Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Flex matematik – framvuxet i klassrummet

Författarna till Flex matematik är lärare och har arbetat i samma arbetslag, på Södermalmsskolan i Stockholm, under många år. Här föddes för snart femton år sedan idén om att få eleverna mer aktiva i undervisningen genom att våga gå ifrån traditionella genomgångar.

Lärarna ställde sig frågorna: Hur får vi mer kontakt med våra elever och hur vet vi att alla hänger med? Svaret blev att använda färdiga, genomtänkta bildspel och skrivtavlor där alla elever får chansen att svara och visa sina lösningar istället för handuppräckning. Dynamiken i klassrummen ändrades snabbt till det bättre när eleverna blev mer aktiva och sedda.

Författargruppen funderade vidare hur eleverna efter det viktiga, gemensamma arbetet i klassen kan arbeta vidare i sitt tempo och på sin nivå. Efter lite klurande kom de på svaret: Vad passar bättre än att göra det digitalt? Eleverna får omedelbar feedback och tid sparas för läraren som istället kan läggas på extra genomgångar av de uppgifter där eleverna fastnar.

Efter år efter år med mycket goda resultat på nationella proven i matematik känner sig lärarna säkra – deras arbetssätt är både roligt och framgångsrikt. Nu har de skrivit Flex matematik för att även andra ska kunna få samma möjlighet!

Om författarna