Dissensus
Drömmar och mardrömmar i demokratins idéhistoria
2021 är det 100 år sedan allmän ock lika rösträtt infördes i Sverige, men kan vi någonsin ta demokratin för given?
Läs mer...För att prova på materialet behöver du skapa ett konto eller logga in. Klicka på Logga in för att komma vidare.
Logga in2021 är det 100 år sedan allmän ock lika rösträtt infördes i Sverige, men kan vi någonsin ta demokratin för given?
Läs mer...Demokratin har aldrig varit en självklarhet. Ständigt har den omtolkats och omprövats. Som den här boken visar är dess historia full av nystarter och krisstämningar, heroiska insatser och kompakt motstånd. Under största delen av historien har ordet haft en negativ klang.
Denna dramatiska kurvatur kan du följa i den här boken, som börjar i antikens Aten och vindlar sig fram till våra egna dagar. På vägen möter vi både teoretiker och praktiker som agerat eller talat för eller emot demokratin. Den vill visa hur dissensus – en konstruktiv oenighet – alltid präglat såväl diskussionerna om demokratin som diskussionerna inom en demokrati. Den enes dröm har varit den andres mardröm.
Hittills har demokratin alltid varit så lätt att omforma och anpassa till nya ideal att den alltid kunnat återuppstå. Hur blir det i framtiden? Kanske kan denna boks historiska genomlysning ge tankar att bära med sig in i morgondagen.
"I sin nya bok Dissensus visar Anders Burman, professor i idéhistoria, att det inte är något nytt. Demokratins fiender har alltid haft vapnen vässade."
Jönköpings-Posten
"Burman rör sig elegant i idévärldarna hos Perikles, Platon, Rousseau, Burke, Nietzsche, Marx, Hayek, Orwell."
Gefle Dagblad