Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Hur oroar jag mig mindre? Vilka faktorer i livet ökar möjligheterna till välbefinnande? Vad är det för skillnad mellan positiv psykologi och positivt tänkande? Här har vi samlat boktips för dig som vill öka ditt välbefinnande och utvecklas på ett personligt plan. Alla är grundade i forskning och vetenskap.

Dansa mjukt med tillvaron

Den folkkära psykoterapeuten Anna Kåver är tillbaka med en ny bok där hon formulerar principer för psykologiskt och existentiellt välbefinnande, mer i form av personliga essäer än uppmanande träning.

Läs mer

Oro

Oron är mänsklig, begriplig och till och med konstruktiv ibland. Men den kan också försvåra dina möjligheter att leva fullt ut. För en del är varningslampan alltid tänd och livet blir en utmattande kamp mot hotande problem och faror.

Läs mer

Krisstress

Vad kan vi göra för att orka hålla ut om en kris, så som en pandemi, blir långvarig? Vad behöver vi veta om stress? Giorgio Grossi och Kerstin Jeding är ledande aktörer inom stresshantering i Sverige och förmedlar i boken Krisstress livsviktig kunskap om varför vi blir sjuka av stress och ger strategier för hur man ska orka i en svår tid.

Läs mer

I befintligt skick

Tänker du ofta att du borde förändras och bli roligare, smartare, lugnare, mer social eller vältränad? Eller att ditt liv borde vara mer spännande, aktivt och framgångsrikt? Boken I befintligt skick – att ta sig själv på allvar vill förmedla ett alternativt perspektiv som handlar om förståelse och medkänsla för oss själva precis så som vi är, just så som vi har det.

Läs mer

Lycka på fullt allvar

I Lycka på fullt allvar tar Katarina Blom och Sara Hammarkrantz loven av grundlösa lyckolöften och synar istället vetenskapen bakom. 

Läs mer

Självmedkänsla

Agneta Lagercrantz beskriver här hur du kan upptäcka din inre kritiker, riskerna med att jaga efter självkänsla samt hur du kan öva dig i självmedkänsla. Allt mer forskning visar hur bra vi mår av att vara vänliga mot oss själva.

Läs mer

70 skäl till självmedkänsla

Ingen enskild faktor verkar höra så tydligt ihop med psykisk hälsa som självacceptans. Att vara icke-dömande mot sig själv, ha fördragsamhet med sina fel och brister och gilla sig själv i motgång – det minskar symtomen på depression och ångest.

Läs mer

Utan press

Har du höga krav på dig själv? Har du ofta flera olika projekt igång och jobbar i ett snabbt tempo – både på jobbet och hemma? Har du svårt att slappna av och ta det lugnt? Eller är du rädd för att göra fel och känner dig ofta otillräcklig? I den här boken förmedlar författaren ett annat sätt att förhålla sig till prestationer och livet i stort - med hjälp av compassion, självmedkänsla.

Läs mer

Compassioneffekten

Vi pressar oss hårt idag, jämför oss med andra på sociala medier, känner oss otillräckliga och är rädda att inte duga eller att misslyckas. Med hjälp av self-compassion, självmedkänsla, kan vi möta livets svårigheter med värme, vänlighet, omsorg och förståelse istället för självkritik och krav på prestation.

Läs mer

Tid att leva

Tid att leva hjälper dig som har problem med stress att återta kontrollen över ditt liv. Du får verktyg att hantera den ofrånkomliga stress som är en del av livet – och förändra den stress som är möjlig att göra något åt.

Läs mer

Viloläge

Att finna ro i stunder av stress – ett barn som är sjukt, jobbet som brer ut sig, något som hänt i familjen – ger oss kraft att ta hand om oss själva och varandra. Att kunna pausa flödet av tankar; att vara här och nu, skänker oss lugn och välbehövlig vila. Viloläge visar hur vi kan gå till väga. Här varvas övningar och personliga texter med förklarande och fördjupande avsnitt.

Läs mer