Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Julklappstips 2023: Böcker att lägga under granen

Året går mot sitt slut och bokåret likaså. Vi frågade runt på förlaget och bad våra redaktörer ta fram sina bästa boktips inför julen 2023. Här finns något för alla – romaner, kokböcker, barnböcker och reportageböcker som stimulerar till debatt och samtal.

Tips på fler bra böcker att ge bort i julklapp hittar du under experternas bästa boktips 2023, våra bästa pocketböcker 2023 och bästa romanerna 2023. Köp gärna böckerna från din lokala bokhandel eller i nätbokhandeln. Brukar ni samla släkt, vänner eller kollegor för det traditionsenliga julklappsspelet? Vi hjälper dig med både reglerna och klapparna!

Bladvändare du inte får missa att lägga under granen

Välkommen till Tall Oaks

Ingenting är vad det verkar i Tall Oaks, en småstad i Kalifornien där alla känner alla och våldsbrott är något ytterst sällsynt

Läs mer

Diana, döden och jag

En skruvad road movie med två oförglömliga karaktärer i huvudrollen, om stulna konstskatter, speglar och hemligheter, att vilja dö och att vilja leva. Ett läsäventyr genom den europeiska historien, för dig som älskade Donna Tartts Steglitsan.

Läs mer

Dagbok från 20-talet

Det är 2020-tal i Sverige. De unga människor som dör i våldsspiralerna är knappt längre nyheter utan en del av bakgrundsbruset. Framför allt är de slagträ i den politiska debatten.

Läs mer

Tankar efter en pandemi

”Förhoppningsvis kan boken vara en pusselbit när man i framtiden vill förstå vad som hände under de här åren och, kanske ännu viktigare, att den kan bidra till lärdomar inför nästa pandemi.”

Läs mer

Alla dessa barn

Alla dessa barn är en drabbande skildring av ett krigs förödande konsekvenser för ett litet barn. Det är också en bok om makalös givarvilja och mobilisering av människors goda handlingar.

Läs mer

AI för nybörjare

Steg för steg går AI-experten Johan Falk igenom vad AI är, vilka verktyg som finns och de möjligneter och risker du behöver ha koll på när det gäller användningen av artificiell intelligens. 

Läs mer

Böcker för sträckläsning under mellandagarna

Det finns liv här

En sommarkväll när himlen välver sig rosa över det nybyggda bostadsområdet kommer en man fram till en lägenhet och ringer på. Dexter har rest långt för att komma till Rinkeby och i lägenheten finns en kvinna han längtat efter. Det är Kai.

Läs mer

Femton år

Det finns en rytm i unga Paulas liv som gör tillvaron tydlig: måltiderna runt matbordet, skidturerna i skogen, somrarna i stugan, besöken hos mormor på ön. De viktigaste människorna i hennes liv är mamma, pappa, syster och bror. Och Karen, hennes bästa vän. Paula tycker om sitt liv.

Läs mer

Gästen

Sommaren går mot sitt slut på Long Island och Alex har just blivit ombedd att lämna huset där hon bott den senaste tiden med sin äldre pojkvän. Någonting gick fel och relationen är över: han ska se till att hon får skjuts till stationen så att hon kan ta tåget hem till stan. 

Läs mer

När almen tystnar

När almen tystnar är en hyllning och en sorgesång över träden vi älskar, och en svidande vidräkning med vår direkt avgörande roll i deras död. 

Läs mer

Osmanska riket

Osmanska riket har ofta framställts som den islamiska motsatsen till det kristna Europa. Men i detta nya standardverk presenteras en annan bild – en bild av ett rike som sammansmälte väst och öst, ett mångetniskt, mångspråkigt och mångreligiöst rike. 

Läs mer

Vikingatidens människooffer

Det finns flera sätt att komma de gamla vikingarna in på livet. Här har deras spektakulära offertraditioner valts, som visar sig vara en omistlig nyckel till vår förståelse av deras sätt att tänka om krig, hierarki, ära, liv och död.

Läs mer

Omistliga kokbokstipsen

Americana

Americana handlar inte nödvändigtvis om det verkliga USA utan mer om vår gemensamma dröm om landet. Det är en bok för dig som drömt om Farmor Ankas perfekta äppelpaj-slajsar sen du var barn, följde Sopranos mest på grund av Carmelas zitigratänger ....

Läs mer

Ris

Arroz, fried rice, sushi, tahdig, onigiri, jollof, biryani, nasi goreng, mejadra, risotto, jambalaya och paella. Ris är många gånger inte bara ett tillbehör utan en hel rätt.

Läs mer

Cookies & crumbs

Alla kan göra en perfekt cookie med rätt kunskap! 

Läs mer

Hantverk - skapa något fint i mellandagarna!

Ljus

Dagens ljushantverk öppnar upp för kreativt skapande. Det levande ljuset har gått från en nödvändighet i människors vardag till något som istället
förhöjer den. Förutom skenet det ger kan ljuset i sig ges olika uttryck.

Läs mer

Skogen & slöjden

Träd, sly, gräs, blad, bark, mossor, blommor och lavar. Med skogen som ingrediens lär du dig olika metoder och tekniker för att slöjda. Boken innehåller instruktioner till 44 hantverksprojekt för ökad skogskunskap

Läs mer

Vardagsslöjd

Vardagsslöjd är en bok för alla som längtar efter att hålla på, att göra något på riktigt! Kerstin Neumüller bjuder in till projekt som passar både den som är nybörjare med kli i fingrarna, och den som vill ha lite ny inspiration och redan vet att hantverk är den roligaste hobby man kan ha.

Läs mer

För de yngre bokslukarna

För sagostund och sångstund

För fina lässtunder för de minsta, gärna tillsammans med en vuxen. Böcker att läsa om och om igen.

För sagostund och sångstund

För fina lässtunder för de minsta, gärna tillsammans med en vuxen. Böcker att läsa om och om igen.

Bland drakar och dragqueens: Sagobok

Färgsprakande, nyskapande och viktigt när dragshow-teatersällskapet Bland drakar och dragqueens tolkar klassiska sagor.

Läs mer

Alla är barn

Alla är barn, alla är djur. Någon är glad, någon är sur. Tätt bakom sanningarna hopar sig frågorna: Vem är rolig? Vem är rik? Vem saknar sin mamma? Vem är ofödd? Vem är lik? Kan det vara samma?

Läs mer

Billie, Korven och Fjället

Billie, Korven och mamma tar bussen till fjällen. Billie får prova skidor och pjäxor, hon ska gå i skidskola. 

Läs mer

Full fart för 6-9 år

Full fart för 6-9 år

Familjen Knyckertz samlingsvolym 1

Samlingsvolym med tre böcker om barnens bästa tvärtomfamilj!

Läs mer

Trollkonstboken

Så länge Mira kan minnas har hon drömt om att få gå på Hokus Trolldomsskola. Hon vill lära sig magiska brygder och trollformler, men i skolan måste man först lära sig magins grunder, regler och historia. Som tur är blir hon kompis med Tom som kan muntra upp skoltillvaron med korttricks och upptåg!

Läs mer

Läsäventyr för 9-12 år

Läsäventyr för 9-12 år

Ett magiskt arv

Under några dagar i juni är det som om tiden står stilla. Ingen dör och inga nya bebisar föds. Signes mamma ligger på sjukhus och Signe får åka ensam till ön där hennes mostrar bor.

Läs mer

Kompassens hjärta

Hugo bor med sin familj i en tändsticksask ute i skogen. I alla fall är huset så litet att det känns så. Han har en båtälskande pappa med lite för stora drömmar och en mamma som gillar att fika och mecka med bilen.

Läs mer

Totalvägra

Leos familj är i kris. En kris som ingen vill prata om. Leos älskade mormor, punkikonen Jackie, vägrar att erkänna sin alltmer uppenbara demens. Och Leo vill inte heller ta in vad som håller på att hända.

Läs mer

Brinn alla hästar

Det här är hösten när en daggmask förstör Doras liv. I samband med maskincidenten sviker bästisen Hillevi och Doras föräldrar ska skiljas för att mamma vill bo i stan ”bland ljus och människor” och ha en fransk balkong.

Läs mer

Hundägarna

I Hundägarna får vi möta pojken Martin som adopterats av en bonde. När den enögda gårdshunden Jack jagas bort bestämmer sig Martin för att fly med honom.

Läs mer

Hyllad ungdomsroman - nu är uppföljaren här

Hyllad ungdomsroman - nu är uppföljaren här

Yani

Debutroman som med varm humor, träffsäker samhällskritik och klockren gestaltning skildrar stark vänskap, mellanförskap, saknad, sorg och samhörighet.

Läs mer

Abow

När Rayan står utanför sin nya skola känns det som han hamnat fel. Samtidigt som han ska hantera sitt nya gymna­sieliv märker han hur Caspian driftar åt ett helt annat håll.

Läs mer