Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

”Det var genom läsning som jag förstod hur en bra bok kan byggs upp”

Månvind & Hoff-serien tog Sverige med storm när den kom 2021. Nattkorpen vann Augustpriset i kategorin Årets bästa barn- och ungdomsbok och fick Barnens Romanpris i Karlstad i kategorin Årets spänningsbok. Dessutom vann Nattkorpen och Tjuvdrottningen Crimetime Award för Årets barndeckare. Vi bad Johan Rundberg att berätta mer om hur han kom på idéen till böckerna, hur hans skrivprocess ser ut och vad som är hans bästa skrivtips. Dessutom klurade vi till det med en fråga vad som är hans favoritplats att läsa på!

Vilka är Mika och Valdemar?
Mika är 11 år och bor på Allmänna barnhuset som ligger på Drottninggatan i Stockholm. Hon har bott på barnhuset i hela sitt liv och hjälper till med de yngre barnen. För att tjäna lite egna pengar så arbetar Mika även på en sjaskig krog som heter Kapellet. Uppväxten utan föräldrar i en farlig miljö har gjort att Mika utvecklat en skarp iakttagelseförmåga, för att kunna skydda sig själv.

Valdemar Hoff arbetar som konstapel vid Stockholmspolisens detektiva avdelning. Han är ganska råbarkad och hamnar ofta i konflikt med polisledningen. Valdemar har ingen familj utan bor ensam i en lägenhet på Klara Kyrkogata tillsammans med sin katt Lucifer. Under ett rutinuppdrag får Valdemar upp ögonen för Mikas förmåga att se detaljer och sammanhang, och bestämmer sig för att ta hjälp av henne.  

Hur kom du på idéen till Månvind & Hoff-serien?
Jag hade en idé om att en polis tar hjälp av ett barn för att lösa ett mystiskt mordfall. Då tänkte jag att historien skulle utspelas i nutid, men kom inte riktigt vidare. Av en slump besökte jag Långholmens fängelse, som nu bland annat är ett museum. Där kunde man se hur cellerna såg ut när fängelset byggdes i slutet av 1800-talet. Detaljer i cellen fick mig att tänka på en spektakulär rymning från säkerhetsfängelset Hall som inträffade när jag gick i högstadiet. Då började tanken gro om att kanske flytta min historia till 1800-talet. Jag tvekade lite över att skriva historiskt, eftersom jag aldrig gjort det förut. Men sedan kom jag på karaktären Mika, och då kände jag att det här kan bli bra. 

Har du alltid velat bli författare?
Jag tyckte väldigt mycket om att läsa när jag gick i mellanstadiet, och flera av böckerna jag läste då har format mitt eget skrivande. När jag läste som allra mest i femman och sexan så kunde jag få en känsla av att ”det här skulle jag kunna göra själv”. Det låter kanske kaxigt, men det var mer att jag fick en känsla för hur en bok är uppbyggd, och att jag förstod hur det gick till. Men det var nog inte förrän efter gymnasiet som jag verkligen började drömma om att skriva en egen bok.

Hur ser din skrivrutin ut? Vad är ditt bästa skrivtips?
Tidig morgon och förmiddag är mina bästa skrivtider på dagen, då är jag som piggast och texten kommer lättast. Jag skriver förstås på eftermiddagarna också, och ibland även på kvällarna, men det är inte riktigt samma sak, då känns hjärnan lite tröttare. Ett skrivtips som jag har är att samla på saker, som till exempel personer, miljöer och händelser. Det behöver inte vara särskilt märkvärdiga saker, ibland ser jag ett namn som jag tycker är fint och som kanske skulle passa en karaktär i en bok – då skriver jag ner namnet i min telefon och sparar det. Vissa av sakerna i mitt ”bibliotek” har jag sparat i flera år innan jag kommer på hur de ska användas. Men det bästa tipset är nog att läsa mycket. För som jag nämnde förut så var det genom läsningen som jag förstod hur en bok kan byggas upp. Och det är något som man får helt gratis, bara genom att göra något som ändå är roligt!

Vad är din favoritplats att läsa på?
Oj, det var en oväntat svår fråga, haha! Jag älskar verkligen en bra läsfåtölj, men tyvärr så har jag ingen sådan. Jag önskar att jag hade en fåtölj med perfekt lutning, en lampa ovanför och kanske ett litet bord bredvid att ställa kaffekoppen på. Någon gång i livet ska jag skaffa den! Men jag tycker också väldigt mycket om att läsa på min balkong, helst liggande på den lilla soffan med min kanintax Lloyd på magen. 

Om författaren

Läs mer!

Nattkorpen Nattkorpen
Nattkorpen

Nattkorpen

ISBN 9789127164031
Utkom 15 januari 2021

Vinnare av Augustpriset 2021 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok!Mika har bott på Barnhuset på Drottninggatan i hela sitt liv. För att kunna överleva i 1800-talets Stockholm har hon utvecklat ett skarpt sinne…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.
Tjuvdrottningen Tjuvdrottningen
Tjuvdrottningen

Tjuvdrottningen

ISBN 9789127164062
Utkom 14 maj 2021

Våren har väckt staden till liv och på Norrbro flockas åskådarna runt en populär knivkastarföreställning. Men på Allmänna barnhuset har Mika annat att tänka på. Två av de…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.
Dödsängeln Dödsängeln
Dödsängeln

Dödsängeln

ISBN 9789127164093
Utkom 15 oktober 2021

Minnena från vintern har bleknat, och Mika är inte längre efter­lyst. En natt söks hon upp av en medlem i det kriminella gänget Flickorna, som vill visa ett makabert fynd. Samtidigt ber Valdemar Hoff om hjälp med…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.
Blodspakten Blodspakten
Blodspakten
Ljudbok

Blodspakten

ISBN 9789127177918
Utkom 10 juni 2022

Vem eller vad är det som stryker runt godset om nätterna och gör så att alla dörrar hålls låsta? Och var gömmer sig fröken Månvind, Mikas mamma? Detta är den fjärde boken i serien…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Månvind & Hoff

Månvind & Hoff är en prisbelönt serie mångbottnade deckare för 9-12 år, om ett oväntat radarpar i ett smutsigt 1800-tals Stockholm och Uppsala där dolda hemligheter finns i alla läger.
Utforska Månvind & Hoff