Ulrika Kärnborg

Ulrika Kärnborg är författare, dramatiker, samhällsdebattör och litteraturkritiker. Efter många år som journalist och kritiker romandebuterade hon med Myrrha 2008. Hon har också skrivit flera fackböcker, bland annat biografin Fredrika Bremer (2001). Hon har också skrivit essäsamlingen Stjärnfältet (2003).
Hösten 2016 är hon aktuell med Saturnus tecken om Axel Oxenstierna och Maria Eleonora. Våren 2018 utkommer Lejonburen, den andra delen i Ulrika Kärnborgs romandiptyk om stormaktstiden.

Saturnus tecken

Stormaktstiden: en tid av erövring och expansion, en nymornad nationalstat som går in i krig på utmattande krig. Rövade rikedomar och överflöd för hovet, en svältande befolkning i ett land med medeltida drag, där oknytt och troll fortfarande befolkar skogarna.

Mitt i detta står kanslern Axel Oxenstierna. Han är en slug man: en karriärist, krigsivrare och maktspelare. Samtidigt märkligt modern. Vem var han egentligen, adelsmannen som överlevde Linköpings blodbad 1600, som förlorade flera barn i sjukdomar, som arbetade, arbetade, arbetade?

Läs mer