Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Insidesrapport om gängvåld får Natur & Kulturs debattbokspris

Natur & Kulturs debattbokspris 2024 går till åklagaren, författaren och debattören Lisa dos Santos.

Hon får priset för sin bok Älskade bror – en rapport från gängvåldets Sverige (Forum), som skildrar gängkriminaliteten ur en åklagares perspektiv.

– I mitt arbete har jag samlat på mig en massa pusselbitar om ett hisnande samhällsproblem, som jag velat åskådliggöra. Information som samhället är betjänt av. Så jag har reagerat, skrivit och berättat. Sedan ligger den stora förändringens kraft hos människorna ute i samhället. Att få det här priset var en total överraskning och en enorm glädje, säger Lisa dos Santos.

Juryns motivering:
Natur & Kulturs debattbokspris 2024 tilldelas Lisa dos Santos för att hon med klar blick och vågad stil fördjupar kunskap om gängkriminaliteten som systemhotande kraft. Älskade bror är en oväntad insidesrapport från det nya våldets Sverige, där hänsynslösa mord alltför sällan slutar i fällande dom – och om hur tillståndet kan ändras.

Natur & Kulturs debattbokspris är Sveriges största fackbokspris med en prissumma på 250 000 kr. Priset tilldelas årligen författare till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten.

– Gängkriminaliteten är en av vår tids stora samhällsutmaningar. Lisa dos Santos ger i sin bok ett unikt inifrånperspektiv med kunskaper som kan bidra till en positiv förändring. Hennes berättelse är dessutom en fantastisk läsupplevelse, säger Per Almgren, vd på Natur & Kultur.

Debattbokspriset delas ut under Almedalsveckan. Lisa dos Santos medverkar i ett samtal om boken på Almedalsbiblioteket i Visby tisdag 25 juni klockan 20. Gratis inträde, ingen föranmälan.