Målet med statsbidraget för inköp av litteratur 2024 är att öka alla barns tillgång till böcker.
✓ Skapa ett kapprumsbibliotek
✓ Köp in ny litteratur till läshörnan
Bra att veta om statsbidraget för inköp av litteratur
✨ Ska användas för inköp av tryckt skön- och facklitteratur
✨ Förskola, förskoleklass och lågstadiet kan söka
✨ Skolverket har fastställt hur mycket varje huvudman får - här ser du hela listan (länk till exceldokument från Skolverket) eller läs mer hos Skolverket här
✨ Inköpen kan göras när som helst under året. Ansökan om ersättning är öppen 1 oktober - 1 november 2024 i e-tjänsten här
✨ För inköp av läromedel kan det vara möjligt att använda annat statsbidrag 2024 som du kan läsa mer om här
Här hittar du våra bästa boktips för de yngre läsarna. Böcker som väcker nyfikenhet, fördjupar förståelse och lockar till skratt!
Roj på förskolan
Roj har börjat på förskola och dagarna är innehållsrika. Oftast börjar de med en spännande språngmarsch till förskolan. Sen ska det sjungas och ätas och vilas och lekas innan det är dags att gå hem.
Blunda!
Ottos vanliga kompisar är inte på förskolan. Vem ska han då leka med? Inte Amina i alla fall. Men så ropar Amina att hon vill visa något. Hon ber Otto blunda. Kom! säger hon. Hon tar hans hand och så går de. Otto hasar fram över det glidiga golvet, de går genom den grusiga hallen, in under alla jackor, in i en värld Otto aldrig ...
Börja skolan
Hur går det egentligen till att börja skolan? Hur ser klassrummet ut? Måste man sitta stilla och räcka upp handen? Viktig och rolig bok om en av livets stora händelser.
Regnbågsbebisen
En gång hade jag en bebis, den bodde i min pappas mage. Alla vuxna sa att bebisar inte kan bo i pappors magar, men min gjorde det i alla fall. Sen kom den ut.
Ninna och stormskolan
Att börja skolan kan kännas som en stor sak. Eller så känns det precis som vanligt. Ibland kanske det är föräldrarna som är mest nervösa. Ninna och Samir har fullt upp med sina egna projekt.
Fantastiska fakta om djur
Visste du att giraffer kan slicka sina öron? Eller att uttrar håller handen när de ska sova?
Det här och många fler fantastiska fakta om små och stora djur får du lära dig i Maja Säfströms lekfulla och vackert illustrerade bok.
Vi bygger en stad
På den fina spången mellan fantasi och verklighet får vi följa två små barn i deras lek. Tillsammans bygger de upp en stad i sin gemensamma fantasi, och de bygger en vänskap. Och lär sig konsten att säga förlåt och bli kompisar igen efter ett bråk.
Löss
När det kliar ordentligt i skalpen behöver det inte vara för att man har ett svårtlöst problem, man kan ha fått löss! Och det är förstås ett nog så knivigt bekymmer. Här kan du läsa om allt du någonsin undrat och allt du inte visste att du ville veta om våra mest ovälkomna gäster: lössen!
Livets ABC
En ABC-bok om livets vardagligheter och absurditeter som sprakar i både text och bild, på Lisen Adbåges alldeles egna vis.
Letar du efter boktips för förskoleklass-åk 3?
Förskoleklass - årskurs 3Vanliga frågor om statsbidraget
Vilka kan söka?
Förskola, förskoleklass och lågstadiet (inom grundskolan, anpassade grundskolan, specialskolan och sameskolan).
För vad?
Statsbidraget ska användas för inköp av tryckta skönlitterära och facklitterära böcker, men inte läromedel.
Vad är syftet med statsbidraget för inköp av litteratur?
Att öka barns och elevers tillgång till olika typer av litteratur. Så här sa skolminister Lotta Edholm i en kommentar: "Min förhoppning är att många nu tar chansen att skapa ett eget förskolebibliotek, köpa in klassuppsättningar av skönlitterära verk eller fylla skolbibliotekens hyllor med böcker" (ur artikel i Vi lärare här)
Visa mer
När kan man söka?
Bidraget ska användas för kostnader för inköp av skönlitterära och facklitterära böcker under perioden 1 januari–31 december 2024. Man kan söka ersättning för såväl genomförda som planerade inköp under perioden.
Hur mycket ersättning kan vi söka?
Förskolorna och skolorna får tillgång till statsbidraget genom sina huvudmän, alltså kommunen för kommunala skolor och skolans styrelse för privata skolor. Skolverket har fastställt hur mycket varje huvudman får, de så kallade bidragsramarna. Här ser du hela listan (länk till exceldokument från Skolverket) eller läs mer hos Skolverket här. Listan visar vilka huvudmän som kan ta del av statsbidraget och hur mycket de har rätt att begära ut.
Du som jobbar som förskolepedagog, lärare, bibliotekarie – påminn era huvudmän om att begära ut ersättningen!
Hur söker man?
Begäran om utbetalning för ersättning av genomförda eller kommande inköp kommer att vara öppen 1 oktober–1 november 2024 i e-tjänsten för statsbidrag här.
Finns det några krav på den som söker?
Man ska ha även avsatt egna medel till inköp av tryckta skönlitterära och facklitterära böcker. Vid en eventuell kontroll ska sökande till exempel kunna visa att det finns en budgetpost för inköp, eller kunna visa kvitton på inköp som bekostas med egna medel. Det finns inget krav på beloppets storlek.
Var hittar jag mer information?
Vänd dig direkt till Skolverket, läs mer på Skolverkets hemsida här.
Vad gäller för oss som jobbar i mellanstadiet, högstadiet eller gymnasiet?
Från 2025 kommer det även att vara möjligt att söka statsbidrag för mellanstadiet och högstadiet, samt för gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.
Allt om statsbidraget för inköp av litteratur
Målet med statsbidraget för inköp av litteratur 2024 är att öka alla barns tillgång till böcker. Läs mer om statsbidraget här och på skolverket.se.