbeta som reporter på Radio Göteborg i början av 1990-talet och gick sedan vidare till Sveriges Radio P3.
P G
Per Gunnvald
Jimmy Guo
J immy G uo arbetar som kock och matkreatör och har tidigare gett ut boken Mitt kinesiska skafferi — en guide med recept (2022). Med nördig nyfikenhet och passion för matkulturers ursprung strävar han som författare efter att avmystifiera och göra det kompli­cerade enkelt att förstå.
U G
Ulla Gurner
S G
Stefan Gustafson
A G
Andreas Gustafsson
J G
Jim Gustafsson
Lars Gustafsson
L G
Lars H Gustafsson
Lina Gustafsson
Lina Gustafsson är född 1982 och legitimerad veteri­när. Hon har varit engagerad för djurs rättigheter sedan barnsben och gjorde sitt yrkesval för att kunna hjälpa och förbättra livet för djur.
T G
Tommy Gustafsson
Tommy Gustafsson är professor vid Linnéuniversitet. Han är en av författarna till Såra tukt och sedlighet: Hundra år av pornografi i Sverige (2021).
Åsa Gustafsson
Åsa Gustafsson är gymnasielärare i engelska och spanska samt läromedelsförfattare.
A G
Anna Gustafsson Chen
Ane Gustavsson
Ane Gustavsson är illustratör och altviolinist, utbildad vid Musikhögskolan i Oslo. Hon har arbetat vid flera stora symfoniorkestrar i Norge och Sverige och bor i värmländska Arvika.
A G
Anton Gustavsson
Anton Gustavsson, född 1986, är chefredaktör för musiktidningen Novell och frilansjournalist med uppdrag för bland annat Svenska Dagbladet, Filter, Journalisten, Fokus och ETC Stockholm.
G G
Gunnel Gustavsson
Gunnel Gustavsson är tidigare vävlärare vid Handarbetets Vänners skola i Stockholm.
H G
Henrik Gustavsson
Per Gustavsson
Per Gustavsson är sagoberättare och före detta barnbibliotekarie. Han berättar sagor, sägner och andra berättelser för barn, ungdomar och vuxna runt om i landet.
Per Gustavsson
Per Gustavsson (1962) är uppvuxen i värmländska Arvika och nu boende i Stockholm. Han har gjort en rad bilderböcker till både andras och egna texter.
Thomas Gustavsson
Thomas Gustavsson är l eg. psykolog, verksam vid Segesholms och Österlensportens behandlingshem för unga kvinnor med självskadebeteende i kombination med allvarliga psykiska problem.
Ulf Gustavsson
Ulf Gustavsson är leg. psykolog och leg. psykoterapeut och tidigare verksamhetschef vid Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Uppsala. Han arbetar i dag i egen praktik.
U G
Ulf Gyllenhak
Carl Gyllenhammar
Carl Gyllenhammar är leg. läkare, specialist i psykiatri, leg. psykoterapeut med KBT-inriktning och handledare. Han är studierektor vid Svenska Institutet för Kognitiv Psykoterapi.
K G
Kristina Gyllensten
Kristina Gyllensten är legitimerad psykolog och har doktorerat vid City University i London.
Felix Gyllenstig Serrao
Felix Gyllenstig Serrao är legitimerad lärare i Samhällskunskap och Geografi för årskurs 6 till gymnasiet. Han arbetar som förstelärare på Frölundaskolan i Göteborg där han undervisar i SO.
Göran Gyllenswärd
Göran Gyllenswärd är leg. psykolog och leg. psykoterapeut med egen verksamhet inom området. Han har tidigare arbetat inom Rädda Barnens centrum för barn och ungdomar i kris samt varit verksamhetschef på Mottagningen för sörjande i Stockholm.
C G
Catharina Gåfvels
Lena Gällhagen
Lena Gällhagen är utbildad musiklärare men har de senaste 15 åren arbetat med skolutveckling i både kommunal och privat regi. Lena är även medförfattare till böckerna Lär och lek med surfplatta i förskolan och Lär med surfplatta i åk 1-3 , Natur & Kultur.
Peter Gärdenfors
Peter Gärdenfors är professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet och ledamot av bl.a. Kungliga Vetenskapsakademien, Kungl.
Michael Gärtner
Michael Gärtner är läderhantverkare och säljer sina handgjorda arbeten under märket Lone Wolf Sweden. Som son till en av Sveriges främsta skomakare har han en gedigen kunskap om läderarbete med sig från barnsben.
K G
Kerstin Göransson
Kerstin Göransson är professor i specialpedagogik vid Karlstads universitet. Hon har mångårig erfarenhet av forskning om undervisning och lärande i särskolan.
L G
Lennart Göth
H G
Harold Göthson
A G
Anna Götlind
Anna Götlind är professor i historia vid Stockholms universitet. Hennes forskningsintressen kan bäst beskrivas som kulturhistoria i ordets vidaste bemärkelse, med särskild inriktning mot mikrohistoria.