Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Lektionstips: Källkritik

I vårt moderna mediesamhälle flödar information över oss som aldrig för. Att kritiskt kunna granska och bedöma trovärdigheten hos olika källor blir därför allt viktigare.

Den 13 mars är det Källkritikens dag, som instiftades så sent som 2017. Just nu sprids det även mycket information om kriget i Ukraina, till exempel på sociala medier, som barn i olika åldrar tar del av.

Därför är det bra att prata med eleverna om att vara lite extra källkritiska och fundera på saker som vem är det som säger något och varför?

Varsågod att ta del av nedanstående innehåll och uppgifter som handlar om just källkritik.

OBS! Länkarna nedan fungerar bara om du är inloggad och har licens till det aktuella läromedlet. Saknar du licens till Digilär? Skaffa ett gratis testkonto, och prova på allt material helt kostnadsfritt i 30 dagar!

Årskurs 4–6

  • Digilär Samhällskunskap 

I kapitlet Källkritik och Källtillit får eleverna lära sig hur man värderar källor.

  • Digilär Svenska och Sva åk 5

Arbetsflödet Var källkritisk! innehåller fem avsnitt och flera uppgifter.

  • Digilär Historia

Även historieämnet handlar en del om källkritik som här i kapitlet Historiska källor. Se även den populära filmen med vår historiekung som bland annat handlar om källkritik.

  • Lektionstips från boken Reporterskolan

Missa heller inte Lektion 1E Fejkade nyheter som är hämtad ur den tryckta boken Reporterskolan.

Årskurs 7–9

  • Historia 

Visa gärna en film för eleverna som handlar om källor och källkritik. Här finns också innehåll som bland annat tar upp ett exempel på en historieförfalskning, sekundära och tertiära källor och källkritiska kriterier med mera. 

  • Religionskunskap 

Läs kapitlet Internet och religion och se en introduktionsfilm som berör källkritik. I kapitlet finner du även flera användbara uppgifter. 

  • Svenska 

I svenskan vill vi särskilt lyfta fram arbetsområdet: Granskning pågår – om källkritikEtt arbetsområde med samma namn finns även i Svenska som andraspråk för åk 7‑9

  • SO-biblioteket 

SO-biblioteket bjuder på ett intressant kapitel om Alternativa fakta, kunskapsresistens och fejkade nyheterHär finns även användbara uppgifter där eleverna till exempel ska analysera en hemsida.

Gymnasiet

  • Historia 1b  

Här finner du kapitlet Källor och källkritik som bland annat tar upp den källkritiska metoden.

  • Historia 2a  

I Historia 2a hittar du i stället arbetsområdet Källor och källkritiksom innehåller avsnitt som Att söka svar i det förflutnaKällorna samt Källvärdering och källklassificering

Fler tips till din undervisning om källkritik

Länkar till externa webbplatser