FRANSK BIFF BOEUF BOURGUIGNON
Ingredienser för 6-8 portioner:
150 g sidfläsk
1 kg innanlår av nöt
Salt, vitpeppar
4 morötter
20 smålökar
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 msk vetemjöl
5 dl rödvin
3 dl buljong
1 bukett (persiljestjälk, lagerblad, timjan)
250-300 g champinjoner
Strimla magert sidfläsk och bryn det i sitt eget fett. Tag upp det. Skär köttet i kuber och bryn även dem. Salta och peppra. Lägg dem till fläskskivorna. Bryn ansade, skivade morötter och skalade smålökar. Lägg tillbaka kött och fläsk i grytan. Krydda. Lägg i hackad schalottenlök och krossad vitlök. Pudra över lätt med mjöl, tillsätt rödvin och buljong. Lägg i en bukett och låt rätten koka tills nästan all vätska kokat in, tills köttet är mört och såsen stark. Bryn champinjonerna. Slå dem över i serveringsögonblicket. En underbar gryta!Servera med ris eller pasta.
GARBURE – FRANSK BONDGRYTA
Ingredienser:
1 savojkålshuvud
1 purjolök
några potatisar
2 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
några vitlöksklyftor
1 röd chili
några msk smör
1 rejäl timjankvist
1 msk salvia
Lagerblad
Salt, vitpeppar
3 liter vatten
Ca 4 dl vita bönor blötlagda över natten eller en burk konserverade som tillsätts mot slutet.
Skär kålen grovt. Skär purjo, potatis, morot, palsternacka och lök grovt. Finhacka vitlöken och chilin. Fräs allt i smör i en stor, stor soppkastrull. Krydda. Häll på vatten. Och bönorna. Låt småputtra i 2 timmar.
Fransmännen lägger gärna en torr brödbit i botten på sopptallriken och häller den varma soppan över. Riven ost. Efter ¾ av tiden kan en anka, confit de canard, läggas i – i kokad i förväg …
Recepten kommer från Hirams gröna kokbok och Hirams bästa kokbok.
Klicka här för att ladda ner recepten som en pdf!