Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Hédi Fried 1924 – 2022

Hédi Fried har gått bort. Hon var djupt engagerad i att arbeta för demokratiska värderingar och mot rasism, och utgick i det arbetet från sina egna erfarenheter från Förintelsen.

– Det är med sorg som vi på förlaget har nåtts av beskedet om Hédi Frieds bortgång. Det är en viktig och unik röst som nu har gått ur tiden. Med sitt stora engagemang, sprunget ur egna erfarenheter, kunde hon som ingen annan nå fram och beröra många människor. I hennes böcker lever berättelserna vidare, säger Per Almgren, vd på Natur & Kultur. 

– Hon var ständigt nyfiken och hade ett brinnande engagemang in i det sista. Vår kontakt det sista året handlade om böcker hon ville läsa, som hon läst om eller böcker hon ville ha rekommenderade. De är inte många kvar som kan vittna om Förintelsen, men Hédis outtröttliga upplysningsarbete och vilja att hitta nya sätt att arbeta för demokrati och mot rasism, de senaste åren med fokus på att nå barn och unga, kommer att leva vidare, säger Richard Herold, förläggare på Natur & Kultur.

... jag var ett lyckligt barn i en lycklig stad, det som hände sen är svårt att berätta om och svårt att lyssna på. Jag vill ändå berätta och jag vill att du lyssnar. För vi människor kan göra så mycket ont men också mycket gott. Vi har alla ett val, vi kan välja det goda.
Hédi Fried, ur förordet till högläsningsboken Historien om Bodri.

Hédi Fried var författare, psykolog och har föreläst för skolelever, universitetsstudenter och allmänheten runt om i Sverige och internationellt sedan 1984.

Hon debuterade som författare 1992 med vittnesskildringen Skärvor av ett liv. 2017 nominerades Hédi Fried till Augustpriset för Frågor jag fått om Förintelsen, där hon besvarar ett urval frågor hon fått från skolelever genom åren. I förordet till boken skriver Hédi:

”Syftet med boken är att lära oss undvika historiska misstag. Jag hoppas att den kan få alla som läser den att förstå att vi inte är predestinerade att ikläda oss rollen som förövare eller åskådare. Vi som individer har en egen vilja, och ett ansvar, och bara genom att ta det ansvaret kan vi undvika att historien upprepar sig ännu en gång." 

I Hédi Frieds senaste bok Historien om Bodri vänder hon sig till de yngre barnen, i samarbete med illustratören Stina Wirsén. Det är en högläsningsbok om grymhet och sorg men också om kraft och om hopp, skildrat genom kärleken till hunden Bodri.

Läs gärna någon av de här böckerna, eller andra böcker av Hédi Fried. Se inspelade föreläsningar på UR Play eller lyssna på Hédi Frieds sommarprat från 2015.

Läs mer om Hédi Fried