Debatt i Almedalen

Vems natur? Om varg, människa och dagens klimatrörelse

Välkommen till prisutdelningen av Natur & Kulturs debattbokspris och en debatt som tar avstamp i Vargattacken för att problematisera förhållandet mellan människa och natur inom dagens klimataktivism.

Lars Berge tecknar i Vargattacken bilden av en arbetsplats som gradvis börjar se på vargen som någonting annat än ett rovdjur - ett djur som kan domesticeras, tämjas och existera i harmoni med människan. Resultatet av denna idealisering blir katastrofalt och en människa mister livet.

Vi ser idag ett växande engagemang för klimatet. Men vilka bilder av naturen präglas egentligen dagens klimatrörelse av och hur har de uppstått? Vilka intressen står mot varandra när den industrialiserade människan ska ”rädda” en natur som hon ofta har en mycket begränsad erfarenhet av? Hur ser vi på våra egna behov när de står i konflikt med jordens biologiska mångfald?

När: Onsdagen den 3 juli kl. 13-14
Var: Krukmakarens hus, Mellangatan 21 i Visby

Medverkande:
Lars Berge, pristagare och författare till Vargattacken
Helena Granström, författare och kulturskribent
Staffan Widstrand, naturfotograf

Moderator: Andreas Ekström, journalist och författare               

Kom i god tid till lokalen eftersom det brukar bli en stor publik! Som vanligt bjuder vi även publiken på debattboken och en annan bra bok inför semestern.