Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Operaregissör får Natur & Kulturs kulturpris 2024

Sångaren, operaregissören och konstnärliga ledaren Nils Spangenberg tilldelas Natur & Kulturs kulturpris 2024. Han får priset för sitt arbete med att utveckla verksamheten vid Vadstena-Akademien, där han har väglett och sporrat unga talanger i alla de konstarter som utgör operakonsten.

– Jag blev väldigt glad och totalt överraskad, säger Nils Spangenberg. Mitt arbete grundar sig på ett starkt intresse för att försöka bistå unga talanger att hitta sin väg i mycket svåra och utsatta yrken. Jag har också strävat efter att beställa den bästa nya musikdramatiken och hitta det bästa bland den bortglömda, samt att ge publiken upplevelser som de inte visste fanns. Att det jag arbetat för blir ihågkommet och uppskattat med ett sådant här pris hade jag inte kunnat föreställa mig.

Natur & Kulturs kulturpris tilldelas årligen sedan 1974 en eller flera personer som har gjort en väsentlig insats på kulturområdet. Prissumman är 500 000 kronor, vilket gör det till ett av Sveriges största kulturpriser.

– Det är ärofyllt att ha möjlighet att ge vårt största pris till Nils Spangenberg. Med sitt brinnande intresse för operakonstens utveckling och sin stora pedagogiska gärning har han gjort väldiga avtryck inom svensk opera och musikkonst, säger Per Almgren, vd på Natur & Kultur.

Juryns motivering: Natur & Kulturs kulturpris tilldelas 2024 Nils Spangenberg för att som vd och konstnärlig ledare ha utvecklat den mångfacetterade verksamheten vid Vadstena-Akademien och därigenom väglett och sporrat unga talanger i alla de konstarter som krävs för att skapa det allkonstverk som operan utgör.

Nils Spangenberg (född 1956), är vd och konstnärlig ledare för Vadstena-Akademien. Han har under hela sitt yrkesliv varit inriktad på musikdramatisk utveckling som sångare, operaregissör, högskolepedagog och konstnärlig ledare. I augusti lämnar han sitt uppdrag på Vadstena-Akademien efter akademiens 39:e uruppförande av en nyskriven opera.

Vadstena-Akademien skapar opera sedan 1964. Både genom att beställa nya operor och att framföra äldre operor. De medverkande är i början av sina karriärer och handleds av professionella yrkesutövare som redan är verksamma i branschen. På Vadstena-Akademiens scener har bland andra Nina Stemme, Loa Falkman, Anne Sofie von Otter och Malena Ernman tagit sina första karriärsteg.