Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Våra författare

Natur & Kultur är en affärsdrivande stiftelse, vars mål är att motverka fördomar och inskränkthet. Därför har vi inget ägarkapital som åberopar maximal avkastning, utan kan agera oberoende och långsiktigt. Förutom värdegrunden och stiftelseformen är istället våra författare de verkliga tillgångarna. Vill du läsa mer om våra fantastiska författare så finns de samlade här i bokstavsordning, sorterade på efternamn.

Hitta författare

M

S M
Shannon M. Bennett
S M
Sarah M. Kennedy
N M
Niccolò Machiavelli
Niccolò Machiavelli (1469-1527) var filosof, statsman och historiker. Han skrev sin mest berömda bok Fursten år 1513 (tryckt 1532) efter det att han fråntagits befattningen som sekreterare i Florens utrikesstyrelse.
Robin Macpherson
Robin Macpherson är historielärare och just nu vice rektor på Dollar Academy (en framstående internatskola) i Skottland.
E M
Erik MacQueen
L M
Lars Madej
S M
Steinar Madsen
K M
Kristoffer Magnell
P M
Per Magnus Johansson
Per Magnus Johansson är psykoanalytiker, fil. dr, docent i idé- och lärdomshistoria och leg. psykolog med specialistkompetens i klinisk psykologi.
C M
Carin Magnusson
Eva Magnusson
Eva Magnusson är leg. psykolog och professor emerita i psykologi med genusvetenskaplig inriktning vid Umeå universitet. Tidigare har hon skrivit Psykologi och kön, Hon, han och hemmet och Genus och kultur i psykologi (med Jeanne Marecek).
Lars Magnusson
Lars Magnusson är professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet, ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien och ordförande i Scandinavian Society of Economic and Social History. Han har skrivit en rad ekonomihistoriska böcker på engelska och svenska, bland annat standardverket Sveriges ekonomiska historia.
U M
Ulla Magnusson
E M
Eva Magoulias
Qaisar Mahmood
Qaisar Mahmood, född 1973 i Lahore, Pakistan, arbetar som kulturarvschef på Riksantikvarieämbetet. Han blev mycket uppmärksammad för Jakten på svenskheten , en bok om oss svenskar och våra idéer om vilka vi är, och debatterar ofta frågor som rör mångfald och integration.
S M
Susanne Maier
Marika Maijala
Marika Maijala är en prisbelönt barnboksillustratör, som bor och arbetar i Helsingfors, Finland. Utöver böcker illustrerar Marika även i tidningar och för finska designföretag.
Lotta Malm Nilsson
Lotta Malm Nilsson är leg. 1–7-lärare, med inriktning mot svenska och so-ämnen, samt med fördjupad kompetens inom sva och IKT.
P M
Per Malmberg
S M
Sofia Malmberg
E M
Ewa Malmborg
J M
Janna Malmgren
Anna Malmquist
Anna Malmquist är leg. psykolog, fil.dr i psykologi och universitetsadjunkt vid Linköpings universitet.
Elizabeth Malmquist
Elizabeth Malmquist är leg. psykolog, leg. psykoterapeut och verksam framför allt med utbildning och handledning av personer som arbetar med behandling av ungdomar och vuxna med stora känslomässiga svårigheter.
Tom Malmquist
Tom Malmquist (född 1978) är poet. Han debuterade med den mycket uppmärksammade diktsamlingen Sudden death , följt av Fadersmjölken .
L M
Linnea Malmsten
A M
Anna-Karin Malmström-Ehrling
R M
Rachel Manber
Rachel Manber är Ph.D., psykolog och professor vid institutionen för psykiatri och beteendevetenskap vid Stanford University, där hon även är chef för utbildningsprogrammet för insomni och beteendemedicin.
C M
Christoffer Mankell
A M
Anthony P. Mannarino
Anthony P. Mannarino är professor i psykiatri vid Drexel University College of Medicine, chef för Center for Traumatic Stress in Children and Adolescents och vice ordförande för den psykiatriska avdelningen vid Allegheny General Hospital.
Moa Mannheimer
M M
Mick Manning
H M
Hilary Mantel
Nicolas Manuguerra
Nicolas Manuguerra arbetar vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet.
E M
Eva Marand
J M
Jeanne Marecek
Jeanne Marecek är fil. dr i psykologi och professor i psykologi vid Swarthmore Collage, USA. Hon har skrivit böcker med inriktning på genusfrågor i psykologi.
I M
Ingrid Markham
C M
Christopher R Martell
Christopher Martell är docent i klinisk psykologi vid University of Washington i Seattle.
George R.R. Martin
George R.R. Martin, är författare till de bästsäljande En värld av is och eld-böckerna som ligger till grund för teveserien ""Game of Thrones"".
Pauline Martin
B M
Belén Martín Ambrosio-Francès
M M
Martin Martinez
Karolina Martinson
Karolina Martinson jobbar med tång och miljötänk på restaurang Garveriet i Floda. Hon bor på Styrsö i Göteborgs skärgård.
M M
Moa Martinson
(1894–1964)
S M
Sara Martinsson
K M
Karin Martinussen
Olle Matsson
Olle Matsson är professor i kemi vid Uppsala universitet och populär föredragshållare om gifter. Han har tidigare skrivit En dos stryknin – om gifter och giftmord i litteraturen .
I M
Iréne Matthis
Erik Matton
Erik Matton är KBT-psykolog.
C M
Christer Mattsson
Jens Mattsson
Jens Mattsson är barnbibliotekarie bosatt i Lund. Hans debut Vi är Lajon! belönades med Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020.
Pontus Mattsson
Pontus Mattsson (född 1965) är politisk journalist på Sveriges Radio. Han har under flera års tid bevakat Sverigedemokraterna.
Jon Mauno Pettersson
Jon Mauno Pettersson har tidigare arbetat på Dagens Industri och är idag nyhetschef på Breakit. 2018 vann han Guldspaden i kategorin ”Årets nytänkare”.
Maria Maunsbach
Maria Maunsbach , född 1990 i Höör, bor i Malmö och har studerat skrivarlinjen på Fridhems folkhögskola. Hon debuterade 2018 med kritikerrosade Bara ha roligt och 2019 utkom hennes andra roman Hit, men inte längre .
D M
Devrim Mavi
R M
Rollo May
Rollo May (1909-1994), amerikansk psykolog, psykoterapeut och filosof, var en av de främsta företrädarna för existentialistisk psykologin och psykoterapi i USA. Han har skrivit en rad vitt spridda och mycket uppskattade böcker.
M M
Malin McConnachie
J M
Jill McDougall
M M
Maria McShane
L M
Lorenzo Medici
M M
Manuel Medina
Madeleine Médoc
Madeleine Médoc har lång erfarenhet av att arbeta med nyanländas lärande, bland annat som förskollärare, rektor, verksamhetsansvarig för modersmålslärare och studiehandledare samt undervisningsråd på Skolverket. Nu är hon doktorand vid Linnéuniversitetet samtidigt som hon arbetar som verksamhetsutvecklare i Växjö kommun.
A M
Anna Meeuwisse
Anna Meeuwisse är professor i socialt arbete vid Lunds universitet.
E M
Eva Meijer
Angeliqa Mejstedt
Angeliqa Mejstedt (1986-2019) växte upp med vandringslederna i norra Västmanland, hon lärde sig överlevnadskunskap i Försvarsmakten och hon pilgrimsvandrade i tre länder. Angeliqa var känd som hela Sveriges vandrare och nådde ut till en bred publik via Vandringbloggen .
Johanna Melén
Johanna Melén är journalist på Sveriges Radio. Detta är hennes första bok.
L M
Lennart Melin
Staffan Melin
U M
Ulla Melin Emilsson
M M
Mats Mellberg
Jöns Mellgren
Jöns Mellgren (född 1976) är författare, filmare och illustratör. Radioversionen av Mustafa och stormen nominerades till Ikarospriset 2011 för bästa dramaproduktion samt till Prix Europa 2012.
A M
Alma Memisevic
R M
Robert Menasse
Stephan Mendel-Enk
Stephan Mendel-Enk (f. 1974) debuterade 2004 med boken Med uppenbar känsla för stil – ett reportage om manlighet.
Åsa Mendel-Hartvig
Åsa Mendel-Hartvig (1977) bor i Stockholm, är utbildad journalist och är verksam som författare och skribent. Hon skriver både bilderböcker och kapitelböcker för barn i åldrarna 0-7 år.
U M
Ulla Messelius
Claire Messud
Claire Messud (f. 1966) är en av sin generations viktigaste författare.
D M
Deon Meyer
S M
Sir Michael Marmot
Sir Michael Marmot är professor i epidemiologi och folkhälsa vid University College London och chef för the International Institute for Society and Health i samma stad. Han leder även Världshälsoorganisationens (WHO) globala kommission för hälsans sociala bestämningsfaktorer.
Leonard Michaels
Leonard Michaels (1933-2003) var en amerikansk författare, mest känd för sin kortprosa. Han publicerade fem samlingar med noveller och två romaner, samt essäer och pjäser.
L M
Lisbeth Mikaelsson
Jens Mikkelsen
Jens Mikkelsen är journalist på Sydsvenskan, och har vunnit Stora Journalistpriset samt Guldspaden vid två tillfällen. Tillsammans med Katia Wagner nominerades han till Guldspaden 2010.
Hilkka Mikkonen
Hilkka är förskollärare och författare och arbetar som förskollärare i förskoleklass. För Hilkka är språket den gemensamma nämnaren i alla ämnen.
Jenny Milewski
Jenny Milewski (född 1971) är författare och copywriter. Hon debuterade 2012 med den kritikerhyllade skräckromanen Skalpelldansen .
Fiona Miller
Fiona har arbetat som engelsklärare i Sverige och fl era andra länder, bland andra Kina och Spanien. Hon har skrivit ett stort antal läromedel och manus till tv-serier för undervisning i engelska.
W M
William R. Miller
William R. Miller är professor i psykologi och psykiatri vid universitet i New Mexico.
Karin Milles
Karin Milles är författare, språkforskare och lärare vid Södertörns högskola. Till de tidigare publicerade böckerna hör historieverk, mammadagböcker och språkhandböcker.
P M
Peter Millet
J M
John Milton
John Milton, född 1608 i London, var en engelsk diktare och psalmförfattare, yrkesverksam som regeringstjänsteman. Han var politiskt och socialt engagerad och författade stridsskrifter, där han motsatte sig kyrkans syn på skilsmässa och förespråkade pressfrihet.
Leone Milton
Leone Milton är journalist och författare, bosatt i Köpenhamn. Hon har skrivit om kvinnors hälsa i över tio års tid, som redaktör för 1,6 miljonerklubbens och patientföreningen Frisk & Fris medlemstidningar, och även med böcker i ämnet samt som frilansjournalist.
R M
Renate Minas
Renata Minas är fil. dr i socialt arbete och forskare vid Institutet för Framtidsstudier i Stockholm.
David Mitchell
David Mitchell är adjungerad professor vid University of Canterbury i Christchurch i Nya Zeeland. Mitchell är ledande forskare inom inkludering och anlitas som sakkunnig i ett flertal internationella sammanhang.
W M
Wendy Mitchell
N M
Nancy Mitford
R M
Robert Mjelde Flatås
Robert Mjelde Flatås arbetar som rektor i Stanghelle skola i Norge. Han har arbetat som grundskollärare i många år och har en masterexamen i pedagogik.
E M
Eric Mjöberg
E M
Emilie Moberg
Emili e Moberg är universitetslektor vid barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet, och undervisar på förskollärarprogrammet.
Fredrik Moberg
Fredrik Moberg är biolog och disputerade på en avhand­ling om korallrevens ekologi och resurshushållning. Han driver organisationen Albaeco, som arbetar med populär­vetenskaplig kommunikation och strategisk rådgivning inom miljö, klimat och hållbarhet.
Åsa Moberg
Åsa Moberg är journalist, översättare och författare till ett flertal böcker, bland annat Adams bok (tillsammans med Adam Inczèdy-Gombos), Hon var ingen Florence Nightingale , Kärleken i Julia Anderssons liv och Ett extremt dyrt och livsfarligt sätt att värma vatten – en bok om kärnkraft . Hon är en välkänd debattör i frågor som miljö och psykisk ohälsa.
C M
Conny Modig
Maria Modig
Maria Modig är filosof och beteendevetare och har bland annat varit utbildare, journalist och chefredaktör för facktidskrifter. Nu skriver hon fackböcker och romaner om etik, förändring, självkänsla, auktoritetsberoende och civilkurage.
C M
Carina Moen
Carina Moen är socionom och nationell utbildare inom metoden No Power No Lose vid Statens Institutionsstyrelse.
M M
Mahiyar Moghadam
Mahiyar Moghadam är lärare i svenska för invandrare och i svenska som andra språk och arbetar inom vuxenutbildningen i Järfälla.
Nadifa Mohamed
Nadifa Mohamed föddes 1981 i Hargeisa i Somalia, och flyttade 1986 med sin familj till England, där hon vuxit upp och studerat. Hon debuterade med romanen Black Mamba Boy 2009, som blev nominerad till ett flertal litterära priser, bland dem Orange-priset.
N M
Nthikeng Mohlele
Lawen Mohtadi
Lawen Mohtadi, född 1978, är författare och journalist. Hon har arbetat på Studio Ett och Kulturnytt i P1 och en rad tidningar, samt varit chefredaktör för Bang.
F M
Farzaneh Moinian
Farzaneh Moinian är fil. dr i pedagogik och lektor i barn- och ungdomsvetenskap vid Uppsala universitet
P M
Per Molander
V M
Virginia Molgaard
Virginia Molgaard är docent vid Iowa State University och har främst arbetat med familjebaserade interventioner.
Mona Monasar
Mona Monasar är född 1998 av somaliska föräldrar. Hon har vuxit upp i Tensta, utanför Stockholm.
Frida Monsén
Frida Monsén är en rutinerad lärare och föreläsare, med digitalisering som spetskompetens. Vid sina föreläsningar fokuserar hon på skolutveckling, ledarskap och digital pedagogik.
M M
Michel de Montaigne
Oskar Montano
Oskar Montano är pizzabagare och uppvuxen i Stockholm. Med starka band till Rom och Neapel är han uppfödd på italiensk mat.
C M
Claudine Monteil
H M
Hugo Montgomery
Christina Morberg Pain
Christina Morberg Pain, leg.psykolog, arbetar med MBT inom kriminalvården i Storbritannien. Christina Morberg Pain föreläser inom Personlighetssyndom | Mentaliseringsbaserad terapi | Att arbeta med personlighetssyndrom inom kriminalvården Boka föreläsning/kontakt: cmorbergpain@protonmail.com
Kristian Moren
Kristian Morén är matteläraren som blev kock och är välbekant med Londons bästa restauranger.
Kristian Morén
S M
Stefan Morén
Stefan Morén är professor i socialt arbete vid Umeå universitet och forskar inom bland annat utvärderingsområdet.
E M
Eva Morgan
Eva Morgan är magister i specialpedagogik vid Malmö högskola.
M M
Marco Morner
M M
Mateusz Moszkowicz
P M
Paul Moxnes
L M
Lena Munck
Elaine Munthe
Elaine Munthe är professor i pedagogik och dekan vid universitetet i Stavanger.
G M
Gustaf Munthe
H M
Heather Murray Latin
N M
Nigel Musk
Tommy Myllymäki
Tommy Myllymäki driver sen 2020 restaurang AIRA på Djurgården, Stockholm och är författare till en serie grundkokböcker som blivit moderna klassiker. Efter succéböckerna om såser, grönsaker, fisk och kött kommer nu kronan på verket, en nyskriven menybok efter årets fyra säsonger.
M M
Mats Myrberg
Mats Myrberg är professor i specialpedagogik vid Stockholms universitet och vice ordförande i Svenska Dyslexistiftelsen. Hans forskning har under senare år omfattat studier av svenska ungdomars och vuxnas läs- och skrivförmåga i internationell belysning.
Janken Myrdal
Janken Myrdal är professor i agrarhistoria vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Född i Göteborg 1949, numera bosatt i Gamla stan i Stockholm.
Ludvig Myrenberg
Ludvig Myrenberg är förstelärare i SO-ämnen och har lång erfarenhet av undervisning på högstadiet och gymnasiet. Han har även arbetat som förlagsredaktör och pedagogisk konsult.
Lars Mytting
Lars Mytting har arbetat som journalist och förlagsredaktör och är nu författare på heltid. Han är själv en idog vedhuggare och vedspisentusiast.
S M
Sven-Axel Månsson
Sven-Axel Månsson är professor vid fakulteten för Hälsa och samhälle, enheten för socialt arbete, Malmö högskola.
Håkan Möller
Håkan Möller är professor vid Göteborgs universitet, institutionen för litteratur, idéhistoria och religion och är tillsammans med Carin Franzén huvudredaktör för Natur & Kulturs litteraturhistoria, 2021 .
Niklas Möller
Niklas Möller är leg. psykolog och verksamhetschef vid Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Uppsala.
Y M
Ylva Mörk
Margareta Mörling
Margareta Mörling har lång erfarenhet av att undervisa illitterata elever. Hon är läromedelsförfattare och föreläsare.
E M
Ewa Mörtberg
M M
Mona Mörtlund