Det bästa av två världar
Flex matematik ger dig undervisning på ett helt nytt sätt. Tryckt och digitalt i en trygg kombination som skapar interaktivitet, delaktighet och motivation. Med konkreta verktyg får du både färdiga lektionsbildspel och stöttning i din bedömning. I klassrummet skapas ett engagemang hos dina elever när de viktiga matematiska samtalen får ta plats. Kort och gott – en flexibel undervisning.
Det här är Flex matematik
Flex matematik är ett läromedel för dig som vill ha ett elevaktivt klassrum. Med hjälp av färdiga veckoplaneringar och bildspel blir undervisningen både rolig och varierad!
Med Flex matematik får du en veckoplanering med tre genomgångar och en kluring per vecka. Eleverna är delaktiga genom att diskutera strategier och svara på sina skrivtavlor. Färdighetsträningen sker på elevwebben och möjliggör att varje elev får möta uppgifter på sin nivå. Du har en god överblick hur det går för dina elever med hjälp av lärarwebben och kan snabbt fånga in de områden där eleverna behöver extra stöttning.

Med Flex matematik undervisar du i 3 steg
1. Lektionsbildspel
Klassrummet ska bubbla av matematiska samtal!
Pedagogiska frågor får eleverna att resonera tillsammans, motivera sina svar och visa dem på de medföljande skrivtavlorna. Det är enkelt för dig att få kunskapsöversikt och du kan hålla ögonkontakt med eleverna under hela undervisningen. Alla elever ska hänga med!

2. Arbete i lektionsboken
Vässa pennorna!
I lektionsboken är den första uppgiften kopplad till bildspelet. Den andra uppgiften är kopplad till arbetsområdet i stort.

3. Elevwebben
Utmaning på varje elevs nivå!
På elevwebben utmanas eleverna med uppgifter på sin nivå. Ledtrådar stöttar eleverna längst vägen och de motiveras genom poäng och medaljer. Du får snabbt en överblick hur det går för eleverna och kan följa upp där de fastnar.
Varje lektion avslutas med en minicheck, en Exit-ticket, som ger dig en snabb utvärdering av hur eleverna förstått lektionens innehåll.
Varje vecka får eleverna möta ett problem, en kluring, där de får arbeta med problemlösning.

Formativ bedömning
I Flex matematik finns stöd för att synliggöra elevers lärande genom formativ bedömning:
- I början av varje kapitel gör eleverna en Check in där de testar uppgifter från kapitlet. Samtidigt gör eleverna individuella skattningar i skalan: aldrig sett
löser lätt
- Till varje lektion finns en Minicheck som testar hur väl eleverna har hängt med. Det är alltid en fråga med fyra alternativa svar.
- När kapitlet är klart gör eleverna en Check out med uppgifter från kapitlet. Efter rättning får eleverna reflektera över sitt lärande genom att jämföra sin Check in och sin Check out.

Flex matematik och forskning
Forskning visar att under kort tid öva på likartade matteuppgifter lönar sig inte i längden. Flex matematik är uppbyggt för ett långsiktigt lärande genom att blanda uppgifter över tid.
Hur får jag i gång bra matematiska samtal?
Ola Helenius, professor vid Göteborgs universitet, forskar om lärande och undervisning i matematik. Till varje bildspel har Ola, tillsammans med författarna, tagit fram förslag på hur genomgångarna ska leda till pedagogiska och berikande samtal.
Hur skapar jag ett positivt klimat i klassrummet?
Kenny Skagerlund, docent vid Linköpings universitet, forskar om matematikångest. I Flex matematik får du ett verktyg som fångar upp vilka elever som tycker att matematik är stressande. Kenny guidar dig i hur du tar reda på vilka elever som har matteångest och hur du kan hjälpa dem.

Flex matematik - framvuxet i klassrummet
Författarna till Flex matematik är lärare och har arbetat i samma arbetslag, på Södermalmsskolan i Stockholm, under många år. Här föddes för snart femton år sedan idén om att få eleverna mer aktiva i undervisningen genom att våga gå ifrån traditionella genomgångar. Lärarna ställde sig frågorna: Hur får vi mer kontakt med våra elever och hur vet vi att alla hänger med? Svaret blev att använda färdiga, genomtänkta bildspel och skrivtavlor där alla elever får chansen att svara och visa sina lösningar istället för handuppräckning. Dynamiken i klassrummen ändrades snabbt till det bättre när eleverna blev mer aktiva och sedda.
Författargruppen funderade vidare hur eleverna efter det viktiga, gemensamma arbetet i klassen kan arbeta vidare i sitt tempo och på sin nivå. Efter lite klurande kom de på svaret: Vad passar bättre än att göra det digitalt? Eleverna får omedelbar feedback och tid sparas för läraren som istället kan läggas på extra genomgångar av de uppgifter där eleverna fastnar.
Efter år efter år med mycket goda resultat på nationella proven i matematik känner sig lärarna säkra – deras arbetssätt är både roligt och framgångsrikt. Nu har de skrivit Flex matematik för att även andra ska kunna få samma möjlighet!
Förhandsboka ditt exemplar!
Vill du förhandsboka ditt exemplar av Flex matematik för åk 4? Fyll i formuläret så kommer den med posten till höstterminsstarten.
Vi söker dig som vill testa Flex matematik i din klass!
Ansök om att bli utprövare via formuläret (bocka för rätt alternativ) . Vi väljer sedan ut 5 klasser som under höstterminen 2023 kommer att få klassuppsättningar av böckerna och testa Flex matematik i sin klass.
Författare till Flex matematik
Älskar att jag som lärare får ett riktigt bra undervisningsverktyg i form av bildspelen – det sparar såå mycket tid för mig.
Har du en fråga om Flex matematik - hör av dig till någon av oss!

Elinor Ädling, förläggare matematik, elinor.adling@nok.se

Emma Ackebo Bäcker, förläggare matematik, emma.backer@nok.se

Marie Stana, marknads- och kommunikationsansvarig, marie.stana@nok.se