Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Våra bästa ljudböcker

Visste du att många av våra böcker också ges ut som ljudböcker? Vi bad redaktionen tipsa om några av våra allra bästa ljudböcker genom åren.

Tips på ljudböcker

Letar du efter en bra bok att lyssna på? I listan hittar du de ljudböcker från Natur & Kultur som är mest populära just nu. 

Letar du efter en bra bok att lyssna på? I listan hittar du de ljudböcker från Natur & Kultur som är mest populära just nu. 

Allt jag fått lära mig

Inläst av Katharina Cohen.

Allt jag fått lära mig har rosats av kritiker över hela världen, låg etta på Barack Obamas sommarläslista 2018 och översatts till 26 språk. Den är en gripande skildring av en ung människas strävan efter kunskap, om att formas som människa, om familj, lojalitet och självförverkligande.

Detaljerna 

Inläst av Katarina Ewerlöf.

Vinnare av Augustpriset för Årets svenska skönlitterära bok 2022

Detaljerna är en roman med fyra porträtt och tusen detaljer, om tummade pocketböcker, psykedelisk dans och kippande oro. 

Lucky Lada och jag

Inläst av Maria Maunsbach.

Mottagare av Studieförbundet Vuxenskolans författarpris.

Lucky Lada och jag är en roman om kärlek: att älska sina vänner, sin mamma, platsen där man vuxit upp, och till slut kanske även den man varit.

Girig-Sverige

Inläst av Jonas Kruse.

Vinnare av Stora Journalistpriset: Årets röst.

I sin nya bok berättar Andreas Cervenka om Sveriges osannolika resa från högskatteland till miljardärsparadis. Girig-Sverige är en rikt illustrerad "svensk ekonomi för dummies".

Slutet blir vår början

Inläst av Christoffer Svensson.

Vinnare av Svenska Deckarakademins pris för Årets bäst översatta kriminalroman 2022!

En ovanligt gripande och känslostark spänningsroman med oförglömliga karaktärer – om den eviga kampen om ont och gott inom människan, och om hur långt vi är villiga att gå för att skydda vår familj.

Blir du ledsen om jag dör?

Inläst av Nicolas Lunabba.

Vad innebär det att ta sig an någon annans barn? I ett område där överlevnad inte är en självklarhet, där barn mördar och mördas? "Blir du ledsen om jag dör?" är en berättelse om sorg, hopp och förvandling - och om Sverige.

Nya ljudböcker

Här hittar du våra allra nyaste ljudböcker. 

Här hittar du våra allra nyaste ljudböcker. 

Sluten

Inläst av Robin Söderling, Henrik Johansson och Johar Bendjelloul.

Robin Söderlings strävan efter att bli världens bästa tennisspelare höll på att kosta honom livet. På toppen av sin karriär drabbades han av ett sammanbrott och avslutade sin karriär. Sluten berättar om resan till toppen och vägen utför.

Mumier

Inläst av Jonas Kruse.

Egyptens mumier har alltid fascinerat och väckt frågor. Här är boken som i text och bild berättar hela deras historia – från den avlägsna tid då egyptierna började experimentera med att förvandla förgängliga kroppar till något beständigt och gudomligt, till mumiernas ofrivilliga färd från hemlandet och ut i världen.

Årets Ehrenmark 1

Inläsning av Peter Flack.

Kåserisamlingarna Årets Ehrenmark gavs ut mellan åren 1966 och 1996. I böcker som Med sås på slipsenDet luktar skämt och Nu är det klippt kåserar journalisten Torsten Ehrenmark om sin vardag. 

Byta däck

Inläst av Ella Schartner.

Så följer hon med en kompis till en regnig bluesfestival i Notodden. Där möter hon Truls. En bilförsäljare, mycket yngre än hon, har aldrig läst en bok och har ingen koppling till det liv Louise lever. De är två cirklar som aldrig skulle mötas i det vanliga livet. De tillbringar en natt ihop, men något har redan hänt i Louise. 

Bästa ljudböckerna för barn

Ljudböcker är ett bra verktyg att ta till om man vill skapa läslust hos barn och unga. Här kommer ett gäng tips på populära barn- och ungdomsböcker.

Ljudböcker är ett bra verktyg att ta till om man vill skapa läslust hos barn och unga. Här kommer ett gäng tips på populära barn- och ungdomsböcker.

Yani

Inläst av Magdi Saleh.

Nominerad till Augustpriset för Årets barn- och ungdomsbok 2022

Debutroman som med varm humor, träffsäker samhällskritik och klockren gestaltning skildrar stark vänskap, mellanförskap, saknad, sorg och samhörighet.

Bästa friends forever

Inläst av Christopher Lehmann.

Noa tycker att det känns bra att vara ett mellanbarn som kan mellanmycket grejer. Noa går i världens bästa klass och det ALLRA bästa med klassen är Manne. Det enda som är dåligt med Manne är att han är så snäll att alla vill vara med honom. En dag börjar sura Annie i klassen och fröken säger att hon kan ta Noas plats, bredvid Manne …

Nattkorpen

Inläst av Olof Wretling.

Vinnare av Augustpriset: Årets barn- och ungdomsbok 2021!

Mika har bott på Barnhuset på Drottninggatan i hela sitt liv. För att kunna överleva i 1800-talets Stockholm har hon utvecklat ett skarpt sinne för detaljer och hotfulla situationer. En natt lämnas en nyfödd flicka till barnhuset av en skräckslagen ung man.

The Hate U Give

Inläst av Fanna Ndow Norrby.

Sextonåriga Starr Carter lever i två världar: den fattiga förorten där hon bor och den fina privatskolan inne i stan. Hennes tillvaro krossas när hon blir ensamt vittne till hur polisen skjuter ihjäl hennes barndomsvän Khalil.  Trycket på Starr är hårt, både från polisen och från orten – som kräver rättvisa och upprättelse för Khalil. Men även från de som inte vill att Starr ska vittna.

Folk: Främligar och vänner

Inläst av Joachim Bergström.

Någon ser livet passera i revy medan en annan försöker ge en okänd en komplimang. Någon älskar väldigt stark mat, en annan funderar över vad mode egentligen är. En bit ifrån är det någon som trösthandlar medan en annan smälter bort. En tredje råkar vara jättehårig medan en fjärde scrollar oavbrutet på mobilen.