Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Fyra frågor om royalty

Royalty är ett viktigt ord i förlagsvärlden och det förknippas självklart med förväntningar. I slutet av oktober varje år har de som arbetar med royalty här på Natur & Kultur bråda dagar – då görs nämligen årets royaltyutbetalning. Om du kontaktar förlaget i ett sådant ärende möter du Karina Lidén eller Mirsada Strbac. Här nedanför har de svarat på fyra snabba frågor om royalty.

Vad vill ni att alla författare ska veta om royalty?
– Att man kan få sin redovisning via mejl i stället för på papper. I samband med 2015 års utbetalning skickades 11 procent av alla redovisningar via mejl. Vi och miljön skulle gärna se att den andelen blev större. Hör av dig till oss på royalty@nok.se och tala om att du föredrar mejl och låt oss veta vilken adress du vill att vi använder.

Förklara kort vilken skillnaden är mellan att få sin royalty som privatperson respektive till sin firma?
– Som privatperson har du A-skatt vilket innebär att vi drar både sociala avgifter och 30 procent skatt från din basroyalty. Om du däremot har en firma och F-skattsedel och vi gör utbetalningen dit är det du som ansvarar för att betala in sociala avgifter och skatt.

Hur gör jag om jag nyligen startat firma och vill få min utbetalning dit?
– Du fyller i vad vi kallar en överlåtelseblankett och skickar den till oss. Blanketten får du antingen via din projektledare eller oss. Mejla på royalty@nok.se.

Vilken är den vanligaste frågan ni får från författare?
– Det måste vara ”När får jag mitt garantihonorar?” och då svarar vi: När produkten har kommit in i lager och är släppt till försäljning så får vi besked om det. Då tar det några dagar för oss att administrera det hela men sedan kommer utbetalningen. Det är svårt att precisera ”några dagar” för i vissa perioder är det många utbetalningar som ska göras och då tar det något längre tid. Men var lugn, pengarna kommer!