Mackor

100 klassiska smörgåsar från reuben till rachel

När John Montagu, den fjärde hertigen av Sandwich, fick den briljanta idén att stoppa kallskuret kött mellan två brödbitar uppfann han inte bara den första, riktigt moderna måltiden. Han skapade en global besatthet. Idag finns det nämligen varianter av den portabla, billiga – men framförallt läppsmackande goda – mackan i de flesta kulturer och det är på tiden att det kommer en bok som tar ämnet på allvar.

Tryckta utgåvor

Mackor Nyhet
Inbunden 176 sidor. 2018-09-17. ISBN 9789127158702
Köp direkt via din återförsäljare

Digitala utgåvor

Mackor
E-bok 2014-04-26. ISBN 9789127140288
Köp direkt via din återförsäljare

Om boken

När John Montagu, den fjärde hertigen av Sandwich, fick den briljanta idén att stoppa kallskuret kött mellan två brödbitar uppfann han inte bara den första, riktigt moderna måltiden. Han skapade en global besatthet. Idag finns det nämligen varianter av den portabla, billiga – men framförallt läppsmackande goda – mackan i de flesta kulturer och det är på tiden att det kommer en bok som tar ämnet på allvar.

I över 100 recept lär du dig bland annat hur du gör perfekta versioner av klassiker som club sandwich, reuben och BLT samt får bekanta dig med lite mer exotiska smörgåsar som muffulettas, tortas, po’boys och banh mis. Mackorinnehåller smörgåshistoria, mackfilosofi, hur man bakar de perfekta bröden, gör egen ost och charkuterier, dessutom vilka tillbehör och verktyg varje mackälskare alltid bör ha hemma.

Detta är helt enkelt en kokbok som äntligen ger den blygsamma mackan all den respekt som den förtjänar. För hemligheten bakom att leva lyckligt är ju trots allt, som musikern Warren Zevon sa på sin dödsbädd, att ”uppskatta varenda macka.”

Jonas Cramby är frilansskribent, krönikör och krogskribent för Metro. År 2009 blev han utsedd till Årets krönikör av Sveriges Tidskrifter. Den mycket uppmärksammade kokboken Texmex från grunden gavs ut 2012 och den lika hyllade Texas BBQ 2013. Böckerna har översatts till sex språk.