Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Lektionstips till Historiska kvinnor

För inspiration om hur du kan använda kortleken Historiska kvinnor i undervisningen har vi tagit fram några lektionstips! Som bonus finns även två goda recept inspirerade av matpionjärerna, hämtade ur kokböckerna Hirams gröna kokbok och Hirams bästa kokbok.

Lektionstips 1: Var i historien finns kvinnorna?

”Var finns kvinnorna i historien?” är en fråga som ofta debatteras. Svaret är att de finns där, men att de har osynliggjorts eller förringats. Detta lektionstips handlar om att lyfta fram de historiska kvinnor som var och en har gjort avtryck i vår historia.

Lektionstips 2: Internationella kvinnodagen

Den 8:e mars är den internationella kvinnodagen. Detta lektionstips uppmärksammar dagen med hjälp av kortleken Historiska kvinnor samt ger eleverna kunskaper om några av dessa och den historiska kontexten.

 

Lektionstips 1 Lektionstips 2

 

Lektionstips 3: Författare och poeter

I kortleken har vi lyft fram åtta kvinnliga författare och poeter som förtjänarsin plats i rampljuset. Syftet med detta lektionstips är att fördjupa elevernas kunskaper om dessa kvinnor och att utveckla elevernas källkritiska förmågor.

Lektionstips 4: Matpionjärer

Syftet med lektionstipset är att lyfta fram historiska kvinnor som varit viktiga pionjärer inom matlagning och att på ett lekfullt sätt räkna på näringsvärden och klimatpåverkan.

 

Lektionstips 3 Lektionstips 4

Historiska kvinnor

Använd vår kortlek Historiska kvinnor för att lyfta fram svenska kvinnor som har gjort avtryck i historien. Diskutera och problematisera frågan om representativitet. 

Läs mer