Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Grattis Gunnar Broberg!

Stora historiepriset, Sveriges största historiepris, går 2020 till Gunnar Broberg, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet.

Gunnar Broberg är förutom idéhistoriker även författare och redaktör för ett flertal böcker. Hans breda litterära produktion omfattar utvecklingen av rasbiologin, svensk steriliseringspolitik samt ämnen som nattens historia och jordbävningen i Lissabon 1755. Hans forskning på Carl von Linné resulterade i en disputation 1990. I hans senaste bok ”Mannen som ordnade naturen” (2019) kan vi ta del av historien om Carl von Linnés liv och verk, hans samtid och betydelse för eftervärlden.

Juryns motivering

Gunnar Broberg har under ett halvsekel studerat idéer och lärdom från främst naturvetenskapernas kulturhistoria. Han har utforskat många av den svenska och europeiska idéhistoriens mer originella ämnen, såväl natten som katten, och 1992 fick han Augustpriset tillsammans med sina medredaktörer för den idéhistoriska läseboken Gyllene äpplen. Gunnar Broberg har även avhandlat flera viktiga och kontroversiella ämnen som vetenskaplig rasism och svensk steriliseringspolitik och han var en av de första att skriva om Statens institut för rasbiologi i Uppsala och dess chef Herman Lundborg. Carl von Linné har varit en återkommande följeslagare i Gunnar Brobergs forskning, från doktorsavhandlingen 1975 om Linnés naturuppfattning och människolära till 2019 års hyllade biografi över föregångaren. Genom att kombinera djupdykningar i de historiska primärkällorna med ett tillgängligt och engagerande språk lyckas Gunnar Broberg förmedla nydanande och ofta överraskande forskningsresultat till en bred historieintresserad allmänhet.

 

Om priset

Stora historiepriset är Sveriges största historiepris. Summan är 50 000 kronor och priset kan inte sökas. Man blir tilldelad priset och en oberoende jury utser pristagaren.

Priset delas ut av Sörmlands museum och Nyköpings Kultur- och fritidsnämnd till historiker eller annan som utan att göra avkall på fackmässig korrekthet, lyckats föra ut historiska kunskaper och forskningsresultat i en vidare krets så att intresset för ämnet ökat.

Prisutdelning på Sörmlands museum

Priset delas ut på Sörmlands museum i Nyköping 23 september 18:30. Alla är välkomna till prisutdelningen och efterföljande samtal med Gunnar Broberg och Tobias Svanelid redaktör för Vetenskapsradion, Sveriges radio, P1 samt bokförsäljning och boksignering.

Mannen som ordnade naturen Mannen som ordnade naturen
Mannen som ordnade naturen

Mannen som ordnade naturen

ISBN 9789127153882
Utkom 13 september 2019

Här får vi följa den märkvärdiga historien om prästsonen från Småland som blev en av sin tids mest kända personer. Mannen som ordnade naturen är skriven av Linnéauktoriteten Gunnar Broberg…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.