Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Våra författare

Natur & Kultur är en oberoende stiftelse som verkar för främjar bildning, kultur och humanistiska värden. Vår verksamhet och vårt överskott ska göra skillnad i samhället.

Hitta författare

J

T J
Todd J. Farchione
C J
Christopher Jacklin
K J
Knut A Jacobsen
C J
Christer Jacobson
E J
Erica Jacobson
Christian Jacobsson
Christian Jacobsson är leg. psykolog och docent i psykologi och arbetar som konsult samt som lektor och viceprefekt på Psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet. Han har arbetat med ett stort antal arbetsgrupper och ledningsgrupper på alla nivåer i organisationer.
K J
Katarina Jacobsson
Katarina Jacobsson är universitetslektor i socialt arbete vid Lunds universitet.
Nicolas Jacquemot
Nicolas Jacquemot är kommunikationsrådgivare, författare och doktor i management. Bland tidigare böcker märks handboken Självledarskap och kritikerhyllade Chefen som kom ut ur sitt rum .
A J
Alma Jahic Pettersson
Cajsa Jahn
Cajsa Jahn är lärare med lång erfarenhet av att arbeta med elever med autism och adhd. Hon har arbetat både i vanlig klass och i särskild undervisningsgrupp för elever med autism.
Anette Jahnke
Anette Jahnke är lektor i pedagogik vid Göteborgs universitet och projektledare vid forskningsinstitutet Ifous. Hennes forskningsintresse riktar sig mot den kunskap som bildas i yrkeslivet, dess kännetecken och utvecklingsbehov.
Joakim Jakobsen
Joakim Jakobsen är kulturredaktör på danska Weekendavisen och författare till flera böcker om idrott. Tour de France har utkommit i flera utgåvor på danska.
B J
Britt Jakobson
Inga-Lill Jakobsson
Inga-Lill Jakobsson är universtitetslektor och har undervisat inom bl a lärarutbildningen och specialpedagog- och speciallärarprogrammen; och hon har mångårig yrkeserfarenhet som klasslärare och specialpedagog i grundskolan. Hennes forskning riktar sig mot medicinska diagnosers relevans i skolan samt betydelsen av samverkan kring elever i behov av särskilt stöd.
Petrus Jakobsson
Petrus Jakobsson driver sedan hösten 2012 Bageri Petrus. Petrus har tidigare jobbat på Valhallabageriet i 2 ½ år, praktiserat på Riddarbageriet, varit med och öppnat Utöbageriet och jobbat som chefsbagare hos Magnus Johansson i Hammarby Sjöstad och ser det fortfarande som det mest spännande yrket man kan ha.
Steven James Linton
Steven James Linton är seniorprofessor vid Örebro universitet, verksam vid Center for Health and Medical Psychology (CHAMP). Han är leg. psykolog och leg. psykoterapeut.
O J
Ola Jameson
M J
Maria Janeklint
Elsa Janni
Elsa Janni är leg. psykolog och arbetar med behandling, handledning och utbildning vid Psykologpartners, samt har en bakgrund som gymnasielärare i svenska och historia.
Nina Jansdotter
Arvid Janson
Arvid Janson är civilingenjör med en andra examen i marknadsföring. Under sin karriär har han grundat flera företag med beteendeförändring som gemensam nämnare.
Alexander Jansson
Alexander Janson är en eftertraktad och internationellt känd illustratör, grafisk formgivare och animatör bosatt i Göteborg, han har illustrerat Ishavspirater , Det tunna svärdet och en lång rad andra titlar.
Berit Jansson
Berit Jansson är lärare i Botkyrka och undervisar elever i svenska som andraspråk. I sitt arbete lägger hon vikt vid att eleverna läser intressanta texter på rätt nivå.
L J
Lars Jansson
M J
Markus Jansson-Fröjmark
L J
Leif Janzon
S J
Suleika Jaouad
Maria Jarl
Maria Jarl är filosofie doktor i statsvetenskap och universitetslektor i utbildningsvetenskap vid Göteborgs universitet. Maria Jarls forskningsintressen är skolpolitik och politisk styrning inom utbildningsområdet med fokus på kommunernas roll och rektorsprofessionen.
Arne Jarrick
Arne Jarrick är professor emeritus i historia vid Stockholms universitet. Han är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien och Kungliga Vitterhetsakademien samt författare till många böcker.
Aravind Jayan
Aravind Jayan (f. 1994), växte upp i Trivandrum och är idag bosatt i Bangalore.
Kerstin Jeding
Kerstin Jeding är leg. Psykolog och fil.dr, disputerad i psykosocial arbetsmiljö, stress och hälsa vid University of Oxford.
Karin Jensen
Karin Jensen är docent och ledare för en forskargrupp vid Karolinska Institutet och en av världens främsta placeboforskare. Hon är nära knuten till Program in Placebo Studies vid Harvard Medical School i Boston (USA) och är sedan 2016 invald i styrelsen för internationell placeboforskning, tillsammans med ledamöter från USA, Tyskland, Storbritannien, Holland, Schweiz och Danmark.
L J
Linda Jensen
Per Jensen
Per Jensen är professor i etologi vid Linköpings universitet. Hans forskning och undervisning handlar om beteendet hos hundar och andra djur och han föreläser ofta och gärna för hundägare över hela Skandinavien.
A J
Annika Jensfelt
F J
Fredrik Jeppsson
Fredrik Jeppsson (red.) är docent i naturvetenskapernas didaktik vid Linköpings universitet. Hans huvudsakliga forskningsintresse är inom ramen för kroppsligt förankrad kognition med fokus på representationers betydelse för lärande.
I J
Ingela Jernberg
E J
Elisabet Jernström
A J
Aiman Jihar
Aiman Jihar är beteendevetare och skolledare. Han arbetar som utbildningschef på Magelungen Utveckling.
Ellen Jildeteg
Ellen Jildeteg är förskollärare och brinner för värdegrundsarbete. Tillsammans med kollegor och ledning på Stora Sköndals Förskolor har Ellen utvecklat det framgångsrika arbetssätt med demokrati och värdegrund i fokus som ligger till grund för böckerna om Förskolegänget.
Anna Jobér
Anna Jobér är fil.dr i pedagogik och har disputerat på hur social klass och sociala processer kan förstås i NO-undervisning. Hon är universitetslektor i utbildningsvetenskap mot naturvetenskapernas didaktik vid fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö högskola.
B J
Bengt Johannisson
Josefina Johannisson
Josefina Johannisson (f. 1984) bor i Växjö och arbetar till vardags som verksamhetsutvecklare inom vården, med fokus på sällsynta diagnoser och omställning till Nära vård.
B J
Birgitta Johansson
B J
Birgitta Johansson
Författare PULS 1-3 NO-boken.
B J
Birgitta Johansson
C J
Cecilia Johansson
C J
Cornelia Johansson
E J
EA Johansson
E A Johansson är uppväxt i Falkenberg men bor nu i Stockholm. Hans karaktär Blubbla är inspirerad av den låtsaskompis han hade som barn.
Emma Johansson
Erik Johansson
Skådepelare som bland annat medverkat i Bonusfamiljen och Maria Wern och som skrivit och regisserat tv-serien Alla utom vi . Hobbykock som också driver matpodden Recept Tack?! tillsammans med Nichlas Niemi.
E J
Erik Johansson
E J
Eva Johansson
F J
Fredrik Johansson
George Johansson
George Johansson har en lång och bred barnboksutgivning bakom sig. Han jobbade också länge som journalist och är mest känd för sina böcker om Mulle Meck och hunden Buffa.
G J
Gunn Johansson
Gunn Johansson är professor emerita i arbetspsykologi vid Stockholms universitet.
H J
Håkan Johansson
Håkan Johansson är professor i socialt arbete vid Socialhögskolan, Lunds universitet.
I J
Inger Johansson
K J
Karin Johansson
K J
Katarina Johansson
Linda Johansson
Louise Johansson
Louise Johansson slog igenom redan 2011 som den första vinnaren av Sveriges mästerkock. Trots att hon arbetat som kock på topprestauranger, och dessutom tagit sig till final i Årets kock två gånger, bultar hennes hjärta starkast för bra matlagning i hemmakök.
M J
Maj-Gun Johansson
Maj-Gun Johansson är fil. doktor, f.d. speciallärare samt fortbildare inom läsning och skrivning. Hon har lång erfarenhet av specialundervisning och har arbetat med kommunövergripande, kartläggande diagnostisering.
M J
Maria Johansson
Martin Johansson
Martin Johansson är hemmabagaren bakom den populära och prisbelönta bloggen Pain de Martin och Lite mer bröd . Han har gett ut de bästsäljande böckerna Surdegsbröd (2009), Enklare bröd (2010) och Bröd och pizza (2012).
M J
Monica Johansson
M J
Märta Johansson
Nicke Johansson
Olof Johansson
Olof Johansson är senior professor i statsvetenskap och verksam vid Centrum för skolledarutveckling, Umeå universitet. Han medverkar i en grupp för ett nationellt forskarstöd inom regeringsuppdraget Samverkan för bästa skola.
O J
Oscar Johansson
Patric Johansson
Sara Johansson
Sara Johansson är fil.mag i psykologi med vidareutbildning i psykotraumatologi. Sara har arbetat som volontär och delegat för svenska och internationella Röda Korset.
S J
Sonny Johansson
Staffan Johansson
Staffan Johansson är professor i socialt arbete vid Göteborgs universitet.
S J
Stina Johansson
Sverker Johansson
Sverker Johansson är fysikern som blev lingvist och slog igenom med På spaning efter språkets ursprung som nominerades till Stora fackbokspriset och har översatts till sju språk. 2022 utkom På vandring i språkens fotspår .
Thomas Johansson
Thomas Johansson är professor i pedagogik med inriktning mot barn- och ungdomsvetenskap vid Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, Göteborgs universitet.
T J
Thomas Johansson (red.)
F J
Frida Johansson Metso
S J
Spencer Johnson
A J
Aina Johnsson
A J
Anna Johnsson
Eva Johnsson
Eva Johnsson är socionom, leg. psykoterapeut och docent i socialt arbete vid Socialhögskolan, Lunds universitet.
Henrik Johnsson
Henrik Johnsson har skrivit böckerna Att bygga ett lag med herrlandslagets förbundskapten i fotboll, Janne Andersson, samt Mona Sahlins självbiografi Makt – Lös . Henrik har även arbetat som producent för Sommar i P1.
K J
Karl Johnsson
L J
Lisbeth Johnsson
Lisbeth Johnsson är fil dr och docent i socialt arbete.
R J
Randall Jonas
Caysa Jonassen
Arbetar som lärare i Malmö stad på en F-6 skola. Undervisar i svenska, svenska som andraspråk och engelska.
C J
Charlotta Jonasson
C J
Christer Jonasson
Gareth Jones
Gareth Jones , kommer från Mumbles utanför Swansea i södra Wales och har arbetat som kock i olika delar av världen. Gareth, Kerim och David är Taylor & Jones.
F J
Fanny Jonsdottir
Bert Jonsson
Bert Jonsson är docent i psykologi och professor i beteendevetenskapliga mätningar och är verksam vid institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap, Umeå universitet.
Bodil Jonsson
E J
Erik Jonsson
H J
Hillevi Jonsson
J J
Jakob Jonsson
K J
Karl Jonsson
M J
Mari Jonsson
Jenny Jordahl
Jenny Jordahl är illustratör, designer, bloggare och serietecknare. Hon har en stående serie i Aftenposten och är en av Norges främsta illustratörer.
Jon Jordås
Jon Jordås är dokumentärchef på produktionsbolaget Filt. Han har bevakat ett stort antal olika kriminalfall som journalist och bland annat jobbat med prisbelönta P3 Dokumentär om Palmeutredningen inifrån.
M J
Mie Josefson
A J
Anna Josefsson
Dan Josefsson
Dan Josefsson är journalist och ägnar sig vanligen åt kultur- och samhällsjournalistik. Han har gjort flera uppmärksammade dokumentärer för Sveriges Television och skriver bland annat på Aftonbladets kultursida.
C J
C G Jung
Markus Junkala
Markus Junkala är kocken, bagaren och sommelieren som i 20-årsåldern hittade sin kärlek till öl i ett trappistkloster i Belgien.
U J
Ulrika Junker Miranda
P J
Peter Juslin
Peter Juslin är professor i kognitionspsykologi vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet.
E J
Elin Jäderström
Jenny Jägerfeld
Jenny Jägerfeld arbetar som psykolog och är verksam som författare både för vuxna och för barn och ungdomar. Hon debuterade 2006 med romanen Hål i huvudet , och vann Augustpriset 2010 med ungdomsboken Här ligger jag och blöder (Gilla böcker).
Å J
Åsa Jägergård
Ann-Sofie Jägerskog
Ann-Sofie Jägerskog är fil.dr i ämnesdidaktik med inriktning mot SO-ämnen och är verksam som lektor vid Stockholms universitet. Hon är också aktiv inom Stockholm Teaching and Learning Studies (STLS), där hon leder undervisningsutvecklande ämnesdidaktiska forskningsprojekt.
Anna Jälknäs
Anna Jälknäs är gymnasielärare och specialpedagog med många års erfarenhet från gymnasieskolan. Idag arbetar hon som samordnare för pedagogiskt stöd på universitetet.
Jan Jämte
Jan Jämte är doktor i statsvetenskap och lektor i samhällskunskap vid Örebro universitet, med en bakgrund som journalist och gymnasielärare i samhällskunskap och mediekunskap. Han har forskat om olika former av arbete för att motverka rasism, både i det civila samhället och inom skolan.
Katrin Jäverbring
Katrin Jäverbring är förskollärare med mångårig erfarenhet inom förskolan. Hon är även föreläsare och arbetar för närvarande som utbildare och handledare i digitala verktyg i Stockholms stad.
Håkan Jönson
Håkan Jönson är professor i socialt arbete, verksam som lärare och forskare vid Lunds universitet.
Anders Jönsson
Anders Jönsson är professor i didaktik med inriktning naturvetenskapernas didaktik vid Högskolan i Kristianstad.
Håkan Jönsson
Håkan Jönsson är etnolog och f.d. kock. Bland hans tidigare böcker märks Den gastronomiska revolutionen .
K J
Karin Jönsson