Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Märit Huldt

Få matskribenter har betytt så mycket för så många som Märit Huldt, eller Hiram som hon kallades. I 25 år bjöd hon Svenska Dagbladets läsare på sina enkla och roliga recept. Hiram var en trendsättare när det gällde matlagning. Hennes filosofi var att maten skulle vara lättlagad och hon påtalade tidigt vikten av råvaror med hög kvalitet. År 2012 skulle Märit Huldt ha fyllt 100 år. Till hennes minne delar Gastronomiska Akademien årligen ut utmärkelsen Hirampriset till en skribent som verkar i Hirams anda.

Hirams gröna kokbok

Märit Huldt, alias Hiram, var en av Sveriges genom tiderna främsta matskribenter. Hennes enkla och roliga recept byggde på filosofin att matlagning ska vara opretentiös och lustfylld, och hon var tidig med att påtala vikten av råvaror med hög kvalitet. Precis som med alla annan matlagning var Hiram före sin tid när det gällde vegetariska rätter.

Läs mer