Ny satsning på lärarutbildningen
Den utbildningsvetenskapliga kärnan är gemensam för alla lärarstuderande i Sverige och ska innehålla de grundläggande kunskaper och färdigheter som blivande förskollärare och lärare behöver. Den fungerar därmed som en gemensam bas och utgör i förlängningen grunden för ett gemensamt professionsspråk. Natur & Kultur gör tillsammans med flera av landets ledande forskare inom utbildningsvetenskap en större satsning i form av kurslitteratur specifikt framtagen för UVK-kurser inom lärarutbildningen.
Tryckt eller digital version
De fem första UVK-titlarna finns nu i både tryckt och digital version. De digitala versionerna innehåller talsyntes och en mycket användbar sökfunktion, de är anpassade till flera format (mobil, dator och platta) och lågt prissatta. Fler UVK-titlar kommer att tillgängliggöras digitalt under hösten och våren.


Hur digital kurslitteratur fungerar


UVK-webbinarium
Missade du vårt livesända UVK-webbinarium? Här kan du se inspelningen där de första UVK-antologierna presenteras.

Ledarskap, sociala relationer och konflikthantering för lärare
Kursboken Ledarskap, sociala relationer och konflikthantering för lärare riktar sig i första hand till lärarstuderande, men kan även läsas av verksamma inom de olika nivåerna i det svenska utbildningssystemet.


Ämneslärarens arbete
Ämneslärarens arbete – didaktiska perspektiv är en grundbok som i första hand riktar sig till blivande ämneslärare, men kan med fördel även läsas av verksamma lärare. Boken behandlar den utbildningsvetenskapliga kärnans alla delar.


Specialpedagogik för lärare
Kursboken Specialpedagogik för lärare riktar sig till alla lärarstuderande men passar även på specialpedagog- och speciallärarprogram. Boken speglar kärnan i läraruppdraget, att stödja lärmiljöer som främjar välbefinnande och lärande och gör alla elever delaktiga. Antologin bidrar till att aktualisera kunskap om alla barns och ungdomars utveckling och behov och integrerar dem i gynnsamma undervisningspraktiker.


Hållbar bedömning
Kursboken Hållbar bedömning – bildning, välbefinnande och utveckling i skolans bedömningsarbete riktar sig i första hand till lärarstuderande, men kan även med fördel läsas av verksamma inom de olika nivåerna i det svenska utbildningssystemet.


Utbildningens organisation och villkor
Kursboken Utbildningens organisation och villkor, demokratins grunder riktar sig i första hand till lärarstuderande men kan med fördel läsas också av den som är allmänt intresserad av den svenska skolan, dess historia, organisation och uppdrag.


Lärande, skola, bildning
Lärande skola bildning är en grundbok för lärarutbildningen som belyser skolans historia och framväxt i ett internationellt perspektiv, och som även ger en god inblick i det som idag utgör vårt svenska skolsystem.


Vetenskapsteori och forskningsmetoder i utbildningsvetenskap
Kursboken Vetenskapsteori och forskningsmetoder i utbildningsvetenskap riktar sig i första hand till lärarstuderande och ingår i den utbildningsvetenskapliga kärnan, UVK. Boken kan med fördel även läsas av den som är allmänt intresserad av utbildningsvetenskapens teorier och metoder och ta del av dess mångfald.


Vetenskapliga teorier för lärare
Antologin Vetenskapliga teorier för lärare beskriver en bred palett av teorier och perspektiv från olika kunskapsdiscipliner, däribland sociologiska, psykologiska, didaktiska, pedagogiska och naturvetenskapliga kunskapsområden.
Utvärderingsexemplar
På nok.se finns möjlighet att provläsa innehållsförteckningen och ett utdrag ur de flesta kursböcker. Om du efter det vill läsa hela boken för att ta ställning till om den bör antas som kurslitteratur kan du beställa ett kostnadsfritt utvärderingsexemplar.
Beställ härVill du ingå i en referensgrupp för projektet?
Är du intresserad av att veta mer om vår referensgrupp för projektet, vänligen klicka här och fyll i vårt formulär.
Vid frågor, kontakta gärna oss!

