Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Bästa boktipsen för semestern

Vilken bok ska du läsa på din semester? Våra redaktörer har tagit fram sina bästa boktips för lugna semesterdagar. Här finns något för alla oavsett om du vill slappa i hängmattan och läsa en bladvändare eller samla nära och kära för att bjuda på riktigt god italiensk pasta.

Bladvändare perfekta för hängmattan

Bladvändare perfekta för hängmattan

Hyllad samtidsroman

I sin nya roman Är mor död skärskådar Vigdis Hjort relationen mellan mor och dotter. Johanna lämnade Norge och klippte banden med sin familj. Efter att ha bott utomlands i tre decennier är hon tillbaka i hemlandet. Men vad finns kvar av relationerna hon lämnade för så länge sedan?

Är mor död skildrar Johannas försök att förstå och nära sig sin mor – och rannsakar hennes egna livsval.

Är mor död Är mor död
Är mor död

Är mor död

Utkom 12 mars 2021

»Vigdis Hjorth är tillbaka där hon är bäst, med en rå och smärtsam bok. Är mor död är en roman som vibrerar av energi, av frustration, sorg och ilska.« Dagavisen

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Drottning Kristina i stormaktidens Sverige

Drottning Kristina är ett barn, ständigt påpassat, med förväntningar på sig att axla det största av ansvar. Den unga drottningen uppfostras av kanslern Axel Oxenstierna för att ta över styret när hon har åldern inne, men förväntas framför allt bli det gynnsamma parti varpå freden kan vinnas. Vad hon själv vill är det ingen som tänker på, förrän hon tillträder tronen och själv börjar fatta beslut om hur hon vill leva sitt liv. Det blir en maktkamp på liv och död.

Lejonburen skildrar Ulrika Kärnborg en ensam monark, hennes väg till makten och beslutet att överge den.

Lejonburen Lejonburen
Lejonburen

Lejonburen

Utkom 9 april 2021

"Ulrika Kärnborg suggererar samtidigt fram sitt 1600-tal med ett språk som med sin lediga och sensuella självklarhet vittnar om omfattande inläsning och hårt arbete." Dagens Nyheter "Stormaktstiden som Ulrika Kärnborg…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

En minnesresa och en road trip i Tornedalen

En kvinna, hennes man och deras dotter ger sig ut på en road trip i Tornedalen. Tanken är att besöka det sanatorium där hennes mormor var inlagd i två omgångar på 1950-talet. Kvinnan vill se platserna där så många människor vårdades – och dog – i en sjukdom som angrep lungorna. Resan blir också en minnesresa tillbaka till hennes egen uppväxt, präglad av längtan och viljan att skapa sig ett sammanhang. 

Snö och potatis Snö och potatis
Snö och potatis

Snö och potatis

Utkom 28 maj 2021

En road trip genom Tornedalen. En minnesresa präglad av längtan och viljan att skapa sig ett sammanhang.

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

En av 2020 års bästa böcker

Lizzie Bensons gamla mentor har blivit känd för sin podcast, Hell and High Water, och vill anställa Lizzie för att svara på hennes mejl. Alla som hör av sig är antingen knäppa eller deprimerade, säger hon. De som är oroliga för klimatförändringarna och de allt fler evangelikala som oroas över den västerländska civilisationens förfall. Allt eftersom Lizzie dras in i denna polariserade värld börjar hon undra vad det innebär att sköta sin egen trädgård när man har sett flammorna bortom dess staket.

Jenny Offills Väder blev utsedd till en av 2020 års bästa böcker i bland annat The Guardian, Telegraph och Vouge. Nu finns den äntligen på svenska!

Väder Väder
Väder

Väder

Utkom 21 maj 2021

»En av 2020 års bästa böcker« i bland annat The Guardian, Telegraph och Vogue.

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Ny inspiration i köket

Ny inspiration i köket

Lär dig knepen för att lyckas med mochi donuts, harajuku crêpes och baobing!

Kawaii betyder gullig på japanska, och det är precis vad bakverken i konditorn Ai Venturas nya bok är. Recepten är dock allt annat än barnsliga. Steg-för-steg lär du dig hur du med precision och rätt tekniker lyckas tillverka bakverk med väl avvägda smaker och fantastiska dekorationer.

Snillrika bakverk plus en rejäl dos asiatisk populärkultur – resultatet kan inte bli annat än sött och sofistikerat på samma gång.

Baka kawaii Baka kawaii
Baka kawaii

Baka kawaii

Utkom 13 april 2021

Kawaii betyder gullig på japanska, och det är precis vad bakverken i konditorn Ai Venturas nya bok är. Recepten är dock allt annat än barnsliga. Steg-för-steg lär du dig hur du med precision och rätt tekniker…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Tips för den nyfikna odlaren

Örter, blommor och blad kan göra underverk för din matlagning! Agnes och Mauritz Larsson Stormgaard har arbetat på flera av Sveriges bästa restauranger, men för sju år sedan började de odla grönsaker på heltid på sin gård i Grödinge utanför Stockholm. Boken följer odlingssäsongen, från plantering av frön till hur du tar hand om skörden. Du får tips om hur du håller dina plantor friska och starka, och vilka olika stadier blad, skott och blommor passerar. Perfekt för den nyfikna odlaren!

Odla örter, blommor & blad Odla örter, blommor & blad
Odla örter, blommor & blad

Odla örter, blommor & blad

Utkom 17 mars 2021

Örter, blommor och blad kan göra underverk för din matlagning! Agnes och Mauritz Larsson Stormgaard har arbetat på flera av Sveriges bästa restauranger, men för sju år sedan började de odla grönsaker…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Lästips för de yngre semesterfirarna

Lästips för de yngre semesterfirarna

Barnens bästa tvärtomfamilj är tillbaka!

Familjen Knyckertz – "Oemotståndligt roligt och fartfyllt" - Nr 1 på Dagens Nyheters kritikerlista över bästa barn- och ungdomsböcker just nu. När barnens bästa tvärtomfamilj nu är tillbaka i femte boken så drabbas Kriminellen och Ture Knyckertz av en uråldrig förbannelse efter att ha råkat slå sönder en egyptisk gipskatt i en antikaffär. Den annars så tjuvaktiga Kriminellen blir långsamt allt hederligare, medan Ture, som inte kan sno en knappnål utan att få dåligt samvete, blir alltmer förhärdad.

Familjen Knyckertz och Gipskattens förbannelse Familjen Knyckertz och Gipskattens förbannelse
Familjen Knyckertz och Gipskattens förbannelse

Familjen Knyckertz och Gipskattens förbannelse

Utkom 2 april 2021

Efter att ha råkat slå sönder en egyptisk gipskatt i en antikaffär drabbas Kriminellen och Ture Knyckertz av en uråldrig förbannelse. Den annars så tjuvaktiga Kriminellen blir långsamt allt hederligare,…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Sommarlov med Ebba och Kråkan!

O’hoj alla äventyrslystna bokslukare, Ebba och Kråkan är äntligen tillbaka! Frida Nilsson är mångfaldigt prisbelönt både i Sverige och utomlands. Hon debuterade 2004 med Kråkans otroliga liftarsemester och nu kommer den fristående fortsättningen. Ebba har längtat ända sedan Kråkan gav sig av. Varför svarar han inte på hennes brev? Nu är det sommarlov och Ebba har outhärdligt tråkigt. En kväll ringer telefonen. Det är Kråkan! Och han väntar på stationen. Missa inte denna drastiska och smått galna historia, illustrerad av Alexander Janson.

Kråkans vilda piratsommar Kråkans vilda piratsommar
Kråkans vilda piratsommar

Kråkans vilda piratsommar

Utkom 4 juni 2021

Fristående fortsättning på Frida Nilssons debutroman om Ebba och Kråkan. Ebba har längtat ända sedan Kråkan gav sig av. Varför svarar han inte på hennes brev? Nu är det sommarlov och Ebba har…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Sommarlovsläsning för den modiga

Perfekt sommarlovsläsning för den som tycker om något lite mer läskigt! Tjuvdrottningen är den andra delen i serien om Månvind & Hoff, en spännande och hisnande välskriven trilogi om livet på samhällets botten i 1800-talets Stockholm. Den garvade polisen Valdemar Hoff tar hjälp av föräldralösa Mika för att lösa ännu ett kriminalfall. Samtidigt fortsätter Mikas jakt på att ta reda på vem hon egentligen är. Serien om Månvind & Hoff är hårdkokta deckare för spänningssökande läsare i slukaråldern.

”Ovanlig och begåvad barndeckare”
- Dagens Nyheter

”Detta är en bokserie som ni inte får missa.”
– @barnboksfamiljen

Tjuvdrottningen Tjuvdrottningen
Tjuvdrottningen

Tjuvdrottningen

Utkom 14 maj 2021

Våren har väckt staden till liv och på Norrbro flockas åskådarna runt en populär knivkastarföreställning. Men på Allmänna barnhuset har Mika annat att tänka på. Två av de…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Böcker att grotta ned sig i när det regnar

Böcker att grotta ned sig i när det regnar

Skarp reportagebok

I den lilla byn Brachay i Champagne bor inte ens hundra personer. Där finns borgmästaren Gerard Marchand och hans fru Brigitte som håller på att lära sig simma. Där finns Råttan och Korpen som är grannar i byns utkant och som har bott i byn i hela sina liv. Och till Brachay kommer inför varje valrörelse Marine Le Pen för att starta upp Nationella frontens valkampanj. Brachay är ett belysande exempel på det bortglömda Frankrike där Nationella fronten växer.

Genom att följa livet i en by i Champagne under fem år skildrar Fanny Härgestam ett allt mer polariserat Frankrike. Där landsbygden avfolkas och rädslan för det främmande växer.

En by i Champagne En by i Champagne
En by i Champagne

En by i Champagne

Utkom 14 maj 2021

Genom att följa livet i en by i Champagne under fem år skildrar Fanny Härgestam ett allt mer polariserat Frankrike. Där landsbygden avfolkas och rädslan för det främmande växer. En by i…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Mönstersamhället Boliden i norra Västerbotten

1924 hittades guld i skogarna utanför det som idag är Boliden i Västerbottens inland. En gruvindustri byggdes upp – och ett samhälle. Gruvbolaget ville locka arbetare, tjänstemän och gruvexperter till ett perfekt samhälle som var rent, snyggt och modernt – ett mönstersamhälle.

Mönstersamhället återvänder Anneli Rogeman till sin hemort och skildrar hur samhället skapades, hur det delades upp i klasser och hur det formade människorna som levde och växte upp där. Och om vad som hände när guldet tog slut och nya mönster växte fram i Boliden, mönstersamhället i norra Västerbotten.

Mönstersamhället Mönstersamhället
Mönstersamhället

Mönstersamhället

Utkom 28 maj 2021

I Mönstersamhället återvänder journalisten Anneli Rogeman till sin hemort Boliden, gruvsamhället som växte fram samtidigt som folkhemmet. Hon skildrar hur samhället formade människorna - och vad som…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Hasselakollektivet - en av Sveriges mest omtalade behandlingshem

Jag är visst någonting skildrar Ida Ali-Lindqvist sina år på Hasselakollektivet i Hälsingland, ett av Sveriges mest omtalade behandlingshem. Hassela, som grundades 1969, blev en tongivande aktör i den svenska missbrukspolitiken vars pedagogik fick gehör bland styrande politiker. Grundidén var att genom disciplin, solidaritet och hårt arbete rädda arbetarklassens barn från drogmissbruk. Men det fanns också en baksida: pennalism, psykisk nedbrytning och kränkningar.

Jag är visst någonting Jag är visst någonting
Jag är visst någonting

Jag är visst någonting

Utkom 4 juni 2021

I Jag är visst någonting skildrar Ida Ali-Lindqvist sina år på Hasselakollektivet i Hälsingland, ett av Sveriges mest omtalade behandlingshem. Boken är en personlig och politisk berättelse om…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Vässa ditt föräldraskap

Vässa ditt föräldraskap

Ladda för en harmonisk semester med familjen

Få familjen att funka är en konkret och tillgänlig handbok som visar hur du med hjälp av praktiska hjälpmedel kan skapa en lugnare och mer hanterbar vardag för alla (inte minst dig själv). Ett utmärkt lästips inför kommande smesterveckor med familjen eller som uppladdning för att komma förberedd till en ny termin i augusti!

 

 

Få familjen att funka Få familjen att funka
Få familjen att funka

Få familjen att funka

Utkom 25 januari 2021

Få familjen att funka är en praktisk handbok som visar hur du som förälder kan underlätta för ditt barn eller din tonåring i vardagen hemma. En viktig nyckel är att hjälpa barnet att förstå…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Smartare klimatsnack med barnen

Här får du användbara verktyg och konkreta tips på hur du som förälder kan prata med ditt barn eller din tonåring om klimatet på ett sätt som väcker motivation, hopp och handlingskraft. Boken ger dig faktabaserad kunskap och handfasta råd uppdelade efter barnets ålder – kort sagt allt du behöver för konstruktiva samtal i familjen. 

Prata med barn om klimatet Prata med barn om klimatet
Prata med barn om klimatet

Prata med barn om klimatet

Utkom 7 december 2020

Prata med barn om klimatet är den första boken i sitt slag som på ett konkret och tillgängligt sätt beskriver hur föräldrar och lärare kan prata med klimatoroliga barn från…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Boktips om relationer

Boktips om relationer

Nutida flanörroman som utspelar sig i Tallinn och på Östersjöns Sverigebåtar

När ensamheten kryper sig på vandrar Liis genom staden och besöker källarbarer och konstnärskaféer. Hon saknar sin kille Madis som flyttade ifrån Estlands kyla och mörker för ett annat liv i Filippinerna. Han ville ha henne med, men hon valde att stanna kvar hemma i Tallinn. Nu vet hon inte riktigt varför, men Madis går inte längre att få tag på.

Kustobservationer Kustobservationer
Kustobservationer

Kustobservationer

Utkom 7 maj 2021

En nutida flanörroman som utspelar sig i Tallinn och på Östersjöns Sverigebåtar.

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

En oavbrutet underhållande roman om män och manlighet

Sju män träffas i en villa i Berkeley. Det är sent sjuttiotal och det pågår en revolution, kvinnorörelsen står inför sina största framgångar. De sju männen är vänner, bekanta, främlingar. De träffas för att starta en mansklubb, vars syfte inte är uppenbar för någon av dem. Men i takt med att kvällen går infinner sig en stark och brinnande önskan att prata om sina känslor och sina liv.

Mansklubben, som utkom i original i USA 1981, är en absurd skröna, en oavbrutet underhållande roman om män och manlighet.

Mansklubben Mansklubben
Mansklubben

Mansklubben

Utkom 16 april 2021

En underhållande och svidande uppgörelse med manligheten i terapins tidsålder. Sju män, några av dem vänner, andra främlingar, träffas en kväll i ett hus i Berkeley. Det är sjuttiotal och de ses…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Om när livsprojekten barn och kärlek från början är åtskilda

Mannen i Kristofer Folkhammars nya roman har huvudet fullt av frågor. Samtidigt som han försöker komma underfund med vad det innebär att vara förälder till dottern Sandra, och dela ansvar med medföräldern Julia, slits han mellan två stora kärlekar: den trygge pojkvännen Alexander och den undflyende, före detta älskaren Jeremie. Under en sommarnatt skriver han ett brev till en vän. Barnet sover i rummet intill, och brevet vecklar ut sig, genom natten, till en stjärnklar mosaik, där berättaren försöker samla ihop sig själv, sitt liv.

Är det barnen, baby? är en bok om relationer. Om föräldraskap och bögliv. Om när livsprojekten barn och kärlek från början är åtskilda. Och om vad det är att komma nära en annan människa.

Är det barnen, baby? Är det barnen, baby?
Är det barnen, baby?

Är det barnen, baby?

Utkom 19 mars 2021

Är det barnen, baby? är en bok om relationer. Om föräldraskap och bögliv. Om när livsprojekten barn och kärlek från början är åtskilda. Och om vad det är att komma nära en annan…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Inspiration inför sommarens utflykter

Inspiration inför sommarens utflykter

Möt sommaren på cykel!

Vill du också följa vägen och se vart den leder? Långfärdscykling ger dig en introduktion till att resa med cykel. Här finns allt du behöver för att ge dig av på både kortare turer och längre äventyr. Steg för steg får du lära dig grunderna i att välja cykel och tältplats, varvat med inspiration och tips på turer från olika delar av världen.

Långfärdscykling Långfärdscykling
Långfärdscykling

Långfärdscykling

Utkom 3 maj 2021

Vill du också följa vägen och se vart den leder?  Långfärdscykling ger dig en introduktion till att resa med cykel. Här finns allt du behöver för att ge dig av på både kortare turer och…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Inspireras till egna äventyr

På fyra månader tog sig Linda Åkerberg genom alla våra 25 landskap, från Smygehuk i Skåne upp till Treriksröset i nordligaste Lappland. Hon färdades totalt 486 mil till fots, i kajak och på cykel. Här får vi följa med på Lindas resa genom väglös vildmark, uppför snöklädda fjällmassiv och över vågor på öppet hav. Vi får ta del av äventyrets utmaningar och höjdpunkter, men också lära känna personen bakom äventyret. Vad är drivkraften och hur gör man när ingenting går som planerat? Hur hanterar man sina rädslor och hur klarar man av att ta sig flera mil om dagen, månader i sträck?

Detta är en bok för dig som vill inspireras till egna äventyr. Men det är också en bok för dig som vill fascineras av vårt avlånga lands historia och magiska natur.

Expedition Sverige Expedition Sverige
Expedition Sverige

Expedition Sverige

Utkom 14 april 2021

Linda Åkerberg reste världen över i jakten på nya äventyr – tills hon hittade en perfekt utmaning hemma i Sverige. På fyra månader tog hon sig till fots, i kajak och på cykel 486 mil genom alla…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Uppföljaren till succéboken Vildplockat

Kan du äta röksvamp och går det att smaksätta glass med rödgul trumpetsvamp? Vilken vildplockad svamp är nästan omöjlig att skilja från tillagad kyckling? Och kanske det viktigaste av allt: Hur gör du den perfekta svamptoasten?

I uppföljaren till succéboken Vildplockat ger Niki Sjölund svar på dessa frågor samtidigt som han inspirerar oss att gå ut i naturen och öppna ögonen för alla dessa fantastiska råvaror som växer vilt ute i våra skogar, på ängar och fjäll.

Vildplockad svamp Vildplockad svamp
Vildplockad svamp

Vildplockad svamp

Utkom 3 maj 2021

”Vildplockad svamp är en inspirerande djupdykning i svamparnas värld som fyller en funktion och är bra att ta med sig ut i skogen på svampplockningen.” BTJ Kan du äta röksvamp och går det att…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Dröm dig bort till gångna tider

Dröm dig bort till gångna tider

Riddare från vaggan till graven

Här får vi följa riddarna från vaggan till den ofta tidiga och våldsamma graven. Vi besöker dem i borgen, i krig, på tornering, i ordenssalen och i möten med såväl fiender som sköna damer. Det visar sig att deras leverne skilde sig ganska drastiskt från populärkulturens bild, liksom från den höviska bilden. Men en sak är samtidigt säker: även om den höviska kulturen kunde stanna vid tomma ideal har dessa ideal varit sällsamt långlivade. Ja, kanske är just kärleken, av allting, det som överlevt längst av de krigiska riddarna?

Riddarna och deras värld Riddarna och deras värld
Riddarna och deras värld

Riddarna och deras värld

Utkom 5 mars 2021

I Riddarna och deras värld får vi följa riddarna från vaggan till den ofta tidiga och våldsamma graven. Vi besöker dem i borgen, i krig, på tornering, i ordenssalen och i möten med såväl fiender…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

En mörkt kapitel i tidigmoderna Sverige

Häxmodern är historien om Malin Matsdotters tragiska öde, om hur hon föll offer för stockholmarnas jakt på häxor och deras rädsla för svart magi under sensommaren 1676. Den gamla avskyvärda finska trollpackan ”Rumpare-Malin” dömdes till att brännas levande – och hon var inte det enda offret för stadsbornas vrede. Bara en kort tid därefter började det gå upp för den kungliga kommissorialrätten att Malins och de andra ödessystrarnas domar, och hela den omfattande klappjakten, var resultatet av påtryckningar och lögner.

Boken, som bygger på ett omfattande källmaterial, lyfter fram ett mörkt kapitel i det tidigmoderna Sverige där bara en sanning var tillåten. Det handlar om hierarkier i gungning och bristen på rättsskydd, men också om rädslan för förtappelse och för det som var annorlunda.

Häxmodern Häxmodern
Häxmodern

Häxmodern

Utkom 22 januari 2021

När Malin Matsdotter på 1630-talet flyttade till den svenska stormaktens huvudstad från Österbotten i Finland kunde hon inte ana sitt öde. Hennes liv innehöll en rad tragedier, men kulmen nåddes när…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Syfilisens historia

Syfilisens historia är fylld av myter, romantiseringar och skönskrivningar, men den är mer än bara en sjukdom: den har varit så belastad av skam, skuld, sensation och groteskeri att den varit svår att skildra i neutrala termer. I "Smittans rike – om syfilis i konst, kultur och kropp" tar Agneta Rahikainen avstamp i sin egen familjehistoria för att sedan dyka ned i kulturhistoriska, medicinska, etiska, könspolitiska och konstnärliga sätt att bearbeta sjukdomen, från 1500-talet ända fram till i dag.

I boken möter vi bland andra Anders Zorn, Karen Blixen och Charles Baudelaire.

Smittans rike Smittans rike
Smittans rike

Smittans rike

Utkom 9 april 2021

Syfilisens historia är fylld av myter, romantiseringar och skönskrivningar. I Smittans rike tar Agneta Rahikainen avstamp i sin egen familjehistoria för att sedan dyka ned i kulturhistoriska, medicinska, etiska, könspolitiska och…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Lev smartare

Lev smartare

En löftesrik exposé över de vägar vi kan välja genom att arbeta med – inte mot – naturen

Runt om i världen inspireras allt fler av vår uppfinningsrika natur för att utveckla tekniska innovationer och på andra sätt tackla de utmaningar vi står inför i dag. Några härmar ökenlevande skalbaggar och utvinner vatten direkt ur luftens fuktighet. Andra imiterar den afrikanska savannens termitbon för att göra mindre energikrävande luftkonditionering. Medicinare studerar hur elefanter undgår cancer och hur fladdermössens immunförsvar bekämpar coronavirus.

Den uppfinningsrika planeten Den uppfinningsrika planeten
Den uppfinningsrika planeten

Den uppfinningsrika planeten

Utkom 13 april 2021

Hur kan vi människor lära av naturen för att hitta smarta lösningar på våra problem? I boken Den uppfinningsrika planeten lyfter Fredrik Moberg fram biomimikryns oändliga möjligheter.

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Livet i naturhus

Ett naturhus är en kretsloppsbyggnad där boningshuset omges av ett växthus. Näring från avloppet tas tillvara i egna odlingar. I nordliga klimat förlängs odlingssäsongen, och uppvärmningsperioden förkortas. Konceptet utvecklades redan på 1970-talet av arkitekten Bengt Warne. Under 2000-talet har flera nya naturhus uppförts och efterfrågan växer.

Klimatförändringar och pandemier är bara några av orsakerna till ett ökat intresse för självhushållning – av mat, el, värme, vatten och avlopp. I ett naturhus ordnas mycket av detta samtidigt. Boken följer några naturhusbyggare som har gått i Bengt Warnes fotspår och förmedlar deras erfarenheter från livet i naturhus.

Naturhus Naturhus
Naturhus

Naturhus

Utkom 26 mars 2021

Ett naturhus är en kretsloppsbyggnad där boningshuset omges av ett växthus. Näring från avloppet tas tillvara i egna odlingar. I nordliga klimat förlängs odlingssäsongen, och uppvärmningsperioden…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Ladda inför hösten

Ladda inför hösten

Verktyg för att leva i större samklang med just din verklighet

Orealistiska föreställningar på oss själva och på hur livet ska vara kan bli en fälla. Det kan i sin tur leda till stress, oro och tära på självkänslan. Verklighetsglappet handlar om att se livet som det är – inte som man tycker att det borde vara och inte heller som en arena av hinder som man aldrig kan ta sig över.

Verklighetsglappet Verklighetsglappet
Verklighetsglappet

Verklighetsglappet

Utkom 16 april 2021

Orealistiska föreställningar på oss själva och på hur livet ska vara kan bli en fälla. Det kan i sin tur leda till stress, oro och tära på självkänslan. Verklighetsglappet handlar om att se…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Hantera stress

Stresshantering har tidigare mest handlat om att minska faktorer som leder till stress. Men många forskare är idag överens om att det inte är stressen i sig som orsakar ohälsa – utan bristen på återhämtning. Psykologen och forskaren Niclas Almén ger i sin bok många infallsvinklar på återhämtning. Han beskriver också ett program som stegvis och strukturerat vägleder dig i att förbättra din återhämtning i vardagen.

Återhämtningsguiden Återhämtningsguiden
Återhämtningsguiden

Återhämtningsguiden

Utkom 5 mars 2021

Stresshantering har tidigare mest handlat om att minska faktorer som leder till stress. Men många forskare är idag överens om att det inte är stressen i sig som orsakar ohälsa – utan brist på…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Varför vi mår bra av fysisk aktivitet men helst vill slippa träna

Träningsparadoxen tar författaren upp de motsägelser och den förvirring som vår tids råd om träning brottas med. Å ena sidan tillråds vi att gå tiotusen steg per dag och aldrig ta hissen, men å andra sidan får vi höra att motionerande inte hjälper oss att bli av med onödiga kilon. Somliga auktoriteter försöker övertala oss att jogga, medan andra varnar för att löpning förstör knäna. Å ena sidan uppmanas vi att ägna mer tid åt att vara aktiva och att inte sitta hopsjunkna, men sedan blir vi tillsagda att sova mer.

Genom att granska vårt behov av fysisk träning ur ett evolutionärt och antropologiskt perspektiv kan vi för­stå dessa paradoxer. Det här är en bok lika mycket för träningsentusiaster som för dem som är stressade av att de aldrig kommer sig för med att motionera.

Träningsparadoxen Träningsparadoxen
Träningsparadoxen

Träningsparadoxen

Utkom 8 januari 2021

Är vi födda att springa? I Träningsparadoxen tar evolutionsbiologen Daniel Lieberman upp de motsägelser och den förvirring som vår tids råd om träning brottas med.

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Utbilda dig i kvinnohistoria

Utbilda dig i kvinnohistoria

Om att vara kvinna och journalist i ett könssegregerat samhälle

I sin debutbok möter Hana Al-Khamri kvinnliga saudiska journalister med olika bakgrund, intressen och samhällssyn. Vad som förenar dem är viljan att få utöva yrket de älskar. Genom kvinnornas berättelser får vi insyn i ett slutet samhälle, där kraven på jämställdhet krockar med konservativa normer och strikta religiösa lagar. Med värme och humor skildrar Al-Khamri den uppfinningsrikedom som uppstår när modiga människor längtar efter frihet.

Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia
Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia

Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia

Utkom 15 oktober 2021

I sin debutbok möter Hana Al-Khamri kvinnliga saudiska journalister med olika bakgrund, intressen och samhällssyn. Vad som förenar dem är viljan att få utöva yrket de älskar. Genom kvinnornas…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Vad krig gör med kvinnor

I trettio år har den brittiska journalisten Christina Lamb bevakat krig och konflikter världen över. I alla krigszoner hon rapporterat ifrån har hon träffat kvinnor som utsatts för systematiska våldtäkter.

Våra kroppar, deras slagfält är Lambs storartade reportagebok om de tysta brott som drabbar kvinnor, sliter isär familjer och bryter ner samhällen. Den här boken levandegör kvinnorna världen över, sätter ljus på ofattbara mänskliga handlingar och ger en helt ny bild av hur krig ser ut.

Våra kroppar, deras slagfält Våra kroppar, deras slagfält
Våra kroppar, deras slagfält

Våra kroppar, deras slagfält

Utkom 29 januari 2021

I trettio år har den brittiska journalisten Christina Lamb bevakat krig och konflikter världen över. I alla krigszoner har hon träffat kvinnor som utsatts för systematiska…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Kvinnorättskämpen Sophie Sager

Vem var Sophie Sager? Hon var misshandelsoffret som blev kvinnorättskämpe, sömmerskan som blev författare, kvin­nan på barrikaden som blev husmodern i Brooklyn. Hon blev riksbekant genom det sensationella Sagerska målet, ett av 1800-talets klassiska svenska rättsfall och ett av de första där en kvinna väckt åtal för våldtäkt. Som om det inte var nog valde hon därtill att själv försvara sig i rätten, med sitt typiska yviga och orädda sätt.

Det här är den första biografin som tar ett helhetsgrepp om Sophie Sagers liv. Det finns många frågor att försöka besvara: Varifrån kom hennes engagemang för kvinnosaken? Var hon så galen som tidningarna påstod? Och ligger det någon sanning i ryktet att hon födde ett barn i lönn­dom?

Jag måste, när ingen annan vill Jag måste, när ingen annan vill
Jag måste, när ingen annan vill

Jag måste, när ingen annan vill

Utkom 3 mars 2021

Vem var Sophie Sager? Hon var misshandelsoffret som blev kvinnorättskämpe, sömmerskan som blev författare, kvin­nan på barrikaden som blev husmodern i Brooklyn.

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

För sommarens sagostunder

För sommarens sagostunder

Humoristisk och klurig debut

Dags att vakna! Dags för frukost! Tonsättaren Sigge Trut arbetar med att göra signaler till väckarklockor. En dag knackar Franz Zimmer, som driver hotellet tvärs över gatan, på Sigges dörr. Han behöver hjälp med att väcka sin man Putte som försover sig varje morgon så att hotellets gäster inte får någon frukost.

Följ med på detta påhittiga äventyr bland melodier, avloppssystem och megatutor!

Sömntutan Sömntutan
Sömntutan

Sömntutan

Utkom 29 januari 2021

Tonsättaren Sigge Trut arbetar med att göra signaler till väckarklockor. En dag knackar Franz Zimmer, som driver hotellet tvärs över gatan, på Sigges dörr. Han behöver hjälp med att väcka sin man…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Om kroppen

Bak & fram: Om kroppen är en rak och humoristisk bok om våra kroppar. Den bjuder in till samtal och gör det enkelt att prata om det som kan kännas klurigt, nervöst eller pinsamt, precis som populära Göra barn: så går det till från i fjol. I nya boken får vi läsa om att alla kroppar är olika, var på kroppen det växer hår, om kroppsljud, vad puberteten är, hur man duschar, vad kroppen behöver för att må bra. Allt med en tydlig utgångspunkt i rätten till den egna kroppen. Rikligt illustrerad bok, för den som vill veta och den som vill få hjälp att förklara.

Bak och fram Bak och fram
Bak och fram

Bak och fram

Utkom 7 maj 2021

En omfångsrik, lärorik och rolig bok som talar om kroppens olika delar och funktioner på samma lättsamma och tillgängliga sätt som "Göra barn".

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Kompisar pekböcker

En pekbok om barnkonventionen

Även de allra yngsta barnen har rätt att få veta vilka rättigheter de har. Den här pekboken tar fasta på det och lyfter barnens rättigheter genom situationer som de känner igen och kan relatera till.

En pekbok om kompisar

Hur är det att vara kompisar? I En pekbok om kompisar får vi ta del av Kanin och Igelkotts erfarenheter och känslor. En slitstark bok för de alla yngsta barnen att titta i, prata om och fundera kring.

Kompisar - En pekbok om kompisar Kompisar - En pekbok om kompisar
Kompisar - En pekbok om kompisar

Kompisar - En pekbok om kompisar

Utkom 8 juni 2021

Hur är det att vara kompisar? I En pekbok om kompisar får vi ta del av Kanin och Igelkotts erfarenheter och känslor. En slitstark bok för de alla yngsta barnen att titta i, prata om och fundera kring.

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.
Kompisar - En pekbok om Barnkonventionen Kompisar - En pekbok om Barnkonventionen
Kompisar - En pekbok om Barnkonventionen

Kompisar - En pekbok om Barnkonventionen

Utkom 8 juni 2021

Även de allra yngsta barnen har rätt att få veta vilka rättigheter de har. Den här pekboken tar fasta på det och lyfter barnens rättigheter genom situationer som de känner igen och kan relatera till.

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Sensommarfavoriter

Sensommarfavoriter

Uppföljaren till kritikerrosade Bomullsängeln

Det är femtiotal. Greta har lämnat mamma Hilda och bomullsfabriken i Vasa för ett bättre liv i Stockholm. Hon delar rum med sin bästa vän Aili och arbetar som barnflicka och sjukvårdsbiträde innan drömmarna tar henne ännu längre bort: till London.

Med Londonflickan fortsätter Susanna Alakoski den svit romaner om kvinnors liv, arbete och längtan under nittonhundratalet, som inleddes med den kritikerrosade Bomullsängeln. Det är en berättelse om arbete, kärlek och vänskap där vardagsliv och världspolitik är trådar i samma väv.

Londonflickan Londonflickan
Londonflickan

Londonflickan

Utkom 13 augusti 2021

Uppföljaren till kritikerrosade Bomullsängeln.  ”Alakoskis arbetarromansvit har Sara Lidmansk tyngd - läs och känn vreden” - Arbetarbladet  

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Från babyloniernas stjärntydningar till våra dagars hamstring och prepping

Framtiden är gammal. Mötet med morgondagen har sannolikt upptagit människors medvetande från allra äldsta tid. Här presenteras hela framtidens historia, från babyloniernas stjärntydningar till våra dagars hamstring och prepping.

Tänker man på framtiden tänker man gärna på prylar och uppfinningar. Men de är bara en förlängning av en ideologi eller ett tankeklimat; ytterst handlar det om människors föreställningar, visioner, önskningar, rädslor. Därför är det de som hamnar i fokus i denna bok.

Framtidens historia Framtidens historia
Framtidens historia

Framtidens historia

Utkom 6 augusti 2021

I den här boken presenteras hela framtidens historia, från babyloniernas stjärntydningar till våra dagars hamstring och prepping.

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.

Inspiration inför sommarmiddagarna!

Den här boken handlar om pasta. Riktig, italiensk pasta. Om gnocchi lagad av en helgalen kock i Milano, om hemligheten bakom en äkta ragù bolognese och om den genovesiska trofien, som nästan ingen längre vet hur man tillverkar för hand.

Pasta på italienska Pasta på italienska
Pasta på italienska

Pasta på italienska

Utkom 30 augusti 2021

Den här boken handlar om pasta. Riktig, italiensk pasta. Om gnocchi lagad av en helgalen kock i Milano, om hemligheten bakom en äkta ragù bolognese och om den genovesiska trofien, som nästan ingen längre vet hur man…

Gå till produkten
Du har nått den maximala köpsumman.