Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Fyra frågor om royalty

Royalty är ett viktigt ord i förlagsvärlden och det förknippas självklart med förväntningar. I slutet av oktober varje år har de som arbetar med royalty här på Natur & Kultur bråda dagar – då görs nämligen årets royaltyutbetalning. Här får du svar på fyra vanliga frågor om royalty.

När får jag mitt garantihonorar?
När produkten har kommit in i lager och är släppt till försäljning så får vi besked om det. Då tar det några dagar för oss att administrera det hela men sedan kommer utbetalningen. Det är svårt att precisera ”några dagar” för i vissa perioder är det många utbetalningar som ska göras och då tar det något längre tid. Men var lugn, pengarna kommer!

Hur får jag min årsredovisning?
Du kan få den på papper med post eller via mejl. Vi och miljön skulle gärna se att den andelen mejl blev större. Hör av dig till oss på royalty@nok.se och tala om att du föredrar mejl och låt oss veta vilken adress du vill att vi använder.

Vilken skillnad är mellan att få sin royalty som privatperson respektive till sin firma?
Som privatperson har du A-skatt vilket innebär att vi drar både sociala avgifter och 30 procent skatt från din basroyalty. Om du däremot har en firma och F-skattsedel och vi gör utbetalningen dit är det du som ansvarar för att betala in sociala avgifter och skatt.

Hur gör jag om jag nyligen startat firma och vill få min utbetalning dit?
Du fyller i vad vi kallar en överlåtelseblankett. Blanketten får du antingen via din projektledare eller oss. Mejla den till royalty@nok.se.