Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Debattbokspriset 2023 till Hans-Gunnar Axberger

Hans-Gunnar Axberger får Natur & Kulturs debattbokspris 2023 för sin bok "Statsministermordet" om polisutredningen av mordet på Olof Palme.

Juryns motivering:
Natur & Kulturs debattbokspris 2023 tilldelas Hans-Gunnar Axberger, för ett lika klart som otäckt svar på varför den svenska staten varken lyckades förebygga eller utreda mordet på Olof Palme. Med unik språkspets, stort vetande och hård integritet exponerar författaren rättsordningarnas mörker – dåtidens och samtidens.

Hans-Gunnar Axberger är professor i konstitutionell rätt. Han var ledamot och huvudsekreterare i den statliga Granskningskommissionen, om polisutredningen av mordet på statsminister Olof Palme i slutet av 90-talet. I boken Statsministermordet (Norstedts) ger han en samlad bild av mordutredningen och reflekterar över bristerna i vår förvaltning och dess oförmåga att lära av misstag.

Årets jury består av Katarina Barrling, Magnus Linton, Jesper Olsson, Kjell Blückert och förra årets pristagare Diamant Salihu.

I samband med prisutdelningen i Visby arrangeras ett samtal på Almedalsbiblioteket onsdagen den 28 juni klockan 20.00.

Natur & Kulturs debattbokspris instiftades 2008 och är Sveriges största debattbokspris. Prissumman på 250 000 kronor tilldelas årligen en författare till en svensk fackbok som under det senaste året väsentligen bidragit till samhällsdebatt, fördjupad reflexion och nya insikter.