Bageriet

Bageriet innehåller recept som bakas så gott som dagligen på Bageri Petrus, ett av Stockholms bästa små hantverksbagerier. Recepten representerar det sortiment av bröd, bullar och kakor som bör finnas på ett bageri med bredd i sitt sortiment. Det är noga utvalda recept, allt från surdegsbröd, frallor, bullar, kavlade bakverk till svenska klassiker och franskinfluerade bröd och kakor. Genom val av spannmål och tekniker skiljer sig smakerna på de olika bröden och bakverken mycket åt. Petrus försöker tänka på att fånga in allt: frasigt, saftigt, syrligt, sött, salt, rostat, bränt, ljust, kladdigt och mjukt.

Tryckta utgåvor

Bageriet Bageriet
Bageriet
Utgiven: 2016-10-22
160 Sidor
ISBN 9789127149649
Inbunden

Om boken

Utsett till Sveriges bästa bageri 2016.
Årets kokbok inom kategorin Matbröd i Årets Svenska Måltidslitteratur 2016!

Bageriet innehåller recept som bakas så gott som dagligen på Bageri Petrus, ett av Stockholms bästa små hantverksbagerier. Recepten representerar det sortiment av bröd, bullar och kakor som bör finnas på ett bageri med bredd i sitt sortiment. Det är noga utvalda recept, allt från surdegsbröd, frallor, bullar, kavlade bakverk till svenska klassiker och franskinfluerade bröd och kakor. Genom val av spannmål och tekniker skiljer sig smakerna på de olika bröden och bakverken mycket åt. Petrus försöker tänka på att fånga in allt: frasigt, saftigt, syrligt, sött, salt, rostat, bränt, ljust, kladdigt och mjukt.

Recepten är ursprungligen gjorda för bageriet, men anpassade och noga testade för hemmabruk. Du får även veta hur man bakar dem på bageriet och knep som är användbara hemma.

Bageriet kännetecknas av specialfokus på mjöl, smakrika fullkornsmjöl som sätter ton på degar som tidigare bara bakats på vetemjöl. Tidigare har mjölet i stort sett bara använts för att binda ihop degen eller smeten, men på Petrus använder man mjölet som smaksättare, även i de söta bröden. Den lilla staben av bagare bidrar alla med olika kompetenser och intressen, som till exempel Paulo med portugisiska pastel de nata, Adam (Årets Bagare 2014) med sitt croissantnörderi och Thipp som fixar den snyggaste finishen, inte minst på briocherna.

Petrus Jakobsson driver sedan hösten 2012 Bageri Petrus tillsammans med sin fru Alexandra. Hans pappa är grossist av bageriprodukter så han har alltid sommar jobbat i branschen. Petrus har tidigare jobbat på Valhallabageriet, praktiserat på Riddarbageriet, jobbat på Utöbageriet och varit chefsbagare hos Magnus Johansson i Hammarby Sjöstad och ser det fortfarande som det mest spännande yrket man kan ha.

Bageri Petrus i Stockholm har gjort sig kända för sina nyskapande (och goda! ) bakverk och bröd. Nu släpper ägaren  Petrus Jakobsson boken Bageriet.

Damernas Värld  

Inspirerande recept.

Journal Chocolat 

Boken innehåller många olika recept på mest bröd och en del kakor, bra anvisningar på hur man går till väga i bakningen. Ger inspiration till att börja baka

Tranås-Posten 

Fyllig bakbok.

Dagens Nyheter 

En inspirerande bok med härliga recept och en inblick i bageriets historia och riktigt snygga bilder!

Allers 

Boktips för bakglada.

Hemlagat 

'Bageriet' är en seriös bok som ger en känsla och inblick i hur ett bageri fungerar och vad som krävs för att kunna skapa liknande bröd och bakverk i hemmet. Boken kräver en del av sin användare, men det man får tillbaka gör nog mödan värd.

Umeå Tidning