Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Praktiska och tekniska tips

Vad skiljer egentligen ett manus från ett korrektur? Vem gör vad i textbearbetningen? Och hur ska jag använda formatmallen?

Under arbetet med dina texter kommer du och resten av projektgruppen att prata om de här och många andra frågor. Här nedanför finns information om en del praktiska saker och tekniska lösningar som kanske dyker upp i ditt projekt. Men om du är ny som läromedelsförfattare behöver du egentligen bara komma ihåg en sak: Fråga din förläggare.

Manusarbete 

Manus och formatmall

Så länge din text ligger i Word kallar vi den för manus. Du, dina eventuella medförfattare, förläggaren och textredaktören arbetar med texten och i det här skedet finns det fortfarande möjlighet att både skriva och stuva om i materialet.

Det finns många funktioner i Word som underlättar kommunikationen, till exempel Kommentarer eller Spåra ändringar. Hur just din projektgrupp ska arbeta med just ditt manus bestämmer ni innan ni drar i gång redigeringen.

Eventuellt har förläggaren bett dig använda Natur & Kulturs formatmall i Word när du skriver ditt manus. Ett annat möjligt scenario är att du har lämnat in ditt manus i ett vanligt Word-dokument och sedan har textredaktören placerat texten i formatmallen. Varför använder vi en formatmall? Det främsta skälet är att det ska gå så smidigt som möjligt när formgivaren så småningom ska föra över ditt manus till layoutprogrammet InDesign.

Om du brukar använda något annat ordbehandlingsprogram än Word är det bra om du talar om det för förläggaren eftersom formatmallen fungerar bäst i Word.

Formgivning och korrektur

När formgivaren har fått ditt redigerade manus och formgivit det i layoutprogrammet InDesign har vi ett korrektur, eller kort och gott ett korr. Förläggaren skickar korret som en pdf till dig och ber dig korrläsa.

Från och med nu är det bara formgivaren som gör ändringar i dokumentet. Det innebär att beroende på vad du och förläggaren kommit överens om, så läser du antingen på papper och skickar dina kommenterade utskrifter till förläggaren eller så läser du på skärmen och kommenterar direkt i pdf:en.

För att du ska kunna kommentera i pdf:en måste du använda Adobe Acrobat Reader. Om du inte har använt kommentarsfunktionerna tidigare ser förläggaren till att du får en presentation av dem och du kan dessutom fördjupa dig i de här funktionerna på Adobes webbplats.

FileCloud

För att kunna dela och hantera filer som är för tunga för att mejla så använder vi en webbaserad tjänst som heter FileCloud. Här skapar projektledaren en mapp för ert projekt och mejlar dig en länk med inloggningsuppgifter så att du kan hämta till exempel korrektur eller bilder.