Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Debatt i Almedalen

Onsdagen den 3 juli hölls prisutdelningen av Natur & Kulturs debattbokspris och följdes av en debatt som tog avstamp i Vargattacken. Samtalet problematiserade förhållandet mellan människa och natur inom dagens klimataktivism.

Vems natur? Om varg, människa och dagens klimatrörelse
Lars Berge tecknar i Vargattacken bilden av en arbetsplats som gradvis börjar se på vargen som någonting annat än ett rovdjur - ett djur som kan domesticeras, tämjas och existera i harmoni med människan. Resultatet av denna idealisering blir katastrofalt och en människa mister livet.

Vi ser idag ett växande engagemang för klimatet. Men vilka bilder av naturen präglas egentligen dagens klimatrörelse av och hur har de uppstått? Vilka intressen står mot varandra när den industrialiserade människan ska ”rädda” en natur som hon ofta har en mycket begränsad erfarenhet av? Hur ser vi på våra egna behov när de står i konflikt med jordens biologiska mångfald?

Medverkande:
Lars Berge, pristagare och författare till Vargattacken
Helena Granström, författare och kulturskribent
Staffan Widstrand, naturfotograf

Moderator: Andreas Ekström, journalist och författare               

Debatten ägde rum i Krukmakarens hus på Mellangatan 21 i Visby under Almedalsveckan. Under hösten kommer samtalet att finnas tillgängligt i ett poddavsnitt.