Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Natur & Kultur ökar antalet arbetsstipendier

Natur & Kultur utlyser 20 arbetsstipendier och utökar därmed antalet till 14 litterära och sex populärvetenskapliga stipendier på 100 000 kr vardera. Idag startar ansökningsperioden som är öppen till och med den 1 maj.

För tio år sedan instiftades Natur & Kulturs litterära arbetsstipendium för litterära verk inom skönlitteratur och sakprosa. I år välkomnas även barn- och ungdomsboksförfattare med ansökan och antalet stipendier utökas från 12 till 14. Stipendiekommittén bedömer projektidéerna i ansökan samt tidplan och tidigare meriter. 

- Vi hoppas att Natur & Kulturs arbetsstipendier möjliggör och stimulerar till spännande ny litteratur. Ett stipendium kan förhoppningsvis ge arbetet med boken extra tid till fördjupning, eller möjlighet att göra den där resan som levandegör berättelsen, säger Per Almgren, vd för Natur & Kultur.

De populärvetenskapliga stipendierna instiftades 2016 och ska uppmuntra tillgängliggörandet av forskning till en bred allmänhet. Antalet stipendier utökas i år från fyra till sex. Projekten ska bidra till djupare förståelse om aktuell forskning inom områdena människa, samhälle och hälsa.

- Vi är en oberoende stiftelse med uppdrag att verka för bildning och humanism. Genom stipendierna har vi ambitionen att lyfta fram betydelsefull och aktuell forskning så att fler kan ta till sig av faktabaserad kunskap. Ett uppdrag vi finner mer aktuellt än någonsin för att stärka vår demokrati., säger Per Almgren.

Ansökningsperioden startar 1 februari och stänger vid midnatt den 1 maj. Ansökan skickas in via ett formulär på nok.se.