Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Johan Rundberg

Johan Rundberg (1973) är författare, bosatt i Stockholm. Han har skrivit serien Månvind & Hoff om barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm: Nattkorpen, TjuvdrottningenDödsängeln, Blodspakten, och Ormsaltaren. Nattkorpen belönades med Augustpriset 2021 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. De första två delarna i serien, Nattkorpen och Tjuvdrottningen, vann Crimetime Award Årets barndeckare 2021. Nattkorpen belönades också med Barnens Romanpris i Karlstad, i kategorin Årets spänningsbok. Dödsängeln valdes ut till IBBY Honour List 2024. Tidigare har Johan Rundberg bland annat skrivit bilderböcker, lättläst och för 9-12 år: Kärlekspizzan och Knockad Romeo samt serien Häxknuten: Vålnadens röst, Kejsarens grav och Skuggornas ö. Förutom Ormsaltaren är han 2023 aktuell med Totalvägra.

Johan Rundberg tilldelades Astrid Lindgren-priset 2023 för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. 

Johan Rundbergs hela författarskap förtjänar verkligen att lyftas fram i ljuset. Han är fenomenal på att skapa karaktärer som känns som verkliga människor, och deras samspel och dialog med varandra är något helt i särklass. Oavsett om han skriver om punkdrömmar i nutid eller barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm skapar han bladvändare som är omöjliga att värja sig mot. Han skriver med stor människokärlek och en lågmäld humor som lyser igenom allt han gör, och han är alltid hundra procent lojal med de barn han skriver om och för.

Juryns motivering, Astrid Lindgren-priset 2023

Följ Johan Rundberg

Titlar av Johan Rundberg