Biologen, journalisten och författaren Anna Froster tilldelas Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris 2025. Hon prisas för att hon med sina naturskildringar utvecklar en ”anrik svensk genre med rötter i Linné”. Prissumman är 250 000 kronor och ges till en forskare, författare eller journalist som under det senaste året populariserat vetenskap inom områdena människa, samhälle, bildning och hälsa.
Juryns motivering:
Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris 2025 tilldelas Anna Froster för hennes intresseväckande naturskildringar som utvecklar en anrik svensk genre med rötter i Linné. Froster har nära kontakt med ny vetenskaplig förståelse av viktiga naturdelar, senast våtmarkernas enastående betydelse, som hon närmar sig med litterär nyansering, detaljrik fantasi och ett varmt och ödmjukt språk som öppnar hennes verk för alla generationer.
Pristagaren utses av en jury som består av: Eva Krutmeijer, forskningskommunikatör, Jonas Olofsson, professor i psykologi vid Stockholms universitet, Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria vid KTH, Richard Herold, publicistiskt ansvarig förläggare på Natur & Kultur, Mårten Schultz, professor i civilrätt och juridisk kommentator i SvD, Karin Gyllenklev, journalist och programledare vid Sveriges Radio. Nomineringen är öppen.
– Att få det här priset är väldigt stort och överrumplande! Det stärker mig att fortsätta försöka fånga den svårfångade biologiska mångfalden i ord. Allt det där livet som är så tätt ihopkopplat med våra egna liv, men som vi ofta skärmar av oss ifrån, säger Anna Froster.
Anna Frosters texter knyter enligt juryn ihop natur och historia och visar hur även människors liv och ekonomi kraschar när ekosystem förstörs. Hennes senaste bok Våtmark – en djupdykning i grunda vatten (Bonnier Fakta 2024) är en reportagebok där hon fyller det kantiga ordet våtmark med ett myller av liv, läten, stök och känslor – både sorg och hopp. Boken förklarar varför våtmarkerna är viktiga och vilka arter vi förlorat, som storkar och lökgrodor, när det vattensjuka Sverige skulle torkas upp till förmån för odlingsmark.
Anna Froster bor i Broddetorp i Västergötland, vid Hornborgasjön. Hon har gett ut tretton böcker och skrivit artiklar för bland annat Forskning & Framsteg, Sveriges Natur, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten och Filter. Hon har även undervisat i populärvetenskapligt skrivande för forskare vid Göteborgs universitet.
Prisutdelningen äger rum på Södra teatern i Stockholm tisdagen 13 maj. Den är en del i evenemanget En kväll om vetenskap som Forskning & Framsteg arrangerar i samarbete med Natur & Kultur.