Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Praktiska och tekniska tips

Vad skiljer egentligen ett manus från ett korrektur? Vem gör vad i textbearbetningen? Och hur ska jag använda formatmallen?

Under arbetet med dina texter kommer du och resten av projektgruppen att prata om de här och många andra frågor. Om du är ny som läromedelsförfattare behöver du egentligen bara komma ihåg en sak: Fråga din projektledare. Alla projekt har sina speciella förutsättningar så det är omöjligt att ge generella svar och riktlinjer. Det viktigaste är att du vet vad som gäller i ditt projekt så att du lägger tid på rätt saker. Här nedanför finns information om en del praktiska saker och tekniska lösningar som kanske dyker upp i ditt projekt.

Manusarbete 

Manus och formatmall

Så länge din text ligger i Word kallar vi den för manus. Du, dina eventuella medförfattare, projektledaren och textredaktören arbetar med texten och i det här skedet finns det fortfarande möjlighet att både skriva och stuva om i materialet. Det finns många funktioner i Word som underlättar kommunikationen, till exempel Kommentarer (som ser ut som pratbubblor i marginalen) eller Spåra ändringar. Hur just din projektgrupp ska arbeta med just ditt manus bestämmer ni innan ni drar igång redigeringen.

Eventuellt har projektledaren bett dig använda Natur & Kulturs formatmall i Word när du skriver ditt manus. Ett annat möjligt scenario är att du har lämnat in ditt manus i ett vanligt Word-dokument och sedan har textredaktören placerat texten i formatmallen. Varför använder vi en formatmall? Det främsta skälet är att det ska gå så smidigt som möjligt när formgivaren så småningom ska föra över ditt manus till layoutprogrammet InDesign. Men formatmallen förtydligar dessutom strukturen i manus och gör det enklare att beräkna omfånget.

Om du brukar använda något annat ordbehandlingsprogram än Word är det bra om du talar om det för projektledaren. Eftersom formatmallen fungerar bäst i just Word kanske du inte ska lägga tid på att använda den.

Formatmallen hämtar du här.

Hur formatmallen fungerar tillsammans med InDesign kan du läsa mer om här.

Formgivning och korrektur

När formgivaren har fått ditt redigerade manus och formgivit det i layoutprogrammet InDesign har vi ett korrektur, eller kort och gott ett korr. Projektledaren skickar korret som en pdf till dig och ber dig korrläsa. Från och med nu är det bara formgivaren som gör ändringar i dokumentet. Det innebär att beroende på vad du och projektledaren kommit överens om, så läser du antingen på papper och skickar dina kommenterade utskrifter till projektledaren eller så läser du på skärmen och kommenterar direkt i pdf:en. För att du ska kunna kommentera i pdf:en måste du använda Adobe Acrobat Reader. Om du inte har använt kommentarsfunktionerna tidigare ser projektledaren till att du får en presentation av dem och du kan dessutom fördjupa dig i de här funktionerna på Adobes webbplats.

Kommentera

Om du klickar på Kommentar (gulmarkerat i bilden) visas panelen med symboler för att kommentera dokumentet. För att arbetet med korrekturet ska flyta på så smidigt som möjligt är det viktigt att ni kommer överens i projektgruppen om vilka symboler och funktioner ni ska använda.

FileCloud

För att kunna dela och hantera filer som är för tunga för att mejla så använder vi en webbaserad tjänst som heter FileCloud. Här skapar projektledaren en mapp för ert projekt och mejlar dig en länk med inloggningsuppgifter så att du kan hämta till exempel korrektur eller bilder.