Missa inte årets fortbildningsevent för dig som arbetar med läs- och skrivutveckling i fk–åk 6. På Läskonferensen möts aktuell forskning och praktiken i klassrummet. Välkommen att lyssna på intressanta föreläsningar och träffa nya och gamla kollegor. Årets tema är litteraturens kraft.
Datum: 12 augusti 2022
Tid: Registrering från 08:15, Föreläsningar 9:00–16:15
Plats: Clarion Hotel Sign, Conference, Östra Järnvägsgatan 35, Norra Bantorget , Stockholm
Pris: 1895 kr + moms. I priset ingår frukost, lunch, fika och bubbel.
För frågor eller gruppanmälan kontakta: maria.fredriksson@nok.se
Program
08:15–09:00 Registrering och frukost
09:00–10:00 Inte bara betydelser – att arbeta med ordförråd och ordkunskap
Genom att arbeta medvetet och systematiskt med ordkunskap utifrån de tre dimensionerna form, betydelse och användning, stärks elevers ordförråd men också deras språkliga medvetenhet. Eleverna får redskap att bygga och strukturera sina ordförråd och det skapas en klassrumskultur präglad av ett aktivt och nyfiket förhållningssätt till språk.
Boel De Geer är docent i svenska vid Södertörns högskola och undervisar sedan många år vid Lärarutbildningarna för förskola och fk-3.
10:00–10:30 Kaffe, te och frukt
10:30–11:30 Läs- och skrivundervisning som gör skillnad – att undervisa med utgångspunkt i TCRWP
Anna och Lisa vill skapa nyfikenhet om hur läs-och skrivundervisning kan utvecklas i en svensk kontext med utgångspunkt i TCRWP, Teachers College Reading and Writing Project. Föreläsarna lägger särskilt fokus på hur reflekterande högläsning kan bidra till att elever själva blir »läsglada«.
Anna Månsson Nylund arbetar som förstelärare på Nya Landamäreskolan i Göteborg. År 2020 mottog hon Svenska Akademiens svensklärarpris.
Lisa Molin arbetar som lektor vid Center för skolutveckling i Göteborg.
11:30–12:45 Lunch
12:45–13:30 Bilderbokens mångfald och möjligheter
Agneta Edwards föreläser om bilderbokens kraft och magi och visar att det finns bilderböcker för alla åldrar, ämnen och genrer. Som utgångspunkt för boksamtal, bildberättande bildanalys och eget skapande kan bilderboken bli en viktig del i arbetet med fördjupad läsförståelse och skrivutveckling.
Agneta Edwards är litteraturpedagog, föreläsare och författare. Under 2022 utkommer hennes nya bok om bilderböcker i de första skolåren. Agneta tilldelades Barnboksakademins Eldsjälspris 2002 och Gulliverpriset 2021.
13:30–13:45 Paus och möjlighet att kolla in nyheter från Natur & Kultur
13:45–14:45 Kreativt skrivande
Hur kan man tänka? Hur kan man arbeta? Vad är nyttan och fördelarna? Gör kreativt skrivande någon skillnad? Ja, det är Tove övertygad om!
Deltagarna på Läskonferensen kommer få göra några korta och kreativa skrivövningar med Tove. Hon kommer dela med sig av inspiration och redskap som man kan ta med till sin egen undervisning – för att använda på sitt sätt.
Tove Berggren är författare och skrivpedagog och har gett ut flera barnböcker, bland annat böckerna om Lennart Lordi. Tove arbetar med Skapande Skola i Göteborg och gör skriv-workshops för barn och unga.
14:45–15:15 Fikapaus
15:15–15:45 Litteraturens kraft, panelsamtal
Går det att förändra barns läsning och syn på litteratur? Ta del av lyckade erfarenheter och lösningar när Läskonferensens panelsamtal äger rum. Vi har bjudit in Cilla Dalén, Johan Rundberg, Minoo Shams och Lana Dervisic Vrbanjac. Moderator är Sara Persson.
Cilla Dalén är bibliotekarie på Enbacksskolan i Tensta där hon strävar efter att skolbiblioteket ska vara ett betydelsefullt stöd för lärarna i deras arbete med läsförståelse. Cilla Dalén tilldelades Ingvar Lundberg-priset 2020.
Johan Rundberg är författare och bosatt i Stockholm. Johan tilldelades Augustpriset 2021 i barn- och ungdomsklassen för "Nattkorpen", första delen i trilogin "Månvind & Hoff", om barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm. Han mottog även priset Crimetime Award för Årets barndeckare 2021 och har dessutom skrivit läromedel och andra kapitelböcker för åldern 9–12.
Minoo Shams kom till Sverige från Iran när hon var 23 år. Hon utbildade sig till förskollärare i Göteborg och arbetar på en skola i Stockholm. Under utbildningen fick Minoo läsa sig berusad av barnböcker. Minoo märkte att det saknades barnböcker om barn som upplevt krig, flykt och saknad och började då skriva de populära Maryam-böckerna.
Lana Dervisic Vrbanjac arbetar som lärare med nyanlända elever på Bandhagens skola i Stockholm. I sin undervisning låter hon eleverna möta avancerade texter och ha strukturerade textsamtal tidigt i sin språkutveckling. Lana tilldelades år 2020 priset Pennsvärdet av Stiftelsen Berättarministeriet.
Moderator är Sara Persson, grundskolelärare i svenska och svenska som andraspråk samt förstelärare med inriktning på formativ bedömning. Hon föreläser och skriver i bloggen Hjärtat hos @frksarapersson om nyanlända elevers lärande, flerspråkighet samt läs- och skrivundervisning i åk 1-6.
15:45-16:00 Ungas skrivande och skaparlust
Ta del av hur mediehuset Fanzingo arbetar med ungas skrivande och skaparlust för att få ett mer inkluderande samhälle.
16:00–16:30 Vad är hemligheten bakom Familjen Knyckertz
Vad vet du om barnens bästa tvärtomfamilj Familjen Knyckertz? Möt författaren Anders Sparring och illustratören Per Gustavsson som tillsammans skapat böcker som leder till läsglädje och ett sug efter fler böcker att läsa. Visst är du också nyfiken på hur arbetet med familjen Knyckertz växt fram både som bokserie och julkalender för TV? Ta del av författarens och illustratörens vision och arbetsglädje för historien och karaktärerna.